Kaip Šv. Roko ligoninė kūrė šventinę dvasią

Deimantė Gruodė
2020-01-03
„Mama, apsidairyk, kokioje gražioje ligoninėje tu guli“, - motinos atėjusio aplankyti sūnaus žodžiai paglostė Šv.Roko ligoninės kolektyvo širdis. Erdvi šiuolaikiška slaugos paslaugas teikianti gydymo įstaiga, įsikūrusi itin patogioje sostinės vietoje – Antakalnio mikrorajone, iš tolo akį traukia šventiniais papuošimais. Tradiciškai prieš kiekvienas Kalėdas įstaigos darbuotojai suka galvas, kaip kūrybiškiau išpuošti ligoninės skyrius, idant čia gulintys pacientai bei juos lankantys artimieji pajustų tvyrančią kalėdinę dvasią.
Kaip Šv. Roko ligoninė kūrė šventinę dvasią

„Seneli, sveik!“
„Daugiau nei penkiolika metų pacientams švenčių proga įteikiame dovanėles iš Kalėdų Senelio rankų. Šios yra daugiau simbolinės – mandarinai, kūčiukai, saldainiai, bet itin reikalingos vienišiems žmonėms, kurių niekas neaplanko. Mūsų ligonių šiemet atėjo aplankyti ir moksleiviai nuoširdžiai linkėdami: „Seneli, sveik!“. Kad matytumėte, kaip jie su ašaromis akyse priima vaikų rankomis kurtas atvirutes ir jas pasideda po pagalve. Taip pat pacientams ruošiami šventiniai pietūs, aišku, pagal atitinkamas dietas. Pakviečiame koncertuoti ir muzikantus ar senjorų chorus. Jų dainos ir šokiai pradžiugino mūsų pacientus“, - pasakojo direktorius Robertas Prokurotas, paklaustas, kaip šventės sutinkamos gydymo įstaigoje.
 
Šioje modernioje ligoninėje daugiau nei 90 proc. yra sunkios būklės pacientai po įvairių traumų ir ligų, kurie negali patys apsitarnauti, tad darbuotojai stengiasi praskaidrinti jų kasdienybę, o prieš didžiąsias metų šventes skyriuose paskleisti šventinę nuotaiką. Pirmiausiai į akis krenta kalėdiniai papuošimai, kurių apstu ne tik viduje, bet ir pastato išorėje.
„Skyriaus vedėja džiaugsmingai pasakojo, kaip pacientės sūnus, vakare atėjęs jos aplankyti, stebėdamasis rodė telefonu padarytas nuotraukas: „Mama, tik pažiūrėk, kokioje gražioje ligoninėje tu guli“, - R.Prokurotas pasidžiaugė, kad darbuotojų kūrybinis indėlis yra pastebimas ir įvertinamas. Idėja prieš didžiąsias metų šventes išpuošti ligoninę gimė būtent vadovui, o jo sumanymų noriai ėmėsi Ūkio skyriaus darbuotojai.
 
„Visi šypsosi vienas kitam linkėdami geresnių metų, sveikatos, kad sėkmė lydėtų tiek juos, tiek jų šeimos narius“, - pasakojo Šv. Roko ligoninės kolektyvas, džiaugdamasis, kad ir šiais metais jiems pasisekė šventine nuotaika „užkrėsti“ ne tik pacientus, bet ir vienas kitą. Kaip pabrėžė įstaigos direktorius, itin daug dėmesio yra skiriama bendravimo įgūdžiams gerinti. Ši itin aktuali tema aptariama ir per rytines penkiaminutes darbuotojams vis primenant, jog svarbiausias dalykas – dėmesys besigydantiems ar slaugomiems pacientams. Juolab kad žmonės čia guli ilgėliau, tad jiems reikalingas ne tik gydymas ir slauga, bet ir didesnis negu įprastai bendravimas, padrąsinimas, gero žodžio pasakymas. Ligoninės kolektyvui talkina savanoriai, lanko vienuolės, bendruomenės nariai.


 
Kolektyvas – kaip tvirta ranka
Metų sandūroje paklaustas, kokie praėjusieji metai buvo jų įstaigai, R.Prokurotas patikina, jog tikrai geri. „Pasiektas teigiamas finansinis rezultatas, darbuotojams išmokėtos premijos“, - vardijo vadovas. Paklaustas, ko tikisi iš naujųjų metų, prasitaria apie sumanymus, kaip dar pagerinti sąlygas pacientams.
„Norėtume dar vieno korpuso, kad į vieną pastatą būtų galima sukelti visus paliatyviuosius pacientus, kartu įkurti hospisą. Turime 35 paliatyviosios pagalbos lovas. Galėtų būti ir daugiau, kadangi tokių pacientų Lietuvoje ir ypač Vilniuje yra itin daug. Pastarieji atvysta iš didžiųjų įstaigų: Santaros klinikų, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės. Taip pat Nacionalinio vėžio instituto, kuomet ligoniui paskutinėje onkologinės ligos stadijoje nebetaikomas aktyvus gydymas ir jis siunčiamas paliatyviam gydymui bei slaugai.
 
Nors ligoninės teritorija pakankamai gerai sutvarkyta, jog į lauką išėjęs pacientas galėtų ramiai ilsėtis ar pabendrauti su artimaisiais, dar norime pastatyti Šv. Roko skulptūrą, amfiteatrą, įkurti prancūzišką sodą, galbūt netgi nedidelį fontaną. Tokie būtų mūsų norai. Ar jie bus įgyvendinti, laikas parodys. Bet stengsimės iš visų jėgų tai padaryti“, - apie planus užsiminė įstaigos vadovas.
R.Prokurotas džiaugiasi, kad šiandien ligoninę aplenkia rūpesčiai dėl žmogiškųjų išteklių, su kuriais susiduria kitos gydymo įstaigos. Juolab kad per daugelį metų, kaip pasakoja, pavyko suburti itin stiprią komandą. Pastarąją sudaro kompetentingi specialistai, tarp kurių – ir psichologai, psichoterapeutai, psichiatrai, ergoterapeutai, logopedai, socialiniai darbuotojai.
 
„Nežinau, kaip su darbuotojais bus ateityje. Kaip sakoma, šiandien džiaugiesi, rytoj verki. Mano manymu, daug kas priklauso nuo to, kokia atmosfera vyrauja kolektyve: ar užsimezgęs stiprus ryšys tarp darbuotojų, ar vienas kitą gerbiame ar tik stengiamės pašiepti. Jeigu esi vadovas ar skyriaus vedėjas, nereiškia, kad turi teisę prie visų žeminti pavaldinį ir jam skaityti moralus. Ne! Kolektyvas turi būti tvirtas kumštis. Žinoma, skyrių vedėjai turi būti lyderiai, o įstaigos vadovo pareiga darbą sustyguoti taip, kad darbuotojai dirbtų kaip vieninga komanda. Tuomet mažiau problemų, o kliūtys įveikiamos lengviau. Tad ir žmogiškieji ištekliai, kaip sakome, lieka čia, o ne kažkur kitur važiuoja“, - kalbėjo įstaigos vadovas.
Darbuotojus stengiamasi motyvuoti įvairiais būdais. Kaip pasakojo direktorius, kuriamos saugios darbo sąlygos, kad medikai ir pagalbinis personalas apsaugotų savo sveikatą tikrai nelengvame darbe.
„Iš turimų finansinių išteklių irgi atseikėjame lėšų atlyginimams didinti, kad ir penkiais ar daugiau procentų. Taip pat siunčiame darbuotojus į įvairias kvalifikacijos kėlimo paskaitas, konferencijas. Kalbame su darbuotoju, kad jis suprastų, jog ne visada viskas priklauso nuo mūsų. Kuo daugiau kalbi, tuo yra geriau ir įstaigai, ir vadovui, ir dirbančiajam“, - įsitikinęs R.Prokurotas.


 
Per šventes - darbymetis
„Darbo mažiau tikrai nebus, ypač paskutinę švenčių dieną, kadangi pacientai gausiai lankomi artimųjų ir, be abejo, sočiai maitinami. Tad baigiantis šventėms susiduriame su sveikatos pasekmėmis dėl nusižengimo dietoms. (Šypsosi.) Bet nereikia dėlto savęs graužti, nes kokios tada šventės, jeigu negali valgyti to, ko nori“, - Kūčių išvakarėse kalbėjo Bendrojo skyriaus vedėja gydytoja Elina Radišauskienė, paklausta, ar per šventes galės nors kiek atsikvėpti.
Gydytojos žodžiais tariant, pacientų srautas per šventes nenutrūksta, priešingai, kadangi daugeliui baigiasi gulėjimo ligoninėje terminas, darbo netgi padaugėja. Įstaigoje teikiamos tokios medicininės paslaugos kaip slauga ir palaikomasis gydymas, negalinčių savęs apsitarnauti ligonių palaikomasis ilgalaikis gydymas, onkologinių ligonių slauga, stacionari suaugusiųjų paliatyvioji pagalba, būtinoji medicinos pagalba.

 
„Slaugos ligoninėje lovadienis ilgas - pacientas gali išgulėti 120 dienų per metus. Kadangi prieš šventes daugelis stengiasi ištrūkti į namus norėdami šventes sutikti brangiausių žmonių apsuptyje, vyksta natūrali pacientų kaita. Kas išnaudojo 120 dienų, važiuoja namo, o į atsilaisvinusias vietas iš karto guldomi laukiantieji eilėje. Tad per šventes pas mus būna darbymetis“, - pasakojo E.Radišauskienė.
Dažniausiai pacientai atvyksta dėl koronarinės širdies ligos, širdies nepakankamumo, lėtinės galvos smegenų išemijos, senatvinės demencijos, Parkinsono, Alzhaimerio ligų, kai chirurginius pacientus reikia slaugyti po operacijų ar dializiuoti dėl inkstų nepakankamumo ir, žinoma, onkologiniai ligoniai. „Stebime tendenciją, kad dabar paliatyviai slaugai atsiunčiami jauni, darbingo amžiaus žmonės, kuomet ligos eiga nuo diagnozės nustatymo pradžios yra itin agresyvi“, - liūdnai konstatuota gydytoja.
 
Dauguma palatų Šv. Roko ligoninėje yra dvivietės, didžiausios – keturvietės. Pacientus, sergančius demencija arba Alzhaimerio liga, stengiamasi guldyti vienoje palatoje, kad personalui būtų lengviau juos prižiūrėti. Kiekvienam jų uždedamas specialus prietaisas, kuris darbuotojui į telefoną siunčia signalą, jei pacientas peržengia ligoninės teritorijos ribas.
Personalas atidžiai seka naujoves, palengvinančias tiek slaugytojų darbą, tiek pagalbą pacientams. Vienas prioritetų – apsirūpinti kuo modernesne įranga. Kaip pasakojo medikai, ligoninėje naudojama speciali įranga komos ištiktiems pacientams, speciali kognityvines funkcijas stiprinanti programa sergantiesiems demencija ar Alzhaimerio liga. Savo ruožtu slaugytojos džiaugiasi, kad naudojami voniai pritaikyti keltuvai, įrengtos specialios pertvarkos voniose, kurios neleidžia žmogui netyčia nuslysti į vandenį ir susižaloti. Ligoninė įsigijo ir jau minėtus specialius medicininius prietaisus, kurie gerina itin sunkios būklės ligonių kraujotaką bei užkerta kelią raumenų atrofijai.
Per 120 dienų pacientas gauna ne tik slaugą, bet ir jo poreikius atitinkančią reabilitaciją. Tai jam padeda greičiau atsigauti po patirtų traumų ar ligų. Ligoninėje dirba kompetentingi specialistai, atliekantys fizioterapijos, kineziterapijos, masažo ir kitas procedūras. Kineziterapeutai dalį pacientų, kurie yra stipresni, atsiveža į salę, kur atliekami pratimai, dirbama atkuriant prarastas funkcijas.
 


Tampa kone šeimos nariai
„Mūsų darbo sąlygos tikrai geros, ligoninė yra nauja ir šiuolaikiška, turime itin daug modernios medicininės įrangos ir reikiamų slaugos priemonių. Kolektyvas geras, draugiškas, rūpestingas. Jei iškyla problema, viską sprendžiame vietoje kaip šeimoje“, - sako skyriaus vedėja E.Radišauskienė.
Per šventes įstaigos kolektyvui skrieja nuoširdžios pacientų žodinės padėkos bei gražūs palinkėjimai. E.Radišauskienė rodo pacientės atsiųstą laišką, kuriame ši, dėkodama už rūpestingumą ir suteiktas kokybiškas paslaugas, apie gydytoją atsiliepia tik gražiausiais žodžiais.
 
„Per Kalėdas paprastai subėga artimieji, pas kai kuriuos atvažiuoja net iš užsienio vaikai ir anūkai. Moksleiviai irgi lankė mūsų pacientus, jiems dovanojo savo rankų darbo atvirukus su palinkėjimais. Kiek skaičiau, nė vienam linkėjimai nesikartojo. Koncertavo Antakalnio „Bočių“ choras, beje, viena mūsų pacientė jame irgi dainuoja. Daugelis yra lankomi artimųjų, kurie stengiasi būtinai užbėgti po darbo. Bet kai kurių gimines, deja, matome pirmą dieną ir paskutinę, kai ligonį jau reikia parsivežti namo“, - pasakoja E.Radišauskienė.
Pasak medikės, paprastai su pacientu, kuris įstaigoje praleidžia daug laiko, užsimezga ryšys. Juolab kad daugeliui slaugomų ligonių labiausiai reikia dėmesio ir nuoširdaus pokalbio, mat namiškiai skuba ir ne visada gali skirti daug laiko.
„Nėra taip, kad uždarei įstaigos duris ir viskas. Pacientai, kurie ilgai guli skyriuje, tampa tau kone šeimos nariai. Pažįsti ir jo vaikus, ir anūkus, žinai, kaip jiems sekasi, kur mokosi. Kelis kartus net susirgau, kai pacientas išeidavo... Svarbiausia – kad žmogus šį pasaulį paliktų oriai ir be skausmo“, - apie itin jautrius darbo momentus užsimena gydytoja.

 
Komentaras
Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė:

- Per šiuos metus aplankiau šešiolika mūsų pavaldumo įstaigų. Švento Roko ligoninė, kai susipažinau su jų vykdoma veikla ir pasiekimais, tikrai yra viena slaugos lyderių, kur sąlygos pacientams sudarytos geros, teikiamos itin kokybiškos paslaugos. Buvo nemažai investuojama į šios ligoninės infrastruktūrą – ir pastatas, ir teritorija gražiai sutvarkyta.
Remiantis mūsų duomenimis, slaugos įstaigose vis dar susidaro eilės, pirmiausia dėlto, jog kiekvienas pacientas užsiregistruoja į kelias slaugos įstaigas. Tad mūsų kitų metų tikslas – sukurti vieningą informacinę sistemą. Pirma, kad išsigrynintume realų vaizdą, reikia sukurti vieną informacinę sistemą, antra, iš tiesų net ir sukūrus tokią sistemą, Vilniaus mieste trūksta tiek slaugos, tiek paliatyviosios pagalbos lovų. Tad suprantama, kad slaugą reikia toliau stiprinti ir viską daryti vardan to, jog paslaugos Vilniaus miesto gyventojams būtų prieinamesnės. Mano žiniomis, artimieji pageidauja, kad slaugos įstaiga būtų netoli gyvenamosios vietos, kadangi nori dažnai lankyti, palaikyti glaudų ryšį su slaugomu šeimos nariu.
Norėtųsi, jog kiekvienas pacientas, kuris patenka į savivaldybei pavaldžią slaugos įstaigą, jaustųsi saugus, kad juo būtų rūpinamasi ir kad jis gautų kokybiškas paslaugas. Kad pacientas būtų patenkintas, jį ir jo artimuosius tenkintų teikiamų paslaugų kokybė, turime dėlto stengtis ir surėmę pečius dirbti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris