Jersey saloje – žalia šviesa pagalbinei mirčiai

Emilis Jakštys
2024-05-30
„Priimtas pagalbinės mirties įstatymas taptų saugesne ir švelnesne problemos sprendimo priemone negu nusistovėjusi tvarka“, – sako aktyvistų už pagalbinę mirtį organizacijos lyderė Jennifer Bridge. Netoli Prancūzijos esančios Jersey salos parlamentarai uždegė žalią šviesą pagalbinės mirties įstatymo formulavimo darbams. Sprendimas vertinamas prieštaringai. 
Jersey saloje – žalia šviesa pagalbinei mirčiai
Jersey valdžios atstovai žengė svarbų žingsnį pagalbinės mirties nepakeliamą skausmą patiriantiems, nepagydomų ligų kamuojamiems pacientams įteisinimo link. Procedūra nebūtų taikoma pacientams, kurie nors ir kenčia nepakeliamą skausmą, bet neserga nepagydoma liga.

Išsiaiškino kriterijus
 
Jersey salos parlamentarų balsavimo išvakarėse pagalbinės mirties įteisinimą palaikantys aktyvistai rankose laikė plakatus su užrašais: „Suteik man teisę nuspręsti dėl savo mirties“. Tądien valdžios atstovai žengė svarbų žingsnį pagalbinės mirties nepakeliamą skausmą patiriantiems, nepagydomų ligų kamuojamiems pacientams įteisinimo link. Procedūra nebūtų taikoma pacientams, kurie nors ir kenčia nepakeliamą skausmą, bet neserga nepagydoma liga.
 

Valdžios atstovai nusprendė ir dėl socialinių kriterijų. Pagal dabartinę įstatymo viziją, pagalbinė mirtis galėtų būti taikoma pilnamečiams Jersey gyventojams, kurie saloje išgyveno ne mažiau kaip metus. Jie privalėtų įrodyti, kad supranta procedūros pasekmes ir aiškia forma išreiškė pagalbinės mirties norą.
 
Jersey salos Vyriausybė informuoja, jog eutanazijos įstatymo formulavimas užtruks dar pusantrų metų. Jeigu dėl šio teisės akto varianto sutartų Jersey parlamentarai, praktinis jo įdiegimas užtruktų dar tiek pat. Tad pagalbinę mirtį leidžiantis teisės aktas galėtų įsigalioti ne anksčiau kaip po trejų metų. Jeigu pagalbinės mirties procedūra būtų įteisinta, jos finansavimą užtikrintų salos Vyriausybė.
 
Pagalbinė mirtis įteisinta dalyje Europos ir pasaulio valstybių. Šveicarijoje ji įteisinta daugiau kaip pusšimtį amžiaus (nuo 1942 m.). Nyderlandų Karalystė ir Belgija šią procedūrą įteisino 2002 m., o Kanada – prieš maždaug aštuonerius metus. Austrija žengė šį žingsnį 2021-aisiais. Šiais metais eutanaziją dekriminalizavo Ekvadoras.
 
Dalis Vakarų pasaulio šalių procedūros įteisinimo klausimus svarsto kontraversiškai. Karštos diskusijos verda Prancūzijoje. Šalies prezidentas Emmanuelis Macronas parėmė jos įteisinimo projektą. Šią savaitę dėl pagalbinės mirties įteisinimo ir procedūros etinių klausimų diskutuos parlamentarai. 
 
Vertinimai – prieštaringi
 

Po priimto sprendimo pagalbinės mirties aktyvistų grupės vadovė Jennifer Bridge pabrėžė istorinės akimirkos svarbą. Aktyvistė viliasi, jog Jersey parlamento nariai toliau rems sprendimus įteisintos pagalbinės mirties link. „Daugelis mūsų sutinka, kad priimtas pagalbinės mirties įstatymas taptų saugesne ir švelnesne problemos sprendimo priemone negu nusistovėjusi tvarka“, – įsitikinusi aktyvistų organizacijos „Jersey Assisted Dying Action“ lyderė.
 
Kitos aktyvistų grupės „Dignity of Dying“ lyderė Sarah Wootton neslėpė džiaugsmo. Ji sako, kad dėl parlamentarų sprendimo palaikyti pagalbinės mirties įstatymą Jersey salos visuomenės nariai gyvens sąmoningiau ir oriau.
 
Palaiko ne visi

 
Tiesa, pagalbinės mirties įteisinimą palaiko ne visos žmogaus teisėmis besirūpinančios organizacijos. Jersey salos organizacijos „Caritas“ vadovas Patrick Lynch pabrėžė, kad būtų geriau investuoti valstybės pinigus į sveikatos priežiūros sistemos tobulinimą bei skurdo saloje mažinimą.
 
Vietos politikas Philip Baillache teigia, jog įteisindami pagalbinę mirtį parlamentarai rizikuoja prisidėti prie ir taip socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių stigmatizavimo. Tokiu atveju būtų siunčiama žinutė, kad žmonių su negalia gyvenimas mažiau vertingas. Beveik penkias dešimtis metų slaugytoja dirbanti Babara Ward sprendimą pavadino tiesiog leidimu savižudybei.
 
Jersey salos sveikatos apsaugos ministras Tom Binet pabrėžė, kad pagalbinės mirties klausimas vienas svarbiausių kokį tik galima iškelti. Jis sako suprantąs, jog balsavimo rezultatai atspindi kolektyvinę parlamentarų ir salos gyventojų mintį. Visgi ministras išsakė nevienareikšmį vertinimą priimto sprendimo pusėn.
 
„Džiaugiuosi, kad parlamentarai nubalsavo palankiai dėl pagalbinės mirties priėmimo įteisinimo, bet man apmaudu, kad buvo palankiai nubalsuota tik dėl pagalbinės mirties įteisinimo nepagydomomis ligomis sergantiems asmenimis, tačiau nepalankiai dėl nepakeliamą skausmą patiriančių pacientų“, – sakė ministras. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris