„TikTok“ žinia: baltųjų rasė laipteliu aukščiau net gydymo įstaigose

Greta Vanagienė
2020-06-22
Po to, kai 38-erių gydytoja Jennifer Lincoln iš Portlando socialinėje erdvėje „Tik Tok“ prabilo apie sisteminį rasizmą sveikatos priežiūros srityje ir juodaodžių pacientų gydymo skirtumus prieš šviesiaodžius, internetinėje erdvėje tai sukėlė didžiulį ažiotažą. Panašu, jog tai, kad baltųjų rasė laipteliu aukščiau net gydymo įstaigose, daugelis išgirdo pirmą kartą.
„TikTok“ žinia: baltųjų rasė laipteliu aukščiau net gydymo įstaigose
Socialinėje erdvėje „TikTok“ prabilusi apie rasizmą medicinoje, gydytoja Jennifer Lincoln teigia, kad juodaodžiams vis dar išlieka nerašytos taisyklės: pastarieji ilgiau laukia skubios pagalbos skyriuose, jų skausmas vertinamas ne taip rimtai, o ir patys jie yra mažiau linkę kreiptis į gydytoją.

Pasidarbavo „TikTok“
Praėjo vos metai po naujojo socialinio tinklo „TikTok“ pasirodymo, o šis jau spėjo nukarūnuoti „Facebook“, „Snapchat“ ir „Instagram“. Dabar šis tinklas jungia milijardą vartotojų pasaulyje. Nors pradinė „TikTok“ idėja pramoginė – juokingiems vaizdeliams kurti, vis dažniau jis pasitelkiamas kalbėti apie socialines problemas. Dabar čia gvildenama tema – rasizmas prieš juodaodžius. Daugiausiai dėmesio pritraukia medikų įžvalgos. Ant pjedestalo - 38-erių gydytoja Jennifer Lincoln iš Portlando.
 
„Du tūkstančiai šešioliktųjų metų tyrimas parodė, kad penkiasdešimt procentų tirtų medicinos studentų manė, jog juodaodžiai ir baltaodžiai nevienodai jaučia skausmą. Manoma, jog juodaodžiai skausmą perneša švelniau, nes esą jų oda storesnė ir dėlto nėra tokia jautri“,- „TikTok“ apie tyrimą kalbėjo J.Lincoln.
Gydytoja priminė nepatogią tiesą ir apie tai, kad tamsiaodžiai anksčiau buvo operuojami be anestezijos. Taip pat buvo išnaudojami tyrimams.
Nors visa tai - jau praeitis, gydytoja tikina, kad juodaodžiams medicinos srityje vis dar lieka galioti nerašytos taisyklės: šiai rasei priklausantys amerikiečiai ilgiau laukia skubios pagalbos skyriuose, patys yra mažiau linkę kreiptis į gydytoją, o jų skausmas vertinamas ne taip rimtai.

 
Stebina, kodėl apie vista tai kalbama jaunimo juokeliams skirtame tinkle „TikTok“? Šis moters žingsnis - ne atsitiktinis, mat gydytoja sakė tikinti, kad informacija šioje socialinėje platformoje pasieks didžiausią srautą žmonių ir į tai pagaliau bus įsiklausyta. 
„Tai nėra jokia naujiena. Apie engimą medicinos įstaigose jau daug metų kalba patys juodaodžiai. Bet kodėl mano įrašas „TikTok“ sulaukė tokio susidomėjimo? Ar dėl to, kad esu baltaodė? Ar būčiau išgirsta, jei šią informaciją paskleistų juodaodė? Tai tikrų tikriausias rasizmo pavyzdys“, - užsienio žurnalistams kalbėjo J.Lincoln.
 
Žinia baltaodžiams
Gydytoja Jessica Shepherd iš Dalaso, dirbanti su juodaodžiais pacientais, tikina, kad J.Lincoln iškeltos problemos socialinėje erdvėje jai susidomėjimo nesukėlė. Mat tai juodaodžių bendruomenei seniai žinoma tiesa. Vis dėlto ji pasidžiaugė, kad apie tai garsiai pasisakė būtent baltosios rasės atstovė.
„Manau ši žinia yra daug svarbesnė baltaodžiams nei mums. Mes visa tai žinome ir su tuo gyvename jau seniai“, - komentavo J.Shepherd.
 
„Medicinoje egzistuoja sisteminė rasistinė infrastruktūra. Juodaodžiai to negali panaikinti. Tai gali padaryti tik šią sistemą kūrusieji. Taigi, kad žinia pasiekė baltuosius, – pramušė ledus“, - tęsė gydytoja. 
Ji atkreipė dėmesį ir į tai, jog dažnai baltaodžiams ir juodaodžiams skiriami nevienodi gydymo būdai. Anot J.Shepherd, savo šališkumą ir vykdoma politiką iš naujo turėtų vertinti ir draudimo bendrovės. Ji teigia, jog pastarosios ne visose valstijose teikia vienodas draudimo išmokas.
Teritorijose, kuriose gyvena daug juodaodžių, draudiminiai atvejai dažnai ignoruojami, problemą nagrinėti atsisakoma be priežasties. „Ta pati situacija gali būti patvirtinta Teksase, o Misisipėje atmesta. Paaiškinimo nesitikėkite, priimkite tai tiesiog kaip normą“, - kalbėjo J.Shepherd.

 

Tarp kitko
Ne vienerius metus vykstantis judėjimas prieš rasizmą „Black Lives Matter“ (juodųjų gyvenimas svarbus – liet.) vėl suaktyvėjo po juodaodžio Georgeo Floydo nužudymo. Juodaodis vyras šių metų gegužę policijos pareigūno aštuonias minutes keliu spaudžiamas prie žemės liovėsi kvėpuoti.
Incidentas Niujorke, Los Angele ir dešimtyse kitų JAV miestų sukėlė kone didžiausius antirasistinius pilietinius neramumus.

 
Nuomonė iš Lietuvos
Profesionalus atletas, buvęs olimpietis, kūno rengybos treneris Jean Claude Edorh:


- Matyt, esu vienas laimingųjų, kuriems niekada iš gydytojų neteko patirti rasizmo. Nei užsienyje, nei Lietuvos gydymo įstaigose nejaučiau, kad esu kitoks pacientas. Lietuvos ligoninėse manimi visuomet rūpinamasi tinkamai. Gal dėl to, kad Lietuvoje esu pakankamai žinomas veidas? Čia gyvenu jau dvylika metų, spėjau pasijusti aplinkos dalimi. Vis dėlto nuo to laiko, kai čia atvykau gyventi, matau daug teigiamų pokyčių - rasizmas šalyje nebėra toks gajus kaip anksčiau. Džiaugiuosi būdamas šio teigiamo pokyčio dalimi.

 
Kuo pranašesnis „TikTok?“

„Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius pateikęs kelis svarbiausius „TikTok“ platformos išskirtinumus padeda atsakyti į klausimą, kodėl šis naujasis socialinis tinklas jaudina jaunąją kartą ir kaip čia pateikta žinia sulaukia milžiniško populiarumo. 
Anot jo, ši platforma yra skirta trumpų, iki minutės trunkančių, vaizdo įrašų kūrimui ir peržiūrai. Panašiai kaip ir „Instagram“ ar „Snapchat“ programėlėse „TikTok turi daugybę vaizdo filtrų bei muzikinių takelių įrašams įgarsinti. Aplikacija itin skatina vartotojų bendravimą, pavyzdžiui, vieni kitiems kurti atsakomuosius vaizdo įrašus arba vadinamuosius „duetus“. Tiesa, turinio šioje platformoje yra labai daug, o gausoje nepasimesti padeda grotažymės – jomis vaizdo įrašai yra grupuojami pagal įvairius iššūkius, populiariausius juokelius ar temas.

Iššūkiai, kolektyviniai memai, grupiniai pokštai – visa tai sukuria, stebi ir ne mažiau svarbu - populiarina patys vartotojai. Be to, „TikTok“ platinamo turinio kitur publikuoti vartotojai galbūt nedrįstų - čia galima išvysti ir juokinančius, ir svetimos gėdos jausmą sukeliančius vaizdo įrašus. Panašu, kad tokio autentiškumo ir reikia jaunimui – daugiau nei pusė aktyvių aplikacijos naudotojų yra iki 24 metų amžiaus.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris