D.Šernas: norime rezultatų, bet nieko nedarome

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-09-30
Darvydą Šerną pažįsta tiek prisiekę futbolo sirgaliai, tiek mažamečių tėvai. Keliasdešimt rungtynių nacionalinėje futbolo rinktinėje sužaidęs vienas geriausių Lietuvos futbolininkų rūpinasi vaikų užimtumu: prieš keletą metų Vilniuje įkūręs vaikų futbolo akademiją, šiandien alytiškis investuoja į vaikų ir jaunimo sportui pritaikytą infrastruktūrą.
D.Šernas: norime rezultatų, bet nieko nedarome
„Šiandien futbolą ant pečių neša tėvai: moka už aikštes, už keliones. Taip neturėtų būti. Kol mes visi nenorėsime, kad futbolas pasiektų profesionalų lygmenį, nieko nebus, nes be investicijų tą padaryti sunku“, - sako buvęs futbolininkas Darvydas Šernas.

- Darvydai, Lietuvoje viena po kitos steigiasi vaikų futbolo akademijos, vaikų stadionai pilni, susidomėjimas futbolu itin didelis... Futbolas atgimsta?
 
- Ne veltui futbolas yra populiariausia sporto šaka pasaulyje. Tai – paprastas žaidimas. Jį galima žaisti namuose, kieme, vienas prieš vieną, du prieš du. Motyvuoja ir čempionatų transliacijos: vaikai turi savo žvaigždes, domisi, išmėgina futbolo treniruotes.
Sporto šakos populiarumui ne ką mažiau svarbi infrastruktūra. Pastaraisiais metais Vilniuje savivaldybė padarė nemažą darbą atnaujindama mokyklų aikšteles. Daugiabučių kiemuose daug renovuotų aikščių. Taigi vaikai iki dešimties metų amžiaus dabar turi kur kas geresnes sąlygas sportuoti, o tai didina futbolo populiarumą.
Pastarąjį dešimtmetį pasaulyje išpopuliarėjo mergaičių futbolas. Lietuvoje mes, aišku, vėluojame. Bet ir čia mergaitės ėmė juo labiau domėtis. Pamažu nyksta tie mitai, kad jeigu žais futbolą, kojos bus kreivos. Futbolas – atletiškas sportas. Vaikai bėgioja, šokinėja, tolygiai dirba visas kūnas.
 

- Lietuvoje populiarumu futbolas sparčiai vejasi krepšinį. O investicijomis?
 
- Lietuva yra vienintelė šalis pasaulyje, kur krepšinis svarbesnis už futbolą. Pavyzdžiui, Madrido „Real“ – kosminio lygio futbolą – stebėti susirenka 90 tūkstančių žiūrovų. Ispanų krepšinio lygis taip pat aukštas, bet jį žiūri daugiausiai 15 tūkstančių sirgalių. Futbolo klubai išlaiko krepšinį. O pas mus atvirkščiai. Bet tikiuosi, kad vieną dieną viskas pasikeis.
Kalbant apie profesionalų lygį, mes labai stipriai atsiliekame: reikalingos geros aikštės, kvalifikuoti treneriai, mokymai, stažuotės… Bet absoliučiai niekas neprisideda: nei valstybė, nei verslas. Šiandien futbolą ant pečių neša tėvai: moka už aikštes, už keliones. Kol mes visi nenorėsime, kad futbolas pasiektų profesionalų lygmenį, nieko nebus, nes be investicijų tą padaryti sunku.
 
- Lietuvos futbolo dabartis. Vieni juokiasi, kiti verkia, treti pyksta. Kaip jūs reaguojate?
 
- Paprastai. Iš nieko niekas nepasidaro. Prieš juokiantis ar verkiant, reikėtų paklausti: o ką padarėme, kad futbolas šalyje būtų geras? Norime rezultatų, bet nieko nedarome. Nebus taip, kad laimėsime Europos čempionatą, o tada pastatysime stadionus ar vaikams aikšteles. Atvirkščiai, pirmiausia turime padaryti, o tuomet jau galime tikėtis rezultatų.
Puikus pavyzdys yra Lenkija su beveik 40 milijonų gyventojų. Iki 2010 metų nepatekdavo į jokius čempionatus. Tuomet pastatė dešimt stadionų didžiausiuose miestuose, įrengė bazes, kur ruošiasi visos komandos, atidarė daug aikštynų treniruotis vaikams. Nuo to laiko situacija ėmė keistis. Dabar Lenkija visą laiką žaidžia Europos čempionatuose, patenka į pasaulio čempionatus.
 
- Pats investuojate į sporto infrastruktūrą. Vilniuje atidarytas naujas „Hanner-VFA“ stadionas. Kas motyvuoja?
 
- Aš myliu futbolą, čia yra mano gyvenimo esmė. Noriu suteikti vaikams geras sąlygas: kad jie kokybiškai treniruotųsi, išvažiuotų į užsienį, pamatytų tikrąjį futbolą ir pajustų, ką reiškia žaisti prieš dešimtis tūkstančių žiūrovų, kaip kadaise tai pavyko man.
 

- Kokį save prisimenate treniruotėse?
 
- Nebuvau super talentas – man visko reikėjo siekti sunkiu darbu. Nebuvo lengva. Bet turėjau daug užsispyrimo, noro konkuruoti, lenktyniauti ir laimėti. Tos savybės sporte svarbios: turi keltis ir bėgti toliau.
Šiuolaikinė karta tokiomis savybėmis nepasižymi. Vaikai viską gauna pernelyg lengvai. Vieną žaidimą žaidė, pralošė, įsijungė naują. Bet džiaugiuosi, kad atsiranda ir užsispyrusių, talentingų vaikų. Stengiamės jiems sudaryti kuo geresnę aplinką augti ir tobulėti.
 
- Kada supratote, kad tapsite profesionaliu futbolininku?
 

- Būdamas 16 ar 17 metų suvokiau, kad žaidimai baigėsi, reikės pereiti į vyrų futbolą. Tas etapas yra be galo sunkus. Baigiau mokyklą, nuvažiavau į peržiūras keliose vyrų komandose ir kai mane priėmė, nebeturėjau kur trauktis. Supratau, kad dabar turiu „varyti“ maksimaliai. Ir „variau“. (Šypsosi.)
 
- Kokius prisiminimus iš profesionalo karjeros branginate labiausiai?
 
- Kiekvienas pakvietimas atstovauti Lietuvai man būdavo šventė – didžiausias įvertinimas ir malonumas. Prisimenu pirmąjį išvažiavimą su rinktine 2009 metais. Nuvažiavome į Prancūziją, „Stade de France“ stadioną. Aš, dar visai jaunuolis, stoviu tunelyje su pasaulinio lygio žaidėjais, kuriuos prieš savaitę mačiau per televizorių žaidžiant Čempionų lygoje. Dabar jie spaudžia man ranką. Tada išeinu į areną, kurioje aidi beveik 90 tūkstančių žiūrovų. Jausmas yra neapsakomas. Tokie momentai išlieka visam gyvenimui, jų neįmanoma pamiršti.
 
- Pats turite du sūnus. Ar ir jie seka jūsų pėdomis?
 
- Abu žaidė futbolą metus dvejus ir nustojo. Padariau klaidą, kurią dažnai daro tėvai – iš to didelio noro perspaudžiau. Dabar ir kitus tėvus mokau: tėtis ir mama turi būti tėvais – ne mokytojais, ne treneriais.
Pastebiu, kad visi šiuolaikiniai tėvai perspaudžia, kišasi į trenerių darbą, į akademijos procesus nieko nesuprasdami. Aš ugdytinio tėčiui advokatui neaiškinu, kaip jam elgtis ir ką sakyti teisme. O tėvai sau leidžia ateiti ir paaiškinti treneriui, kaip dirbti, nes naktį per televizorių pažiūrėjo futbolą ir galvoja, kad viską supranta.
Bendraujame su kitų Europos šalių akademijomis – visi stebi tą pačią tendenciją. Kai kur tėvų visai neįleidžia į stadionus per vaikų treniruotes.
Vaikus reikia palaikyti, kai sunku, paskatinti, pasidžiaugti su jais. Toks turėtų būti tėvų darbas. Turime gražiai sutarti ir visi siekti geriausio vaikams.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris