Viena ranka padeda, kita muša

Emilija Lipskytė
2022-05-05
Fiksuojami prievartos atvejai prieš moteris Ukrainoje lenkams nė motais. Viena ranka suteikdami bėgantiems ukrainiečiams pagalbą, kita auklėja moteris – aborto darytis nevalia. Suprask, įrodymų nepakanka prievartai įrodyti. 
Viena ranka padeda, kita muša
Dėl abortų draudimo įstatymo ukrainietės Lenkijoje priverstos pasikliauti savanorių grupelėmis, kurios siunčia medikamentus, nutraukiančius nėštumą.

Ant popieriaus – legalu
 
Dar praėjusiais metais Lenkijoje buvo įvestas vienas griežčiausių abortų draudimo įstatymų. Išimtys taikomos tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais ir tuo metu, kai nėštumas kelia grėsmę motinos gyvybei. 

 
Abortų paslaugų tiekėjai ir pilietinės visuomenės grupės perspėja, kad iš Ukrainos bėgančioms moterims abortas praktiškai neįmanomas. Kad išžaginimo aukos būtų galima padaryti abortą, reikia pradėti baudžiamąjį tyrimą. O tai Ukrainoje užpultai moteriai dabartinėje situacijoje beveik neįmanoma. „Išprievartavimo aukų padėtis rodo, kad abortų įstatymų „išimčių sąlygos“ neveikia. Nors Lenkijoje abortas dėl išžaginimo techniškai leidžiamas, jis beveik niekada neatliekamas. Procesas yra neįtikėtinai traumuojantis, nes procedūrai reikalinga prokuroro pažyma, įrodanti, kad įvyko išžaginimas“, – pasakoja abortų paramos tinklo Lenkijoje įkūrėja Mara Clarke.
 
Kol lenkai sprendžia savo moralines problemas, Ukrainos Bučos ir Charkivo miestuose fiksuojami sistemingos prievartos atvejai prieš moteris ir mergaites. Ukrainos žmogaus teisių atstovės Liudmylos Denisovos teigimu, viename kremliaus pajėgų užimto namo rūsyje pakartotinai buvo žaginamos 25 moterys ir mergaitės, kai kurioms nebuvo nė 14-likos. „Devynios iš jų yra nėščios“, – konstatuoja ji. 
 
Tačiau nė viena šių moterų negautų pagalbos Lenkijoje... Ukrainos žmogaus teisių centro vadovė Oleksandra Matviichuk informuoja, kad šiuo metu žinomas tik vienas pagalbos atvejis: „savanoriai išsprendė problemą perkeldami moterį į kitą šalį“. Didžioji dalis moterų, jos teigimu, dėl patirtų traumų ir gėdos nenori kalbėti apie prievartą, todėl tikslus skaičius moterų, bandančių atlikti abortą, nežinomas. M.Clarke informuoja, kad jai žinomos yra pora šimtų moterų, siekiančių nutraukti nėštumą.
 
Padėti rizikinga
 
Dėl abortų draudimo įstatymo ukrainietės Lenkijoje priverstos pasikliauti savanorių grupelėmis, kurios siunčia medikamentus, nutraukiančius nėštumą. „Mes jau turime nusistovėjusius būdus, kaip padėti moterims nutraukti nepageidaujamą nėštumą tablečių pagalba. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, toks abortas saugiausias iki dvylikos savaičių, – pasakoja M.Clarke. – Instrukcijas pateikiame rusų ir ukrainiečių kalbomis.“
 
Tačiau nėra garantijos, kad medikamentai saugiai pasieks moteris, kurioms jų reikia. Abortų paramos Lenkijoje įkūrėja priduria, kad šių tablečių tiekimas yra akylai stebimas: „mes jau buvome informuoti vieno asmens iš pabėgėlių centro, kad atliekant kratas siuntose aptinkamos tabletės yra paimamos, todėl negalime jų siųsti paštu. Jas reikia perduoti asmeniškai.“
 
Ir čia slypi pagrindinė rizika žmonėms, kurie bando padėti ukrainietėms. Dar balandžio mėnesį grupės „Abortion Dream Team“ įkūrėja Justyna Wydrzynska buvo apkaltinta, kad padėjo smurto šeimoje aukai koronaviruso pandemijos metu gauti aborto paslaugas. Ji išsiuntė moteriai nėštumą nutraukiančius medikamentus su savo kontaktiniais duomenimis. Smurtaujantis moters vyras iškvietė policiją, todėl dabar J.Wydrzynska gresia iki trejų metų kalėjimo. 
 
„Mūsų sesuo J.Wydrzynska priima skambučius iš Ukrainos, Lenkijos ir kitų šalių bei padeda moterims pasidaryti abortą. Už šį solidarumo ir užuojautos parodymą ji buvo apkaltinta baudžiamąja tvarka, – nuogąstauja M.Clarke. – Lenkijoje jūs nesate baudžiama, jei pasidarote abortą. Baudžiamas yra tas, kuris padeda tai padaryti. Taigi, kiekvienas norintis padėti moteriai iš Ukrainos pasidaryti abortą gali būti baudžiamas pagal Lenkijos įstatymus.“
 
Reikalingi medikamentai
 
Ukrainos armijai stumiant iš miestų rusijos kariuomenę, vis daugiau moterų ir mergaičių prabyla apie prievartos atvejus. Vien Ukrainos žmogaus teisių atstovė L.Denisova praneša, kad yra tiriama daugiau nei 50 rusų karių seksualinio smurto atvejų. 
 
Tarptautinių abortų paslaugų tiekėjai pasakoja, kad nuo tada, kai atsitraukė rusų pajėgos, Ukrainoje iš ligoninių, savanorių organizacijų ir kitų medicinos įstaigų sulaukta skubiosios kontracepcijos ir abortų paslaugų suteikimo prašymų. „Women Help Women“ vykdomoji direktorė Kinga Jelinska, kuri jau kurį laiką siunčia aborto tabletes į Lenkiją bei padeda moterims abortą pasidaryti užsienyje, šiuo metu didžiausią dėmesį skiria Ukrainai. Jos organizacija konvojumi siunčia vaistus į neseniai išlaisvintus miestus. „Su mumis susisiekė feministinės grupės, dirbančios frontuose, ir pranešė, kad joms trūksta skubiosios kontracepcijos, aborto tablečių, ŽIV profilaktikos medikamentų“, – teigia K.Jelinska.
 
Tarptautinės telemedicinos „Women on Web“ direktorė Venny Ala-Siurua taip pat pasakoja, kad jos organizacija sulaukė tokių pat prašymų. „Visoje šalyje, ypač tose srityse, kurias buvo užėmę rusai, trūksta vaistų, todėl mūsų organizacija stengėsi identifikuoti tiekėjus ir medicinos įstaigas Ukrainoje, kurioms reikia prieigos prie aborto tablečių, – nurodo ji. – Mes palengviname vaistų paskirstymą visoje šalyje. Tiekėjai, ligoninės ir organizacijos kreipiasi į mus tiesiogiai ir teiraujasi, ar yra galimybė gauti tablečių. Mes juo įtraukiame į platinimą, kurį remiame.“

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    Tris de­šim­tis Res­pub­li­ki­nės Pa­ne­vė­žio li­go­ni­nės Psi­chiat&s...
    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris