V.Turauskytė: „užaugusi“ pandemijos metu

Greta Vanagienė
2023-10-02
Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui vadovaujanti Viktorija Turauskytė žino pergalės skonį. Akistaton su pandemija stojusi moteris sako tai buvo ne tik juodo darbo, bet ir jos karjeros laikas. Dar mokykloje išsvajotas siekis lyderiauti sveikatos srityje moterį iš gimtosios Tauragės nuginė į Klaipėdą, iš uostamiesčio – į sostinę. „Tiksliai žinojau, ką noriu gyvenime veikti“, – karjeros sėkmės formulę sufleruoja Viktorija.
V.Turauskytė: „užaugusi“ pandemijos metu
„Socialiniai tinklai man tėra darbo priemonė susirašyti su senais pažįstamai. Kai noriu pasikalbėti su žmogumi ar jam ką nors gražaus perduoti – pagirti, pasveikinti su gimtadieniu – noriu tą padaryti susitikusi gyvai prie arbatos puodelio ar bent jau balso skambučiu, bet tik ne parašant komentarą“, - sako Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui vadovaujanti Viktorija Turauskytė.

- Vadovaujate Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui, kitaip tariant, dirbate vilniečių sveikatos labui. Iš kur atėjote?
 
- Prieš šešerius metus dirbau Klaipėdos rajono savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriuje. Tuo pačiu metu dar dirbau ir Tauragės visuomenės sveikatos biure. Persikėliau gyventi į Klaipėdą būtent dėl šio darbo perspektyvos. Po kelerių metų ėmiau dirbti Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriuje specialiste. Persikėliau į sostinę taip pat dėl darbo. Prasidėjus pandemijai laikinai tapau Sveikatos skyriaus vedėja.
 
- Karjeros šuolis pandemijos metu? Ne be reikalo sakoma, kad krizės – ir galimybių metas.
 
- Per pačią krizę su skyriaus komanda teko valdyti pandeminę situaciją. Kūrėme vakcinacijos, testavimo centrus. Nors laikas buvo be galo sunkus, dabar matau, kad pamoka išėjo į naudą – skyriui vadovauju trejus su puse metų, bet atlaikius tokią pandemiją, galiu drąsiai sakyti, kad praktikos gavau kaip per gerus septynerius. Karantino metu visą laiką dirbome gyvai, ne nuotoliu, problemas reikėjo spręsti čia ir dabar, savanoriauti vakcinacijos centre, organizuoti paslaugas sveikatos priežiūros įstaigose, kuruoti karščiavimo kabinetus, testavimo punktus. Neturėjome laiko kada pailsėti.

 
- Čia turbūt ne tik talentas tinkamu metu atsidurti tinkamoje vietoje. Jei tikslingai dėl karjeros kraustėtės į Klaipėdą, vėliau į Vilnių – esate strategė.
 
- Tikrai taip. Į kitus miestus keliavau dėl siekio įgyvendinti savo idėjas dirbant sveikatos srityje. O mokslus baigiau Kaune, Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Papildomai iki šiol rašau įvairius projektus – Europos Sąjungos fondų finansavimo ir kitų finansinių mechanizmų. Iki pandemijos taip pat dirbau pagal individualią veiklą su pirmosios pagalbos mokymais – turiu tam licenciją. Taip pat individualiai užsiimdavau mitybos konsultacijomis, nes turiu ir mitybos specializaciją. Visos mano veiklos ir darbai vienaip ar kitaip visada buvo susiję su sveikata. Dalyvauti visuomeninėje veikloje man visada buvo prie širdies. Kai gyvenau Tauragėje, įkūrėme bendruomenę, buvau Tauragės miesto vietos veiklos grupės pirmininkė. Atvykusi į Vilnių dėl darbų gausos ir atstumo nevyriausybinei veiklai skirti dėmesio galiu vis mažiau. Džiaugiuosi, kad dirbant Vilniaus miesto savivaldybėje turime galimybę finansuoti nevyriausybines organizacijas, kurios įgyvendina priemones, skirtas psichikos sveikatos stiprinimui, vaikų ir jaunimo sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui ir kt.
 
- Kadangi prie sveikatos sistemos prisiliečiate iš įvairių pusių, turbūt skundus ir negandas, pažįstami užkrauna jums. Spaudimą jaučiate?
 
- Jaučiu. Kreipiasi ir pažįstami ir nepažįstami, ir kolegos išsako pastebėjimus. Viską priimu. Vadovaujuosi principu: jei galiu padėti ir problema išsprendžiama, esu ta, kuri stengiasi čia ir dabar tai sutvarkyti. Žmonės matydami, kad man rūpi, į mane ir kreipiasi. Nebūtina būti mano pažįstamu ar kolega, kad sulauktų mano pagalbos. O sisteminėms problemoms spręsti reikia laiko, strateginio mąstymo, ilgalaikio planavimo. Tarkime, eilių mažinimas gydymo įstaigose – ilgalaikė strategija, kur greitai klausimo neišspręsi, nors daugeliui to norėtųsi. Situacija šiuo klausimu, tikiu, gerės – savivaldybėje turime gerą komandą, su sveikatos priežiūros įstaigų vadovais vieni kitus girdime.
 
- O kaip su naująją vicemere Simona Bieliūne sugyvenate?
 
- Mūsų požiūris sutampa. Džiaugiuosi, kad atėjo dirbti savo srities profesionalė. Ji ne tik konstruktyviai bendrauja, bet ir girdi. Su Simona Bieliūne teko dirbti ir anksčiau, kai ji dar nebuvo vicemerė – mūsų vizijos sutampa.
 
- Kol visus aplink apibėgi, žiūrėk, ir pačiam nėra kada sveikatos pasitikrinti. Pažįstama?

 
- Norint gerai pasirūpinti kitais, visų pirma pats turi būti stiprus. Stengiuosi skirti laiko sau, kiek tai įmanoma po darbo. Man svarbu turėti minutėlę ramiam pasiplanavimui, vizijos susidėliojimui, apmąstymams, kad darbas jo valandomis būtų kuo produktyvesnis, o mano laikas po darbo būtų skirtas tik man ir mano artimiesiems. Skiriu laiko sportui, mėgstu važinėti dviračiu, pasivaikščioti. Labai patinka gamta. Mėgstu joje pabūti ir susitelkti į save. Tai – duoklė mano psichinei ir emocinei sveikatai. Patinka kelionės, knygos, tik gaila, kad paskutiniu metu vietoj jų dažniau tenka skaityti teisės aktus (Juokiasi).
 
- Viena jūsų kolegė, kad suspėtų su gyvenimo tempu, prasitarė, jog keliasi ketvirtą ryto...
 
- Keliuosi pusę septintos, kad dar minutėlę skirčiau laiko dienai suplanuoti. Mano ryto rutina susideda iš darbų apmąstymo, pusryčių ir kavos. Pabūsiu banali, bet skaniausi pusryčiai namuose. Man svarbu maitintis sveikai ir maistingai. Būna dienų, kad papietauti laiku nepavyksta. Nors pastaruoju metu atrandu vis daugiau mėgstamų vietų pavalgyti, mane ypač maloniai nuteikia pieva prie Baltojo tilto. Savaitgalį mėgstu pasitiesusi pledą ten papusryčiauti ar papietauti.
 

- Į viešo žmogaus šeimą mėgstame bent pro rakto skylutę žvilgtelėti. Saugote asmenį gyvenimą ar be įtampos dalinatės ir šeimyninėmis akimirkomis? Feisbuko paskyroje tik profilio nuotrauka...
 
- Kasdieniais įvykiais nesidalinu. Ne dėl to, kad turėčiau ką slėpti, tiesiog man patinka gyvas bendravimas. Socialiniai tinklai man yra darbo priemonė. Norėdama pasikalbėti su artimaisiais ar seniai pažįstamais žmonėmis, ar jiems ką nors gražaus ir nuoširdaus perduoti – pagirti, pasveikinti su gimtadieniu – noriu tą padaryti susitikusi gyvai prie arbatos puodelio ar bent jau balso skambučiu, ne tik parašant komentarą.
O dalintis asmeniniu gyvenimu nesu linkusi. Ištekėjusi nesu, bet ir ne vieniša.
 
- Daužote širdis savivaldybėje kolegoms. Grožio nepaslėpsi…
 
- Malonu girdėti. Niekada to nesureikšminau. Vis dėlto manau grožis ateina iš vidaus. Vertinu žmonių nuoširdumą, mokėjimą gražiai bendrauti. Pati esu empatiška, todėl, kaip jau sakiau, esu tik už gyvą bendravimą, kai galima matyti žmogaus akis ir jausti, kiek jis nuoširdus.
 
- Bet ir apie pirštą jūsų neapsuksi. Reikli esate?
 
- Taip esu reikli ir orientuota į rezultatą. Myliu savo darbą. Apie tai, kad dirbsiu šioje srityje kalbėjau jau nuo septintos klasės, svajojau padėti žmonėms. To siekiau nuosekliai, drąsiai tą visiems sakiau. Galbūt savo entuziazmu paraginu ir kitus nelikti abejingus, įsitraukti. Kai turi lyderio savybių ir gebi suburti komandą, tą pastebi ir aplinkiniai – man sako, kad esu jų varikliukas. Manau, kad moku savo pavyzdžiu motyvuoti kitus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris