Norvegijos princesė pasidavė pseudomokslo vilionėms

Rūta Kerulytė
2019-11-18
Kiek medikas bekalbėtų, vilkas vis tiek į mišką žiūri. Tokia idėja peršasi kalbant apie seniai paneigtas ar sveikam protui prieštaraujančias pseudomokslo idėjas, kurios kai kam vis dar atrodo gundančios. Nuo antivakserių judėjimo iki keisčiausių vėžio gydymo būdų. Ant pseudomokslo grėblio lipa ir princesės.
Norvegijos princesė pasidavė pseudomokslo vilionėms
Neseniai išsiskyrusi Norvegijos princesė Marta Luiza ypač daug dėmesio skiria naujojo širdies draugo reikalams. Moteriai galvą apsuko „šeštos kartos šamanu“ save vadinantis amerikietis Durek‘as Verrett‘as.

Ekscentriška princesė
Kiekvienas kraštas turi savo Kašpirovskį. Net ir racionalieji skandinavai gali pasiduoti parapsichologijos apžavams. Ne vienas norvegas raudonuoja dėl karališkosios šeimos atžalos princesės Martos Luizos išsišokimų. Skirtingai nei daugelis karališkosios šeimos atstovų, Marta Luiza kuklumu nepasižymi. Užuot mėgavusis princesiškomis privilegijomis, Marta Luiza įsuko gana sėkmingą versliuką. Princesė labai anksti suprato: nieko nebūna už dyka.
Prieš gerą dvidešimtmetį norvegė ėmė leisti knygas. Pirmąją autorinių knygų seriją princesė praminė „Angelų mokykla“. Pavadinimas labai tiesioginis – naujai iškepta karališkoji rašytoja tikino padedanti skaitytojams „komunikuoti su savo angelais sargais“. Marta Luiza žengė dar toliau: inicijavo neaiškaus plauko tyrimų programas, kurių metu siekė užmegzti kontaktą su mirusiaisiais.
 

Paaiškėjo, kad Marta Luiza - ne tik parapsichologė, bet ir neprasta verslininkė. Pelną žerti moteriai ilgus metus padėjo titulas, kuriuo versli norvegė švaistėsi į kairę ir į dešinę. Suprantama, viešas nepasitenkinimas karališkosios šeimos atstovės veiklomis sklandė nuo pat verslo pradžios. Tiek etiketo žinovai, tiek eiliniai norvegai įsitikinę: princesė siekė pasipelnyti naudodamasi padėtimi. Aistros ypač įsisiūbavo šiais metais Martai Luizai įsitraukus į reklaminį turą „Princesė ir Šamanas“. Spaudimas davė vaisių. Kilmingajai norvegei nenoromis teko atsisakyti karališkas pareigas sieti su asmeniniu verslu.


 
Šarlatano apžavėta
Gausiai kritikuotas reklaminis turas „Princesė ir Šamanas“ surengtas ne šiaip sau. Neseniai išsiskyrusi Marta Luiza ypač daug dėmesio skiria naujojo širdies draugo reikalams. Moteriai galvą apsuko „šeštos kartos šamanu“ save vadinantis amerikietis Durek‘as Verrett‘as. Įsimylėjusi princesė rūpinasi išrinktojo knygos „Spirit Hacking“ reklama. Norvegė itin aktyvi socialiniuose tinkluose. „Ši knyga neįtikėtina. Perskaitę ją išmoksite pažinti ir valdyti savo dvasingumą. Nesileiskite mulkinami ir tapkite dvasios milžinais“, - Instagram paskyroje rašė Marta Luiza.
 
Viskas skambėtų lyg ir nekaltai. Juk tikėti angelais, spiritizmu ir dvasiniais gydymais niekas nedraudžia. Tačiau princesės išgirtoje knygoje savamokslis šamanas išsijuosęs aiškina ne tik dvasingumo paslaptis. D.Verrett‘as rašo, kad dėl vėžio kalti... nelaimingi vaikai. Dvasinis guru knygoje tvirtina esą milžiniškos lėšos vėžio tyrimams visiškai nepagrįstos. Jo teigimu, vėžys mažuosius ir suaugusiuosius aplenks, jei šie apie jį paprasčiausiai negalvos. Panašu, kad patys norvegai į šarlatano idėjas žiūri skeptiškai. Nepaisant princesės pastangų, dėl kilusios kontroversijos Norvegijoje knyga nespausdinama.
Beje, nors tėvynėje netrūksta skandinaviško skepsio, Marta Luiza palaikymo gauna kitur. Princesės ir jos širdies draugo užmojus aktyviai remia Holivudo grandai. Teigiama, kad su ekscentriška pora itin artimai bičiuliaujasi aktoriai Antonio Banderas, Gwyneth Paltrow, „Vampyrų dienoraščių“ žvaigždė Nina Dobrev.

 

Tarp kitko
Kašpirovskio plunksnos vertiems užsiėmimas Lietuvoje diriguoja ne princesės, o milijonieriai. Skandalingai pagarsėjęs verslininkas Ugnius Kiguolis, iki tol pasižymėjęs kaip turtus demonstruojantis pramogų pasaulio atstovas, prieš kelerius metus prabilo apie tariamą skiepų žalą. Verslininkas patraukė nuo skiepų neva nukentėjusių vaikų tėvus. Prie U.Kiguolio šalininkų prisijungė ir Seimo narys „valstietis“ Dainius Kepenis.
Tiesa, yra spėlionių, kad U.Kiguolis siekia padėti tėvų profesinei veiklai. Verslininko mama Beatričė Kiguolienė prisistato kaip homeopatė, akupunktūros specialistė. U.Kiguolio tėvams anksčiau priklausė privati klinika „Firmus Medicus“. Šiuo metu įmonė tapo vakcinų skeptikų tribūna. Įmonės svetainėje gausu informacijos apie skiepų žalą, dalinamasi istorijomis apie po vakcinų mirusius kūdikius ir kritikuojamos homeopatijos naudą neigiančios mokslinės studijos.

 
Komentaras 

Depresijos gydymo centro įkūrėjas, klinikinis psichologas Antanas Mockus:

- Pseudomokslo nešamos žinios turi aiškią funkciją. Pavyzdžiui, kalbant apie vėžio gydymą, žmonės nori tikėti, kad tai pagydoma ir išsprendžiama. Išgirdus „paprastesnį“ vėžio paaiškinimą ar gydymo metodą, pasidaro nesvarbi objektyvi, moksliniais faktais pagrįsta informacija. Pseudomokslas naudoja specifinį žodyną, jį galima supainioti su moksliniu. Pseudomokslas operuoja keliais būdais: tikrus teiginius falsifikuoja, taip pat remiasi sau patogiomis faktų nuotrupomis arba senais, mokslo jau paneigtais faktais.
Faktų daug, ne viską lengva suprasti ir teisingai persiskaityti. Žmonės jaučia poreikį susikurti savo paaiškinimus.
Trumparegišką pasidavimą pseudomokslo idėjomis galima aiškinti ir socialinėje psichologijoje nagrinėjamu poliarizacijos efektu. Diskusijos metu retai būna taip, kad visi apsikeičia nuomonėmis ir laimingi išsiskirsto. Jei esi tam tikroje pozicijoje, po debatų „teisingai“ išsakoma pozicija gali sustiprėti, jei pavyksta gauti grupės palaikymą. O žmogui svarbu būti grupėje, net jei ginami faktai neatitinka logikos.
 
Medikai laikosi nuostatos, kad žinios turi būti grįstos mokslu. Yra integratyvios medicinos modelis, kuris yra labiau holistinis, integruoja netradicinius gydymo būdus. Tačiau Lietuvoje nusistovėjęs kitoks medicinos modelio standartas. Deja, tradicinė medicina ne visada orientuota į konkretų žmogų. Ne visada pasikalbama, kartais trūksta žmogiško veido, holistinio požiūrio. Pacientas turi lūkesčius, tačiau ne visi išpildomi. Taip kyla konfliktas. Medikas piktinasi, kad iš jo tikisi marazmų ir mistikų, dulų gimdymo metu. Juk medikai žiūri, kad tas vaikas nemirtų, o mama pasitiki „kažkokiomis dulomis“. Taip pacientas gali pasijausti kaip mėsos gabalas, kurio nuomonė per daug nerūpi. Tokios įtampos sukelia autoritetų krizę ir pacientą gali pastūmėti pseudomokslo link.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris