Buvęs premjero patarėjas: šilta vieta tuoj taps šalta

Deimantė Gruodė
2020-02-07
„Šilta vieta tuoj taps karšta, o galiausiai – ir šalta. Tikrai nenoriu būti tas žmogus, kuris, kai bus suformuota nauja Vyriausybė, visiems siūlysis: ar jums nereikia patarėjo“, - sakė premjerui sveikatos apsaugos klausimais patarinėjęs epidemiologas Paulius Gradeckas (35 m.). Praėjęs penktadienis buvo paskutinė jo darbo diena premjero Sauliaus Skvernelio komandoje.
Buvęs premjero patarėjas: šilta vieta tuoj taps šalta
Nuo vasario 3 dienos buvęs premjero patarėjas P.Gradeckas eina Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Atsidūrė kitoje barikadų pusėje
Nuo vasario 3 dienos P.Gradeckas eina Marijampolės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktoriaus pavaduotojo pareigas.
„Kaip juokauju, pereinu į kitas barikadų puses ir galėsiu savo kailiu įsitikinti, kaip yra sunku dirbti asmens sveikatos priežiūros įstaigoje: ar ligonių kasos tokios žiaurios, ar Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimai drakoniški, ar visgi priklauso nuo noro dirbti ir motyvacijos“, - sakė buvęs premjero bendražygis, su kuriuo susitikome slenkant jo paskutinėms darbo dienoms Vyriausybėje.

Pasak jo, premjeras, sužinojęs apie tokius dabar jau buvusio patarėjo planus, reagavo ramiai. Kadangi premjeras yra gimęs Kaune, bet augęs Marijampolėje, Gradeckas svarsto, kad jam iš vienos pusės turėtų būti malonu, kuomet jaunas žmogus išvažiuoja ir neužbraukia regionų kaip mirusių. P.Gradeckas tikino, kad komandos nariai irgi neklausinėjo, ar jis nedarąs klaidos šiltą patarėjo vietelę išmainęs į neaiškias perspektyvas regioninėje gydymo įstaigoje.
„Tikrai nenoriu būti žmogus, kuris, kai bus suformuota nauja Vyriausybė, siūlysis: ar jums nereikia patarėjo. Juolab nesu profesionalus patarėjas. Tiesiog tinkamu laiku atsidūriau tinkamoje vietoje“, - pridūrė P.Gradeckas.
S.Skvernelio patarėjų komandą pirmadienį papildė buvusi jo patikėtinė per prezidento rinkimus Ieva Gervinskaitė, kuri patarinės jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų veiklos klausimais. Teisininkės išsilavinimą turinti moteris yra laimėjusi „Mis Lietuva 2011“ grožio konkursą.


Vardan šeimos
P.Gradeckas tikina, kad žengti tokį žingsnį jį prispyrė ne kokie nors darbiniai konfliktai, bet asmeninės priežastys – noras daugiau laiko praleisti su šeima. Jis su žmona, o dabar ir su dukra, jau dvejus metus įsikūręs Kauno rajone. Skaičiuoja, kad į Marijampolę yra du kartus trumpesnis kelias nei į Vilnių.
„Turbūt esu vienas patarėjų, nuosekliausiai vykdančių Vyriausybės programą: pirmiausiai išsikėliau gyventi į regioną, tada prisidėjome prie demografinės situacijos gerinimo (gimė dukra – red.), o dabar išvykstu ir dirbti į regioną“, - šypsojosi P.Gradeckas.
Paklaustas, galbūt žmona iškėlusi ultimatumą, norėdama, kad vyras daugiau laiko praleistų su šeima, buvęs patarėjas purto galvą sakydamas, kad tokį spendimas priėmė pats, tiesa, švelniai paragintas.

„Jaučiausi tam tikra prasme įsipareigojęs, kadangi to centro vadovu dirba mano geras kolega. Esame kursiokai ir jis man vis primindavo: lengva kalbėti, bet ne
žodžiais ir liežuviu tėvynę mylime, o reikia prisidėti realiais darbais“, - sakė P.Gradeckas.
Pasak jo, dalyvaujant tokiuose konkursuose svarbiausias dalykas visgi motyvacija. Jo netgi neišgąsdino mažesnis atlyginimas.
„Negalime suskaičiuoti, kiek kainuoja viena papildoma valanda, praleista drauge su šeima. Tai – neįvertinama“, - sakė P.Gradeckas, pridurdamas, kad yra tekę dirbti ir labai prastai apmokamus darbus, bet vėliau dėl gero įdirbio gaudavo žymiai geresnį atlyginimą kitur.
„Nuoširdžiai noriu ne kaip pacientas, bet iš sveikatos įstaigos administracijos pusės pasižiūrėti, kaip veikia asmens sveikatos priežiūra Lietuvoje. Pradedu nuo žemiausio laiptelio – pirminės grandies. Čia gali padaryti daugiausia dalykų, kurie lemtų, kad žmonių sveikata būtų geresnė, prieinamumas prie sveikatos priežiūros paslaugų didesnis, galiausiai gyventojai būtų laimingesni“, - sakė P.Gradeckas, pridurdamas, kad į naują darbovietę važinės tiek automobiliu, tiek traukiniu (atšilus orams netgi išsitrauks elektrinį paspirtuką).
 
Pertvarkai parašytų teigiamą balą
Paklaustas, kaip vertina gydymo įstaigų pertvarką, buvęs patarėjas diplomatiškai išsisuko, kad visgi parašytų teigiamą balą, kokį – nenurodydamas.
„Taip ir nepavyko iki galo įgyvendinti reformos. Bet matau teigiamus poslinkius regionuose: jei prieš metus pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų skaičius buvo per 400 (įskaitant privačias), dabar pasiėmęs sąrašą matau, kad jų mažėja. Bet gerėja efektyvumas. Ir tą daro ne ministerija, o savivaldybės – steigėjai. Jie jungia ambulatorijas, mažesnes įstaigas prie didesnių, gerina efektyvumą, gerina darbą. Ir jeigu prieš trejus metus pirminis lygis buvo susidūręs su finansiniais iššūkiais, šiuo metu su jais susiduria nedidelė dalis – septyni ar aštuoni procentai pirminės sveikatos priežiūros įstaigų“, - sakė P.Gradeckas.


Vienas klausimas
Kas Seimo Sveikatos reikalų komitete pasiges buvusio premjero patarėjo?

Seimo narys konservatorius Antanas Matulas:

- Patarėjai bėga kaip žiurkės iš skęstančio laivo, kadangi artėja kadencijos pabaiga, taigi reikia susirasti šiltas vieteles. Manau, kad kolega Gradeckas kaip žmogus buvo geras, bet kaip patarėjas – silpnas. Dėl to, kad nelabai kontroliavo, nelabai kišosi, nelabai matė ministerijos klaidas, nors apie jas Sveikatos reikalų komitete ne kartą kalbėjome. Kad ir vaistų politika... Taigi jis pirmasis turėjo objektyviai informuoti premjerą, kas vyksta ministerijoje. Kai premjeras susitiko su opozicinių partijų atstovais, man buvo keista, kad kai kuriuos dalykus jis neva išgirdo pirmą kartą. Ar tai ne patarėjo darbo brokas? Taigi aš jo labai ir nepasigesiu.
 


Seimo narys „valstietis“ Darius Kaminskas:

- Tikrai negirdėjau – jūs man pasakėte naujieną. Iš tikrųjų mes su juo pakankamai konstruktyviai bendraudavome. Kadangi premjeras yra ir Seimo narys, turi ir sveikatos apsaugos ministrą, manau, mūsų bendravimas tęsis, nes premjeras labai įsiklauso į tai, ką kalbame, siūlome ir kokios yra problemos. Vis tiek atsiras ir naujas patarėjas, nemanau, kad nebus kas pataria. (Nusijuokia.)
 

Seimo mišrios grupės narė Aušrinė Armonaitė:

- Dabar, kaip suprantu, visi ieško šiltų vietų. Tikiuosi, kad bus kas patarinės premjerui, nes patarimų, man atrodo, jam tikrai reikia. P.Gradeckas nuolat dalyvaudavo komiteto posėdžiuose, kas yra svarbu. Nepaisant to, kad turėjome skirtingas nuomones, visgi svarbu, kad premjero atstovas dalyvautų posėdžiuose, idant būtų užtikrintas geresnis susišnekėjimas tarp institucijų, tarp skirtingų valdžios grandžių. Jei bus kitas patarėjas – gerai, jei ne, manau, ir premjerui, ir visiems kitiems – nelabai.
 
Reakcija
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išgirdęs klausimą dėl P.Gradecko pasitraukimo buvo nustebęs ir nekalbus. „Nežinau. Aš tikrai negaliu premjero komandos pasikeitimų komentuoti. Nežinau priežasčių... ar tai asmeninės priežastys, ar kokios kitos“, - pečiais trūkčiojo ministras.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris