E.Muskas – dar viena ketaminui neabejinga įžymybė

Amelija Trumpytė
2024-05-06
Apie tai, kad pasaulis atsidūrė psichinės sveikatos krizėje, kalbama vis garsiau. Tai iliustruoja itin prasta depresijos ir nerimo sutrikimų statistika, sparčiai auganti psichologų ir psichoterapeutų paklausa. Ieškant naujų problemų įveikos būdų, imamasi įvairių priemonių. Viena tokių – vakarėlių narkotiku vadinamas ketaminas. Ką apie jo vartojimą, siekiant mažinti nerimą ir depresiją, prabilo Elonas Muskas?
E.Muskas – dar viena ketaminui neabejinga įžymybė
Neseniai duodamas interviu CNN vedėjui Donui Lemonui „SpaceX“ įkūrėjas ir „Tesla Motors“ vadovas Elonas Muskas atskleidė vartojantis ketaminą. Nuo tos dienos šio preparato vardas vėl linksniuojamas pasaulyje.

Vartoja geresnei nuotaikai
 
Neseniai duodamas interviu CNN vedėjui Donui Lemonui „SpaceX“ įkūrėjas ir „Tesla Motors“ vadovas Elonas Muskas atskleidė vartojantis ketaminą. Nuo tos dienos šio preparato vardas vėl linksniuojamas pasaulyje.
 
„The Don Lemon Show“ laidoje technologijų magnatas teigė: „Kartais mano protas atsiduria tam tikroje neigiamoje cheminėje būsenoje, lyg depresijoje.“ E.Muskas neatskleidė, ar depresija jam buvo oficialiai diagnozuota, tačiau prisipažino, kad kartais jį kankina prasta nuotaika ir niūrios mintys, o kas antrą savaitę vartojamas ketaminas jam padeda su šia būsena susidoroti. Verslininkas pridūrė nevartojantis narkotikų ir alkoholio, mat tai trukdytų jo darbui: „Vartodami per daug ketamino, tikrai negalėsite dirbti, o aš turiu daug darbo. Paprastai kasdien dirbu 16 valandų. Man tai yra normalu. Todėl tikrai negalėčiau ilgą laiką būti psichiškai neaktyvus.“
 

Vis dėlto ketamino vartojimą mažomis dozėmis E.Muskas vertina teigiamai. „Tesla verta maždaug tiek pat, kiek visa likusi automobilių pramonės dalis kartu sudėjus. Tai gana gerai. Vadinasi, jei kažką vartoju, turėčiau tai tęsti“, – kalbėjo verslininkas.
 
Nors sveikatos ekspertai ketamino vartojimą vertina prieštaringai, visi sutinka: tokios neatsakingos žymių žmonių kalbos gali lemti išaugusį netinkamo vaisto vartojimo atvejų skaičių.
 
Vakarėlių narkotikas

Ketamino hidrochloridas yra JAV Maisto ir vaistų administracijos patvirtintas anestetikas, sukurtas maždaug prieš šešiasdešimt metų ir vis dar naudojamas šiandien. Preparato poveikis trejopas: jis veikia kaip analgetikas, hipnotikas, taip pat sukelia amneziją.
 
Nors ketaminas turi tvirtą saugumo profilį ir medicinos įstaigose yra profesionaliai naudojamas dešimtmečius, kyla rimtas susirūpinimas dėl vaisto vartojimo pramoginiais tikslais. Ketaminas garsėja kaip neteisėtas vakarėlių narkotikas, kuris padeda atsipalaiduoti ir sukelia haliucinacijas. Sveikatos ekspertų teigimu, ketaminas gali sukelti trumpalaikį ir ilgalaikį pavojų sveikatai. Iš karto po vaisto vartojimo asmenys gali patirti haliucinacijas, dezorientaciją, sedacinį poveikį, pykinimą. Perdozavus ketamino, gali pavojingai sulėtėti kvėpavimas, įmanoma netekti sąmonės, kai kuriais atvejais – ir mirti. Neseniai perdozavęs ketamino vonioje mirė žymus aktorius Matthew Perry.
 
„Ketaminas saugus, kai vartojamas vieną kartą. Keliasdešimt metų milijonams žmonių pasaulyje ketaminas buvo leidžiamas operacinėse. Tačiau mes taip pat žinome, kad ketaminas yra narkotikas, kuriuo neretai pernelyg piktnaudžiaujama“, – sako „Heifets Lab“ vadovas neuromokslininkas dr. B.Heifets.
 
Anot jo, ilgalaikis ketamino vartojimas sukelia priklausomybę, kelia kraujospūdį, gali neigiamai paveikti psichiką, įvairius organus, ypač šlapimo pūslę.

 
Veiksmingas gydant depresiją
 
Gydytoja Rachel Dalthorp, sertifikuota psichiatrė ir „LifeStance Health“ vadovė sako, kad depresijos mastai pasaulyje sparčiai auga. „Depresija yra sunkus sutrikimas, trukdantis žmogui užsiimti kasdiene veikla, ir yra viena iš penkių pagrindinių negalios priežasčių. Žmonių, sergančių depresija, skaičius kasmet auga, prisidėdamas prie socialinės ir ekonominės naštos, vien JAV viršijančios 200 mlrd.“, – sako ji.
 
Pastarąjį dvidešimtmetį mokslininkai ketaminą vis dažniau tyrinėja kaip priemonę įvairioms psichikos sveikatos problemoms – depresijai, potrauminio streso sindromui, nerimui – spręsti.
 

Elvis Rosales, Šiaurės Kalifornijos „Align Recovery“ centrų klinikinis direktorius, mano, kad tinkamai, mažomis dozėmis vartojamas ketaminas gali efektyviai pakeisti antidepresantus. „Ketaminas rodo puikius rezultatus, valdant nerimo simptomus, potrauminio streso sindromą ir tam tikrų formų lėtinį skausmą. Jo gebėjimas veikti greitai, dažnai per kelias valandas ar dienas, yra reikšmingas pranašumas, palyginti su tradiciniais antidepresantais, kurių veiksmingumas gali užtrukti kelias savaites“, – sako ekspertas.
 
Itin didelis dėmesys skiriamas ketamino terapijai. „IV ketamino infuzijos įrodė gebėjimą greitai įveikti dvi sudėtingas depresijos formas – gydymui atsparią depresiją ir didžiąją depresiją su mintimis apie savižudybę. Šios dvi formos susijusios su ilgalaikėmis pacientų kančiomis, didele našta slaugytojams, žymiai padidėjusiu sveikatos priežiūros išteklių panaudojimu, taip pat didelėmis išlaidomis pacientams, šeimoms, darbdaviams ir visuomenei“, – aiškina daktarė R.Dalthorp.
 
Licencijuota psichoterapeutė dr. Hilary Stokes pritaria, kad ketamino terapija gali turėti daug naudos psichinei sveikatai. „Dirbau su daugybe klientų, kuriems buvo atlikta ketamino terapija, ir stebėjau teigiamas patirtis. Pacientai patyrė proveržių tose srityse, kuriose anksčiau jautėsi emociškai įstrigę. Pacientai dažnai sako, kad per keletą ketamino seansų pasiekia tai, kas paprastos terapijos metu būtų trukę metus ir ilgiau, – sako psichoterapeutė. – Ketamino terapija veikia kaip smegenų atstatymo mygtuko paspaudimas. Jis leidžia pažvelgti į savo gyvenimą, įvykius ar problemas iš kitos perspektyvos ir išsivaduoti. Atsiranda naujų mąstymo, jausmų ir veikimo būdų.“

 
Mina kelią Lietuvoje
„Duomenų apie ketaminą turime visokių, – sako klinikinė farmakologė Eglė Karinauskienė (nuotr.). – Reikšmingi ketamino įrodymai prieš placebą: keliuose klinikiniuose tyrimuose ketaminas parodė pranašumą prieš placebą, vertinant atsako dažnį ir greitį, skiriant jį kartu su antidepresantais. Viename tyrime ketaminas suveikė per 6 dienas, o placebas – per 27. Manyčiau, tinkamu laiku su gydytojo priežiūra paskirtas vartoti ketaminas yra tinkamas būdas gydyti depresiją.“
 
Lietuvoje pirmuosius žingsnius žengia ketaminu augmentuota psichoterapija. Tai yra palyginti naujas psichinės sveikatos gydymo metodas, jungiantis dvi terapijos formas: ketamino ir psichoterapijos. Ketaminas naudojamas mažomis dozėmis kontroliuojamoje aplinkoje, siekiant sukelti trumpalaikį transą ar disociacinę būseną. Taip siekiama sumažinti sąmonės barjerus ir pasiūlyti naujų perspektyvų problemoms įveikti. Po ketamino dozės seka psichoterapijos sesija, kurios metu terapeutas dirba su pacientu, padeda jam integruoti patirtį ir pritaikyti ją teigiamiems pokyčiams.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      J.Rimšienė: skirdama gydymą visuomet tariuosi su pacientu

      J.Rimšienė: skirdama gydymą visuomet tariuosi su pacientu

      „Man nesuvokiama, kai pacientas išeina iš gydytojo kabineto nesuprasdamas, kokius vaistus ir kodėl jis turi varto...
      Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

      Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

      „Regos netekau kai man buvo 25-eri. Gal ir anksčiau jutau tam tikrus ženklus, lankiausi pas oftalmologus, pradėjau ne&scaron...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

      razinka


      Sveika šeima


      Kepsninių sezonas – atidarytas!

      Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Sparnuotieji spąstai
      Henrikas Vaitiekūnas Sparnuotieji spąstai
      Kas galėtų paneigti?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas

      Naujas numeris