Sofia Loren grožio paslaptis – šypsena ir spagečiai

Amelija Trumpytė
2024-10-04
Rugsėjį 90-ojo gimtadienio žvakutes užpūtusi viena garsiausių Holivudo aukso amžiaus aktorių Sophia Loren pasauliui priminė, kad truputis humoro, truputis itališko temperamento ir daug gero maisto net tokiame amžiuje padeda išlikti žavingam, žvaliam ir sveikam.
Sofia Loren grožio paslaptis – šypsena ir spagečiai
90 metų jubiliejų rugsėjį minėjusi viena garsiausių Holivudo aukso amžiaus aktorių Sophia Loren teigė tikinti, kad geras maistas ir optimizmas yra esminis laimingo gyvenimo elementas. „Man patinka galvoti, kad kiekviena nauja diena atneš ką nors gero. O iš tiesų mums reikia nedaug: gero maisto, saikingo gėrimo, meilės ir besaikio juoko“, – geriausiu gyvenimo receptu dalijosi S.Loren.

Iš skurdo į Holivudą
 
Mergaitės Sofia Villani Scicolone istorija prasideda dulkėtose karo nusiaubtos Italijos gatvėse, nedideliame Neapolio įlankos miestelyje Pozzuoli. Šiame mieste Sofia praleido vaikystę, augdama kukliomis sąlygomis su motina ir seserimi.
 
„Niekada nebuvau graži, – interviu amerikiečių žiniasklaidai jaunystę prisimena S.Loren. – Buvau desperatiškai liesa. Mano skruostikauliai kyšojo, o oda buvo tamsi. Vaikystėje buvau vadinama „bjauriąja antyte“.“
 
Tačiau būtent unikalus grožis, kurį iš pradžių mergina laikė trūkumu, atnešė jai didelę sėkmę. Kai viename grožio konkurse dalyvaujančią Sofią pastebėjo kino prodiuseris Carlo Ponti, penkiolikmetės gyvenimas pasikeitė.
 
C.Ponti tapo jos mentoriumi ir ketino vesti, tačiau susidūrė su kliūtimis: tuo metu jis jau buvo vedęs, o Italijoje Katalikų bažnyčia turėjo didelė įtaką, tad skyrybos buvo neteisėtos.

 
Sofia ir Carlo mėgino apeiti įstatymus, susituokdami per įgaliotinį Meksikoje, tačiau Italijos valdžia šios santuokos nepripažino, C.Ponti buvo apkaltintas bigamija (dvipatyste – aut. past.), o Sofia viešai išvadinta „sugulove“. Situacija Italijoje sukėlė didžiulį skandalą. Aktorė net svarstė galimybę atsisakyti karjeros ir, kad išvengtų gėdos, tapti vienuole.
 
Galiausiai Carlo su pirmąja žmona gavo Prancūzijos pilietybę ir galėjo teisėtai išsiskirti. Dar po kelerių metų Sofia ir Carlo pagaliau oficialiai susituokė.
 
Apdovanota už talentą
 
Taip pasibaigė Sofia Villani Scicolone ir prasidėjo Sofia Loren istorija. Vardą pasikeitusi Sofia tapo pirmąja aktore, laimėjusia „Oskarą“ už vaidmenį filme ne anglų kalba (italų k. „La ciociara“). „Niekada nesapnavau, kad galiu laimėti „Oskarą“, – kalbėjo ji po apdovanojimo. – Net jei būčiau sapnavusi apie „Oskarą“, niekada nebūčiau pagalvojusi, kad jį laimėsiu už itališką filmą.“
 
Šiame filme apie Antrąjį pasaulinį karą S.Loren teko suvaidinti sudėtingą sceną, kurioje jos įkūnytas personažas bei jos dukra išprievartaujamos.
 
Aktorė yra pasakojusi, kad prieš filmuojant šią sceną, stipriai nerimavo. Ji jautėsi emociškai nepasirengusi, abejojo, ar sugebės įtikinamai suvaidinti tokią traumuojančią patirtį. Aktorės nerimą pajutęs filmo režisierius De Sica paklausė: „Sofia, pagalvok, kaip tu jaustumeis, jei tai nutiktų tavo dukrai?“
 
Šie žodžiai giliai paveikė Sofią. Ji prisiminė sunkią vaikystę karo metu Italijoje ir ją saugojusią mylinčią motiną. Sukaupusi visą skausmą, pyktį ir baimę ji atliko savo vaidmenį. Scenai nufilmuoti pakako vos vieno dublio, o daugelis filmavimo aikštelėje dirbusių komandos narių sukrėsti aktorės talento įsijausti į sudėtingą situaciją apsiverkė.
 
Ačiū spagečiams
 
Kalbėdama apie grožio paslaptis, S.Loren visuomet juokavo: „Už viską, ką matote, aš esu skolinga spagečiams.“
 

Pradėjusi karjerą kine, aktorė vis dar buvo labai liesa. Vienam filmo režisieriui užsiminus: „Mergaite, turi priaugti svorio. Valgyk makaronų, daug makaronų“, S.Loren paklausė ir pakeitė mitybos įpročius. Vėliau aktorė pasakojo, kad būtent makaronai padėjo jai įgauti garsiąsias kūno formas, tapusias jos prekės ženklu.
 
Aktorė yra išleidusi kulinarijos knygą pavadinimu „In Cucina con Amore“ („Virtuvėje su meile“), kurioje dalijasi mėgstamiausiais itališkais receptais.
 
Garsenybė atvirauja, kad iki pat šių dienų ji liko ištikima Viduržemio jūros dietai, garsėjančiai teigiamu poveikiu sveikatai. Jos racione gausu daržovių, vaisių, žuvies, alyvuogių aliejaus ir pilno grūdo produktų. Aktorės požiūris į mitybą atspindi ir jos požiūrį į gyvenimą: mėgautis viskuo, bet su saiku. „Valgau įvairų maistą, mėgstu užkandžiauti, išgerti raudonojo vyno. Tačiau visko ragauju nedideliais kiekiais“, – yra sakiusi S.Loren.
 
Aktorė teigė tikinti, kad geras maistas ir optimizmas yra esminis laimingo gyvenimo elementas. „Man patinka galvoti, kad kiekviena nauja diena atneš ką nors gero. O iš tiesų mums reikia nedaug: gero maisto, saikingo gėrimo, meilės ir besaikio juoko“, – geriausiu gyvenimo receptu dalijosi S.Loren.
 
Atidarė restoraną
 

1980-ųjų pradžioje aktorė įsitraukė į restoranų verslą. Restoranas pavadinimu „Sofia Loren“ buvo atidarytas istoriniame pastate Florencijoje. Jis garsėjo prabanga ir aukštos kokybės italų virtuvės patiekalais. Restoranas buvo dekoruotas daugybe nuotraukų bei prisiminimų iš S.Loren gyvenimo. Ji dažnai lankydavosi restorane ir bendraudavo su klientais.
 
Restoranas tapo populiaria vieta tiek tarp vietinių gyventojų, tiek tarp turistų: daug kas norėjo paragauti S.Loren šeimos kurtų patiekalų ir galbūt net išvysti pačią garsenybę. Deja, nepaisant pradinio susidomėjimo, restoranas veikė tik kelerius metus. Tikslios uždarymo priežastys nėra plačiai žinomos. Manoma, kad tai buvo susiję su aktorės įsipareigojimais kino industrijoje.
 
2021 m. tame pačiame mieste atidarytas naujas restoranas „Sofia Loren Original Italian Food“. Nors aktorė tiesiogiai kasdienei restorano veiklai nevadovauja, jos vardas ir įvaizdis svarbūs restorano koncepcijoje – S.Loren dalyvauja kaip įkvėpėja ir prekės ženklo ambasadorė.
 
Restoranas ne tik siūlo tradicinį itališką maistą, bet ir veikia kaip savotiškas muziejus, kuriame eksponuojamos nuotraukos ir eksponatai iš S.Loren karjeros.
 
Keliauja ir vaidina
 
Net ir dabar, būdama garbingo amžiaus, aktorė stengiasi likti aktyvi. Nors daugiausia laiko ji praleidžia namuose Ženevoje, Šveicarijoje, aktorė dažnai lankosi gimtojoje Italijoje. Ypač kai čia vyksta su kinu ar mada susiję renginiai, kuriems S.Loren vis dar neabejinga.
 
Kine ji nebėra tokia aktyvi, tačiau retkarčiais dar pasirodo filmavimo aikštelėje. 2020 metais aktorė atliko pagrindinį vaidmenį filme „The Life Ahead“, kurį režisavo jos sūnus Edoardo. S.Loren sulaukė teigiamo kritikų vertinimo, jos pasirodymas vadinamas „įspūdingu“ ir „jaudinančiu“.
 
Prieš metus aktorė nukrito, smarkiai susižalojo klubo sritį ir susilaužė šlaunikaulį. Jai buvo atlikta operacija. Vėliau žiniasklaida pranešė, kad aktorė sėkmingai sveiksta.
 
„Amžius yra tik skaičius, – įsitikinusi S.Loren. – Gyvenimas prasideda kiekvieną rytą, kai atsibundi.“ Ir kas galėtų ginčytis su moterimi, kuri ir po devynių dešimtmečių vis dar spindi ta pačia šypsena bei energija, kuria kadaise užkariavo pasaulį?

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris