Vlada Musvydaitė: „Žmonės, netingėkite eiti!“

Greta Vanagienė
2019-11-15
Turbūt dažnas ne tik pasvajoja, bet ir pažada sau, jog vieną dieną ims sportuoti... Sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė (36 m.) sako: visų pirma pradėkite nuo paprasčiausio – ėjimo. Mankšta, o vėliau ir sportas pats jus susiras. Netrukus Panevėžyje Vlada pristatys pirmąją Lietuvoje ėjimo trasą, kurią bus galima rasti ir mobiliojoje programėlėje.
Vlada Musvydaitė: „Žmonės, netingėkite eiti!“
„Bėgimas tinka ne visiems, o ėjimo nauda besąlygiška ir įrodyta begalės mokslinių tyrimų. Ypač siūlyčiau kuo daugiau vaikščioti sergantiesiems diabetu. Tai padeda“, - sako sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė.

- Minime Pasaulinę diabeto dieną. Sakoma, kad augantys sergamumo šia liga rodikliai - rykštė už tai, kad esame išlepinti technologinių patogumų. Neatsistojame net perjungti televizoriaus kanalo, maisto produktai patys atkeliauja į namus...
- Naujų technologijų nepakeisime. Mums tereikia išmokti su jomis žaisti - derintis prie besikeičiančio pasaulio. Maisto produktus ir pati užsisakinėju, tačiau išloštą laiką paskiriu vaikščiojimui su šunimis Be to, pirkdama internetu išvengiu spontaniškų pirkinių – imu tik tai, kas reikalinga. Antraip vaikštant tarp prekių lentynų pati ranka netyčia išsitiesia paimti šokolado... Be to, siūlyčiau atsisakyti liftų. Sutikite, daugelis jais naudojasi tiesiog iš įpročio, net į trečią aukštą nesivargina pakilti patys. Meksite sau iššūkį visą mėnesį juo nesinaudoti – per tą laiką suformuosite naują įprotį. Pamatysite, kiek lipimas laiptais duoda naudos. Viskas prasideda nuo pirmo žingsnio. Jei norite pakeisti gyvenimą – pirmiausia pakeiskite vertybes.
 
- Dabar nuėjęs, tarkime, į Vingio parką pamatai vis daugiau sportuojančių žmonių. Juda kruta visi: ir vaikai, ir senjorai. Gal nesame jau tokie pasyvūs?

- Iš tiesų - sveikatingumas auga akyse. Siūlyčiau apie save suburti kuo daugiau: pasikviesti visą šeimą, darbo kolektyvą, mokyklos draugus. Žmonės galėtų sukurti savas taisykles, kaip gyventi sveikai. Mūsų su komanda siūlymas - kuo daugiau vaikščioti. Nueiti bent tūkstančiu žingsnių daugiau nei vakar. Būdami darbe ar ugdymo įstaigoje nuo aštuonių ryto iki vakaro sustingstame, todėl privalu išsijudinti ir atgauti balansą. Taigi kasdien, pamažu didinkite žingsnių skaičių. 
 
- Kodėl siūlote ėjimą, o ne, pavyzdžiui, bėgimą?
- Bėgimas tinka ne visiems, o ėjimo nauda besąlygiška ir įrodyta begalės mokslinių tyrimų. Ypač siūlyčiau kuo daugiau vaikščioti sergantiesiems diabetu. Tai padeda. Nesukite galvos dėl avalynės ar išankstinio pasiruošimo, nesvarbu, saulė ar lietus. Mažiau važinėkite automobiliu, eikite pėstute į darbą, į koncertą.
Be to, sulaukus keturiasdešimties ėjimo tempas išduoda apie senatvę. Kuo greičiau eini – tuo labiau atitolini senatvę. Kartu su Lietuvos sporto universiteto mokslininkais rekomenduojame pradėti nuo įpročio formavimo vaikščioti kasdien. Negali būti aktyvus tik savaitgalį, o šiokiadieniais nueiti vos tris tūkstančius žingsnių. Vėliau natūraliai kils noras atlikti lankstumo pratimus, lengvą mankštą rytais. Ilgainiui ėjimas gali atvesti iki mylimos sportinės veiklos.
 
- Per jūsų organizuojamus ėjimo renginius susirenka daug žmonių. Vadinas, žmonės judėti ir nori, ir gali.
- Į mūsų ėjimo varžymas Kaune užsiregistravo per aštuonis su puse tūkstančio žmonių. Tą dieną prognozavo labai prastą orą, lietų, bet žmonės nepabūgo – atėjo su skėčiais. Organizuojame ėjimą jau ketverius metus, todėl galiu tik pasidžiaugti, kad dalyvių gretos plečiasi. Pavyzdžiui, pirmaisiais metais apie aštuoniasdešimt procentų dalyvių buvo moterys. Dabar ir vyrai aktyvesni. Jei kas manote, kad ėjimas - ne sportas, klystate. Su endokrinologais pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjome, kad būtų galima pacientams išrašyti sveikatingumo receptą – nueiti tam tikrą kiekį žingsnių. Kai tai skiria gydytojas, motyvuoti turėtų labiau nei sporto treneris.

Taigi minint Pasaulinę diabeto dieną prasminga lapkričio 23 dieną visus sergančiuosius pakviesti drauge pasivaikščioti nauja trasa Panevėžyje. Eikite kartu su šeima, bendraukite. Tempas nesvarbu, pirmų vietų nėra – svarbiausia įveikti trasą, atkreipti į save dėmesį. Beje, tai ne tik ėjimo renginys, bet ir pažinimo kelias. Mobiliojoje programėlėje #walk15 pažymėti trasos pažinimo taškai. Pavyzdžiui, esame sukūrę  Vytauto Kernagio, Jono Basanavičiaus, Baltijos kelio trasas. Taip galima ne tik aktyviai, gryname ore, bet ir turiningai praleisti savaitgalį.
 
- Socialinėje erdvėje daug influencerių – savamokslių sveikos mitybos propaguotojų. Dažnas jų nei dietologai, nei profesionalūs sportininkai. Ar pasikliauti jais?
- Nors pati turiu Lietuvos sporto universiteto trenerės licenciją, pasivadinau sveikatingumo motyvatore, nes nesu praktikuojanti trenerė. Klientas turi įvairių sveikatos problemų, jiems reikia taikyti atitinkamą metodiką, nepamausi jų visų ant vieno kurpaliaus. Kai savamoksliai ima sudarinėti mitybos planus ar siūlyti fizinius pratimus, gali ne juokais sužaloti žmogų. Gerai, kai ateina sveikas klientas, o kiek jų turi stuburo problemų? Su savo patarimais pasiunti jį tiesiai pas kineziterapeutą. Dirbame kartu su Lietuvos sporto universitetu, kad padėtume formuoti teisingą supratimą, kas yra treneris, mitybos specialistas, dietologas.

 
- Kažkam esate autoritetas, sveikatingumo vedlė. O kas jums autoritetas? Kaip pati save motyvuojate?
- Mano autoritetas – šeima. Sveikai maitintis mane skatina vaikai – dešimtmetis Benas ir vienuolikos Ula. Akys ir širdis džiaugiasi, kai dukra kavinėje išsirenka lašišą su daržovėmis. Be to, vaikai tvarkingu režimu valgo pusryčius, priešpiečius, pietus, pavakarius, vakarienę. Kodėl tėvai negali sau reguliariai to leisti, o tik dirbti?
 
- Na, pamatą tam padėjo ne kas kitas, o tėvai...
- Nuolat kalbuosi su vaikais apie sveikos mitybos svarbą: apie tai, kaip organizmas senka negavęs maisto medžiagų, kaip negali pasiekti gerų rezultatų, gresiančias ligas. Žinokite, vaikai valgo viską, tik reikia mokėti su jais apie tai kalbėti. Be abejo, ko gali norėti iš vaiko, kai pats maitiniesi bet kaip. Širdį skauda, kai matau vaikus geriančius gazuotus gėrimus. O dar paraginami išgerti iki galo – juk nepaliksi likučio stiklinėje... Tai matydama negaliu ramiai tverti savame kailyje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris