Benediktas Jonuška: „Vaiko patalpinti į burbulą negalima“

Ringailė Gvildė
2020-11-30
„Medikų reikės visada, o vakarėlius karantinas labai greitai uždarė“, - sako vaikų chirurgijos rezidentas Benediktas Jonuška (28 m.), kuris dar iki pandemijos prie didžėjaus pulto per savaitgalį galėjo uždirbti rezidento mėnesio algą. Ir nors pandemijos metu medikams tenka žiūrėti koronavirusui „į akis“, darbinės nuotaikos Benediktas neprarado, tik iššūkių kiek daugiau.
Benediktas Jonuška: „Vaiko patalpinti į burbulą negalima“
„Mus testuoja kas dvi savaites. Papildomo nerimo tie testai nekelia, bet kuo toliau, tuo smagiau sulaukti dar vieno neigiamo atsakymo. Tik aš visada po tų testų verkiu. Man tas tepinėlis iš nosiaryklės kažką sudirgina ir taip kas dvi savaites po ašarą išlieju jau nuo praėjusio pavasario“, - sako vaikų chirurgijos rezidentas Benediktas Jonuška.

- Iki pandemijos didžėjavote vakarėliuose, klubuose. Jų uždarymas dėl karantino stipriai kirto per pajamas? Rezidentai atvirai sako - iš jiems mokamo uždarbio pragyventi šeimai neįmanoma...
Žinoma, ir pavasarį, ir dabar su renginiais yra visiškas štilis. Galiu tik pasidžiaugti, kad turiu darbą ligoninėje, tad susitvarkyti sudėtingiau, bet įmanoma. Na, rezidentų algos nėra stebuklingos: vyresniojo rezidento kartu su priedais už budėjimus yra apie tūkstantį eurų į rankas. Įprastai ne karantino metus rezidento algą galėjau uždirbti per savaitgalį prie didžėjaus pulto, ypač privačiuose renginiuose.
Bet renginių ribojimai dabar yra būtini, nes net vasarą stebėjau, kad vakarėliuose vestuvėse žmonės pernelyg atsipalaiduoja, užmiršta savisaugą, atstumo laikymąsi. Jeigu vakarėliai vyktų dabar, pandemijos mastai būtų dar didesni.
 

- O tai kam tada medicina, jeigu tik iš grojimo vakarėliuose galima neblogai gyventi?
- Na, medikų reikės visada, o vakarėlius karantinas labai greitai uždarė. Kita vertus, grojimas man yra labiau laisvalaikis, malonumas, galimybė pailsėti nuo darbo ligoninėje. Didžėjų karjeros nėra ilgos, jie greičiau nusibosta ir pasensta. Aš save matau medicinoje ir ateityje norėčiau dirbti tik tiesioginį savo darbą. Grojimas man tinka dabar, kol dar nesibaigusios rezidentūros studijos ir kol įmanoma viską spėti bei suderinti. Su laiku, manau, tai bus tik hobis. Nes norint būti tikrai geru chirurgu, tam reikia skirti itin daug laiko. Galiausiai, bus matyt, kaip toliau susidėlios tas gyvenimas. Šiandien vakarėlių uždarymas man dovanoja daugiau laiko su šeima.
 
- COVID-19 užsikrečia vis daugiau medikų. Koks jausmas eiti į budėjimą ir žinoti, kad gali baigtis visaip? 
Nuotaikos darbingos, nors puikiai suprantame, kokia sudėtinga yra situacija. Bet šį rudenį jau turime daugiau informacijos, daugiau žinių apie COVID-19, dėl to kiek ramiau. Aš dažniau dirbu vadinamajame švariame priėmimo skyriuje, kur pacientai atvažiuoja nekarščiuojantys, be simptomų. Tiesa, kartais vis dėlto tenka susidurti su COVID-19 sergančiais pacientais, juos apžiūrėti, ir tada supranti, kad koronavirusas yra arčiau, nei norėtum.
Darbas, žinoma, ne toks patogus, kai tenka visą budėjimą išbūti su respiratoriais, pirštinėmis ir kitomis apsaugomis. Stengiamės kuo greičiau atlikti apžiūrą, kad būtų kuo mažesnis, trumpesnis kontaktas. Kai tenka siūti žaizdas ar gipsuoti lūžius, laiko jau neskaičiuoji.
Kas tikrai neprideda nuotaikos, tai pacientai, kurie net ligoninėje nesutinka laikytis rekomenduojamų apsaugos nuo COVID-19 priemonių ir galvoja, kad nieko tokio, jeigu kaukę dėvės tik ant burnos, nedengdami nosies. Esame turėję ir nedidelių konfliktų, kai, tarkime, mama nesideda kaukės ant nosies, nes jai rasoja akiniai. O mes negalime apžiūrėti jos vaiko, kol ji kaukės nedėvi taip, kaip reikia. Užsidėjusi kaukę ji dar ir nusikosėja ir vis tiek pyksta, nes gi ne pro nosį kosėja. Deja, užtektų tokio vieno užsikrėtusiojo, kuris nedėvi apsaugos priemonių, ir galime turėti židinį.
 
- Esate nuolat testuojami PGR testais. Jau pripratote, ar vis tiek kaskart su nerimu laukiate atsakymo? 

Mus testuoja kas dvi savaites. Papildomo nerimo tie testai nekelia, bet kuo toliau, tuo smagiau sulaukti dar vieno neigiamo atsakymo. Tik aš visada po tų testų verkiu. Man tas tepinėlis iš nosiaryklės kažką sudirgina ir taip kas dvi savaites po ašarą išlieju jau nuo praėjusio pavasario. (Šypsosi.)

 
- Jūsų sekėjai Instagrame pamėgo rubriką „Gydytojo užrašai“ ir didelė dalis jos turinio - ekspertų komentarai apie koronavirusą, švietimas apie sveikatą, skiepus, vaikų traumas, kaip jų vengti. Ar tenka kovoti su antivakseriais ir pandemijos neigėjais?
Žinoma, tenka su tokiais susidurti, ir tai neišvengiama, kai tu socialiniuose tinkluose išsakai savo nuomonę, daliniesi moksliniais faktais. Visada bus tų, kurie skeptiškai vertins tą informaciją ir dar pavadins bauginimu. Tiesa, kalbant apie chirurginius dalykus, traumas, sulaukiu daugiau palaikymo ar padėkų, o ir pati informacija yra konkreti. Menkai pasiginčysi, kad ranka nelūžusi, jeigu ji lūžusi. Bet vos užsimink apie skiepus ar koronavirusą, atrodo, kad autobusais užveža sąmokslo teorijų gerbėjų. Į dideles diskusijas su jais nesiveliu, man norisi pateikti visuomenei kuo daugiau faktinės informacijos ir kelti medicininių žinių lygį.

 
- Jums socialiniai tinklai vieta saviraiškai ar papildomas indėlis į karjeros perspektyvas?
Sakyčiau, tinka abu variantai. Man patinka transliuoti naudingą informaciją, tai ir mane patį skatina domėtis papildomai, skaityti, tobulėti. O jeigu visa tai prisidės prie karjeros galimybių, bus dar geriau. Be to, medicina vis labiau keliasi į virtualią erdvę, nuotolines konsultacijas, viskas juda į priekį, tad tenka judėti kartu.
 
- Ne kartą minėjote, kad jus piktina neatsakingi tėvai. Ar savo vaikus saugote nuo visko ir nuo tų pačių batutų? 
Visada raginu elgtis adekvačiai. Vaiko patalpinti į burbulą tikrai negalima. Jis turi bėgti, kristi, susižeisti, paragauti akmenuko ir panašiai, kitaip jie nepažins pasaulio. Bet tėvai turi sudaryti sąlygas tą pasaulį tyrinėti saugiai. Juk dvejų metų vaikas tikrai nežino, kad peilis aštrus, o puodas karštas, todėl šie dalykai jam neturėtų būti pasiekiami. O kalbant apie batutus, taip, aš savo vaikams kol kas tikrai neperku ir ilgai nepirksiu. Per šventes, kur dūksta krūva vaikų ant batuto, taip pat, labai gaila, bet sakau ne. Būna kartais ir ašarų, ir pykčio, bet batutas galimas tik tuo atveju, jeigu vienu metu ant jo šokinėja vienas vaikas. Be diskusijų. Gal kai kam toks mano požiūris atrodo supermamytiškas, bet aš žinau, kuo tai gali baigtis. Yra saugesnių pramogų, jas ir stengiuosi pasiūlyti.
Nepaisant to, mūsų vaikams taip pat būna ir žaizdų, ir pleistriukų. Tikiuosi, kad didesnių traumų vis dėlto pavyks išvengt. Žinote, vaikai - kaip žvaigždės: jie krenta ir ant lygios žemės.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris