Magiškiems grybams – ES politikų dėmesys

Aneta Vaitkienė
2023-02-23
Medicinos susidomėjimas psichodeliniais vaistais šiuo metu išgyvena renesansą. Mokslininkai ieško būdų, kaip MDMA (amfetamino darinys) pritaikyti potrauminio streso sutrikimui gydyti, o psilocibiną (dar žinomą magiškų grybų pavadinimu) – atspariai depresijai, alkoholio vartojimo sutrikimui bei kitoms būklėms lengvinti.
Magiškiems grybams – ES politikų dėmesys
Australijos Vyriausybė paskelbė, kad nuo liepos 1 d. įgalioti psichiatrai galės skirti MDMA ir psilocibinu pagrįstas terapija atitinkamai potrauminiam streso sutrikimui ir atspariai depresijai gydyti.

Tačiau didžioji psichodelinių vaistų reguliavimo pažanga, kaip bebūtų keista, šiuo metu vyksta ne Europoje, o tokiose šalyse kaip JAV ir Australija.
Štai vasario 3 d. Australijos Vyriausybė paskelbė, kad nuo liepos 1 d. įgalioti psichiatrai galės skirti MDMA ir psilocibinu pagrįstas terapija atitinkamai potrauminiam streso sutrikimui ir atspariai depresijai gydyti. Preparatus turės teisę išrašyti tik psichiatrai, taikantys mažai žinomus gydymo metodus, pacientams, sergantiems sunkiomis psichikos sveikatos ligomis.
 

Rašo piktus laiškus
Tokią naujieną sužinoję, europarlamentarai Alexas Agiusas Saliba (S&D frakcija), Frédérique'as Riesas (grupė „Atnaujinti Europą“), Jarosławas Duda (EPP frakcija), Robertas Biedronas bei Sara Cerdas (S&D frakcija) ir Tilly Metz (Žaliųjų / Europos laisvojo aljanso frakcija) raštu kreipėsi į Europos medicinos agentūros (EMA) vadovą Emer Cooke. „Reiškiame susirūpinimą dėl to, kad ES nedaroma panaši pažanga, dėl kurios milijonai europiečių kenčia nuo psichikos sveikatos sutrikimų ir narkotikų vartojimo sutrikimų“, – rašoma jų laiške.
 
Europarlamentarai nori, kad ES vaistų reguliavimo institucija būtų aktyvesnė šiuo klausimu, mat prieš pradedant taikyti psichodelinę terapiją Europoje laukia nemažai iššūkių. Pavyzdžiui, geriau suprasti šių vaistų keliamą riziką, palyginti su kitais medikamentais nuo panašių ligų. Jie taip pat siūlo EMA parengti ataskaitą, surengti seminarą su atitinkamomis šalimis ir glaudžiau bendradarbiauti su Europos narkotikų agentūra – Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centru (EMCDDA).
 
Siekia keisti klases
Tačiau įstatymų leidėjams koją kiša esminė kliūtis: Jungtinės Tautos psichodelinius vaistus (tokius kaip MDMA, psilocibinas ir LSD) priskiria vadinamiesiems „1 sąrašo“ vaistams. Remiantis EMCDDA, tokiame sąraše yra medžiagos, sukeliančios didelę piktnaudžiavimo riziką, rimtą grėsmę visuomenės sveikatai ir, sudarytojų teigimu, esančios „labai menkos arba visai neturinčios terapinės vertės“. Tokios medžiagos įvardijamos kaip reikalaujančios itin griežtos kontrolės, o medicinos tikslams, išskyrus mokslinių tyrimų ar ribotus medicinos atvejus, jas naudoti draudžiama.

 
„Atėjo laikas tai pakeisti, – rašo tie patys europarlamentarai jau kitame laiške EMCDDA direktoriui Alexisui Goosdeeliui. – Manome, kad tarptautinę vaistų reguliavimo sistemą reikia reformuoti, idant psichodeliniai preparatai, turintys didelį medicininį potencialą, būtų labiau prieinami mokslininkams ir pacientams, kol jų nepatvirtino reguliavimo institucijos, tokios kaip EMA ir FDA.“
 
ES piliečių psichikos sveikata jau kuris laikas užima svarbią vietą politinėje darbotvarkėje, todėl europarlamentarai tikisi, jog Europos Komisija birželio 7 d. paskelbs ES psichikos sveikatos strategiją, kurią metinėje kalboje apie Sąjungos padėtį pažadėjo Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.
 
Tyrimų rezultatai sužavi
Atidaus mokslininkų ir jau net politikų dėmesio pastaruoju sulaukia ne tik metilendioksimetamfetaminas, paprastai žinomas kaip MDMA arba ekstazis, ne tik psilocibinas arba stebuklingi grybai. Kiti kuriami produktai apima lizerginės rūgšties dietilamidą (LSD arba rūgštį) ir N, N-dimetiltriptaminą (DMT). Klinikinių tyrimų duomenys jau artėja prie kritinės masės ribos, todėl kai kuriose šalyse (įskaitant ir ES) šiemet jie gali pradėti daryti įtaką kuriamiems teisės aktams.
 
„Bet tikriausiai ne JK, dėl jos „viduramžių“ požiūrio į psichinę sveikatą, – teigia Londono imperatoriškojo koledžo neuropsichofarmakologas Davidas Nuttas. – Atlikome tyrimus ir paaiškėjo, kad psilocibinas ir LSD – ir beveik neabejotinai DMT – išjungia smegenų dalis, kurios, kaip žinome, yra susijusios su depresija. Mūsų pirmasis gydymui atsparios depresijos tyrimas parodė, kad viena psilocibino dozė buvo galingiausia įmanoma intervencija į atsparią depresiją. „Compass Pathways“ pakartojo mūsų tyrimą 11 šalių. Atrodo gana aišku, kad psilocibinas tikrai veiksmingas sergant depresija, ypač žmonėms, kurių depresijos neįveikia jokie kiti vaistai, ir tai yra be galo įdomu.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris