Kova su pandemija etninių grupių rankose

Ringailė Gvildė
2021-05-13
Vasarį prasidėjęs karinis perversmas Mianmare pasiglemžė ne tik ramų žmonių gyvenimą, bet ir vėjais paleido pandemijos valdymo vadžias. Šiuo metu testavimu ir skiepijimu užsiima tik šalies rajonuose pasiskirsčiusios etninių grupių organizacijos, neretai teritorijas turinčios ginti ir ginklu. Šalies ligoninės uždarytos, skelbiama, jog sveikatos sistema palaužta.
Kova su pandemija etninių grupių rankose
Po karinio perversmo dauguma Mianmaro ligoninių ir gydytojų kabinetų dabar yra uždarytos arba paslaugas teikia itin maža apimtimi.

Sugriovė sveikatos sistemą
Po karinio perversmo vasario pradžioje Mianmarui tapo vis sunkiau kovoti su COVID-19 pandemija. Šios šalies sveikatos sistema laikyta viena silpniausių pasaulyje dar iki perversmo. Sveikatos darbuotojai inicijavo pilietinio nepaklusnumo judėjimą prieš karines pajėgas, o dauguma ligoninių ir gydytojų kabinetų dabar yra uždarytos arba paslaugas teikia itin maža apimtimi.
 
Kol kas Mianmare, statistikos portalo „Worldometrs“ duomenimis, fiksuota arti 150 tūkst. užsikrėtimų COVID-19 ir per 3 tūkst. mirčių. Žinoma, šalyje, kuri gyvena perversmo nuotaikomis aktyvus testavimas ir skiepijimo procesas nukenčia, labiausiai baiminamasi, kad neateitų COVID-19 „maro“ banga iš kaimyninės Indijos, kur situacija itin prasta.

 
Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, kariuomenė įvykdė mažiausiai pusantro šimto išpuolių prieš medicinos personalą ir gydymo įstaigas, kuriose buvo sužeista ar nužudyta daugiau nei 60 žmonių. Net 50 sveikatos priežiūros įstaigų buvo užimtos panaudojant karines pajėgas. Sveikatos apsaugos ministerijos Infekcinių ligų skyriaus vedėjas daktaras Khin Gyi balandžio pradžioje sakė, kad nacionalinių tyrimų dėl COVID-19 rodikliai sumažėjo netoleruotinai.
 
Iki perversmo buvo atliekama apie 25 tūkst. testų per parą, dabar mažiau nei 2 tūkst. Po perversmo per daugiau nei tris mėnesius paskelbta tik apie mažiau nei 3 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų – vidutiniškai apie 30 per dieną ir 79 mirčių atvejai. Tai rodo, jog šie skaičiai greičiausiai neatitinka realybės, pandemija plinta, tačiau testavimo apimtys ir statistika Mianmaro valdžiai tapo niekiniai, nors dar iki perversmo buvo žadama vakcinuoti bent 40 proc. iš 54 mln. šalies gyventojų.
Gegužės 5 d. JT Mianmarą perspėjo, kad išpuoliai prieš medicinos personalą ir objektus kelia pavojų efektyviai kovai su koronavirusu.
 
Ligoninės uždarytos, bet...
Iniciatyvos ir toliau kovoti su pandemija Mianmare ėmėsi ginkluotos etninės grupės. Viena jų – KIO – nuo vasario pradžios patyliukais padedama Kinijos vakcinų gamintojo „Sinovac“ bei Raudonojo Kryžiaus organizacijos jau vakcinavo apie 20 tūkst. gyventojų savo valdomose vietovėse šalia Kinijos sienos. KIO yra viena iš 20 etninių ginkluotų organizacijų, veikiančių prie Mianmaro sienų su Kinija, Tailandu ir Indija. Tačiau su pandemija nuo pat jos pradžios savo išgalėmis kovoja kelios tokios organizacijos.  

 
Pietryčių Mianmaro pasienyje su Tailandu įsikūrusi dviejų didžiausių šalies etninių grupių sąjunga – KIO ir Karen National Union (KNU) – 7 valdomuose rajonuose stengiasi palaikyti testavimo nuo COVID-19 ir skiepijimo procesus. Tiesa, tokiu sudėtingu šaliai metu ir testavimo pajėgumai riboti. Per dieną dažnai atliekama iki 600 testų, tiesa, vienu metu tik vienoje vietovėje, tad ir teigiamų COVID-19 atvejų nustatoma nedaug. Vis dėlto per kelis mėnesius nuo perversmo pavyko testus atlikti bent 10 tūkst. žmonių.
 
Beje, KIO testavimą dėl COVID-19 grėsmės pradėjo dar 2020-ųjų pradžioje, gerokai iki oficialiems šalies šaltiniams paskelbiant apie pirmąjį koronaviruso atvejį Mianmare.
„Mianmare priimta gyventi sėsliai, menkas judėjimas buvo ir iki pandemijos. Žmonės retai kada migruoja tarp ūkių arba išeina nusipirkti tik tokių produktų kaip druska“, – sakė vienas KNU atstovų. Dėl didėjančių susirėmimų įvairiose šalies vietose, apie 40 tūkst. civilių laikinąjį prieglobstį rado tiesiog džiunglėse. Tačiau perversmas šalies viduje suaktyvino žmonių judėjimą į KNU kuruojamas vietoves. Vasarį dalis piliečių, nepalaikančių perversmo vyriausybės darbuotojų, kreipėsi į KNU prieglobsčio, galimybės apsistoti jų teritorijoje. Kiti čia atvyksta norėdami išmokti apsiginti ir galėti ne tik fizine jėga, bet ir ginklu kovoti prieš šalies karines pajėgas. Visus atvykstančius į KNU teritoriją etninių grupių atstovai registruoja ir pirmiausia siunčia į karantinavimosi centrą.
 
Kariuomenės kontroliuojama žiniasklaida pranešė, kad pirmąją dozę gavo daugiau nei 1,5 mln. gyventojų. Tačiau nemaža dalis žmonių, įskaitant streikuojančius sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie slapstosi bijodami būti areštuoti, boikotavo antrąją dozę, palikdami 1,6 mln. nepanaudotų vakcinos dozių.

 
Tarp kitko
Etninės sveikatos komitetas ir etninių sveikatos organizacijų aljansas pandeminę situaciją Mianmare įvardijo kaip ekstremalią. Komitetas paragino didinti tarptautinę paramą etninėms sveikatos organizacijoms ir pilietinio nepaklusnumo judėjimo dalyviams, teikiantiems sveikatos priežiūros paslaugas už karinių šalies valdovų struktūros ribų, taip pat ir kaimyninėms šalims tiekti COVID-19 vakcinas į etnines teritorijas „kaip humanitarinį gestą, taip pat apsaugoti savo gyventojus nuo pandemijos“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris