Kretingos PSPC: diktatūra netinka jokiai sveikatos priežiūros įstaigai

Emilis Jakštys
2024-02-15
„Siekiame išlikti didžiausia ir konkurencingiausia pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančia įstaiga Kretingos rajone“, – sako Kretingos pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys. Direktorius jau antrą kadenciją siekia užtikrinti, kad pacientai gautų reikiamas ir kokybiškas paslaugas, o darbuotojams būtų gera jas suteikti. 
Kretingos PSPC: diktatūra netinka jokiai sveikatos priežiūros įstaigai
Vyriausioji gydytoja odontologė Vida Petraitytė pasakoja, kad Kretingos PSPC gydytojai odontologai ne tik gydo, bet ir edukuoja pacientus burnos higienos klausimais. Pašnekovė džiaugiasi, kad gydymo įstaigos administracija suteikia visas reikiamas darbo priemones ir atsižvelgia į jos poreikius.

Išlikti konkurencingiems

Kretingos pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys džiaugiasi, kad pastaraisiais metais pavyko suremontuoti reikšmingą dalį gydymo įstaigos patalpų. Kretingos PSPC atnaujinta procedūrinių kabinetų infrastruktūra, išgražintas vidinis gydymo įstaigos interjeras. Dabar nauja aplinka mėgaujasi ir darbuotojai, ir pacientai. Pastarieji, anot vadovo, vertina ne tik naują aplinką, bet ir nuoširdų bendravimą su mediku.  

 
„Šiuo metu šeimos gydytojai atlieka nemažai socialinio darbo užduočių, kurios nepatenka į jų atsakomybių sritį. Sausa biurokratija atima daug laiko, kurį specialistas galėtų paskirti pacientui. Tiesa, slaugytojai gali atlikti dalį šeimos gydytojų užduočių, tačiau kol kas dar turime patikinti pacientus, kad jie geba iš dalies pavaduoti šeimos gydytoją“, – sako Kretingos pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys, kuris ne tik antrą kadenciją stovi už gydymo įstaigos vairo, bet ir dešimtį metų mėgaujasi šeimos gydytojo duona Kretingos PSPC. Darbinė patirtis vadovui padeda įžvalgiau įvertinti skirtingus medikų ir pacientų lūkesčius.
 
Direktorius prisimena, kaip jam ir komandai sekėsi valdyti netikėtai užklupusią COVID-19 pandemiją. Tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įteiktą medalį „Už reikšmingą indėlį Lietuvos žmonių sveikatai“ įstaigos direktorius vertina švelniai pasūdydamas jį profesiniu kuklumu. 
 
„Sėkmingas pandemijos valdymas nėra mano vieno nuopelnas. Tai – atkaklaus komandinio darbo rezultatas. Didžiuojuosi komandos nariais. Ne tik tada, bet ir dabar galiu jais visiškai pasitikėti. Išgyvenome pandemiją, išgyvensime ir visa, kas laukia ateityje“, – ryžtingai sako vyriausiasis gydytojas.
 
Pastarasis medalis nėra vienintelis nacionalinio lygio apdovanojimas Kretingos PSPC vyriausiajam gydytojui. Pernai sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys vadovą apdovanojo garbės ženklu, liudijančiu, kad jam suteiktas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas. A.Juškys šį įvertinimą priima kaip rimtą įpareigojimą ir toliau atsakingai dirbti dėl Kretingos PSPC pacientų ir darbuotojų. Pastariesiems jis stengiasi sudaryti lanksčias darbo sąlygas ir įgalinti juos drąsiai veikti.  
 

„Diktatūra ar į ją panaši valdymo forma netinka jokiai sveikatos priežiūros įstaigai. Baigėsi laikotarpis, kai medikai priversti dirbti bijodami. Neatsižvelgdamas į darbuotojų nuomonę ir poreikius direktorius paprasčiausiai pjaus šaką, ant kurios sėdi. Svarbiausia – atvira komunikacija. Darbuotojams sakau: ateikite ir diskutuokime. Arba su tiesioginiu personalo vadovu, arba su manimi. Mūsų įstaiga nėra didelė ir tikrai galime komunikuoti su visais“, – įsitikinęs pašnekovas.
 
Direktorius pasakoja, kad Kretingos PSPC paslaugas teikia apie 17 tūkst. pacientų. Jie sulaukia šeimos gydytojo, gydytojo odontologo, burnos higienisto paslaugų. Gydymo įstaiga taip pat teikia ambulatorinės slaugos į namus paslaugas. Pastarosios paslaugos plėtrai pernai A.Juškys ir jo komanda skyrė daugiausiai jėgų.
 
„Sėkmingai suformavome antrą ambulatorinės slaugos į namus komandą. Planuojame įsteigti ir trečią. Ypač pandemijos metu išryškėjo nuotolinių konsultacijų galimybės bei jų nauda. Ir dabar dalis pacientų negali atvykti į gydymo įstaigą, todėl mūsų šeimos gydytojai konsultuoja juos nuotoliniu būdu. Šių dviejų paslaugų simbiozė atneša tikrai neblogus rezultatus“, – apie nuveiktus ir būsimus darbus pasakoja direktorius, kuris priduria, kad šiuo metu gydymo įstaiga dirba ir kuriant sveikatos centrą. Jis kuriamas funkciniu pagrindu.
 
A.Juškys sako, kad pagrindiniai Kretingos PSPC uždaviniai lieka nemaži. „Siekiame išlikti didžiausia ir konkurencingiausia pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančia įstaiga Kretingos rajone. Toks mūsų pagrindinis tikslas. Taip pat stengiamės užtikrinti specialistų kaitą. Šiuo metu šeimos gydytojų turime pakankamai, tačiau dalis pensinio amžiaus kolegų išeina arba išeis į užtarnautą poilsį. Jų darbo vietas užims jaunieji specialistai“, – pasakoja A.Juškys, kuris priduria, kad gydymo įstaiga bendradarbiauja su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Šeimos medicinos rezidentūros studijų baze. Dalis studentų pasirenka dirbti Kretingos PSPC. Galiausiai direktorius kiek kukliai pastebi, kad papasakoti kaip jam sekasi vadovauti turėtų ne tik pats, bet ir jo kolegos.  
 
Ne tik daiktai, bet ir emocijos

Dvidešimt septynerius metus Kretingos PSPC besidarbuojanti vyriausioji slaugos administratorė Renata Lukauskienė pasakoja, kad įstaigos administracija kolegoms stengiasi užtikrinti ne tik reikiamas darbo priemones, bet ir gerą darbovietės mikroklimatą. Gydymo įstaiga puoselėja mielas kolektyvo tradicijas, leidžiančias kelioms akimirkoms pakeisti kasdienio profesinio gyvenimo ritmą.  

 
„Vykstame į pažintines keliones, kasmet švenčiame Slaugytojų, Medicinos darbuotojų dienas. Vis kitą pavasario dieną mūsų direktorius pasveikina koleges gėlės žiedu, o praėjusią gegužę japoniškame sode pasodinome sakurą“, – jaukaus kolegiško gyvenimo kronikomis dalijasi vyriausioji slaugos administratorė, vartydama storą kolektyvo nuotraukų albumą.  
 
„Dirbu iš pašaukimo. Per tiek metų įgavau gyvenimiškos ir profesinės patirties. Ir su laiku supratau, kad į netikėtai iškilusią problemą nebūtina reaguoti iš karto. Juk ne veltui turime gerą posakį: rytas už vakarą protingesnis. Pats profesinis gyvenimas viską sustato į vietas“, – pasakoja R.Lukauskienė, neslepianti, jog darbe iškyla daug iššūkių. Tačiau geros idėjos, anot pašnekovės, kyla spontaniškai, o Kretingos krašto pacientai neretai ir patys maloniai nustebina pagirtinu žvilgsniu savosios sveikatos link.
 
„Praėjusių metų rudenį minėjome Kovos su prostatos vėžiu dieną. Subūrėme komandą, padarėme gerą reklamą prevencijos programai, tačiau vis tiek jaudinomės. Juk, kaip žinia, vyrai nenoriai tikrinasi prostatos sveikatą. Rezultatai maloniai nustebino. Ateinu anksti ryte į darbą ir ką matau koridoriuje? Septynios dešimtys vyrų laukia patikros“, – džiugiais profesiniais netikėtumais dalijasi vyr. slaugos administratorė. Ji teigia, kad administracija rūpinasi ne tik pacientais, tačiau stengiasi atliepti ir darbuotojų poreikius.
 
Bėgant metams, kaip pasakoja R.Lukauskienė, Kretingos PSPC naudojamos darbo priemonės ir daiktai keitėsi. Pašnekovė brangina visas smulkias ir mielas sąsajas su gydymo įstaiga. Pernai ji surengė Kretingos PSPC daiktų parodėlę. Lankytojai mielai susipažino su kintančiais gydymo įstaigos praeities ir dabarties artefaktais. Parodos organizatorė suteikė galimybę palyginti, kaip buvo vakar, o kaip yra šiandien. Tiesa, vyr. slaugos administratorė dėmesį teikia ne tik negyviems objektams, bet akcentuoja ir emocinio klimato svarbą. 
 
„Mūsų slaugytojai nesijaučia esantys žemesni už gydytojus. Puoselėjame gražius santykius ir su vadovu. Nebijome atvirai diskutuoti ir drąsiai teikiame jam įvairius pasiūlymus. Siekiame išspręsti kilusias problemas, o ne jas vilkinti. Susirinkimų metu su slaugytojomis kolegiškai pasikalbu, o jeigu susiduriame su problema, diskutuojame ką galėtume daryti geriau“, – sako R.Lukauskienė, kuri džiaugiasi, kad geras įstaigos mikroklimatas krašte skamba kaip patrauklus aidas. 
 
Štai, gydymo įstaigos administracija prie kolektyvo gretų ne kartą kvietė prisijungti medicinos mokslų daktarę, šeimos gydytoją Agnę Brazienę. Perspektyvi specialistė galiausiai išgirdo, kad čia dirbti gera. Pacientų mylima ir vertinama šeimos gydytoja Kretingos PSPC darbuojasi jau apie trejus metus.

 
Darbe ir žemaitiškai

„Mane patraukė puikus kolektyvas: direktorius, kabinete dirbantys kolegos, registratūros personalas. Dirbame kaip komanda, o ne kiekvienas sau. Medikui geras mikroklimatas daug ką reiškia. Man tai irgi svarbu, – pasakoja šeimos gydytoja Agnė Brazienė.


Pasak jos, pacientų srautas tikrai didelis, tačiau nelengvą darbą atperka geri rezultatai: „Pacientai pasveiksta ir nuoširdžiai dėkoja. Mane tai džiugina ir skatina dirbti dėl jų. Žmonėms gydytojo dėmesys tikrai svarbus. Pacientai pastebi ir įvertina, kaip šeimos gydytojas geba spręsti problemas. Kretingiškiai – geri žmonės, nes jie žemaičiai, o žemaičiai yra paprasti, draugiški ir žmogiški. Tik gerais žodžiais galiu apie juos atsiliepti.“
 
Žemaitiško bendravimo ypatumus vertina ir vyriausioji gydytoja odontologė Vida Petraitytė. Pastaroji Kretingos PSPC dirba beveik ketverius metus. Čia jaunoji specialistė įsidarbino po studijų. Naujas gyvenimo etapas atnešė iki tol nematytus iššūkius, tačiau įstaigos kolektyvas padėjo įsilieti į profesinio gyvenimo ritmą. Specialistė džiaugiasi ne tik kolegomis, bet ir pacientais.
 
„Kretingos krašto žmonės jaukūs ir šilti. Su daugeliu pakalbame žemaitiškai. Tai mielos akimirkos, nes pati esu kilusi iš čia. Ypač džiaugiuosi, kai žmogus ateina ir padėkoja, kad jam nebeskauda. Mūsų kolektyvo darbo kabinetas ramus ir šviesus, o kai saulėta diena, saulėta ir nuotaika. Vadovybė visada išklauso, atsižvelgia į mūsų poreikius ir kartu ieško problemų sprendimų. Tikrai niekada nebaisu ateiti ir pasikalbėti. Džiaugiuosi, kad įgijau daug profesinių žinių ir darbo patirties. Jų semsiuosi ir toliau“, – pasakoja V.Petraitytė.
 
Ji pasakoja, kad Kretingos PSPC gydytojai odontologai ne tik gydo, bet ir edukuoja pacientus burnos higienos klausimais. Pašnekovė džiaugiasi, kad gydymo įstaigos administracija suteikia visas reikiamas darbo priemones ir atsižvelgia į jos poreikius. Juk pacientų komfortą, kaip pastebi pašnekovė, lemia ne tik draugiškas ryšys su specialistu, tačiau ir patogios odontologinės kėdės.

 

Šeimos gydytojas Nikolajus Talancevas netiesiogiai antrina kolegėms. Patyręs specialistas pabrėžia, kad pacientams yra būtinas dėmesingas specialisto žvilgsnis. Šeimos gydytojas turi atsižvelgti į socialinius paciento veiksnius, atidžiai įvertinti jo ligos istoriją ir skirti laiko.

 
„Jaunimas nori viską atlikti greičiau, tačiau pagyvenusio amžiaus pacientai visada nori susitikti ir pakalbėti. Ir kai pas šeimos gydytoją ateina sergantieji lėtinėmis ligomis, jam svarbu atsakingai atlikti apžiūrą ir skirti reikiamą dėmesį pacientui. Dalis ligonių greitai neišeina, nes apžiūra ir pokalbis užtrunka. Po jo galime nustatyti diagnozę ir paskirti gydymą“, – pasakoja devintos dešimties pradžią neseniai atšventęs šeimos gydytojas.       
 
Siūlas tarp paciento ir gydytojo
„Ambulatorinės slaugos į namus komandos pirmiausia siekia išmokyti pacientų artimuosius rūpintis mylimais žmonėmis. Mūsų tikslas nėra atlikti kuo daugiau apsilankymų paciento namuose, o veikiau įvertinti ir atliepti realius nemobilių pacientų poreikius. Juk ši paslauga neturėtų tapti komercine“, – pasakoja R.Lukauskienė, pridurianti, kad vienus pacientus komandos lanko kasdien, o kitus – ir kartą per mėnesį. Slaugos namus komandą sudaro penki specialistai: dvi slaugytojos, dvi padėjėjos ir kinezeterapeutas. 
 
Pacientai, kurie nori gauti šias paslaugas, turėtų kreiptis į šeimos gydytoją arba su juo dirbančią slaugytoją. Specialaus klausimyno pagalba nustatomas asmens slaugos poreikio lygis, o pirmo komandos vizito metu slaugytojas suformuoja paslaugų teikimo planą. 
 
Bendrosios praktikos slaugytoja Rasa Irkinienė sako, kad šiuo metu ambulatorinės slaugos į namus paslaugos Kretingos krašte yra itin reikalingos, o į gydymo įstaigą negalintys atvykti pacientai jų maloniai laukia ir priima. 
 
„Esame lyg siūlas tarp paciento ir gydytojo. Atvykę į jų namus teikiame įvairias paslaugas: paimame kraują, atliekame elektrokardiogramą, užtikriname reikiamų vaistų suvartojimą, nuprausiame žmogų ir taip toliau. Tiesa, kartais nauji pacientai nenoriai įsileidžia mus į namus, tačiau džiugu, kad po kurio laiko tampame kone draugais“, – pasakoja R.Irkinienė, prisimenanti, kad dalis ligonių, kuriems gyventi liko nedaug, kartais nori tiesiog pasimatyti ir pabūti su ja. Slaugytoja brangina ir džiaugiasi, kad šiame darbe gali ne tik padėti kitam, bet ir būti nepriklausoma sveikatos priežiūros dalyvė. 
 
„Galiu savarankiškai susidėlioti darbotvarkę. Žinoma, pasitaiko išskirtinių atvejų. Tada viską metame ir skubiai vykstame pas pacientą. Mūsų darbe reikia daugybės skirtingų kompetencijų: pirmiausia gerų komunikacinių įgūdžių, psichologinių žinių. Juk turime suprasti kiekvieno paciento norus ir poreikius. Būtinos ir visos slaugytojo kompetencijos, o kartais atliekame net įvairias socialines funkcijas“, – pasakoja slaugytoja, pridurianti, kad komandų darbo krūvį reguliuoja teisės aktai. Ambulatorinės slaugos į namus komanda per dieną turi iki dvylikos vizitų.
 

Slaugytoja Audronė Bumlauskaitė pacientus priima gydymo įstaigoje. Kiekvieno jų charakteris ir nuotaika skiriasi, tačiau slaugytojai pavyksta atrasti bendrą šneką su krašto gyventojais. Pašnekovė Kretingos PSPC dirba devynerius metus. Ji neslepia, kad darbo krūvis tikrai didelis, tačiau ją užgrūdino ne tik kovido laikotarpis, bet ir darbas Skubios pagalbos skyriuje.

 
Slaugytojai kaip ir įstaigos vadovui sveikatos apsaugos ministras prieš kelerius metus įteikė medalį už darbingą kovą prieš COVID-19 pandemiją. Ji neslepia, kad jeigu slaugytojos darbas nepatiktų, jo ir nedirbtų.
 
„Stengiamės suteikti pagalbą visiems pacientams, kurie į mus kreipiasi. Skiepijame, paimame kraują, padarome elektrokardiogramą. Šias procedūras atliekame vieno paciento vizito metu. Su kolegomis kasdien bendraujame ir kartu tobulėjame, tačiau visko tikrai neišmoksime. Mūsų darbe reikalingi ne tik praktiniai įgūdžiai, bet ir jausmas, pajautimas“, – pasakoja A.Bumblauskaitė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris