Geriausio darbdavio titulas įpareigoja darbuotojams skirti papildomą dėmesį

Evelina Machova
2019-10-28
Antrus metus iš eilės Geriausio darbdavio statusą laimėjusios įmonės UAB „Affidea Lietuva“ vadovo Vitalijaus Orlovo teigimu, pelnytas pripažinimas verčia labiau pasitempti prieš darbuotojus ir skirti jiems papildomą dėmesį. Todėl spalį, Kovos su krūties vėžiu mėnesį, įmonė darbuotojoms suteikė galimybę nemokamai išsitirti naująja, alternatyvų Baltijos šalyse neturinčia Automatine krūtų ultragarso sistema ABUS.
Geriausio darbdavio titulas įpareigoja darbuotojams skirti papildomą dėmesį
UAB „Affidea Lietuva“ gydytojos radiologės dr. Rūtos Briedienės teigimu, ABUS tyrimas ypač reikalingas ir tikslingas moterims, kurių krūtyse gausus liaukinis audinys. „Didžiausias šio tyrimo privalumas - automatizacija, kurios metu krūties audiniai apžiūrimi standartizuotai, nepraleidžiant atskirų krūties audinio sričių, kas kartais nutinka įprastinio, rankinio ultragarso tyrimo metu“, - sako gydytoja.

Vien atlyginimo nepakanka
Pastaraisiais metais daugeliui sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įmonių tikru iššūkiu tampa ne tik gerų specialistų pritraukimas, bet ir jų išlaikymas bei kaip įmanoma didesnis jų įsitraukimas į darbą. UAB „Affidea Lietuva“ aukštą darbuotojų įsitraukimą (daugiau kaip 80 proc.) pasiekia jau antrus metus iš eilės, tačiau įmonės direktoriaus Vitalijaus Orlovo teigimu, darbuotojus motyvuoja ne vien tik finansinis klausimas: „Nuolatos ieškome sprendimų, kaip galėtume išlaikyti aukštą darbuotojų įsitraukimą į atliekamą darbą – komandiniai dalyvavimai įvairiuose renginiuose, šiemet startavo vidinis įmonės projektas „Idėjų bankas“, minėtos įsimintinos sveikatos dienos, pavyzdžiui, Pasaulinė sveikatos diena. Tačiau šiemet spalį žengėme kitokį žingsnį.“
 

„Dirbdami sveikatos sektoriuje ir nuolatos besirūpindami kitų sveikata kartais pamirštame dėmesio skirti savo sveikatai bei profilaktiniams pasitikrinimams. Todėl visoms įmonės darbuotojoms spalį – Kovos su krūties vėžiu mėnesį – suteikėme galimybę išsitirti nauja automatine krūtų ultragarso sistema ABUS“, – pasakojo UAB „Affidea Lietuva“ direktorius Vitalijus Orlovas.

 
Naujas, alternatyvus tyrimas

Automatinė krūtų ultragarso sistema ABUS – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Savo principu šis tyrimas prilygsta įprastam krūtų ultragarsiniam tyrimui, tačiau, priešingai nei įprastinis ultragarsinis tyrimas, turi standartines tyrimo projekcijas, trijų lygių paspaudimą, gali būti lengvai sulyginamas su ankstesniu tyrimu vertinant pokyčių dinamiką, o visi tyrimo vaizdai išsaugomi duomenų bazėje. UAB „Affidea Lietuva“ gydytojos radiologės dr. Rūtos Briedienės teigimu, ABUS tyrimas ypač reikalingas ir tikslingas moterims, kurių krūtyse gausus liaukinis audinys.
 
„Paprastai tai - dauguma moterų iki keturiasdešimties metų amžiaus bei dalis vyresnių moterų, turinčių gausų liaukinį audinį. Ko gero didžiausias šio tyrimo privalumas - automatizacija, kurios metu krūties audiniai apžiūrimi standartizuotai, nepraleidžiant atskirų krūties audinio sričių, kas kartais nutinka įprastinio, rankinio ultragarso tyrimo metu. Tyrimas aktualiausias tikrinantis profilaktiškai, taip pat vėliau stebint jau žinomus nepiktybinius pokyčius krūtyse, bei moterims, dalyvavusioms profilaktinėje patikroje dėl krūties vėžio, kai nerandama patologinių pokyčių, tačiau stebimas tankus liaukinis krūties audinys. Įdomus ir šiek tiek gąsdinantis faktas yra tai, jog esant tankiam liaukiniam audiniui kas antrai moteriai mamogramose vėžys gali likti nepastebėtas. To išvengtume kartu atlikdami ir ultragarsinį ar ABUS tyrimą“ – šio naujo tyrimo privalumus vardijo dr. R.Briedienė.
Pasak gydytojos, įprastą ultragarsinį tyrimą atlieka gydytojas, tyrimo metu naudojamas mažesnis jutiklis, o paties tyrimo atlikimas labai priklausomas nuo jį atliekančio specialisto. Tiek ABUS, tiek paprastas ultragarsinis tyrimas papildo mamografinį krūties tyrimą arba gali būti naudojami kaip savarankiški tyrimai. ABUS tyrimo vaizdai pasižymi ypač gera vaizdų raiška bei aukštu vėžio nustatymo dažniu. Nustačius krūties vėžį, visada reikalingas įprastas ultragarsinis tyrimas vertinant sritinius limfmazgius, nes pažasties sritis ABUS tyrimo metu neskenuojama.

„Atliekant ABUS tyrimą, moteris guli ant nugaros, o krūtį patepus ultragarsui laidžiu geliu, ultragarso jutiklis, kiek paspausdamas krūtį juda nuo jos apačios iki viršaus, paprastai per tris kartus nuskenuodamas visą krūties audinį. Dažnai pacientėms kyla klausimas – ar tyrimas skausmingas? Iš tikrųjų skausmingumas priklauso tik nuo krūtų jautrumo paspaudimui, o tyrimo metu moteris gali pasirinkti, kokiu stiprumu galima paspausti krūtį (galimi trys paspaudimo laipsniai). Tyrimas gali būti šiek tiek nemalonus moterims su jautriomis krūtimis, taip pat moterims prieš mėnesines“ – pasakojo gyd. dr. R.Briedienė.
Gydytojos teigimu, ABUS tyrimą galima atlikti ir krūtimi maitinančioms moterims, tačiau tokiu atveju tyrimas gali būti mažesnio informatyvumo dėl pienu praplėstų latakų. ABUS tyrimas trunka nuo dešimties iki penkiolikos minučių, priklausomai nuo krūtų dydžio bei tyrimą atliekančio radiologijos technologo įgūdžių. Atsakymas pacientei pateikiamas po gydytojo radiologo išvadų, o dėka standartizuotos vertinimo procedūros ABUS tyrimo vaizdų vertinimas yra kiek greitesnis ir paprastesnis. 
 

Geriausias įvertinimas iš darbuotojų
Įmonės darbuotojos įsitikinusios, jog kuo anksčiau yra randami pakitimai, tuo efektyviau vyksta gydymas ir randamos reikiamos priemonės ligos įveikimui. Vilniaus Antakalnio diagnostikos centro vadovo pavaduotojos Monikos Kvainauskaitės teigimu, gyvename labai dėkingu laiku, kai turime begales šiuolaikinių ir tikslių diagnostikos priemonių, kurios gali padėti ligas nustatyti dar ankstyvoje stadijoje.
 

„Net ir nejausdami jokių negalavimų ar pakitimų, nepriklausomai nuo mūsų amžiaus, profilaktiškai tikrintis sveikatą turime kasmet. Juk profilaktinis sveikatos tikrinimas mums kainuoja daug mažiau nei ligų gydymas. Norint gyventi visavertį, laimingą ir ilgą gyvenimą turime būti sveiki, nes sveikata svarbiausia“ – teigia Vilniaus Antakalnio diagnostikos centro vadovo pavaduotoja Monika Kvainauskaitė.

 
Monika džiaugiasi, kad įmonė suteikė galimybę darbuotojoms atlikti profilaktinį krūtų tyrimą ABUS sistema. „Tiek aš, tiek kitos tyrimą atlikusios kolegės džiaugiasi galėdamos dirbti įmonėje, kuri užtikrina ne tik kokybišką ir tikslų pacientų ištyrimą, bet ir užtikrina geras, palankias darbo sąlygas bei tokiais žingsniais papildomai rūpinasi savo darbuotojų sveikatos gerove“, – pasakojo M.Kvainauskaitė.

 
Komentaras
„Affidea Lietuva“ personalo vadovė Giedrė Teresevičienė
:

- Esu įsitikinusi, kad kelias į sėkmingą ir aukšto lygio klientų aptarnavimą – sveiki, savimi pasitikintys ir motyvuoti darbuotojai. Įmonėje – dauguma moterų. Žinome ir suprantame, kaip svarbu pasirūpinti kiekvienos jų sveikata ir gera savijauta. Kartais pačioms moterims nepakanka laiko profilaktiškai pasitikrinti, nes šiuolaikinėje visuomenėje moteris yra visur skubanti, tvarkanti daugelį savo gyvenimo aspektų vienu metu. Naujoji ABUS įranga leido mums greitai, pačioje darbo vietoje, patikrinti savo darbuotojas. Tikiu, kad daugelis jų dabar jaučiasi ramiau ir užtikrinčiau.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris