Stichijos mastą lėmė ir valdžios klaidos

Algimantas Kripas
2024-05-23
Brazilijos Pietų Rio Grandės valstiją jau kuris laikas kamuoja didžiulis potvynis. Ekspertų teigimu, geriausiu atveju situacija galėtų pradėti keistis tik gegužės pabaigoje. Alinanti stichija didina ir vietos gyventojų pyktį. Aiškėja, jog valdžia neskyrė pakankamo finansavimo potvynių prevencijai.    
Stichijos mastą lėmė ir valdžios klaidos
Brazilijos prezidentas Luiz Inacio Lula da Silva potvynio nusiaubtam regionui skyrė 10 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, tokie žingsniai nenustelbia žmonių pykčio. Nepasitenkinimas kyla dėl to, jog pagalba iš pradžių buvo teikiama per lėtai.

Neatlaikė pylimai
 
Žuvusiųjų skaičius Pietų Rio Grandės valstijoje kasdien vis dar didėja, o daugiau negu 77 tūkst. perkeltų asmenų tebėra viešose prieglaudose, todėl valstijos Vyriausybė paskelbė planus pastatyti keturis laikinus palapinių miestelius, kuriuose jie galėtų apsistoti.
 

Prieš savaitę valstijos gubernatorius Eduardo Leite pareiškė, kad atstatymo išlaidos bus daug didesnės, nei buvo numatyta – 19 mlrd. realų (3,4 mlrd. eurų). Keletas miestų vis dar yra apsemti vandens, įskaitant valstijos sostinę Porto Alegrę, kur užlieti 46 iš 96 rajonų. Net ir neužtvindytų vietovių gyventojams teko ištverti keletą dienų be elektros energijos ir geriamojo vandens.
 
Iš septynių pagrindinių valstijos upių penkios vis dar yra viršijusios didžiausią leistiną vandens lygį ir ekspertai sako, kad mažai vilties, jog vanduo greitai nuslūgs. „The Guardian“ Pietų Rio Grandės federalinio universiteto profesorius Anderson Ruhoff sako, kad šios liūtys yra tipiškas klimato krizės pavyzdys – per tris dienas valstijoje iškrito keturių mėnesių lietaus norma. Dėl audros išsiliejo šešios upės. Visos jos įteka į didžiulį vandens telkinį – Guaiba, kuris yra prie potvynio paveikto Porto Alegrės miesto. Vos per 48 valandas Guaibos lygis pakilo iki daugiau kaip penkių metrų. Melioraciijos pylimai buvo apsemti, o miestą užtvindė potvynio vanduo. Pylimų sistemos nesusidorojo su didžiuliais vandens kiekiais. Nors nuo tada liūtys liovėsi, potvyniai vis dar tęsiasi.
 
Tinkamai nepasiruošta
 
Brazilijos prezidentas Luiz Inacio Lula da Silva potvynio nusiaubtam regionui skyrė 10 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, tokie žingsniai nenustelbia žmonių pykčio. Nepasitenkinimas kyla dėl to, jog pagalba iš pradžių buvo teikiama per lėtai. Be to, gyventojai skundžiasi ir dėl nepakankamo finansavimo infrastruktūrai. Prieš keletą dešimtmečių pastatyti pasenę pylimai tik apsunkina padėtį.
 

San Paulo universiteto aplinkos mokslų profesorius Pedro Cortes teigia, jog investicijos į klimato kaitos poveikio švelninimą bei ekstremalių situacijų likvidavimą buvo nepakankamos. Profesoriaus manymu, šiai tragedijai tinkamai nepasirengta – valstijos valdžios institucijos neturėjo tinkamos stichijos suvaldymo strategijos.
 
CNN rašo, jog Vyriausybė turėjo laiko pasiruošti nelaimėms. Brazilijos faktų tikrinimo tinklalapis „Lupa“ atliko tyrimą, kuris parodė, kad 90 proc. visų nuo pražūtingų liūčių nukentėjusių vietovių per pastarajį dešimtmetį patyrė bent vieną potvynį arba su liūtimis susijusią ekstremalią situaciją. Nepaisant įspėjamųjų ženklų, Porto Alegrės miesto investicijos į potvynių prevencijos sistemas 2021-2022 m. sumažėjo. Pernai šiai sričiai net nebuvo skirtas finansavimas.
 

Kamuoja socialinės problemos
 
Braziliją siaubianti stichinė nelaimė išryškino dar vieną šalies skaudulį – nelygybę. Sunkumų sukelia ir aukštas nusikalstamumo lygis, netinkamas vietos valdžios darbas bei korupcija. Tarp šalies šiaurės ir turtingesnių pietinių regionų egzistuoja didelė nelygybė. Visgi net ir vienoje turtingiausių Brazilijos valstijų pasiturinčios Porto Alegrės miesto dalys kontrastuoja su nuskurdusiais pakraščių miesteliais, pavyzdžiui Kanonu.
 
Ekonomikos augimo dėka, per du šio amžiaus dešimtmečius milijonai šalies gyventojų išbrido iš skurdo. Deja, nepaisant pažangos, pajamų nelygybė Brazilijoje vis dar yra milžiniška. Nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios atotrūkis tarp turtingiausių bei skurdžiausių brazilų sumažėjo nedaug. Pasaulio bankas skelbia, jog pagal nelygybę Brazilija yra aštunta valstybė pasaulyje. Tarp visų Lotynų Amerikos šalių ji rikiuojasi antra, atsilikdama tik nuo Surinamo.
 
CNN skelbia, kad kilus potvyniams į Pietų Rio Grandės valstijos sostinę plūstelėjo ir nusikaltėliai. Per pastarąsias porą savaičių šalies valdžios institucijos sulaikė 97 asmenis. Jie padarė su potvyniu susijusius nusikaltimus. Daugiausiai tai daiktų, įskaitant ir vandens motociklus, vagystės. Iš sulaikytų asmenų daugiau nei trys dešimtys buvo suimti laikinose prieglaudose. Siekiant prieglaudose užtikrinti tinkamą saugumą policijos pareigūnams ir kariams buvo surengti specialūs apmokymai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris