A.Dulkys: pagaliau šeimai grąžinau skolą

Greta Vanagienė
2023-09-25
Su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu pajuokaujame, kad jis su visais moksleiviais rugsėjo pirmąją grįžo po vasaros atostogų į darbą. Mat gyvenimas, kaip pats sako, padovanojo jam net visą mėnesį atostogų. Tiesa, jos, einant tokias pareigas, ne visai tokios kaip atvirutėje – atitrūkti nuo rūpesčių neleido skambučiai. Kaip bebūtų, šeimai duoklė atiduota!
A.Dulkys: pagaliau šeimai grąžinau skolą
„Medikų bendruomenė ugdosi ir šviečiasi – jie netylės, nes moka atpažinti psichologinį smurtą ir su tuo nesusitaikys. Medikų bendruomenėje pasklido žinia, kad yra kur kreiptis. Tai požymiai, jog sistema valosi, nors ir skausmingai“, - sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Su sveikatos apsaugos ministru susitinkame viename sostinės renginių.
 
- Smagu jus vėl matyti. Kaip vasara? Susikaupė darbų ar juos amortizavo patarėjai?
 

- Kai esi ministras, atostogos – ne kaip atvirutėje. Vis tiek viena akimi stebi įvykius, skaitai pašto pranešimus. O dar, žiūrėk, ir telefono numerį kas nors žino… Neįmanoma visiškai užsidaryti, bet vis tiek sau leidi truputėlį daugiau poilsio atkarpų. Atsipūčiau. Esu stipriai skolingas šeimai, todėl buvo puiki proga pagaliau tą skolą grąžinti. Atostogas praleidau ramiai Lietuvoje, niekur į užsienį toli nevykau, nors, galima sakyti, atostogos prasitęsė, nes joms pasibaigus važiavau į komandiruotę Ukrainoje. Nors tai buvo darbinė išvyka, pavyko prasiblaškyti.
Paskutinį kartą Ukrainoje buvau praėjusių metų kovo mėnesį, vos prasidėjus karui. Tada apskritai buvome pirmieji užsieniečiai, kurie atvyko palaikyti Ukrainos ir parodyti, kad gyvenimas sugrįš, jie – ne vieniši. Šįkart vykau vėl į tas pačias ligonines, kur lankiausi aną kartą. Galiu palyginti skirtumus.
 
- Kokie įspūdžiai?
 
- Kyjive situacija geresnė. Ten jau teatrai ir kavinės veikia, miestas gyvena pilną gyvenimą. Įsivaizduokite, kaip pagerėjo situacija, jei žmonės net operos eina klausytis. Tiesa, miestų pakraščiuose apie karą pamiršti neleidžia prikritusios raketų nuolaužos. Rytuose, deja, padėtis sunkesnė, o Kyjivas ir visa vakarų Ukrainos dalis atsigauna. Be abejo, karo šešėlis yra: pavyzdžiui, vyksta renginys ir įsijungia pavojaus signalas – visi į požemius... Bet jau daug mėnesių, kai Ukrainos sostinėje nežuvo nė vienas žmogus, nors yra vykdomos atakos. Veikia oro gynybos sistema.
 
- Pavyko ramiai ten išsimiegoti?
 
- Kartą sužinojome, kad naktį buvo bene viena didžiausių atakų prieš Kyjivą įvairiomis raketomis ir dronais, o mes, prisipažinsiu, net ne visai supratom... Štai kaip veikia gynybos sistema.

 
- Šeima likusi namuose, įtariu, stipriai nerimavo...
 
- Esu laimingas, kad mano šeima yra pilietiška ir mane palaiko. Apskritai dukros padėjo priimti sprendimą eiti šias pareigas. Palaikė ir tada, kai ėjo antra pandemijos banga. Vis dėlto jau ir primiršo, kokios tada buvo dienos, kokia situacija. Jei grįžtume į tas dienas ir medijų antraštes, prisimintume, kaip buvo nelengva. Nelengvas sprendimas buvo ir vykti į Ukrainą bei jos ligonines pirmą karo mėnesį. Dabar dėl to didžiuojuosi, nes Ukrainai tai ypač daug reiškė. Jiems tai nepaprastai didelis psichologinis palaikymas, nes miestą buvo palikę visi užsieniečiai, todėl ta žinutė, kad lietuviai yra čia, – buvo stipri. Ir dabar, kai atvykome, mus pasitiko kaip artimuosius. Pasijutome kaip bendruomenės nariai. Nepaprasta šiluma. Gavau dovanų ne tik šalmą, bet ir piešinių. Visi buvo tokie motyvuoti. Dar kartą įsitikinau, kaip svarbu remti ne tik materialiai, bet ir psichologiškai.
 

- Minėjote, kad lankėtės tose pačiose ligoninėse kaip ir pirmaisiais karo mėnesiais. Kokia ten padėtis?
 
- Net su tais pačiais pacientais susitikau. Pirmą karo mėnesį, kai lankiausi vaikų ligoninėje, ten buvo suvežta įvairių pacientų, dažniausiai tiesiog visa šeima. Bėgdami nuo karo jie visi būriu bėga per sankryžą, per tiltą, kur pasiekia, tarkime, raketų ataka – taip sužeidžia visus iškart, todėl visus ir vežė į vieną gydymo įstaigą. Dabar į tą ligoninę guldo tik vaikus, nors ten aplankiau tą pačią penkių asmenų šeimą, kurie dar tebegydomi. Pokytis didelis, nes anksčiau pacientus ir požemiuose guldydavo. Tai suteikia vilties. Suprantu, kad ukrainiečiai yra nepaprastai stiprūs žmonės.
 
- O iš mūsų ligoninių vis būriais išeina darbuotojai. Kaltinama ministro reforma…
 
- Kai kas nors sako, kad viskas čia dėl Dulkio reformos – tai tik pusė tiesos pasakyta...
Kita vertus, matau mokymų rezultatus, kai po atvejo Šiauliuose padarėme išvadas. Užsukome sistemą: ministerijoje atsirado mobingo grupė, kuri nagrinėja konkrečius atvejus, universitetuose atsirado mokymas, daugybė programų, kaip atpažinti psichologinį smurtą ir kovoti su mobingu. Nuo istorijos Šiauliuose jau penki tūkstančiai medikų yra baigę šiuos kursus. Mokytis galima net online, nes esame tam parengę metodinę medžiagą. Tai žinutė visiems vadovams, kad medikų bendruomenė ugdosi ir šviečiasi – jie netylės, nes moka atpažinti psichologinį smurtą ir su tuo nesusitaikys. Medikų bendruomenėje pasklido žinia, kad yra kur kreiptis. Tai požymiai, jog sistema valosi, nors ir skausmingai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris