Kolegų patyčios Kipro ligoninėje

Darius Čiūtelė
2019-11-11
Naujienų antraštės skelbia: „Gėda Kiprui!“ Į viešumą iškilo žinia apie du graikus gydytojus, kurie kolegų buvo žeminami darbe. Skilusi ir vietinė medikų bendruomenė. Vieni reiškia susirūpinimą, kad baltus gydytojų chalatus tepa rasizmo dėmė. Kiti ginčija, jog nėra jokių kaltės įrodymų, ir prie kryžiaus kala skundus už gryną pinigą priėmusį šalies sveikatos ministrą.
Kolegų patyčios Kipro ligoninėje

Atsistatydino dėl patyčių
Du gydytojai iš Graikijos dirbo Pafoso (Kipras) ligoninės skubios pagalbos skyriuje. Jie spalio pabaigoje paliko darbą ir pasiskundė patyrę kolegų patyčias. „Neleistina, kad su bet kokiu asmeniu ar gydytoju kolegos elgtųsi šitaip“, – rašė viena gydytojų sveikatos ministrui skirtame laiške. Graikė tvirtina, kad bendradarbis šaukė ant jos pacientų akivaizdoje, kiti po tos pačios ligoninės stogu dirbę gydytojai kaltino ir užgauliojo ją teigdami, kad medikė įdarbinta nelegaliai. Abejonių nekelia viena: graikai darbe jautėsi taip blogai, kad nusprendė verčiau atsisakyti gero atlygio, nei sutiko likti ligoninėje ir toliau kęsti nelygybę. Spaudoje spėliojama, kad ilgiau ligoninėje dirbantys gydytojai jautė pagiežą bendradarbiams, nes naujai samdomiems gydytojams mokamas didesnis atlygis. Jei ir taip, šis faktas nepateisina priešiškos darbo aplinkos.
 

Vieni teigia, kad įvykiai Pafoso ligoninėje – rasinės neapykantos pasireiškimas. Kiti spėlioja, kad svetimtaučiai buvo atstumti dėl stipraus kipriečių tarpusavio vienybės jausmo. Kad ir kaip bebūtų, toks elgesys garbės nedaro. Žinoma, labiausiai nepatenkinti yra graikai. Jie primena, kad per paskutiniuosius keturiasdešimt metų dešimtys tūkstančių Kipro graikų atvyko į Graikiją, įgijo nemokamą universitetinį išsilavinimą, įsidarbino ir kilo karjeros laiptais. Teigiama, kad graikai tuomet nesiskundė, tad dabar piktinamasi, kodėl kipriečiai nenori mokėti grąžos.
 
Kaip jausis nauji atvykėliai?
Graikijos nebepurto finansinė krizė, tačiau šalies ekonominė situacija tebėra nepavydėtina. Nedarbo rodikliai šalyje išlieka aukšti, tad tūkstančiai Graikijos piliečių kraustosi į kultūriškai artimą salą-valstybę. Savo ruožtu kipriečiai linkę parodyti nepasitenkinimą atvykėliais.
Ne vieną mėnesį Kipro gydytojų profsąjunga protestavo dėl darbuotojų trūkumo ligoninių skubios pagalbos skyriuose. Skųstasi, kad gydytojai persidirba, negali pasiimti laisvos dienos, jiems beviltiškai trūksta pamainos.

Paradoksalu, bet dabar, kai buvo pasamdyta daugiau specialistų, medikai pasijuto išstumti iš senųjų pozicijų. Nežinomybės atmosferą sustiprina ir naujas Sveikatos ministerijos pranešimas. Ji tik ką paskelbė, kad dar 8 gydytojai iš Graikijos priėmė darbo Kipre pasiūlymus. Artimiausiu metu jie turėtų pradėti darbą šalies ligoninių skubios pagalbos skyriuose. Natūralu, kad kyla klausimas, kaip su naujaisiais bendradarbiais elgsis jų kolegos kipriečiai?
„Mes neriamės iš kailio ieškodami gydytojų, o jie mus palieka dėl tokių priežasčių?“ – retoriškai klausė Kipro sveikatos ministras Constantinos Ioannou. Jis pridūrė, kad Vyriausybei pavaldi institucija ėmėsi kaltinimo patyčiomis tyrimo.

 
Profsąjungos nesutaria
Kipro profesinės sąjungos į ministro nusiskundimus reagavo skirtingai. Valstybės tarnautojų profsąjunga suskubo imtis incidento tyrimo. Iš organizacijos varpinės jau dabar sulaukiama skambių pareiškimų, jos retorika atliepia ministro pasisakymus. Profsąjungos atstovai įvykį pavadino „nepriimtinu rasistiniu elgesiu prieš kolegas iš Graikijos. Jos vadovas Agathoklis Christofides pažadėjo besąlygišką profsąjungos paramą gydytojams, kurie buvo užgauliojami kolegų.
 
Neslepiamą stiprų pasipiktinimą ministro elgesiu išreiškė kitos profsąjungos atstovai. Jie pastebi, kad ministras skuba su išvadomis, dar nėra tvirto pagrindo tikėti, jog viskas, ką sako graikai gydytojai, yra tiesa: „Nesant jokių įrodymų, neteisingai ir sąmoningai buvo užsipulti gydytojai dirbantys Pafoso ligoninės skubios pagalbos skyriuje.“ Sveikatos ministras C.Ioannou profsąjungos poziciją priėmė asmeniškai. „Būtų įdomu sužinoti, kokių veiksmų kolegų nusiskundimams ištirti ėmėsi profsąjunga, kuri taip karštai, pasitaikius bet kokiai progai, užsipuola mano asmenį. Ar buvo informuoti sprendžiamąją galią turintys asmenys? Jei taip, kokių veiksmų jie planuoja imtis?“ – rašoma ministerijos pranešime.


Tarp kitko
Šiemet, pradėjus kurti visuotinę sveikatos draudimo sistemą, ėmė tuštėti kabinetai Kipro ligoninėse, mat nemažai gydytojų susiviliojo privačios praktikos galimybėmis. Šį rudenį skelbta, kad mažytės šalies ligoninėse laisvos šešios dešimtys gydytojų darbo vietų. Tuomet džiaugtasi aiškiai jaučiamu medikų iš Graikijos susidomėjimu. Skelbta, kad gydytojams privilioti pagerintos darbo sąlygos nukreiptos ne tik į jaunus vietinius specialistus, bet ir šiaurinės kaimynės gydytojus. Didžiausiu sveikatos sistemos iššūkiu išlieka siekis sustiprinti viešųjų ligoninių administracinį ir finansinį savarankiškumą. Didelio kipriečių medikų nepasitenkinimo sulaukia dvigubas administracinis darbas. Ta pačia informacija jiems tenka užpildyti ir popierines, ir elektronines formas. Be to, gydytojai priversti išrašyti ir du skirtingus receptus: vieną, jei vaistas perkamas valstybinėje vaistinėje, kitą - jei privačioje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris