Ugnė Vertelytė: keliauti pigiai, vadinasi, keliauti savarankiškai

Emilija Lipskytė
2022-01-10
Keliautoja Ugnė Vertelytė, socialiniuose tinkluose geriau žinoma kaip „Ananaso kelionės“ teigia, kad gerai atlikus namų darbus, net ir pandemijos metu kelionės gali būti vienas malonumas: „Siurprizams vietos lieka ne daugiau, negu keliaujant iki pandemijos.“
Ugnė Vertelytė: keliauti pigiai, vadinasi, keliauti savarankiškai
Ugnė Vertelytė

Per pandemiją nesumažėjo kelionių skaičius?
- Sumažėjo, bet tikrai ne ženkliai. Tiesiog vietoj greitų krypčių, kada keliaudavom iki savaitės, pradėjome planuoti retesnes, bet ilgiau trunkančias. Prisiminėme ir nuosavą automobilį. Žinoma, atsiradus vakcinoms atsinaujino galimybė keliauti ir be užsidarymo karantine kitoje šalyje. Tada nusprendėme vėl pradėti trumpas, kelių dienų keliones – ar iki Italijos paragauti skanios picos, ar iki Slovakijos pasivaikščioti po kalnus.
 
Dažnas šiuo metu kelionių bijo, gal turėtum kokių nors patarimų, kaip keliauti per pandemiją?

- Mūsų baimės dažniausiai remiasi nežinomybe ir kontrolės praradimu. Bijome, kad negalėsime planuoti laiko ir kad gali atsirasti netikėtos išlaidos, tačiau atlikus namų darbus – patikrinus informaciją, užpildžius reikiamus dokumentus ir į oro uostą atvykus šiek tiek anksčiau (taip paliekant laiko visiems netikėtumams) – siurprizams vietos lieka ne daugiau, negu keliaujant iki pandemijos. Taigi, mano keletas patarimų keliaujant šiuo laikotarpiu būtų...
Pirmiausia venkite apgyvendinimo su nepažįstamais žmonėmis ir vietų su bendro naudojimo patalpomis, jei apgyvendinimo įstaiga netaiko profilaktinio testavimo gyventojams.
Antra, nesvarbu ar esate Lietuvoje, ar Prancūzijoje, virusas plinta taip pat. Nepamirškite kaukių, atstumų, dezinfekuoti rankas ir pajutę, kad prastėja sveikata, nedelsiant kreipkitės į medikus.
Užsisakydami nakvynės vietas, būtinai pasidomėkite apie nemokamo atšaukimo galimybę. Daugelis viešbučių taiko tik nemokamą datos perkėlimą.
Taip pat nesiūlau šiuo metu pirkti skrydžio bilietų likus kokiems aštuoniems mėnesiams iki kelionės. Juk dabar viskas labai greitai keičiasi...
Nekirskite kitos šalies sienos be kelionių draudimo, o ypač be tokio, kuris padengtų atšauktus skrydžius ir su COVID-19 susijusias išlaidas.
Tikiuosi vadovausitės šiomis taisyklėmis, o mes šiuo metu esame pavargę nuo pandeminės situacijos, todėl nusprendėme palikti Lietuvą bent metams ir pagyventi tropinėse salose. Sausio pradžioje keliaujam apsižvalgyti, pažiūrėti, kokia ten situacija ir pavasario pradžioje planuojame kelti sparnus.
 
Kelionės – tai ne tik atostogos prie jūros. Rodote pavyzdį, kad turiningai praleisti laiką svečioje šalyje galima ir savanoriaunant. Būtent taip vykote į Meksiką. Kokios patirties pasisėmėt iš savanorystės?
- Tai nebuvo mano pirmoji savanorystė svetur, bet mano vyrui – pirmas kartas, tad buvo įdomu stebėti jo reakcijas. Šį kartą savanoriaujan teko iš arti susipažinti su dideliais kultūriniais skirtumais ir suprasti, kad savanorystės skelbimas internete gali visiškai skirtis nuo realybės. Išmokau gaminti plytas iš purvo ir šiaudų. Gal kada prireiks ateityje, niekada negali žinoti...

Skirtumas nuo pažintinės ar poilsinės kelionės yra milžiniškas – gyventi su žmonėmis, kurie gimė ir augo tos šalies kultūroje, kartu su jais dirbti, matyti, kaip kitaip sprendžiami konfliktai ar patiriami džiaugsmai – neįkainojama patirtis. Meksikos rančoje išgyvenau tikrą meksikietišką serialą – su pykčiais ir turto tarp brolių nepasidalijimu, meilės intrigomis ar net ašaromis dėl merginų. Tokių patirčių ekskursijoje nenupirksi ir viešbutyje nepamatysi.
 
Kelionių baimė kartais atsiranda po netikėtų ir nemalonių situacijų, iš kurių vėliau galima skaniai pasijuokti. Kokių situacijų jums pasitaikė, kurias dabar draugams pasakojate kaip juokingą istoriją?
- Įsimintiniausia istorija būtų, kai nusipirkome kelionės bilietus Ryga-Amsterdamas-Tanzanija. Likus septynioms valandoms iki kelionės gavome laišką, kad nukeliamas skrydis iš Amsterdamo į Tanzaniją, o Amsterdamo oro uoste teks laukti dvi valandas. Sutikom su pakeitimais ir tada po pusvalandžio gavome laišką, kad vėl keičiamas skrydis ir dabar oro uoste reiks laukti keturias paras. Pradėjome ieškoti informacijos ar komendanto valandos laiku galime išeiti iš oro uosto. Pasirodo, įmanoma, bet reikia dvi savaites sėdėti karantine. Vyras pradėjo tepti sumuštinius ir jau nusiteikėme, kad gyvensime oro uoste. Ir tada vėl gauname laišką, kad Amsterdame teks laukti dešimt parų iki skrydžio, bet klausimas, ar išskrisime ir po dešimties dienų... Jau galvojome, kad nuplaukė mūsų kelionė. Tuo metu juokais paklausiau, ar negali mūsų įsodinti į kokį kitą lėktuvą ir gavau atsakymą, kad gali. Teko per trisdešimt sekundžių nuspręsti, ar vykstame į pasiūlytą Meksiką ar ne.
 

Atrodo, kad kolekcionuojate naujas šalis kaip trofėjus, tačiau gal yra valstybių, į kurias mielai sugrįžtumėt ir dešimtą kartą?
- Tailandas ir Islandija – mano sielos namai, tačiau tikiuosi, kad pavyks apsilankyti visuose pasaulio kampeliuose.
 
Yra vis dar galvojančių, kad kelionės tai – prabanga, tačiau jūsų pavyzdys rodo, kad tūkstančių jos nekainuoja. Kaip reiktų keliauti, kad piniginėje nepradėtų švilpauti vėjai?
- Keliauti taupiai, vadinasi, keliauti savarankiškai. Teks patiems naudoti savo galvą, nes kai už jus galvoja kelionių agentai, tai kainuoja. Iš pradžių gali atrodyti šiek tiek baisu, bet geriausios kelionės nutinka turint skrydžio bilietą ir kokią trobelę pirmoms dienoms apsistoti. Priimkite sprendimus jau vietoje ir neapkraukite galvos visa informacija iš interneto. Jei norite keliauti pigiai, rinkitės Aziją. Taip, bilietai gali būti šiek tiek brangesni, bet atvykus į vietą viskas iškart atsiperka.
 
Neseniai išleidote pirmąjį tinklalaidės „Vingiai“ epizodą. Kokia šio projekto vizija?
- Norėjau pakalbinti žmones, kurių gyvenimo ir smegenų vingiai vingiuoja visai kitaip nei įprasta. Tai – mano kūrybinis projektas, kuriam nėra laiko rėmų, todėl nežinau, ar kursiu laidas toliau, kai keliausiu. Epizodo idėja dažniausiai kyla, kai sutinku įdomų žmogų ir pagalvoju, kad jį noriu parodyti ir kitiems. Forsuoti to negalima, todėl sunku pasakyti, kada kitą kartą tokį įdomų žmogų sutiksiu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris