Pražudyti vaikus... pleistru

Saulė Smaleckaitė
2024-09-20
Vaikų apsinuodijimai vaistais vis dažnesnė problema, ypač dėl atsitiktinės prieigos prie stiprių vaistų, pavyzdžiui, fentanilio. Tai vienas stipriausių opioidų, kuris dažnai skiriamas lėtiniam skausmui malšinti.
Pražudyti vaikus... pleistru
Pastaraisiais metais piktnaudžiavimas opioidais tapo viena didžiausių sveikatos apsaugos problemų JAV ir Europos bei Azijos šalyse. Fentanilio, kuris yra skirtas tik stipriems skausmams gydyti, pleistrai tapo viena dažniausių perdozavimo priežasčių.

Fentanilio pleistrai veikia lėtai išskirdami vaistą pro odą į kraują. Pleistrai paprastai keičiami kas tris dienas. Taigi net ir panaudotas pleistras gali turėti pakankamai veiksmingosios medžiagos, jog sukeltų rimtus sveikatos sutrikimus ar net mirtį.
 
Kadangi toks pleistras išskiria vaistą pamažu, yra didelė rizika, jog vaikai gali netyčia turėti kontaktą su nauju ar panaudotu pleistru, nežinodami, kas tai yra. Maži vaikai gali manyti, kad pleistras yra lipdukas ar tvarstis, todėl gali jį prisiklijuoti ant odos ar net įsidėti į burną. Kadangi fentanilis yra stiprus opioidas, net mažas jo kiekis gali kritiškai paveikti mažų vaikų organizmą.
 
Plinta gatvėse
 
Pastaraisiais metais piktnaudžiavimas opioidais tapo viena didžiausių sveikatos apsaugos problemų JAV ir Europos bei Azijos šalyse. Fentanilio, kuris yra skirtas tik stipriems skausmams gydyti, pleistrai tapo viena dažniausių perdozavimo priežasčių. Mat gatvėse paplito nelegali prekyba fentaniliu ir kitais sintetiniais opioidais, kurie dažnai yra stipresni už heroiną ir kitus narkotikus.

 
Netinkamas fentanilio pleistrų naudojimas gali sukelti tokias pat tragiškas pasekmes kaip ir narkotikų vartojimas.
 
Kaip užtikrinti vaistų saugumą namuose:
 
Norint apsaugoti vaikus ir kitus šeimos narius nuo atsitiktinio fentanilio vaistų poveikio, būtina laikytis griežtų saugumo taisyklių:
 
Saugi vieta: Visus vaistus, įskaitant fentanilio pleistrus, būtina laikyti nepasiekiamoje ir užrakintoje vietoje, toli nuo vaikų akiračio. Saugos dėžutės arba spintelės su užraktu gali būti geriausias sprendimas.
 
Tinkamas ženklinimas: Visus vaistus reikia laikyti originaliose pakuotėse su aiškiai matomomis etiketėmis. Tai padės išvengti nesusipratimų, kai reikia naudoti arba išmesti vaistą.
 
Pleistrų tikrinimas: Pleistrai, tokie kaip fentanilio, turėtų būti reguliariai tikrinami, kad įsitikintumėte, jog jie saugiai prilipę prie odos ir nėra pavojaus, kad jie nukris arba atsiklijuos.
 
Pleistrų pašalinimas: Naudotus pleistrus reikia tinkamai išmesti iš karto po jų pakeitimo. Rekomenduojama sulenkti pleistrus per pusę, kad lipniosios pusės susiliptų, ir nuleisti juos į tualetą, taip užtikrinant, kad vaikai ar gyvūnai nesusilietų su jais.

 
Visuomenės informavimas: Tėvai ir globėjai turėtų būti informuoti apie opioidų pavojus ir tinkamą vaistų laikymo bei šalinimo tvarką. Mokyklos, vaikų darželiai ir kitos visuomenės organizacijos taip pat turėtų prisidėti prie informavimo apie saugų vaistų naudojimą bei jų priežiūrą.
 
Naloksonas – fentanilio priešnuodis
 
Naloksonas, plačiau žinomas kaip perdozavimo valdymo priemonė, gali būti gyvybiškai svarbus, jei atsitiktinai susiduriama su fentaniliu ar kitais opioidais. Naloksonas veikia greitai, stabdo opioidų poveikį ir atkuria kvėpavimą perdozavimo metu. Tiesa, net ir panaudojus naloksoną, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus.
 

Svarbu, kad šeimos, kuriose vartojami opioidiniai vaistai, turėtų naloksono ir žinotų, kaip jį naudoti. Sveikatos priežiūros specialistai turėtų informuoti pacientus ir jų artimuosius apie naloksono svarbą, bei padėti jiems jo gauti. Be to, naloksonas turėtų būti laikomas lengvai pasiekiamoje vietoje, kad nelaimės atveju jis galėtų būti greitai panaudotas.
 
Poveikis vaikams
Nustatyti ankstyvus fentanilio poveikio simptomus mažiems vaikams gali būti sudėtinga, kadangi jie gali būti nepastebimi arba painiojami su įprastais nuovargio požymiais. Nepaisant to, yra keletas specifinių simptomų, kurie gali reikšti opioidų poveikį:
 
Mieguistumas arba sąmonės praradimas.
Kvėpavimo sunkumai arba sulėtėjęs kvėpavimas.
Veido, liežuvio ar gerklės patinimas.
Agitacija arba neįprastas elgesys.
Raumenų įtampa arba sunkumai judant
Jei pastebėjote bet kurį iš šių simptomų, būtina nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą ir, jei turite, naudoti naloksoną.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Alzhaimerio liga griauna šeimas: nežino, kaip prižiūrėti

    „Daug kas nesupranta, kaip žmogus, kuris prieš šešis mėnesius dar sugebėjo ką nors padaryti, dabar net nebemoka pats pavalgyti ar išsivalyti dantis“, – apie Alzhaimerio liga sergančiųjų kasdienybę pasakojo Šv. Roko ligoninės Demencijos skyriaus vedėja Julija Lukošienė. &Scar...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija

    Naujas numeris