Prienų ligoninės vadovė J.Milaknienė: viso ko centre yra žmogus

Sima Kazarian
2023-11-13
Prienų ligoninė – viena iš dešimties rajoninių ligoninių, kurioje pertvarkos jau įvykdytos, tad galima ramiai žiūrėti į ateitį. Direktorė Jūratė Milaknienė sako, kad įstaigos struktūra optimali, ji veikia pelningai ir siekia atitikti aukščiausius savo lygio standartus. Visgi vadovė neslepia – įstaiga susiduria ir su iššūkiais. Panašu, kad didžiulės viltys sudėtos į Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus remontą atsiremia į investicijų trūkumą.
Prienų ligoninės vadovė J.Milaknienė: viso ko centre yra žmogus
Prienų ligoninės Reabilitacijos skyriuje atliekamos pradinės reabilitacijos procedūros ambulatoriniams bei stacionare gulintiems pacientams. Taip pat teikiama neurologinio bei judamojo atramos aparato profilio ambulatorinė reabilitacija suaugusiems ir judamojo-atramos aparato paslaugos vaikams.

Veikia pelningai
Prienų ligoninė priklauso šalies ligoninių dešimtukui, kuriame struktūriniai pokyčiai jau įvykdyti – nėra chirurgijos stacionaro. Kaip teigia ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė, įstaigos struktūra yra optimali. „Nors neturime chirurgijos stacionaro, ligoninė jau daug metų dirba pelningai. Žinoma, kaip ir kitos Lietuvos ligoninės susiduriame su iššūkiais ir išbandymais“, – sako direktorė.
 

Prienų ligoninė sėkmingai aptarnauja dviejų savivaldybių gyventojus – Prienų ir Birštono bei Birštono kurorto svečius. „Kad mūsų ligoninė reikalinga gyventojams, įrodo tai, jog kasmet suteikiame per 80 tūkstančių įvairių sveikatos priežiūros paslaugų“, – teigia Prienų ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė. Sveikatos centrai kuriami abiejose savivaldybėse, o Prienų ligoninė kaip ir iki šiol teiks antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas abiem sveikatos centrams. 

 
Savivaldybė spalio pabaigoje jau priėmė sprendimą steigti centrą funkciniu pagrindu. Jame šiuo metu sutiko dalyvauti 9 įstaigos (negalutiniais duomenimis). „Rajono sveikatos priežiūros įstaigos jau buvo sukviestos į pasitarimą savivaldybėje. Kiek įstaigų jungsis į centrą, paaiškės po tarybos sprendimo. Manau, kad didelės sumaišties nebus, nes planuojama centrą kurti bendradarbiavimo pagrindu“, – kalbėjo J.Milaknienė ir pridūrė, kad ligoninei padeda pozityvus savivaldos požiūris į sveikatos priežiūros įstaigas.
 
„Tiek savivaldybės administracija, tiek sveikatos priežiūros įstaigų vadovai sutaria, kad viso ko centre yra žmogus, rajono gyventojas, pacientas. Svarbu, jog išliktų visas paslaugų spektras, o mūsų rajono gyventojai galėtų gauti kokybiškas paslaugas arčiau namų. Džiugu, kad savivaldybės administracija įsiklauso į įstaigų vadovų išsakytas mintis ir pastebėjimus. Dialogas ir bendradarbiavimas visada duoda gerų rezultatų“, – užtikrina ligoninės vadovė.
 
Prienų ligoninė gali tik pasidžiaugti, kad šiuo metu specialistų jai netrūksta, o per 60 proc. visų darbuotojų – iki 50 metų amžiaus. Dirba tik penki pensinio amžiaus gydytojai. Pasak J.Milaknienės, tai lemia gera geografinė padėtis, tiesa, daug reiškia ir saugi darbo aplinka, komandinis darbas, ligoninėje puoselėjamos tradicijos, psichologinis klimatas. Ir nors jį kuriant svarbi įstaigos vadovo pozicija, pašnekovė vien sau laurų neprisiima – daug kas priklauso ir nuo pačių darbuotojų. „Džiaugiuosi, kad jie priima iššūkius, padeda įgyvendinti projektus. Medikai imlūs naujovėms, todėl operatyviai reaguoja ir įgyvendina inovatyvius sprendimus“, – kalbėjo ji.
 
Reformos lėšų – gerokai per mažai
J.Milaknienė niekada neabejojo – sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma yra reikalinga ir mano, kad visuomenėje bei medikų bendruomenėje juntamas pasipriešinimas atslūgs, jei pasijus reali nauda ir pacientui, ir gydytojui.
„Ko tikimės iš reformos? Efektyvaus sveikatos priežiūros organizavimo, koordinavimo tarp skirtingo lygio sveikatos priežiūros įstaigų: pirminio, antrinio ir visuomenės sveikatos. Ligoninė kaip ir iki šiol užtikrins visas bazines paslaugas ir dar keletą papildomų specialistų konsultacijų“, – pasakojo Prienų ligoninės direktorė.
 

Kaip įstaiga spręs problemas, jei jų kils tarp pirminio ir antrinio lygio? Vadovės atsakymas paprastas – komunikuojant. „Manau, kad bendradarbiavimas – žingsnis pirmyn. Mes ir dabar aktyviai bendradarbiaujame su kitomis ASPĮ, o reforma dar labiau prisidės prie šios bendrystės. Jos dėka mūsų ligoninė galės labiau orientuotis į tas paslaugas, kurias ir turi teikti, – skubiąją pagalbą, antrinio lygio ambulatorines bei stacionarines paslaugas“, – kalbėjo J.Milaknienė. Ji pastebi, kad kol kas galima yra tik vizija, kaip reikės dirbti būnant centro sudėtyje, tačiau įstaiga jau dabar stengiasi prisijaukinti pokyčius, prisitaikyti.
 
Kalbant apie sveikatos priežiūros sistemos reformą, akcentuojami jai skirti pinigai. J.Milaknienė neneigia – tai svarbu ir Prienų ligoninei. „Juk reforma tiesiogiai paveiks mūsų veiklą – bus uždaromas vaikų ligų stacionarinis skyrius, bus teikiama daugiau ambulatorinių paslaugų, o tam reikia infrastruktūros atnaujinimo“, – tvirtino įstaigos vadovė. 
 
Šiuo metu ligoninėje vienintelis nerenovuotas skyrius yra Priėmimo-skubios pagalbos. „Gaila, kad mūsų ligoninės priėmimo skyriaus renovacija neįtraukta į reformos planus, – pripažįsta J.Milaknienė. – Pagal 2022-2030 metų plėtros programos sveikatos priežiūros kokybės ir efektyvumo didinimo plėtros programos pažangos priemonės „Gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą“ aprašą Prienų rajonui skiriama šiek tiek daugiau nei 2 mln. eurų.“
 
Įstaigos vadovė jau dabar mato, kad norint renovuoti Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, modernizavimo plane antriniam lygiui numatyta didžiausia galima skirti investicijų suma bus per maža. „Ką jau kalbėti apie kitų ambulatorinių paslaugų – ambulatorinės specializuotos asmens sveikatos priežiūros, ambulatorinės chirurgijos, dienos chirurgijos, dienos stacionaro – infrastruktūros ar medicininės įrangos atnaujinimą. Belieka tik apgailestauti…“ – neslėpė J.Milaknienė.
 
Slaugai – aukščiausi reikalavimai
Prienų rajonas yra išskirtinis, nes stacionarinės palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos teikiamos net keturiose įstaigose. Kuo iš jų išsiskiria Prienų ligoninė? „Mūsų ligoninėje paslaugų kokybė yra aukštesnė, nes yra visą parą budintis gydytojas, o atsiradus būtinybei konsultuoja reikiamo profilio specialistas“, – tvirtina ligoninės slaugos administratorė Loreta Šiugždinienė. – Turime visas reikiamas priemones, siekiant išsaugoti individualų fizinį aktyvumą ir pagal galimybes palaikyti organizmo funkcinį pajėgumą.“ 
 
Slauga – jautrus klausimas pacientams ir jų artimiesiems. Kaip užtikrinti, kad priežiūra būtų teikiama tinkamai? Slaugos administratorė tvirtina, kad didžiausia dalimi tai priklauso nuo slaugos personalo atsakomybės jausmo. Ji džiaugiasi, kad Prienų ligoninės slaugytojos tikrai motyvuotos padėti žmogui. 
 
J.Šiugždinienė prisimena, kad prieš kurį laiką teko prižiūrėti itin sunkios būklės pacientą, kuris, kaip buvo manoma, jau nebegalės savarankiškai gyventi. Kvėpavo tik aparato pagalba, buvo maitinamas per zondą. „Tačiau įvyko tikras stebuklas ir ilgainiui jis mūsų akyse pradėjo taisytis. Galiausiai buvo išrašytas iš ligoninės ir į ją grįžo tik po kurios laiko ir jau savomis kojomis, kad padėkotų personalui“, – džiugia istorija pasidalino L.Šiugždinienė.
 
Slaugos skyriuje stengiamasi, kad pacientai jaustųsi kuo geriau, todėl norima sukurti estetišką, namus primenančią aplinką.
L.Šiugždinienė pasakojo, kad gulinčių pacientų pragulų profilaktikai naudojami antipraguliniai čiužiniai, esant būtinumui pasitelkiami voleliai, pėdų, šlaunų ir blauzdų pozicionavimo priemonės, pasikėlimo diržai, hidrokoloidiniai tvarsčiai. „Dauguma skyriuje esančių lovų – elektrinės multifunkcinės. Gulinčių pacientų maudymui naudojama mobili vonia. Šiais metais renovuojame personalo iškvietimo sistemą – nuo šiol ji bus inovatyvi, bevielė, patogi tiek pacientui, tiek darbuotojui“, – vardijo ligoninės slaugos administratorė. 
Skyriuje kasdien dirba kineziterapeutas, o esant kvėpavimo funkcijos nepakankamumui, pacientui tiekiamas deguonis, nes prie visų skyriaus lovų yra centrinio deguonies tiekimo ir vakuumo sistemos įvadai.
 

Prienų ligoninė vienintelė rajone teikia ambulatorines ir stacionarines paliatyviosios pagalbos paslaugas. „Turime sukaupę ilgametę patirtį, teikiant paliatyviosios pagalbos paslaugas sąmoningiems pacientams, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, – kalbėjo ligoninės slaugos administratorė Loreta Šiugždinienė. – Tokie sudėtingi pacientai pas mus buvo gydomi 7-14 mėnesių. Medikus ypač įkvepia atvejai, kai būklei pagerėjus, pacientas ekstubuojamas ir išsiunčiamas į reabilitacijos įstaigą.“

 
Šiais metais ligoninė įrengė ir palatas sergančiųjų demencija slaugai. Šią paslaugą ji teikia taip pat vienintelė rajone. „Be to, dėl šių paslaugų sudarėme sutartis ir su kitų rajonų gydymo įstaigomis. Ateityje planuojame teikti slaugos dienos stacionaro bei paliatyviosios pagalbos dienos stacionaro paslaugas. Taip pat artimiausiu metu įsigysime pacientų aktyvinimui skirtas hidraulines vaikštynes, įrengsime terasą, į kurią pakvėpuoti grynu oru bus galima išvežti ir pacientus su lova“, – planais dalijosi ligoninės slaugos administratorė J.Šiugždinienė.   
 
Kas traukia pacientus iš kitų rajonų?
Dar viena stipri įstaigos pusė – Konsultacijų poliklinika. Direktoriaus pavaduotojas medicinai Vaidotas Karvelis informuoja, kad čia dirba 20 specialybių gydytojai konsultantai. „Žinoma, dauguma jų nepilnu etatu. Eilės pas specialistus yra mažesnės negu didžiuosiuose miestuose, tad natūralu, jog sulaukiame pacientų iš aplinkinių rajonų“, – tvirtino V.Karvelis ir pridūrė, kad jie visuomet čia laukiami.
 

„Esame antrinio lygio gydymo įstaiga, todėl negalime pretenduoti į aukščiausio lygio diagnostiką. Tačiau stengiamės neatsilikti nuo naujovių ir nuolat atnaujiname medicininę įrangą. Kiekvienas gydytojas specialistas darbo vietoje gali atlikti intervencijas ir manipuliacijas pagal savo kompetenciją, pavyzdžiui, kabinetuose yra echoskopai“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas medicinai Vaidotas Karvelis.

 
Jis pasidžiaugė, kad pasikeitė apmokėjimas už konsultacijas su manipuliacijomis: „Pacientas jau pirmo apsilankymo metu gauna kelias paslaugas, o specialistui tai dar viena galimybė užsidirbti daugiau.“
 

V.Karvelis atskleidė, kad sritis, kur dar norėtų išplėsti paslaugų spektrą, yra dienos chirurgija: „Šiuo metu ligoninėje atliekamos chirurginės, traumatologinės, otorinolaringologinės, ginekologinės dienos chirurgijos operacijos, atitinkančios I-IV grupės reikalavimus. Neseniai pradėjome operuoti išsiplėtusias kojų venas. Tam tikslui įsigijome lazerinį pažeistų kraujagyslių fotokoaguliacijos aparatą. Aktyviai ieškome specialistų, kurie galėtų atlikti akių bei odos dienos chirurgijos procedūras.“
 
Nors šalimais yra Birštono kurortas su plačiai išplėtota reabilitacine struktūra, Prienų ligoninės Reabilitacijos skyrius pacientų nestokoja, o kartais vienos ar kitos procedūros jiems net tenka kelias dienas palūkėti eilėje. 
 
„Skyriuje atliekamos pradinės reabilitacijos procedūros ambulatoriniams bei stacionare gulintiems pacientams. Taip pat teikiame neurologinio bei judamojo atramos aparato profilio ambulatorinę reabilitaciją suaugusiems ir judamojo-atramos aparato paslaugas vaikams. Dėl patalpų stygiaus negalime ligoniams pasiūlyti vandens procedūrų, todėl ieškome alternatyvų. Šiuo metu vyksta sauso hidromasažo lovos pirkimo procedūros“, – pasakojo direktorės pavaduotojas medicinai V.Karvelis.
 
Ligoninė nori savo srityje būti tarp stipriausių, todėl daug dėmesio teikia inovatyviems sprendimams. Pernai ji pirmoji Baltijos šalyse įsigijo vibracinio krūtinės ląstos masažo aparatą „Respin“, kuris puikiai padeda atkurti kvėpavimo funkciją ligoniams, persirgusiems įvairiomis plaučių ligomis, tarp jų ir COVID-19 viruso sukeltu plaučių uždegimu.
 
Priėmimo skyriuje – telemedicina
Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje pasitikęs jo vedėjas Dalius Skupeika mandagiai atsiprašo už senovišką patalpų vaizdą, tačiau nedidukei, nors ir pelningai veikiančiai ligoninei jas atnaujinti yra didžiulės investicijos. Skyriaus vedėjas patikina, kad čia užtikrinamos kokybiškos paslaugos pacientams. 
Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje budi terapinio profilio gydytojas, chirurgas ir pediatras, kasdien pagalba suteikiama 25-30 žmonių, o epidemijų metu – ir iki 50. „Esant reikalui visada į pagalbą galima pasikviesti RITS dirbantį gydytoją reanimatologą arba vidaus ligų skyriuje budintį terapeutą. Čia turime viską, ko reikia norint suteikti skubią pagalbą“, – kalbėjo D.Skupeika ir pridūrė, kad labai norėtų, jog patalpos būtų atnaujintos pagal šiuolaikinius reikalavimus. 
 
Pašnekovas papasakojo, kad čia kasdien teikiamos paslaugos pacientams ne tik sudėtingais klinikiniais atvejais: po darbo valandų, savaitgaliais Priėmimo-skubios pagalbos skyrių užplūsta žmonės, kurie negavo šeimos gydytojo paslaugų. Taip pailgėja skubios pagalbos suteikimo laikas tiems, kuriems to labiausiai reikia.

 

„Šiuo metu dažnas pacientas ligoninės Priėmimo-skubiosios medicinos pagalbos skyrių suvokia kaip visą parą dirbantį šeimos gydytojų kabinetą. Yra asmenų, kurie sunegalavę iš karto vyksta į šį skyrių. Paklausus, kodėl nesikreipia į šeimos gydytoją, atsako, kad jie yra prisirašę prie Prienų ligoninės Priėmimo skyriaus“, – rankomis skėsteli Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Dalius Skupeika.

 
Jis pasakojo, kad šių metų pradžioje Prienų ligoninėje startavo ES lėšomis finansuojamas pilotinis telemedicinos projektas. Įstaiga jame dalyvauja kaip Kauno klinikų partneris. Vienas svarbiausių telemedicinos privalumų, kad aukštos kvalifikacijos gydytojų konsultacijos gali būti lengvai prieinamos ne tik didžiųjų miestų, bet ir rajonų pacientams. 
 
„Tai padidina teikiamų paslaugų operatyvumą ir suteikia galimybę gauti patyrusio specialisto konsultacijas pas jį fiziškai nesilankant, – pabrėžė skyriaus vedėjas. – Bus galima greičiau diagnozuoti ligą ir pradėti gydymą.“
 
D.Skupeika suskaičiavo, kad tokiu būdu kasdien pakonsultuojama net iki septynių pacientų. Medikai sako, kad tai perspektyvu, progresyvu ir įdomu, bet kol kas užima daugiau laiko negu įprasta konsultacija.
 
Labai reikalinga pagalba
Vidaus ligų skyrius Prienų ligoninėje vienas intensyviausių. Per metus jame gydoma apie 1,5-2 tūkst. pacientų. Vidaus ligų skyriaus vedėja Violeta Purvinienė teigia, kad vyraujančios yra širdies ir kraujagyslių bei kitos dažnai sutinkamos ligos. 
 
„Tai – širdies nepakankamumas, širdies ritmo sutrikimai, pneumonijos, pielonefritai, pankreatitai, cukrinio diabeto komplikacijos, opaligės, sąnarių ir judamojo aparato ligos, anemijos, onkologinės ligos, COVID-19 infekcijos, – gydytoja ir pabrėžė, kad dažni įvairiausių ligų deriniai ir jų pynės. – Dažnai pasitaiko sunkių, užleistų ligų pacientų, kurie patys nesikreipia arba trūksta šeimos gydytojų priežiūros. Stebime, kad mūsų rajono žmonėms, ypač kaimo gyventojams, mūsų medicininė pagalba labai reikalinga.“
Skyriuje yra 38 lovos, o vidutinė pacientų gulėjimo trukmė – septynios dienos.
 

„Turime reikalingą pagrindinę diagnostinę aparatūrą, laboratoriją. Galime užsakyti įvairius biocheminius, mikrobiologinius, imunologinius tyrimus. Palatose tiekiamas centralizuotas deguonis prie kiekvienos lovos“, – vardijo Vidaus ligų skyriaus vedėja Violeta Purvinienė.

 
Pacientams atliekamos ir įvairios reabilitacinės procedūros, paskirtas reabilitologo. „Esant reikalui, juos konsultuoja psichologas, visų reikiamų specialybių gydytojai konsultantai, – pasakojo V.Purvinienė ir pasidžiaugė, kad gydytojų kolektyvas – jaunas, kompetentingas, o slaugytojai įgudę, patyrę. – Džiugina gera darbo aplinka, kolektyvas susigyvenęs, susiklausęs.“
 
Prienų ligoninės gyvenimas verda gražios gamtos apsuptyje, ji įsikūrusi regioniniame parke, gydymo įstaigos pastatus supa pušų paunksmė, dailiai sutvarkyti gėlynai, pasivaikščiojimo takeliai. Nenuostabu, kad pacientus čia gydo ne tik vaistai, kokybiška medicininė įranga, patyrę medikai, bet ir kurortinė aplinka, pušyno oras bei raminantis, žiemą vasarą žaliuojančių medžių vaizdas pro palatų langus. 
 

Komanda
Slaugytojų kredo: pasirūpinti ir užkrėsti optimizmu
Prienų ligoninės slaugytojos negalintiems savimi pasirūpinti pacientams dažnai yra kaip mamos. Dar prieš atvykstant naujam pacientui jos surenka anamnezę, kad žinotų, kokia jo būklė, kokia reikalinga pragulų profilaktika, dieta. 
Slaugos skyriaus vyresnioji slaugytoja Danguolė Stankūnienė tvirtina, jog kiekvienas pacientas turi būti sotus, tinkamu laiku vartomas, jam pašalintos gleivės, turi būti patogu, nešalta ir pan. Jos kolegė slaugytojos padėjėja Birutė Lišauskienė atkreipia dėmesį, kad dažnai ligoniai jaučiasi nepatogiai, jei netyčia ką nors išverčia, sukelia nepatogumų aplinkiniams. „Todėl svarbu juos padrąsinti, kad nesijaustų kalti ir žinotų: viskas gerai – mes tam ir esame, kad viskuo pasirūpintume. Juk koks skirtumas, jei raukysiesi ar pyksi? Nuo to juk niekas nepasikeis“, – tvirtina slaugytojos padėjėja Birutė.
 
Ji yra atsakinga už pacientų maitinimą ir papasakojo, kad net su tracheostoma, per zondą maitinami asmenys turi išlikusį kramtymo refleksą ir labai ilgisi tikro maisto. „Todėl visada stengiamės suteikti galimybę pajusti skonį burnoje, jei būklė leidžia ir pacientas nori, duodame gabalėlių kramtomo maisto“, – pasakojo B.Lišauskienė ir pridūrė, kad jei pacientai neturi dantų, ne problema, mat įstaiga valgį gamina pati ir gali paruošti tinkamos konsistencijos patiekalus. 
 
Abi kalbintos medikės tvirtino: ligoninės slaugos personalas draugiškas, dirba kaip vienas kumštis. Jų kredo – išlaikyti gerą nuotaiką pačioms ir pasidalinti ja su pacientais. „Jei būsi nusiteikęs niūriai, nepadirbsi šio darbo“, – įsitikinusi Danguolė. Jai pritaria ir Birutė: „Reikia nukreipti žmogaus dėmesį nuo ligos, nuo niūrių minčių, padrąsinti… Ir tada pamatai, kaip paciento akys nušvinta ir atrodo, kad jis net fiziškai pasijaučia tvirčiau.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris