J.Kučinskas: krizes įveikti padėjo filosofija ir sportas

Greta Vanagienė
2024-04-30
„Nepasitikėk nė viena mintimi, atėjusia sėdint“, – senovės graikų išmintį priminė profesionalus šokėjas, filosofas, judesio mokyklos įkūrėjas Justas Kučinskas, demonstruodamas puikią žongliruotę tarp šių domėjimosi sričių. Tai, sako, leido jam gyvenimą matyti kaip iš paukščio skrydžio – savo kailiu nepatirti daugybės krizių, kurių neišvengia daugybė žmonių.
J.Kučinskas: krizes įveikti padėjo filosofija ir sportas
„Žmogui, kuriam materialūs dalykai yra prieinami, jie netampa svarbia tema. Tai neformuoja pasaulėvaizdžio. Jei turiu tai, ko man reikia, kodėl turiu būti užsiėmęs tuo, kas man galbūt duotų ką nors daugiau? Tai tampa nebeaktualu“, - sako profesionalus šokėjas, filosofas, judesio mokyklos įkūrėjas Justas Kučinskas.

- Sveikatos leidiniui su jumis priklausytų kalbėtis apie sportą. Įdomu, kaip jis tapo jūsų gyvenimo moto, kai augote tarp verslo elito. Standartiškai turėtumėte būti perėmęs tėvo verslo imperiją… Eiti savo keliu buvote skatinamas?
 
- Nuo mažens užsiėmiau įvairiausia veikla: sportavau, šokau. Be to, kad domėjausi verslu, baigiau ir politikos mokslus, vėliau sekė filosofijos studijos, galiausiai – filosofijos doktorantūra. Mano pasaulis nebuvo apribotas tik pragmatiniais žmogaus siekiais. Man rūpėjo, kuo aš, mano aplinkos žmonės tampa darydami tai, ką daro. Man pasirodė produktyvu būtent čia nukreipti savo žvilgsnį. Kaip filosofas ir kaip šokėjas, judėtojas kėliau klausimą, kaip žmogus kasdienybėje susitikdamas su savo kūnu, per kasdienius ritualus formuoja ir programuoja save kitoms socialinėms veikloms, kuriose pasiekia sėkmę.
 

- Kalbate iš jau suaugusio žmogaus perspektyvos. Jaunystėje gi vėjai galvoje...

- Žmogui, kuriam materialūs dalykai yra prieinami, jie netampa svarbia tema. Tai neformuoja pasaulėvaizdžio. Jei turiu tai, ko man reikia, kodėl turiu būti užsiėmęs tuo, kas man galbūt duotų ką nors daugiau? Tai tampa nebeaktualu. Aš buvau užsiėmęs judesiu, literatūra.
Kai išėjau į pirmą klasę, Lietuvoje tada tvyrojo jausmas, kad mes mokomės, vejamės Vakarus, generuojame idėjas. Tėvų verslas buvo to pavyzdys: žiūrėk, pasaulyje galima sukurti dalykus nuo idėjų iki realiai veikiančio mechanizmo, žmonės daro ir padaro, yra kūrybingi.
 
- Ar tiems, kuriems nebereikia rūpintis finansine gerove, lieka tik du keliai– degraduoti arba pasinerti į dvasinę savišvietą?
 
- Finansinę sėkmę linkėčiau pasiekti kiekvienam žmogui dėl vienos priežasties –kad įsitikintų, jog mūsų egzistencijai ir laimei tai nedaro reikšmingos įtakos. Daugelis žmonių taip ir gyvena iliuzijoje, kad jiems iki laimės trūksta…pinigų. Žmonės, kurie tuos resursus pasiekia, supranta, kad jie vis tiek yra ribojami tų pačių žmogiškųjų savybių: liūdesio, nerimo, nevisavertiškumo. Štai tada ir įvykta tai, apie ką kalbate. Siekiant užsimiršti, imama svaigintis. O svaigintis galima įvairiausiais būdais: alkoholiu, narkotikais, greičiu, galia, statusu, įspūdžiais. Kita dalis žmonių, suvokusių, kad joks išorinis veiksnys laimės neatneša, leidžiasi dvasiniu keliu ieškoti atsakymų savyje ar išorinėje transcendencijoje. Tiesa, ir čia slypi tam tikri spąstai.
 

- Buvote į tuos spąstus patekęs?

- Neatsidūriau ant asmeninių kritinių ribų. Žmogus mokosi arba per krizes, arba per įžvalgą. Mane gelbėjo literatūra, filosofija, žmonės, su kuriais bendravau. Ir dabar ant mano darbo stalo – filosofo Arvydo Šliogerio bei kitų iškilių žmonių knygos. Dirbu prie disertacijos. Fizinė veikla leido nebūti tuštumoje. O pasinėrimas į savęs pažinimą, kūrybą ir filosofiją leido atsitraukti ir gyvenimą matyti, kaip iš paukščio skrydžio, susibalansuoti ir savo kailiu nepatirti daugybės krizių, kurių, matau, neišvengia daugybė žmonių.
 
Profesionaliai sportuojantis žmogus automatiškai neša žinutę, jog yra disciplinuotas, pareigingas, propaguojantis sveiką gyvenimo būdą, kartu ir sveikos sielos, skaidrių minčių.

 
- Senovės graikai sakydavo: „Nepasitikėk nė viena mintimi, atėjusia sėdint.“ Kai užsisėdime, mumyse ima tvenktis ne tik kūno skysčiai, bet ir mintys tampa apsunkusios, tamsios. Judėdami paleidžiame kūno energijos ir minčių srautą. Tai kaip nereikalingų užtvankų nuėmimas iš upės. Svarbu judėjimo nemechanizuoti. Tie patys graikai mėgo filosofuoti ir mąstyti vadinamosiose gimnazijose – aikštelėse, kur žmonės treniruodavosi ir reflektuodavo apie gyvenimą. Ten gimė ir jų filosofija. Jungtis tarp mąstymo ir sporto – įdomi. Be to, svarbu judėti tinkamai. Žmogus sportuodamas dažnai susikoncentruoja kitur, pavyzdžiui, klausosi podkasto. Bando sutaupyti laiko – kūnas daro vieną, o aš darau kitus naudingus dalykus. Tai neproduktyvu nei fiziniu, nei psichiniu požiūriu. Didžiausia judesio nauda, kai esame visiškai susikoncentravę į tai, ką darome. Formulė tokia – intensyvumas kart dėmesys lygu rezultatas. Jei dėmesys yra nulis, rezultatas – taip pat. Įvairių kovos menų tikslas yra ne nužudyti priešininką, bet visų pirma formuoti asmenybę. Žmogus formuojamas per sąmoningą veiksmą.
 
- Jau vien ant bėgimo takelio prekybos centre atsidurti daug kam titaniškas darbas. Amžinas klausimas, kaip prisiversti sportuoti?
 
- Girdime ir gydytojų patarimus, ir bėgimo batelius gražius nusiperkame, ir moksliniai tyrimai įrodo, kad sportuoti yra reikalinga, sveika, naudinga visais atžvilgiais. Kas mus sustabdo įsitraukti į fizinę veiklą, kodėl pasineriame į ekranus ir tingulį – kultūrinis klausimas, apimantis visą Vakarų pusę. Mums yra įkalta, kad tai, kas vyksta galvoje – mąstymas yra vertinga, o kūnas – ne. Kitaip tariant, siela Dievui, o kūnas velniui. Kūnas – neva blogųjų instinktų šaltinis ir jį reikia supančioti, apriboti, paslėpti. Tiesiogiai taip negalvojame, tačiau tai išduoda elgesio modelis. Mokykloje fizinio lavinimo pamoka nėra tokia prestižinė kaip matematika ar chemija. Protingas žmogus lygu vertė, judantis žmogus ir reiškiantis kūną... Ką? Apie ką čia? Sakome nevertinkite mūsų pagal kūną ir gebėjimus, mes visi turėtume būti vertinami pagal protą. Įpratę kūną stumti, galiausiai nebežinome, kas yra judėjimo džiaugsmas. Judame dėl sveikatos, bet ne dėl to, kad patirtume malonumą, priešingai, nei kūdikiai ir vaikai.
Fiziškai judėti ir galėti imti daiktus lygu galėti ir būti žmogumi. Neuromokslai kalba, kad mūsų mąstymas yra įkūnytas, kad mąstome iš kūno visumos. Kaip mes judame erdvėje, stipriai lemia, kaip apie pasaulį mąstome ir galime konstruoti savo kalbą bei mintis. Kviečiu savęs paklausti, ar judėčiau, jei nereikėtų? Jei kas nors pasiūlytų piliulę arba įkeltų į aparatą, leidžiantį pajusti visas patirtis, o mes patogiai gulėtume. Ką atsakytume į tokį pasiūlymą?..

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris