Naujoji Kinijos abortų politika

Emilija Lipskytė
2022-03-03
Dar neseniai Kinijos Liaudies Respublika pasižymėjo viena griežčiausių reprodukcijos reguliavimo sistemų, dar kitaip vadinama „vieno vaiko politika“. Senstant visuomenei keitėsi ir valdžios požiūris. Pernai gegužę šalyje šeimoms leista susilaukti trijų vaikų. Siekiant atjauninti visuomenę peržvelgiama ir abortų politika.
Naujoji Kinijos abortų politika
Kai kurie mokslininkai mano, kad plačiai paplitę abortai gali turėti įtakos palyginti dideliam Kinijos nevaisingumo lygiui. Remiantis naujausia Pekino universiteto mokslininkų apklausa, su šia problema susiduria apie 18 proc. visų vaisingo amžiaus porų, o pasaulio vidurkis yra apie 15 proc.

Intervencijos kampanija
Neseniai vyriausybės remiama Kinijos šeimos planavimo asociacija paskelbė „intervencijos kampaniją“, kuri jų internetiniame puslapyje publikuota sausio gale, o šiuo metu dažnai aptariama žiniasklaidoje. Ja siekiama sumažinti neplanuotų nėštumų ir abortų skaičių tarp paauglių ir nesusituokusių moterų. Dokumente teigiama, kad pagrindinis tikslas yra „gerinti reprodukcinę sveikatą“.
 
Plano formuluotė pateikta Kinijai susidūrus su sparčiai mažėjančiu gimstamumu. Šiuo metu šalis poroms leidžia turėti tris vaikus, o tai šimto aštuoniasdešimt laipsnių politikos pokytis, kurios vienas palikimų – mažėjantis vaisingo amžiaus moterų skaičius. Reikia pabrėžti, kad strategija nėra vyriausybės direktyva, bet atspindi jos prioritetus, kaip padidinti vaikų skaičių.

 
Pastarojo meto kalba apie intervenciją, siekiant sumažinti abortų skaičių buvo stipresnė, nei anksčiau vartojama Pekino retorika. Pavyzdžiui, praėjusių metų rugsėjį Kinijos aukščiausios vyriausybinės institucijos paskelbtame plane numatytas tikslas sumažinti mediciniškai nereikalingus abortus. Tiesa, apie konkrečius veiksmus, kaip to siekti, užsiminta nebuvo. Tačiau per kelerius metus Kinija uždarė nemažai abortų klinikų ir plečia paslaugas, padedančias moterims pastoti.
 
Didėjantis nevaisingumas
Šį naująjį politikos planą teigiamai vertina ir kai kurie gimstamumo politikos kritikai. Yi Fuxian, JAV dirbantis reprodukcijos mokslininkas, įžvelgia, kad dešimtmečius taikoma „vieno vaiko politika“ dar kurį laiką iškreips demografinius modelius šalyje ir kad pagrindinis valdžios tikslas turėtų būti abortų mažinimas.
 
Abortas Kinijoje yra legalus ir dažnai naudojamas būdas laikytis gimstamumo apribojimų. Remiantis Nacionalinės sveikatos komisijos duomenimis, 1991 m., kai buvo taikoma žiauriausia „vieno vaiko politika“, šalyje buvo atlikta apie 14 mln. abortų. Situacija pastaruoju metu keičiasi ir 2020 m. statistika teigia, kad šis skaičius buvo šiek tiek mažesnis nei 9 mln.
 

Deja, šie skaičiai gerų naujienų neatneša. Kai kurie mokslininkai mano, kad plačiai paplitę abortai gali turėti įtakos palyginti dideliam Kinijos nevaisingumo lygiui. Remiantis naujausia Pekino universiteto mokslininkų apklausa, su šia problema susiduria apie 18 proc. visų vaisingo amžiaus porų, o pasaulio vidurkis yra apie 15 proc.
 
Šalies demografai teigia, kad planas atspindi prisipažinimą, jog platus abortų naudojimas turėjo žalingą poveikį vaisingumui ir pažymi – planas nėra laikomas abortų draudimo pirmtaku. „Asociacijos planas gali reikšti tokių priemonių skatinimą: lytinis švietimas, nelegalių klinikų naikinimas ir kontracepcijos priemonių prieinamumas jaunimui“, – teigia Pekine įsikūrusios privačios ekspertų grupės „Center for Globalization“ tyrėjas Huang Wenzheng. Tik šių spėliojimų nepatvirtino nei Kinijos šeimos planavimo asociacija, nei Nacionalinė sveikatos komisija.
 

Ar politika griežtės?
Ir nors planas plačiai sveikinamas ir giriamas, jis padidino žmogaus teisių aktyvistų bei Kinijos feminisčių susirūpinimą, kad moterims procedūra taps sunkiau prieinama. „Atsižvelgiant į tai, kaip vyriausybė ribojo reprodukcines teises piktnaudžiaujant ir naudojant smurtines priemones, tai tikrai priežastis nerimauti“, – įžvelgia „Humans rights watch“ vyresnioji tyrėja Yaqiu Wang.
 
Kiti ekspertai pabrėžia, kad pagrindinis dalykas, ko trūksta Kinijoje, net ir skatinant gimstamumą – moralinė sistema, kuri vertina žmogiškumą, o ne ekonominius ar politinius tikslus.
Iš Šeimos planavimo asociacijos plano neaišku, kokios aborto alternatyvos būtų prieinamos netekėjusioms moterims, kurios pastoja. Gimimo ne santuokos atveju Kinijoje suteikiama mažai privalumų. Dauguma ligoninių reikalauja, kad nėščiosios pateiktų santuokos liudijimus. Jis reikalingas, kad moteris galėtų reguliariai tikrintis ar net pagimdyti. Šiuo atveju yra paliekama galimybė rinktis mokamą privačią priežiūrą, tuoktis arba nutraukti nėštumą. Vienišos motinos susiduria ir su kita problema. Nusprendusios pasilikti vaiką dažniausiu atveju jos negauna tokių išmokų, kaip pavyzdžiui, mokamų motinystės atostogų.
 
Nerimą kelia ir kiti valdžios priimami sprendimai. Buvęs aukščiausias Kinijos šeimos planavimo biurokratijos pareigūnas Wang Pei‘an, kuris prisidėjo kuriant gimstamumo ribojimo įstatymus, dabar yra vyriausias komunistų partijos pareigūnas Šeimos planavimo asociacijoje. Jis keičia retoriką ir ragina jaunus žmones būti atsakingus ir turėti vaikų. Tik klausimas: kokių priemonių bus tam imtasi? „Vis rimtesnės paauglių lytinės ir reprodukcinės sveikatos problemos pažeidžia ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą, daro įtaką šeimos laimei ir kelia grėsmę nacionaliniam gyventojų saugumui bei ateities konkurencingumui“, – tokią dainelę šiandien gieda W.Pei‘an.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris