Šamaniškas gydymas – skandalų sūkuryje

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-06-01
Seksualinės prievartos skandalai drebina ne tik katalikų bažnyčią, bet ir dvasinio gydymo industriją. Naujausiame ieškinyje – meksikietės kaltinimai guru iš Peru. Moteris teigia, jog, prisidengiant gydymu, ja buvo seksualiai pasinaudota. Ekspertų teigimu, tokioje, rodos, prasmingoje aplinkoje šiandien pernelyg daug „gėdos ir gilios išdavystės“: pasaulyje augant seksualinių išpuolių skaičiui, moterys jaučiasi nesaugios.
Šamaniškas gydymas – skandalų sūkuryje
Patrickas Paulas Garlingeris, buvęs teisininkas ir esė „Dvasinis pasaulis susiduria su seksualinio išnaudojimo problema“ autorius, teigia, jog sekso skandalai dvasinėse ar savišvietos bendruomenėse – ne naujiena.

Priekabiavo „išminties saugotojas“
 
Praėjusią savaitę Naujojo Meksiko valstijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), pateiktas ieškinys skelbia, kad energinės medicinos mokymų metu šamanų meistras užpuolė moterį. Žiniasklaidoje rašoma, kad šis tiriamas nusikaltimas gali atskleisti tamsiąją šiuolaikinių dvasingumo praktikų, ypač ceremoninės psichodelinės terapijos, pusę.
 
Meksikietė moteris sako sumokėjusi tūkstančius dolerių Keturių vėjų draugijai ir Chi centrui, įsikūrusiam Santa Fė, Naujojo Meksiko valstijoje, kad taptų sertifikuota energinės medicinos praktike. Ieškinyje rašoma, kad moteris susitiko su nenustatytu Peru „išminties saugotoju“, „šamanišku energijos lavinimo meistru“ ir papasakojo jam, jog vaikystėje buvo seksualiai išnaudojama. Tuomet jis liepė meksikietei atsigulti ant vienos iš lovų savo kambaryje Chi centre ir dvasinio gydymo seansą panaudojo „asmeniniams interesams bei pasitenkinimui“. Ieškinyje teigiama, kad su šiuo vyru panašios patirties turėjo dar mažiausiai dvi moterys.
 
Taip pat nurodoma, kad vyresnioji centro mokytoja nukentėjusiajai patvirtino, jog „tai, kas jai nutiko, nebuvo įprasta gydymo seanso dalis“. Santa Fė apygardos šerifo Adano Mendozos teigimu, byla sudėtinga, nes kaltinamasis šamanas – užsienietis ir šiuo metu yra išvykęs iš JAV teritorijos.

 
Išpuolių skaičius auga
 
Tai nėra pirmasis tokio pobūdžio skundas prieš dvasinį guru, greičiau nerimą kelianti dvasinių praktikų tendencija, įsitikinę ekspertai. Patrickas Paulas Garlingeris, buvęs teisininkas ir esė „Dvasinis pasaulis susiduria su seksualinio išnaudojimo problema“ autorius, teigia, jog sekso skandalai dvasinėse ar savišvietos bendruomenėse – ne naujiena.
 
„Tokių išpuolių daugėja. Šie nusikaltimai turi ilgą istoriją Zen ir Tibeto budizme, Naujojo amžiaus judėjime ir yra akivaizdžių paralelių su seksualinio išnaudojimo skandalais katalikų bažnyčioje“, – sako P.P.Garlingeris.
 
Jo teigimu, #Me too amžius sudarė palankesnes sąlygas moterims pasisakyti, tad natūraliai išaugo ir skundų dėl seksualinio priekabiavimo skaičius. „Mokytojo, arba meistro, kuris visuomet traktuojamas kaip apšviestasis, galia dažnai naudojama kaip pasiteisinimas, tad ir jo veiklos nelaikomos piktnaudžiavimu“, – pabrėžia P.P.Garlingeris.
 
Skandalai tokiose organizacijose siekia bent 1983 m., kai Richardas Bakeris, tuometinis San Francisko Zen centro vadovas, buvo atleistas dėl seksualinių santykių su keliomis studentėmis. Po dešimtmečio panašus likimas ištiko ir Kripalu jogos mokyklos dvasinį vadovą Amritą Desai. Neseniai dėl seksualinės prievartos šaukimą į teismą gavo Bikramas Choudhury, populiariosios karštosios jogos įkūrėjas, tačiau jis iš JAV pabėgo į Meksiką, kur veiklą vykdo toliau.
 
Sogyalas Rinpoche, „Tibeto gyvenimo ir mirties knygos“ autorius, 2016 m. buvo apkaltintas studenčių išnaudojimu. Po trejų metų tas pats nutiko ir Shambhala budistinės meditacijos organizacijos vadovui Sakyongui Miphamui, o dzen meistras Joshu Sasaki buvo apkaltintas seksualiniu smurtavimu prieš mokines, nes skelbė, kad „kelias į vidinę ramybę yra paliesti jo penį – juk tikra meilė yra atsiduoti viskam“.
 
Praėjusiais metais Džordžijos valstijos šamanas Jeffrey'us Glattsteinas buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu prie personalo, o dar mažiausiai trys klientės teigė, kad buvo seksualiai užpultos, prisidengiant gydymo bei pagalbos motyvais.
 

Daug erdvės prievartai
 
Ekspertų teigimu, problemą aštrina ir šamanų turizmą palaikantis psichodelinių vaistų, tokių kaip ajahuaska, vartojimas, neva skatinantis dvasinį augimą bei emocinį gijimą.
 
Ajahuaska ceremonijos dažniausiai rengiamos naktį. Jų metu geriamas lipnus rudas haliucinogeninis gėrimas – dviejų Amazonės augalų užpilas. Jam suveikus, ceremonijos dalyvius aplanko galingos vizijos. Tokiomis aplinkybėmis sutikimas dėl bet kokios formos seksualinio kontakto nėra suteikiamas, o išpuolių pasitaiko.
 
Taikydamas tokią „tradicinę čiabuvių“ gydymo praktiką tariamas šamanas Édgaras Orlando Gaitanas seksualiai išprievartavo penkias moteris ir keturias nepilnametes, turinčias negalią. Už tai jis buvo nuteistas Kolumbijos teisme.

 
„Iš tiesų ajahuaska ceremonijos šiandien gali tapti potencialia erdve seksualinei prievartai. Tokią nepriimtiną tikrovę skatina vis didėjantis piktnaudžiavimas valdžia, tarpkultūriniai skirtumai, nepatyrusių šamanų gausa ir didžiuliai galios skirtumai“, – įspėja akademikė Daniela Peluso.
 
Tamsioji ajahuaska ceremonijos pusė paskatino dr. D.Peluso parengti specialų elgesio kodeksą. „Ajahuaska populiarumui augant, nerimą kelia seksualinės prievartos prieš moteris tikimybė. Tokie atvejai šokiruoja todėl, kad daugelis moterų, vartojančių ajahuaską, mėgina išgyti nuo praeityje patirtų seksualinių traumų. Tad šiuo elgesio kodu siekiama padėti psichodelikus vartojančiai bendruomenei suprasti bendrus scenarijus, galinčius atvesti iki seksualinės prievartos“, – sako akademikė.
 
„Psychedelic Invest“ paskelbtame tyrime įspėjama: „Daugelis žmonių, vykdančių šias ceremonijas, nėra kvalifikuoti dirbti su žmonėmis, kenčiančiais nuo traumų padarinių. Kiti turi kvalifikaciją, bet peržengia ribas, nes mano, kad turi tokią teisę.“
 
Visgi P.P.Garlingeris apgailestauja, kad joks elgesio kodeksas aukoms padarytos žalos neatlygins. Teisininko nuomone, mokytojo ir studento santykiai – problemiški nuo pat pradžių, ypač kai požiūris į seksualumą – visiškai neartikuliuojamas. „Piktnaudžiavimo atvejus sunku ištirti, istoriškai aukas buvo stengiamasi nutildyti, performuoti jų patirtį ir apsaugoti mokytoją bei instituciją, – apgailestauja jis. – Tokioje, rodos, prasmingoje aplinkoje yra pernelyg daug gėdos ir gilios išdavystės jausmo.“

 
Tarp kitko
LR užsienio reikalų ministerija vykstančiuosius į Peru įspėja imtis atsargumo priemonių:
„Šamanai ir kiti asmenys Šiaurės Peru ir Kusko (Cusco) regionuose turistams gali siūlyti „dvasinį valymą“. Ši paslauga dažnai vadinama Ayahuasca arba San Pedro, o jos metu yra geriamas gėrimas, turintis haliucinogeninės medžiagos, kurios veikimas nėra iki galo ištirtas. Po šių apeigų žmonės patiria negalavimų, buvo ir mirties atvejų. Yra pranešimų apie seksualinę prievartą ceremonijų metu. Neretai „apsivalymo rekolekcijos“ yra vykdomos toliau nuo apgyvendintų vietovių, todėl teikiamos medicinos paslaugos (įskaitant ir pirmąją pagalbą) yra labai ribotos.“

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris