Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius - it namai

Greta Vanagienė
2019-07-01
Atrodytų, gimdyvėms jau sukurtos visos įmanomos gimdymo sąlygos: šeimos palatos, burbuliuojančios vonios, gimdykloje skambanti maloni muzika... Betgi ne – Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius dar turi kuo nustebinti. „Lietuvoje pirmieji išmėginsime čia dar neregėtas apvalias gimdymui skirtas lovas“, – sako Naujagimiui palankios ligoninės statusą turinčios gimdymo įstaigos Akušerijos ginekologijos skyriaus vyresnioji akušerė Ilona Joneliūnienė.
Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius - it namai
Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriuje šeimoms siūlomos dvigulės lovos, kuriose kūdikėlis miegodamas tarpe tarp tėvų jaučia nepertraukiamą šilumą. Ligoninės patogumus gyrė ką tik tėvais tapę Daiva ir Dovydas.

Naujausios technologijos iš Vokietijos 
Erdvioje gimdymo palatoje – iš Vokietijos Maltos ordino gauta dovana – gimdymui skirta pažangi lova. Čia dirbantys akušeriai sako, kad apvali jos forma leidžia patogiai prieiti prie mamos ne tik gimdyme dalyvaujančiam personalui, antrai pusei, bet ir gimdyvei rasti tinkamesnių gimdymo padėčių.
 

„Prie lovos įmontuota speciali įranga leidžia moteriai iki stangų kuo ilgiau išbūti stačioje padėtyje, kas gimdymui labai naudinga. Taip pat moteris gali patogiai pasiremti, pritaikyti lovos aukštį savo ūgiui, atlikti dubens sukimo pratimus“, - teikiamas naudas vardija Akušerijos ginekologijos skyriaus vyresnioji akušerė Ilona Joneliūnienė.

 
Be to, ligoninė gimdyvėms sudaro visas sąlygas smarkiai populiarėjančiai hidroterapijai.
„Praktikuojame gimdymą sūkurinėse voniose. Iš turimų septynių gimdyklų penkiose yra įrengtos vandens procedūrų zonos. Moteris gali rinktis sūkurinę vonią ar atpalaiduojantį dušą čia pat – sąlygos išties puikios“, - priduria vyresnioji akušerė.
 

Šeimoms – dvigulės lovos 
Ypač maloniai nuteikianti naujiena mažos rizikos gimdyvėms – įrengta dvigulės lovos palata, kurioje moteris gali ir gimdyti, ir čia pat likti kelioms dienoms su šeima. Mat prie lovos sumontuota visa gimdymui reikalinga įranga.
„Jei gimdyvei reikalinga pagalba, vietoje prieinamas deguonis, įdiegta reanimacinė įranga. Taigi, po gimdymo mamai nereiks keisti vietos, čia galės apsigyventi visa šeima, juo labiau kad ir erdvės čia – sočiai“, - pasakoja I.Joneliūnienė ir priduria, kad ir be šios išskirtinės palatos, šeimoms siūlomos dvigulės lovas, kuriose kūdikėlis miegodamas tarp tėvų jaučia nepertraukiamą šilumą.
 
Ką tik tėvais tapę Daiva ir Dovydas neatsistebi – ligoninėje jie ar viešbutyje. Mat pirmagimę gimdyti apsisprendė vos pamatę ligoninės ir palatų nuotraukas.
„Rinkomės iš trijų variantų, ši įstaiga pasirodė labai sutvarkyta. Kadangi ligoninė neseniai renovuota, aplink vikas švaru, erdvu, o ką jau kalbėti apie pačių palatų aplinką. Visiems stipriai rekomenduojame“, - dukrelę Lukreciją prie širdies glausdama sako Daiva.
Skyriuje griežtai laikomasi taisyklės „vienai šeimai – viena palata“. Tad artimiesiems būti kartu suteikiamos visos sąlygos.


 
Namo tik išmokus žindyti
Akušerijos ginekologijos skyrius jau 15 metų gali didžiuotis, kad yra naujagimiui palanki ligoninė. Prieš ketverius metus ligoninėje įsteigtas ir specialus etatas akušerei, teikiančiai individualias konsultacijas, padedančiai išspręsti visas žindymo problemas.
 

„Žindymo konsultacijų poreikis - begalinis. Mamai po gimdymo aktualiausia – kūdikio maitinimas. Jei vaikelis negauna primojo mamos priešpienio, toliau nesiformuoja pieno laktacija. Mamos piene randami antikūnai, riebalai, angliavandeniai yra pritaikyti tik tam vaikui, o kur dar su pienu ateinanti mamos meilė? – sako žindymo paslaptis moterims atskleidžianti akušerė Valerija Perminaitė.

 
„Jei mama išvažiuoja iš ligoninės neišmokusi žindyti, sužalotais speneliais, jai kyla pagunda viską tuoj pat mesti ir griebtis mišinių. Tuomet žindymą ji užbaigia labai greitai. Todėl ligoninėje stengiamės padėti tvirtus maitinimo krūtimi įgūdžių pamatus. Liūdna, kad mūsų šalyje pirminės grandies gydymo įstaigose mažai teikiama dėmesio žindymui. Retai šeimos gydytojai pasidomi, ar mama moka tai daryti. Žindymo specialistų vertėtų turėti kiekvienai ligoninei“, - įsitikinusi V.Perminaitė, kuri iš ligoninės išvykstančias mamytes skatina kreiptis pagalbos, jei dėl žindymo iškyla bėdų.

 
Nemokama švietėjiška veikla
I.Joneliūnienė džiaugiasi kaskart „Mamos svetainėje“ susirenkančiu būsimų gimdyvių būreliu. Kiekvieną ketvirtadienį įstaigoje nemokamai vyksta nėščiųjų mokyklėlės užsiėmimai. Paskaitas besilaukiančioms skaitomos gimdymo, gimdymo nuskausminimo, pogimdyminio laikotarpio, sveiko naujagimio priežiūros, pasiruošimo žindymui, krūtų būklės po gimdymo temomis.
„Sveikatinimo misiją vykdome jau daugelį metų, skiriame didelį dėmesį ugdymui, esame visada atviri šeimoms, kurios domisi gimdymo sąlygomis ar problemomis, su kuriomis gali susidurti po gimdymo. Mūsų durys šeimoms plačiai atvertos ir savaitgaliais – visur pavedžiojome, aprodome, atsakome į klausimus“, - aiškina I.Janeliūnienė patikindama, kad gimdyvės jų ligoninę renkasi dėl kokybės, personalo šilumos, teikiamos atjautos.
 
Dėmesys ekologijai

Tačiau „Mamos svetainėje“ vyksta ne tik paskaitų skaitymas, bet ir naujagimių drabužėlių mainai. Kiekvieną trečiąjį mėnesio trečiadienį mamos gali sugrįžti į ligonę ir pasidalinti vaikų išaugtais rūbeliais.
„Taip skatiname bendruomeniškumą, be to, mažiname vartotojiškumą, esame už sveiką aplinką. Daug metų puoselėjame gražią tradiciją - dovanojame naujagimiams pačių megztas kojinytes. Buvusi pedagogė, garbaus amžiaus vedėjos mama Irena Stonkienė ilgais žiemos vakarais mezga mažiesiems kojneles, taigi dovanų gauna bene visi mažyliai“, - gražia iniciatyva dalijasi I.Joneliūnienė.

 
Mamos Gabrielės įspūdžiai 


- Mano pirmagimei Barborytei - vos kelios dienos. Esu be proto laiminga.
Rinkausi tarp kelių ligoninių, kur geriausia gimdyti. Kadangi dar prieš gimdymą teko čia pagulėti, patiko priežiūra ir personalas, todėl jau tada apsisprendžiau, kad norėsiu gimdyti būtent šioje ligoninėje.
Taip pat didelis pliusas - namų aplinka, puikios sąlygos. Palatoje miegame kartu su vyru didelėje dvigulėje lovoje, todėl kai žindau dukrelę, pasiguldau ją per vidurį - taip šiltai bendraujame nuo pirmų dienų. Kažin ar galima rasti kur geriau.
Palatoje yra kondicionierius, galima temperatūrą patiems reguliuoti – vasara tai ypač aktualu ir vaikui labai svarbu.
Dar prieš gimdymą šioje ligoninėje dalyvavau paskaitoje – lektorė nuteikė pozityviai, paruošė psichologiškai. Be to, čia dirbančios akušerės – superinės: jei ne jos, kažin ar būčiau pati pagimdžiusi. Nors žindyti sekėsi iš pirmo karto, žindymo specialistė vis tiek dažnai ateina patikrinti, pakonsultuoti, todėl jaučiuosi saugi, kad pienelio vaikui netrūks.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris