Šeškinės poliklinikos indėlis į darbuotojų gerovę

Deimantė Gruodė
2019-10-07
Šeškinės poliklinikoje juntama itin gera atmosfera, o žmogui – tiek pacientui, tiek darbuotojui – skiriamas ypatingas dėmesys. Teikiamų poslinkių, be abejonės, įnešė prieš metus įstaigos vairą perėmusi gydytoja dr. Daiva Kanopienė, anksčiau dirbusi Nacionaliniame vėžio institute. Vadovė itin rūpinasi pacientams teikiamų paslaugų gerinimu, įstaigos infrastruktūros gražinimu, taip pat stengiasi užtikrinti puikias darbo sąlygas, nepamiršdama ir oraus darbo užmokesčio medikams bei kitam personalui.
Šeškinės poliklinikos indėlis į darbuotojų gerovę
„Smagu prisidėti prie teigiamų pokyčių ir skatinti poliklinikos augimą, kad pacientai liktų patenkinti. Aišku, turime kur stengtis, kopti aukštyn ir kur pasitempti. Bet žingsnis po žingsnio poliklinikoje užtikrinamos tikrai kokybiškos ir, kas svarbu, nebrangios paslaugos“, - sako Odontologijos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Viltė Elena Kaminskaitė, poliklinikoje dirbanti jau metus laiko.

Ambicingi planai
D.Kanopienė Šeškinės poliklinikai vadovauja dar tik metus, tačiau teigiamus pokyčius jau galima įžvelgti plika akimi. Pirmiausia buvo įsukti ir sėkmingai užbaigti teritorijos remonto darbai, sutvarkytas privažiavimas prie poliklinikos. Artimiausiu laiku pasikeitimų laukia mažiausiai du skyriai, kadangi poliklinika Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis 2019-2021 m. įgyvendina projektą „Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas VŠĮ Šeškinės poliklinikoje“. Juo siekiama atnaujinti Odontologijos ir Šeimos medicinos skyrius, investuojant į remonto darbus ir medicinos įrangos įsigijimą, pagerinti pirmines asmens sveikatos priežiūros paslaugas.
 

„Turime daug ambicingų planų: pasinaudodami europinės paramos lėšomis sutvarkyti abu skyrius. Nusprendėme, kad gydytojai odontologai kabinetuose turi dirbti po vieną, kas yra šiuolaikiška ir patogu. Odontologijos skyriuje taip pat esame numatę įrengti atskirą registratūrą. Kai kurie darbai buvo pradėti, iki man užimant vadovės pareigas, aišku, yra padarytos tam tikros korekcijos“, - pasakojo Šeškinės poliklinikai vadovaujanti Daiva Kanopienė.

 
Pasak jos, plečiantis miesto riboms, svarstomos galimybės įkurti poliklinikos pirminės grandies filialą netoli Perkūnkiemio.
Šeškinės poliklinikos kolektyvas itin džiaugiasi turėdamas veiklią, idėjų nestokojančią vadovę. Kam jau kam, bet jos pavaduotojams geriausia pastebimi teigiami pokyčiai.
„Atėjus naujai direktorei, kas rytą susirenka už savo sritį – gydymą, valdymą ir slaugą – atsakingi pavaduotojai. Kiekvienas mūsų iškeliame aktualų klausimą ir diskutuojame, o gavę pritarimą toliau dirbame pasirinkta kryptimi. Direktorė dalyvauja visuose skyrių vedėjų, vyr. slaugytojų susirinkimuose. Kolektyvas pastebi, kad pasikeitė požiūris į darbuotojus ir jų gerovę. Iš vadovės sklinda šiluma bei dėmesys žmogui. Be abejo, nepaskutinėje vietoje ir finansinis klausimas. Pavyzdžiui, ilgai neturėjome šventinių premijų. Atėjus direktorei gavome kalėdinę, paskui ir velykinę premijas“, - vardija pavaduotoja slaugai dr. Renata Šturienė.
 

„Neseniai buvo įdiegtas intranetas – vidinės komunikacijos įrankis, tad kiekvienas prie sistemos prisijungęs darbuotojas mato, kokios yra naujovės įstaigoje, kas susirgo, kokie vidaus tvarkos pakeitimai įvesti. Šia naujove itin džiaugiamės“, - sako pavaduotoja slaugai Renata Šturienė.

 

Veikia dvi profsąjungos
Poliklinikoje yra net dvi profsąjungos – gydytojų ir slaugos specialistų, veikia ir Darbo taryba, tad poliklinikos personalo darbo sąlygoms gerinti skiriamas itin didelis dėmesys.
„Atsižvelgdami į šakinės kolektyvinės sutarties nuostatas, kaip tik ruošiame naują darbo mokėjimo tvarką. Nuo rugsėjo 1 dienos ligonių kasoms už paslaugas padidinus įkainius, pakėlėme atlyginimus: šeimos gydytojams – penkiolika procentų, kitiems specialistams – iki dešimt procentų“, - sako D.Kanopienė. Ji pritaria ir naujajai vadovų bei jų pavaduotojų atlyginimų skaičiavimo tvarkai, kuriai nuo šiol įtakos turės ir įstaigos darbo užmokesčio vidurkis.
 
„Dabar įstaigose direktoriai ir jų pavaduotojai atsidūrė kone sąrašo gale, nes šeimos gydytojai su savivaldybės institucijos parama uždirba nemažai. Jau net galime pakovoti su privačiomis įstaigomis. Keletas gydytojų pas mus perėjo iš privačių centrų, nes mūsų atlyginimai jau konkurencingi“, - pridūrė poliklinikos vadovė. Žinoma, didžiulė paskata yra Vilniaus miesto savivaldybės parama šeimos institucijai, kuria norima pagerinti paslaugų kokybę skiriant papildomą finansavimą, jei pasiekiami trys pagrindiniai rodikliai: pirma, pacientas pas šeimos gydytoją turi patekti per septynias kalendorines dienas; antra, paciento vizitui skiriama ne mažiau kaip 15 min.; trečia, jei yra didesnė nei 1550 prisirašiusiųjų apylinkė, gydytojams pailginamas darbo laikas. Su savivaldybės iškeltomis sąlygomis, kurios numatytos projekte „Šeimos gydytojų institucijos finansavimas Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis“ poliklinika susitvarko sėkmingai.
 
Sprendžiant eilių valdymo klausimus Šeškinės poliklinikoje įkurta Budinčiojo gydytojo tarnyba, taip pat norima plėsti nuotolines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kas neabejotinai reikalinga.
„Jei tau, pavyzdžiui, reikia prasitęsti ar gauti receptą, gali viską sutvarkyti vienu skambučiu. Jei sveikatos būklė išlieka stabili, net nenuėjus į polikliniką galima gauti kai kurias paslaugas. Aišku, kyla problema su vyresnio amžiaus pacientais, nes gydytojas, sako, kaip kunigas – daliai ligonių itin svarbu gyvai su juo pabendrauti. Bet jaunimas nuotolines paslaugas labai vertina, tad matydami didžiules perspektyvas jas plėsime“, - pasakoja D.Kanopienė.
Nemažai tikimasi iš išplėstinės slaugytojų praktikos, vadinamųjų „išmaniųjų“ slaugytojų, kurias rengia Lietuvos aukštosios mokyklos ir kurios nemažai funkcijų galėtų perimti iš gydytojų.



„Turime dvi koleges, kurios įstojo į nemokamas išplėstinės slaugos magistrantūros studijas Vilniaus universitete. Jos visiškai savarankiškai galės dirbti šeimos institucijoje“, - sako įstaigos vadovė, pridurdama, kad Šeškinės poliklinika bus išmaniųjų slaugytojų bazė. Šių specialistų paruošimas užtruks dvejus metus, o jiems pradėjus dirbti, tikimasi, prieinamumas pas šeimos gydytojus turėtų pagerėti.
„Baigę išplėstinės slaugos studijas jie pasiskirsto į tris kryptis: intensyvioji terapija (anestezija), būtinoji pagalba, pavyzdžiui, dirbant stacionaruose, priėmimo skyriuose, ir pirminė sveikatos priežiūra, kur dirbama komandoje su šeimos gydytojais. Kas norės baigti pirminę sveikatos priežiūros kryptį, mūsų įstaigoje galės įgyti žinių, praktinių įgūdžių, susijusių su šeimos institucijos specializacija“, - sako vardija pavaduotoja slaugai dr. Renata Šturienė. Medikė priduria, kad jų įstaigos slaugytojos itin gabios, nes sugebėjo įstoti į valstybės finansuojamas vietas. Poliklinikos vadovybė palankiai vertina žinių trokštančius darbuotojus, ne tik slaugytojus, bet ir gydytojus noriai išleidžia į mokymus mokėdama vidutinį darbo užmokestį.
 

L.S. skaičius
80


- per tiek tūkst. gyventojų yra prisirašę prie Šeškinės poliklinikos.

 
Nauji veidai
Šeškinės poliklinikoje per abu Šeimos medicinos skyrius esama daugiau kaip 40 šeimos gydytojų. Visi gydytojų kabinetai aprūpinti kompiuterine technika, įdiegta elektroninė pacientų registravimo bei gydymo eigos sekimo sistema, o darbuotojai dalyvauja moksliniuose projektuose, įvairiose ligų prevencijos programose.
„Kurį laiką buvo jaučiamas šeimos gydytojų trūkumas, nes vieni išėjo į vaiko priežiūros atostogas, penki jauni specialistai per kelerius metus išvažiavo dirbti į užsienį, dar keli išleisti į pensiją. Dabar kolektyvą papildė keturi nauji rezidentai. Džiaugiamės, kad jie pasirinko būtent mūsų įstaigą matydami perspektyvą čia dirbti. Dalis jaunų medikų yra patenkinti, nes mato, kaip stengiamasi jiems sudaryti kuo palankesnes darbo sąlygas“, - sako I šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.
 
„Dar laukiame vienos gydytojos ir bus užpildytos visos apylinkės. Po mėnesio su kiekvienu naujoku aptariamos darbo sąlygos, išklausomi jų nusiskundimai ir pageidavimai. Turiu pasakyti, sužinome reikšmingų dalykų, ką reikėtų taisyti. Mūsų jaunimas, reikia pasidžiaugti, tikrai drąsus, tiesiai šviesiai išdėsto, kas jiems nepatinka ir kas patinka“, - sako D.Kanopienė. Medikė priduria, kad kolektyvas yra gyvas organizmas, tad jo formavimas - nesibaigiantis procesas, juolab jei galvojama apie paslaugų bei infrastruktūros plėtrą.
I šeimos medicinos skyriaus vedėja N.Šertvytienė palankiai vertina pasikeitimus ir ateityje tikisi jų sulaukti dar daugiau.
„Ir aplinka sutvarkyta, ir privažiavimas prie poliklinikos, ir remontai pradėti, ir didesnis dėmesys skiriamas darbo vietai. Operatyviai gilinamasi į iškilusią problemą – ją stengiamasi išspręsti kuo skubiau. Tad kiekvienas vedėjas turi pagalvoti, ko trūksta, kad skyrius geriau dirbtų, kad pagerėtų paslaugų prieinamumas. Kas dar pasikeitė per tuos metus - išrašome vos ne šimtą procentų elektroninių receptų. Prieš metus šis skaičius siekė dvidešimt tris procentus, kadangi sistema buvo sudėtingai valdoma ir turėjome itin daug nusiskundimų. Buvo įdiegta nauja ir dabar dirbame be trikdžių“, - apie teigiamus pasikeitimus kalba skyriaus vedėja.



 
Šeškinės poliklinikoje dirbantys medikai patikino, kad dar niekada atmosfera įstaigoje nebuvusi tokia gera. Ypač tai svarbu šeimos gydytojams, nes jų darbas, kaip sakoma, yra daugiau kolektyvinis.
„Kad nustatytum teisingą diagnozę, reikia atlikti aibę tyrimų, glaudžiai bendradarbiauti su gydytojais specialistais. Jų turime daug ir labai gerų. Šiais metais prie mūsų komandos prisijungė gastroenterologė ir ortopedai. Visada galime paskambinti ar kardiologui, ar traumatologui, ar chirurgui. Kartais nėra talonų, patekimas pas specialistą konsultantą labai toli, bet galima tiesiog paskambinti gydytojui, pasakyti, kad yra tokia ir tokia problema, pasitarti, ką daryti. Dar nebuvo tokio atvejo, kad specialistas nepatartų ne tik jaunam medikui, bet apskritai šeimos gydytojui. Tad ryšiai tarp specialistų ir šeimos gydytojų pas mus vieni svarbiausių. Tuo galime didžiuotis“, - sako N.Šertvytienė.
 
Stengiasi įskiepyti pagarbą
Pasak D.Kanopienės, stengiamasi kolektyvui įskiepyti pagarbą pacientui ir vienas kitam, ko anksčiau, jos pastebėjimu, trūko. „Pacientas mums yra pats svarbiausias žmogus. Visada sakau: „Darykite taip, kaip jūs norėtumėte, kad su jumis būtų elgiamasi.“ Pacientai mums gali parašyti laiškus. Kai pradėjau vadovauti poliklinikai, buvo daug nusiskundimų, ypač registratūros darbu. Žmonės būdavo nepatenkinti ne tiek dėl gydytojo ar slaugytojo neprofesionalumo, kiek dėl bendravimo kultūros. Dabar, praėjus metams, nusiskundimų itin sumažėjo. Turime darbuotoją, kuris į pacientų laiškus reaguoja labai greitai. Kartais ir po darbo valandų atsako į jiems rūpimus klausimus, jeigu reikia, susiekia su skyriaus vedėju ar gydytoju“, - pasakoja vadovė.


 
D.Kanopienė patikina, kad poliklinikoje jai itin įdomu dirbti.
„Nė vienos dienos nesigailėjau, kad ryžausi pokyčiams. Mano profesija taip pat praverčia šiame darbe. Turime kompetentingus gydytojus ginekologus ir dabar laukiame skaitmeninio mamografo, įsigyto už europines lėšas. Kadangi daug metų gydytoja akušere ginekologe esu dirbusi Nacionaliniame vėžio institute, daug dėmesio norėčiau skirti profilaktinėms programoms. Svajoju ir apie galimybę mūsų poliklinikoje įkurti Moters sveikatos centrą, kuriame didelis dėmesys būtų skiriamas krūtų ir onkoginekologinių ligų profilaktikai“, - apie ateities planus užsimena poliklinikos vadovė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris