Saudo Arabijos valdžia grasina nauju karantinu

Inga Markeliūtė
2020-06-11
Saudo Arabijos sveikatos apsaugos pareigūnai, matydami, pastarosios savaitės užsikrėtimo koronavirusu duomenis, perspėjo, kad jei taip ir toliau, antras karantinas neišvengiamas. Mat per pastarąją savaitę kritinės būklės COVID-19 pacientų skaičius šalyje patrigubėjo.
Saudo Arabijos valdžia grasina nauju karantinu
Per paskutines dvi savaites kritinės būklės pacientų skaičius Saudo Arabijoje padidėjo nuo mažiau kaip 400 iki 1381. Sveikatos apsaugos ministras teigė, jog tai kelia nerimą ir rodo, kad visuomenė nesilaiko saugaus elgesio rekomendacijų.

Antra banga?
Praėjus vos kelioms dienoms, kai atrodė, kad Saudo Arabija atsigauna ir grįžta į įprastą gyvenimo ritmą, sveikatos priežiūros specialistai griebėsi už galvų. Per kelias dienas sergamumas COVID-19 ženkliai šoktelėjo į viršų, o kai kurių ligoninių intensyviosios terapijos skyriai jau pasiekė pajėgumų ribas. Taip „Bloomberg“ pasakojo tuzinas Rijade ir Džedoje dirbančių medikų, su kuriais, žinoma, tik anonimiškai, pavyko pasikalbėti žurnalistams.
Ekspertų teigimu, Artimųjų Rytų šalys kovoja su tuo, kas atrodo kaip nauja koronoviruso banga, ir priduria, jog Saudo Arabijos situacija tik dar kartą parodo, kaip greitai viskas gali išslysti iš rankų. Būtent ši šalis viruso plitimo pradžioje ėmėsi griežtų priemonių ir, palyginti su aplinkinėmis valstybėmis, puikiai tvarkėsi.

Medikai gi vis labiau nerimauja, jog auga ir sergančių kolegų skaičius, o kai kurios gydymo įstaigos jau susiduria su sveikatos priežiūros specialistų trūkumu. „Maniau, kad mums viskas gerai, bet...“ – sakė viena slaugytoja, prašiusi likti neįvardinta.


Skaičiai
Saudo Arabijoje praėjusį sekmadienį užsikrėtimo koronaviruso atvejų skaičius viršijo 100 tūkst., pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, užfiksavusi naują užsikrėtimų atvejų bangą likus vos kelioms savaitėms iki chadžo.


Patrigubėjo

Valstybė, kurioje gyvena 34 mln. žmonių, pranešė apie vieną žemiausių mirštamumo lygių pasaulyje net tada, kai virusas kėlė chaosą JAV ir Italijos sveikatos priežiūros sistemose. Remiantis „Bloomberg“ ir Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, Saudo Arabijoje mirštamumas siekia maždaug 0,7 proc. Iš dalies tai gali būti susiję su palyginti jaunu karalystės gyventojų amžiumi, be to, Saudo Arabija dar kovą įvedė gana griežtus karantino ribojimus. Didžiuosiuose miestuose balandį buvo paskelbta 24 valandų komendanto valanda, o gegužę, musulmonų atostogų metu, buvo ir papildomų apribojimų. Prieš porą savaičių Saudo Arabijos sveikatos apsaugos ministras Tawfiqas Al-Rabiah televizijai „Al-Arabiya“ teigė, jog pasirengta visoms galimoms situacijoms. Tačiau dabar padėtis kur kas niūresnė ir tą patvirtina oficialiai pateikiami skaičiai. Per paskutines dvi savaites kritinės būklės pacientų skaičius padidėjo nuo mažiau kaip 400 iki 1381. Sveikatos apsaugos ministras kalbėdamas apie sergamumo skaičius teigė, jog tai kelia nerimą ir rodo, kad vis dėlto visuomenė nesilaiko saugaus elgesio rekomendacijų.
 
Laukia su nerimu
Remiantis „Bloomberg“ matytais vidiniais pranešimais, praėjus kelioms dienoms po biurų atidarymo kai kurios įstaigos išsiuntė darbuotojus namo, nes buvo užfiksuota užsikrėtimų koronavirusu atvejų. Keli medikai žurnalistams prisipažino artimiausių savaičių laukiantys su baime, mat po karantino sušvelninimo tikisi COVID-19 atvejų padaugėjimo. Sveikatos apsaugos ministerija ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti situaciją, tačiau pareigūnai perspėjo, jog šalis gali sugrįžti prie griežtesnių karantino priemonių.
Dar praėjusį penktadienį Saudo Arabija, siekdama sumažinti ligos atvejų šuolį, atnaujino karantiną Džados mieste, kuris yra laikomas kasmetinės musulmonų piligriminės kelionės į Meką vartais, mat čia veikia oro uostas, per kurį keliauja piligrimai. Įvestos priemonės apima komendanto valandą nuo 15 iki 6 val. ryto, draudimą lankytis mečetėse bei nurodymą viešojo ir privataus sektoriaus darbuotojams likti namuose.
Saudo Arabija taip pat pranešė, kad ir toliau neleis piligrimams atlikti vadinamosios mažosios piligrimystės (umra) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris