Farmacijos reformą paskatino vaikų mirtys

Algimantas Kripas
2024-01-19
Indijos Vyriausybė šalies vaistų kompanijas įpareigojo laikytis naujų gamybos standartų. Farmacijos srityje permainos tiesiog būtinos – prieš kurį laiką nuo Indijoje pagamintų sirupų kosuliui gydyti keliose valstybėse mirė apie pusantro šimto vaikų. Paaiškėjo, kad šių vaistų gamybai naudotos toksinės medžiagos. Anoniminis pranešejas teigė, jog norėdamas nuslėpti faktus vienas vaistų gamintojas mokėjo kyšį.   
Farmacijos reformą paskatino vaikų mirtys
Pasaulio sveikatos organizacijos reikalavimus atitinka tik mažiau negu ketvirtadalis iš 8,5 tūkst. Indijoje esančių mažųjų vaistų gamintojų.

Diegia naujus standartus
Neseniai Indijos Ministrų kabinetas paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, jog šalyje veikiančios farmacijos bendrovės turi laikytis naujų gamybos standartų.
 
„Reuters“ rašo, kad farmacijos įmonės įpareigojamos prekiauti galutiniu produktu tik gavusios „patenkinamus“ sudedamųjų dalių tyrimų rezultatus ir saugoti pakankamą kiekį tarpinių ir galutinių produktų mėginių. Tokiu būdu siekiama, kad būtų galima pakartotinai ištirti ar patikrinti partiją. Indijos sveikatos ministerija rugpjūtį pranešė, kad nuo 2022 m. gruodžio mėnesio atlikus 162 vaistų gamyklų patikrinimus nustatyta, jog jose nebuvo atliekamas gautų žaliavų testavimas. Be to, Pasaulio sveikatos organizacijos reikalavimus atitinka tik mažiau negu ketvirtadalis iš 8,5 tūkst. Indijoje esančių mažųjų vaistų gamintojų.    

 
Sveikatos ministerija pareiškė, jog didžiosios šalies farmacijos kompanijos šias problemas turėtų išspęsti per šešis mėnėsius, o mažieji vaistų gamintojai – per vienerius metus. Pastarieji prašo pratęsti terminą, motyvuodami tuo, jog norint atitikti standartus būtinos investicijos. Papildomos išlaidos privestų prie bankroto beveik pusę mažųjų kompanijų, kadangi jas ir taip kamuoja itin dideli įsiskolinimai.
 
Uždraustas vaistų derinys
Indijos farmacijos kompanijų įvaizdis suprastėjo 2022 m., kai Gambijoje, Kamerūne bei Uzbekistane dėl Indijoje pagamintų sirupų nuo kosulio mirė mažiausiai 141 vaikas.
 
Dėl vaikų gyvybių pareikalavusio incidento vyriausiasis Indijos vaistų kontrolierius uždraudė jaunesniems negu ketverių metų amžiaus vaikams vartoti trijų vaistų derinį. Šį 2015 m. patvirtintą vaistų derinį sudaro chlorfeniramino maleatas ir fenilefrinas.
 
Prieš kurį laiką paskelbtame įsakyme teigiama, kad farmacijos kompanijos parduodamos preparatus su šių vaistų deriniu privalo juos ženklinti įspėjimu, jog vaistai neturėtų būti skiriami jaunesniems negu ketverių metų vaikams. Atlikti laboratoriniai tyrimai parodė, kad sirupų nuo kosulio sudėtyje yra nepriimtini kiekiai dietilenglikolio bei kito toksiško alkoholio, vadinamo etilenglikoliu.

 
Kaip pranešė „Deusche Welle“, viename iš Kamerūne vartotų sirupų nuo kosulio buvo aptikta maždaug 28,6 proc. dietilenglikolio. Leidžiama šios medžiagos norma yra ne daugiau nei 0,10 proc. Dietilenglikolis paprastai yra naudojamas kaip tirpiklis, tačiau kaip pigesnė alternatyva jis gali būti nelegaliai naudojamas vaistų gamyboje. Ši medžiaga žmonėms yra nuodinga bei gali sukelti mirtį. Ypač didelį pavojų dietilenglikolis kelia vaikams.
 
Kaltinami klastojimu

Indijos Harjanos valstijos Maisto ir vaistų administracijos tyrėjas „Reuters“ teigė, kad yra baigiamas tirti skundas, kuriame valstybinė vaistų priežiūros institucija yra kaltinama už kyšį padėjusi pakeisti preparatų, siejamų su vaikų mirtimis Gambijoje, mėginius prieš juos ištiriant Indijoje.
 
Birželio mėnesį agentūra pranešė, jog valstijos Antikorupcijos biuras balandžio 29 d. sulaukė laiško. Jame teisininkas, vardu Yashpal, pareiškė, jog valstijos vaistų kontrolierius Manmohan Taneja paėmė 50 milijonų rupijų (550 tūkst. eurų) kyšį iš „Maiden Pharmaceuticals“. Lapkričio mėnesį M.Taneja kalbėdamas su „Reuters“ pareiškė, kad visa tai yra netikro asmens netikras skundas.
 
Vis dėlto vienas valstijos Maisto ir vaistų administracijos vadovų Gagandeep Singh teigė, jog gautas skundas yra nuodugniai tiriamas. Tyrimo rezultatų žiniasklaidai jis neatskleidė, tačiau papasakojo apie bendravimą su skundą pateikusiu teisininku. Anot G.Singh, su šiuo asmeniu kontaktus jis palaiko tik elektroniniu paštu. Pareiškime Yashpal nenurodė, iš kur gavo informaciją. Taip pat jis nepateikė jokių įrodymų apie kompanijos gaminamus vaistus. Birželio mėnesį agentūrai „Reuters“ skundo autorius sakė, jog apie tariamą kyšį sužinojo iš mažiausiai dviejų asmenų Indijos farmacijos pramonėje, įskaitant vieną „Maiden“ darbuotojų. Visgi kurį nors įvardyti teisininkas atsisakė, nes bijo keršo.      
 
Sirupus nuo kosulio gaminanti farmacijos įmonė „Maiden Pharmaceuticals“ paneigė su tyrimų mėginių klastojimu susijusius kaltinimus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris