Antanas Matulas: „Supratau savęs neįvertinęs“

Greta Vanagienė
2020-11-30
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, neseniai patvirtintas Sveikatos reikalų komiteto pirmininku Antanas Matulas (64 m.) sako puikiai išmanantis sveikatos apsaugos sistemą, todėl drąsiai galėtų imtis net ir aukščiausio už šią sritį atsakingo posto. „Anksčiau ministro kėdės atsisakiau suvokęs, kad dar ne visą iki galo išmanau, bet kai pamačiau, kas po manęs buvo į juos siūlomi... supratau savęs neįvertinęs“, - sako jis.
Antanas Matulas: „Supratau savęs neįvertinęs“
„Silpni ministrai matydami, kad nesuvaldys komandos, dar silpnesnius už save rinkosi, svarbu, kad tik būtų lojalūs. Dėl to mūsų sveikatos apsaugos sistema ir stringa...“ – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

 
- Ponas Antanai, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko posto pareigos paglostė savimeilę?
- Gyvenime jokių rinkimų nesu pralaimėjęs, o vienmandatėje apygardoje laimėjau jau šeštą kartą. Dėl to, be abejo, geras jausmas, bet pirmininku tapau ne be reikalo. Tiesiog sprendžiu žmonių problemas, gyvenu jų rūpesčiais ir džiaugsmais. Jau seniai supratau – norint, kad žmonės tavimi pasitikėtų, reikia ne mėnesio ar dviejų, iniciatyvą rodyti tik prieš rinkimus, bet dirbti nuosekliai ilgą laiką. Neslėpsiu, gerai išmanau sveikatos apsaugos sistemą, už tai daug kas kreipiasi mano patarimo, ypač Seimo naujokai.
 
- Ne be reikalo teigėte, kad ir sveikatos apsaugos ministro pareigas eitumėte. Kiti gi žegnojosi iš tolo. Lįsti dabar savo noru po traukiniu...

- Teigiau, kad esu pasiruošęs būti ir sveikatos apsaugos ministru. Man atrodo šiemet jau esu subrendęs tokioms pareigoms ir permainoms. Tiesa, kelis kartus jau turėjau galimybę užimti šias pareigas, bet atsisakiau suvokęs, kad dar ne visą iki galo išmanau. Vis dėlto kai pamačiau, kas po manęs buvo siūlomi į ministrus, supratau savęs neįvertinęs. Vėliau vieno susibūrimo metu buvau paklaustas, ko gi tylėjau, nesakiau, kad noriu į ministrus... Taigi dabar valią jau išreiškiau, bet dėl posto nekovosiu, nes yra ne vienas geriau pasiruošęs nei aš – yra ir guvesnių, ir modernesnių. Tikrai yra iš ko pasirinkti.
Aišku, eiti šias pareigas nelengva, bet jei įsiklausęs į visų nuomones ir argumentus mokėsi suformuoti savo poziciją, turėsi kryptį ir gerą komandą, viską suvaldysi, išspręsi. Taip, kaip buvo dirbama iki šiol – ignoruojama kitų nuomonė, neaišku, kas priima sprendimus – toliau dirbti negalima. Valstybė negali būti taip valdoma. Tai – nusikalstama. Daugelis skyrių, departamentų vadovų – nekompetentingi žmonės, be jokios patirties. Pamenu prieš tris keturias kadencijas ministrai būdavo tiesiog asmenybės! Dabar ateina ministras, kažką pašneka, o konkrečių atsakymų nepateikia. Silpni ministrai matydami, kad nesuvaldys komandos, dar silpnesnius už save rinkosi, svarbu, kad tik būtų lojalūs. Dėl to mūsų sveikatos apsaugos sistema ir stringa... Ko beklaustum ministerijos, atsakymo vis tiek nesužinai. Būdamas komiteto pirmininkas tai keisiu iš esmės.
 
- Teigiate, kad valdančiosios daugumos politika bus skaidresnė, moralesnė. Be to, stengsitės, jog būtų mažiau suvaržymų, didėtų savivaldybių savarankiškumas.
- Daugiau jokių ribojimų dėl dalyvavimų posėdžiuose, pavyzdžiui, pacientų organizacijoms ar lobistams. Su penkių apskričių vyr. gydytojais ir merais jau sutarėme nuotolinius posėdžius ir tiesiogiai aiškinamės problemas, kokios pagalbos reikia pandemijai suvaldyti. Jau dabar ryškėja silpnos vietos. Visa tai galima išspręsti, trūkstamą įrangą įrengti, bet reikia pažadėti, jog išlaidos bus kompensuojamos. Kreipėmės į Prezidentūrą, kad mūsų komiteto narį priimtų stebėtojo teisėmis į ekspertų grupės darbą, kad žinotume, kas ten vyksta. Taip pat galutinai išsiaiškinsime, koks yra valstybės rezervas, prašysime Prezidentūros informacijos. Į Ekstremalių situacijų biurą patys važiuosime aiškintis, kad visuomenė, gydymo įstaigų vadovai, medikai žinotų tikrąją padėtį. Taigi, bus dirbama viešai, skaidriai, diskutuojama, įsiklausoma, o tik po to priimami sprendimai. Tą galiu pažadėti. Sveikatos politiką teks perkrauti iš naujo.
 
- Daliai visuomenės nerimą sukėlė informacija, neva artimiausiu metu pacientai už kai kurias jiems suteiktas medicinines paslaugas turės oficialiai primokėti. Vis dėlto ekspertai sako, kad tokio dalyko kaip nemokama medicina mūsų šalyje nėra. Paslaugos kainuoja brangiai, ypač kokybiškos.
-Reikia peržiūrėti Privalomojo sveikatos draudimo lėšų surinkimo sistemą, kad ji būtų socialiai teisingesnė. Tai, kas dabar vyksta, galima pavadinti gyvulių ūkiu. Lengvatas gauna net tie, kurių pajamos yra vidutinės. Gyvena užsienyje, moka ten mokesčius, o čia temoka devynis procentus nuo minimalios algos ir grįžta gauti tūkstantines paslaugas.
Diskusijos apie priemokas vyksta jau daug metų, nes žmonės daug kur turi primokėti. Niekur nėra apibrėžta, ką žmogus privalo gauti už draudimą, kurį moka. Sveikatos sistemoje yra visiškas chaosas. Sakoma, kad neva viskas apmokama, o iš tikrųjų imituojame veiklą ir reketuojame žmones.
 
- Grįžkime prie Seimo aktualijų - sulaukėte kritikos esą valdantieji jį pavertė liepsnojančiu koronaviruso židiniu. Ką manote, ar Seimo narių darbą reikėtų organizuoti nuotoliniu būdu?

- Suprantu, kad yra tokių tinginių, kuriems dirbti nuotoliniu būdu patogu – pažiūri į ekraną ir tiek žinių, bet ar ką nors naudingo jie nuveikia? Ar mes taip pasiruošę valdyti valstybę? Matėme, kaip efektyviai dirbo parlamentas vasarą, kai mokslininkai perspėjo, kad rudenį laukia antras pandemijos etapas, net dar baisesnis. Parlamentas išleido ministrą penkias savaites atostogauti ir nepadarė jokių namų darbų. Nereikėtų reikalauti Seimo narių išeiti dirbti nuotoliu būdu, kol neužtikrintas saugumas ir sklandus darbas. Reikėtų labiau susiimti saugumo klausimais, nesibūriuoti ir nesipaveiksluoti. Darbų masė: formuoti Vyriausybę, paruošti programą, ją patvirtinti, peržiūrėti biudžetus. Laukia didžiuliai darbai. Jei ir bus rekomendacija dirbti nuotoliniu būdu, aš tikrai dirbsiu nenuotoliniu.

 
Dosjė
1974 m. baigė Pernaravos vidurinę mokyklą ir įstojo į Panevėžio A. Domaševičiaus medicinos mokyklą; 
1979 m. su pagyrimu baigė medicinos mokyklą;

1987 m. baigė Kauno medicinos institutą ir įgijo gydytojo specialybę;
1979–1981 m. Pasvalio rajono centrinės ligoninės greitosios medicinos pagalbos medicinos felčeris;
1987–1991 m. – ligoninės gydytojas akušeris – ginekologas;
1992–1996 m. ir 2000–2002 m. – ligoninės vyriausiasis gydytojas;
1991–1995 m. Pasvalio miesto savivaldybės tarybos pirmininkas;
1996–2000 m. ir nuo 2004 m. Seimo narys;
2003–2004 m. Pasvalio rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas;
1990–1995 m. Pasvalio rajono tarybos deputatas, 2000–2004 m. Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys;
Nuo 1994 m. Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) narys.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris