Būrelių ateitis: likviduoti ar reorganizuoti?

Emilis Jakštys
2023-11-27
Vilniaus miesto savivaldybė užsimojo pakeisti dvylikos Vilniaus vaikų ir jaunimo klubų gyvenimą. Reorganizatoriai planuoja neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigas prijungti prie sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“, kurį daugelis vilniečių prisimena kaip Moksleivių rūmus. Kol kas susitikimai ir posėdžiai baigėsi daugtaškiais, tačiau užmojai kelia aitrų įstaigų vadovų, būrelius lankančių tėvelių ir dalies savivaldybės tarybos narių pasipiktinimą.  
Būrelių ateitis: likviduoti ar reorganizuoti?
Vilniaus miesto savivaldybė užmojai neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigas prijungti prie sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“, kurį daugelis vilniečių prisimena kaip Moksleivių rūmus, vertinami nevienareikšmiai.

Savivaldybė kartoja žodį – reorganizacija
„2020-aisiais į Vilniaus miesto savivaldybės kompetencijos sritį perėjo Lietuvos vaikų ir jaunimo centras. Ką galime pastebėti, kad Vilniaus kontekste šis centras yra ypač didelis, nes veikia ir nacionaliniu mastu. Ir jau tuo metu buvo svarstoma, kaip Vilniaus mieste atrasti sinergiją tarp mažų įstaigų ir tokio didelio centro. Šiuo metu Vilniaus mieste yra dvylika neformalaus ugdymo ir švietimo įstaigų. Sinergiją galima atrasti reorganizuojant visą sistemą ir sukuriant filialus po Sostinės vaikų ir jaunimo centru“, – L.S. pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės Jaunimo reikalų ir neformalaus užimtumo skyriaus vedėjas Vidmantas Mitkus, tikinantis, kad, kitaip nei baiminamasi, klubų lokacija ir kainodara po reorganizacijos nesikeistų.  
 
Pasak V.Mitkaus, reorganizacijos procesas leistų efektyviau panaudoti turimas savivaldybės biudžeto lėšas, padėtų tobulinti įstaigų administracinį procesą ir gerinti švietimo ugdymo kokybę.
 
„Sostinės vaikų ir jaunimo centras nacionaliniu mastu yra identifikuojamas kaip lyderiaujantis ir aktyviai dalyvauja tarptautiniuose projektuose. Būtent Sostinės vaikų ir jaunimo centras atneštų į Vilniaus vaikų ir jaunimo klubus kokybės etiketę“, – įsitikinęs V.Mitkus.    

 
Bendruomenės nepatenkintos
„Vyksta ne kas kita, o bendruomenių naikinimas, – brėžė rašytojas Regimantas Dima. Pastarasis Vilniaus miesto savivaldybės posėdžių salėje įvykusiame susitikime skundėsi, kad reorganizatoriai neįsiklauso į jo nuomonę. Karštame ir absurdiškame susitikime dalyvavo vaikų ir jaunimo klubų vadovai, tėveliai, savivaldybės tarybos nariai.
 
Dviejų vaikų tėtis Rytis Davidovičius nuogąstavo, kad dėl pertvarkos vaikus bus keblu nuvežti į būrelį. Jis skeptiškai vertina ir savivaldybės siekius sutaupyti biudžeto lėšų.    
 

„Ką mes sutapysime? Visi esame vienoje valtyje, visi norime sutaupyti, bet jeigu taupome neskaičiuodami ir skubėdami, atsiprašau... Kam tada dirbame? Kam mokame mokesčius? Jeigu pradėsime taupyti vaikų sąskaita, kur nuvažiuosime?“ – klausė dviejų vaikų tėtis Rytis Davidovičius, pažymintis, kad reorganizacijos šalininkai privalo elgtis pagarbiau ir dalintis reikiama informacija.

 
Žirmūnų vaikų ir jaunimo klubo laikinai pareigas einanti direktorė Inga Ladygienė taip pat įsitikinusi, kad miesto savivaldybės administracija nepateikia pertvarkos naudą pagrįsiančių argumentų. Ji teigė, kad vadinamasis procesų optimizavimas tik sumažins paslaugų prieinamumą ir padidins jų kainas.
Kita vertus, Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Liutauras Kazlavickas klubo vadovus ir tėvelius ne kartą ragino išklausyti savivaldybės administracijos pristatymo, tačiau susirinkusieji garsiai pakartojo: „Ne!“ Komiteto pirmininkas pareiškė, kad vadovų ir bendruomenių narių pozicijos yra vedinos nepagrįstų įsitikinimų, baimių ir net emocinių gudrybių.  
 

„Tikrai vadovai žinojo, kad nevyksta likvidavimas, o reorganizacija, kurios metu klubai toliau veiks (šurmulys auditorijoje – red. past.). Netgi šiandien dvejojau, ar ateiti į opozicijos renginį, nes kilo klausimas, ar mes nepakliūsime į tam tikrą manipuliacijos lauką ir klausysimės dezinformacijos iš suinteresuotų asmenų?“ – susitikime pozicijos laikėsi Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Liutauras Kazlavickas.

 
Vadovų ir tėvų susitikimas su Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariais priminė fantasmagorišką spektaklį. Pavyzdžiui, ne kartą replikų strėlės lėkė V.Mitkaus pusėn, kuris galėjo pristatyti reorganizacijos projektą arba įsitraukti į diskusiją, tačiau neįsiterpė. Arba neatrado progos įsiterpti?
 
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Zuokas pažymėjo, kad ne kas kitas, o sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“ vadovė Vilma Smaliukienė turi nuraminti vadovus ir tėvelius. V.Smaliukienė tvirtai atsisakė susitikime kalbėti plačiau. „Šiuo metu į jūsų klausimus nesu pasiruošusi atsakyti, nes į šį renginį buvau pakviesta tik vakar“, – matyt, kad tarp eilučių kalbėjo vadovė.         
 

Komiteto nariams kyla klausimų 
Kitą dieną po absurdiško ir karšto susitikimo Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo reikalų komiteto posėdyje buvo dar kartą pristatytas ir svarstytas reorganizacijos projektas. Posėdis pasibaigė daugtaškiu.  
 
Tiesa, komiteto nariams kilo ne vienas klausimas: ar reorganizuojamoms įstaigoms pavyks išlaikyti savąją tapatybę? Ar padvigubėsiančiam „Hobiverse“ pakaks darbuotojų? Ar vadovė V.Smaliukienė susitvarkys su kylančiais iššūkiais? Ar vaikų gerovės sąskaita nėra siekiama sutaupyti centus?   
 
Švietimo reikalų komiteto pirmininkas L.Kazlavickas priminė, kad dalies reorganizuojamų įstaigų vardai turi didžiulį emocinį krūvį bendruomenės nariams, todėl norėtųsi, kad klubai išlaikytų savąją tapatybę ir nebūtų nuasmeninti pagal rajonų pavadinimus. Pasak „Hobiverse“ vadovės, įstaigų pavadinimų klausimai turės būti išdiskutuoti su klubų vadovais.

 
„Mes ir šiandien kartais esame pavadinami Moksleivių rūmais, ačiū Dievui, kad ne pionierių. Tapatybės klausimas tikrai yra stiprus, kurio lengvai neiškrapštysi iš žmonių sąmonės ir pasąmonės“, – į tarybos klausimus atsakinėjo vadovė. Kita vertus, spalio pabaigoje bandyta kalbėtis su įstaigų vadovais dėl pavadinimų, tačiau šie į diskusijas nesileido. Pastarieji laikosi savo, t. y atsisakyti reorganizacijos proceso.
 
Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo reikalų komiteto narė Edita Tamošiūnaitė tikrai nepagailėjo kritikos reorganizacijos projekto šalininkams: reorganizatoriai neįsiklauso į bendruomenių pozicijas ir tiesiog „stumia“ priekin savuosius planus. „Hobiverse“ veikia iš inercijos, o jos vadovė neefektyviai valdo turimą nekilnojamąjį turtą. E.Tamošiūnaitė suabejojo „Hobiverse“ vadovės kompetencijomis suvaldyti didžiulę instituciją. Galiausiai ją papiktino vadovės kūno kalba...  
 
„Gerbiama Vilma, ta ironiška šypsena jūsų, kaip vadovės, nepuošia. Ir nepuošia savivaldybės narių, ir politikų, ir esančių vykdomuosiuose pareigose, kurie šaiposi iš bendruomenių ir žmonių. Tikrai nepuošia ir gėda. Esu pasipiktinusi, dvidešimt pirmame amžiuje tokia vadovo elgsena yra netinkama“, – priartėdama ad hominem brėžė E.Tamošiūnaitė.     
 
„Šypsausi, nes pakliuvau į tam tikrą mėsmalę. Ir tikrai noriu apginti mūsų instituciją. Mes tikrai nedirbame iš inercijos. Šiuo metu sėkmingai įvaldėme likvidavimo procesą ir pradėjome dirbti po nauju statusu. Nė vienas mokytojas, kaip ir dabar baiminamasi, neprarado darbo, visi toliau dirba centre. Nepaisant to, kad pasikeitė kainos, klientų daugėja“ – komiteto posėdyje replikavo „Hobiverse“ vadovė. Pastarosios teigimu, nuo praėjusių metų centrui pavyko pritraukti apie pusė tūkstančio naujų klientų, o atliktos apklausos parodė, kad 81 proc. centro darbuotojų mano, kad jų darbdavys užtikrina pagarbią darbo aplinką ir suteikia galimybę tobulėti.

 
Faktas
Biudžetinės įstaigos negali būti prijungtos prie viešosios įstaigos. Dėl šios priežasties reorganizacijos projektu planuojama dvylika Vilniaus vaikų ir jaunimo klubų paversti (viešosios įstaigos) Sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“ filialais. Siekiama reorganizuoti šias neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigas: „Kregždutę“, „Lakštingalą“, „Jaunystę“, „Klevą“, „Šatriją“, „Verdenę“, „Meteorą“, Žirmūnų vaikų ir jaunimo klubą, Naujosios Vilnios moksleivių kūrybos ir mokymo centrą, Jaunųjų turistų centrą ir Saugaus miesto centrą. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris