Gama peilis gelbėja sunkios būklės pacientų gyvybes

Evelina Machova
2019-12-31
Per savaitę Kauno klinikose po specialistų konsiliumo paaiškėja, jog penkiems ar šešiems pacientams tinkamiausias gydymas būtų gama peiliu. Taip, visuomet yra skeptikų, kurie tikina, jog tai - per brangu. Tačiau su tuo nesutiktų dėstytoja Loreta. „Gavau raktą į antrą gyvenimą, kitaip šiandien nematyčiau“, - džiaugsmo neslepia moteris. Medikai gi, nors kol kas dar iš negausios patirties, pasakoja sėkmės istorijas. Pavyzdžiui, apie vyrą, kuris po trisdešimt šešių metastazių galvos smegenyse, pritaikius gydymą gama peiliu, per savaitę grįžo į darbą ir aktyvų socialinį gyvenimą. Maža to, nustebino medikus – aktyviai sportuoja. Per pusmetį antrą šansą gyventi Kauno klinikų gydytojai suteikė 170 pacientų. Gerosiomis patirtimis taikant modernią technologiją su užsienio kolegomis jie pirmą kartą dalijosi surengtoje konferencijoje.
Gama peilis gelbėja sunkios būklės pacientų gyvybes
Operacijos gama peiliu atliekamos neatveriant kaukolės. Per pusmetį Kauno klinikose atlikta 250 procedūrų 170 pacientų.

 Rezultatai - geriausias atsakymas
Kauno klinikose surengta konferencija, kurios metu pristatyti pirmieji operacijų gama peiliu rezultatai. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų generalinio direktoriaus prof. habil. dr. Renaldo Jurkevičiaus, buvo kritikuojančių, kad Lietuvai tai - per brangi technologija.
 

„Per pusmetį atlikome daugiau nei du šimtus penkiasdešimt procedūrų. Tačiau ne skaičiai čia svarbiausi. Buvo pacientas, kurio galvos smegenyse aptikta daugiau nei dvidešimt metastazių. Operacija truko apie tris valandas, po savaitės jis grįžo į darbą, yra gyvas. Tai svarbiausia. Šiandien gydome pacientus, kuriems anksčiau negalėjome niekuo padėti. Operuojame ir vaikus, ir vyresnio amžiaus žmones su labai sudėtingomis patologijomis, kai atviros chirurginės intervencijos negalimos. Manau, jog šie rezultatai yra geriausias atsakymas į kritiką“, - sako prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.



Faktai
Operacijos gama peiliu atliekamos neatveriant kaukolės. Per pusmetį atlikta 250 procedūrų 170 pacientų. Vienam pacientui jų galima taikyti penkias ir daugiau. Tai yra vienas šios technologijos pranašumų. Jauniausias pacientas - penkerių metų vaikas, sergantis sunkia onkologine liga. Vyriausias - devyniasdešimt dvejų senolis, kuriam diagnozuotas sunkus drebulys. Dėl jo pacientas, pasak medikų, negalėjo savimi pasirūpinti, apsitarnauti ar elementariai pavalgyti. Gydytojų teigimu, gama peilio technologija įgalina juos taikyti gydymą net labai dideliems dariniams (navikams), anksčiau tai nebuvo įmanoma.


Konferencijoje dalyvavusi Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist teigė, jog jai labai malonu grįžti į Kauną, juolab kai girdi tokius puikius rezultatus: „Buvau liudininkė, kai vasaros pradžioje gama peilis buvo paleistas, praėjus pusmečiui matau įspūdingus rezultatus.“

 
„Džiugu, jog tarp Lietuvos sveikatos mokslų universiteto bei Švedijos Karolinska instituto profesorių užsimezgė gražūs santykiai. Kauno profesoriai, ypač medicinos srityje, labai aktyvūs. Be to, kiek man žinoma kasmet universitete (LSMU - red. past.) studijuoja Švedijos studentai. Manau, jog tai - puiki vieta, kur Lietuva ir Švedija gali dalytis patirtimi. Galime ir dar daugiau – bendradarbiauti moksliniuose projektuose, atlikti medicininius mokslo tyrimus. Tikiu, kad šis bendradarbiavimas, diegiant inovacijas, tęsis ilgus metus. Mokslo plėtra kiekvienai šaliai yra ypač svarbi. Gama peilis - viena svarbiausių švedų sukurtų medicinos inovacijų, tačiau ne vienintelė“, - sakė ambasadorė. 

 
Užsienio kolegų geroji patirtis
Medikai apie gama peilį sako, jog tai - technologija, kuri pakeitė neuroonkologinių ligų gydymą. Kaip pastebi Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas, jo vadovaujama klinika prieš įsigyjant gama peilį buvo pripažinta užsienio kolegų. „Tarp Europos neuroonkologijos referentinių tinklų esame pripažinti kaip gera rezidentūros bazė, atitinkanti visus standartus. Džiugu, jog dabar turime viską, ko reikia ir jaunųjų gydytojų paruošimui, ir gydymo galimybes pacientams, sergantiems neuroonkologinėmis ligomis“, - sako prof. A.Tamašauskas.
 
Konferencijoje „Gama peilis radiochirurgijoje: dabartis ir perspektyvos“ dalyvavę užsienio kolegos pristatė gerąsias patirtis. Profesorius Jean Regis, gama peiliu išoperavęs 20 tūkst. pacientų, susirinkusiems pristatė klausos nervo neurinomų gydymo šia technologija galimybes. Svečias iš Vokietijos prof. Bodo Lippitz papasakojo apie gama peilio padarytą proveržį imunoterapijos srityje, gydant galvos smegenų metastazes. Gydytojas neurochirurgas dr. Ladislav Novacek pristatė 10 metų patirtį gama peiliu gydant akies navikus. 
„Per metus, nuo tada, kai pradėjome ruoštis įsigyti gama peilį, pasaulyje tokių naujos kartos gama peilių buvo instaliuota per šimtą. Tai pripažįstama technologija ir man smagu, kad esame tarp šalių, kurios ją turi“, - sako prof. A.Tamašauskas.

Profesoriui sako dažnai išgirstantis klausimą, kodėl su šia nauja technologija dirba jaunų specialistų komanda? „Manęs klausia, kodėl patirtį sukaupę profesoriai stovi nuošalyje. Atsakyti galėčiau istorija iš patirties. Kai buvau jaunas gydytojas, stažavausi Prancūzijoje, Marselio ligoninėje. Kitame ligoninės departamente tuomet dirbo Jean Regis - toks pat jaunas vaikinukas kaip ir aš. Jis buvo tas, kuris dirbo su gama peiliu, nors jo departamento vadovas buvo žymus profesorius, sukaupęs didžiulę patirtį. Vis dėlto tuomet nauja technologija buvo patikėta jaunam gydytojui. Šiandien, J.Regis, tuomet buvęs jaunas gydytojas, turbūt žinomiausias gydytojas Europoje, turintis didžiausią darbo gama peiliu patirtį. Todėl ir priėmėme sprendimą, kad gama peiliu dirbs mūsų jaunųjų specialistų komanda. Kaip matau šiandien, tai - sėkmingas sprendimas“, - sako prof. A.Tamašauskas.
 
Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas (kairėje) ir neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas - vienas pirmųjų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse gydytojų, kuris pradėjo darbą gama peiliu.

Išnaudoja visas galimybes
Neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas - vienas pirmųjų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse gydytojų, kuris pradėjo darbą gama peiliu. „Atviros chirurginės operacijos gali sukelti ilgalaikes komplikacijas ir darbingus, jaunus žmones trumpam arba visiškai atitraukti nuo darbo bei kitos įprastinės veiklos. Gama peilis suteikia galimybę padėti bet kokio amžiaus pacientams, kuriems iki tol taikyti gydymo metodai nebuvo veiksmingi. Juo saugiai ir kur kas efektyviau gydomi ne tik galvos smegenų navikai ar metastaziniai augliai, bet ir smegenų kraujagyslių malformacijos, arterioveininės fistulės, tokios funkcinės ligos kaip epilepsija, Parkinsono liga, trišakio nervo neuralgija, taip pat medikamentais nekontroliuojamas skausmas. Puikiai bendradarbiaujame ir su Akių ligų klinika bei operuojame akių auglius. Taigi, šiandien atliekame operacijas pagal visas gama peiliui priskirtas indikacijas“, - sako dr. A.Radžiūnas.


Atsiperkamumas
Prof. A.Tamašauskas sako suprantantis, jog brangių technologijų įsigijimas visuomenėje kelia diskusijas, ypač kalbant apie jų atsipirkimą. Tačiau ar galime įvertinti žmogaus gyvybės kainą, klausia profesorius. Gama peilis kainavo 7,4 mln. eurų. Skaičiuojant preliminariai, per dvejus metus jis turėtų atsipirkti. Užsienio klinikose viena tokios operacijos kaina svyruoja nuo 5 iki 12 tūkst. eurų, neskaičiuojant paciento kelionės išlaidų. „Pacientai Lietuvoje gauna jiems geriausią ir reikalingiausią gydymą. Be to, gauna ne tik tie, kurie anksčiau galėdavo sumokėti dešimttūkstantines sumas. Svarbu, jog gydymas prieinamas ir tiems, kuriems reikalinga skubi intervencija, todėl, net ir turėdami pinigų užsienio klinikai, jie negali laukti, nes liga progresuoja itin greitai. Atsiperkamumą skaičiuoju išgelbėtomis gyvybėmis, sumažintu skausmu ar neįgalumu. Man tai svarbiausia“, - tvirtino prof. A.Tamašauskas.


Gydytojas pabrėžia, jog per pusmetį viršytas ir pačių sudarytas operacijų gama peiliu planas. O juk žmonių, kuriems jokie kiti gydymo metodai nepadeda, yra visoje Lietuvoje. Kol kas didžioji dalis pacientų kauniečiai. Tačiau gydytojai neabejoja, jog pristačius pirmuosius rezultatus kolegos iš kitų miestų ims jais labiau pasitikėti. Šiuo operacijos gama peiliu laukia apie 20 pacientų. Pasitaiko ir skubių atvejų.

„Pagal geros praktikos taisykles mūsų klinikoje kiekvieną savaitę vyksta multidisciplininiai aptarimai. Susirinkęs gydytojų konsiliumas sprendžia, kokį gydymą skirti neuroonkologiniams pacientams. Po kiekvieno aptarimo atsiranda penki šeši pacientai, kuriems nustatoma, jog geriausias gydymas gama peiliu. Pacientų srautas yra pastovus, o gydytojai, galima sakyti, dirba perlipdami darbo valandas. Kad laukiančių eilė būtų kuo trumpesnė, operacijos vyksta iki vėlaus vakaro, dešimtos ar net ir vienuoliktos valandos“, - sako prof. A.Tamašauskas.

Pasak dr.A.Radžiūno operacijos trukmė priklauso nuo kiekvieno paciento: trumpiausia truko penkiolika minučių, ilgiausia - keturias valandas. „Neseniai operavome pacientą, kurio galvos smegenyse buvo per trisdešimt metastazių. Šiandien jis gyvena aktyvų socialinį gyvenimą, lanko sporto klubą – tai ir mums buvo netikėta. Anksčiau tokiems pacientas buvo galima taikyti visą smegenų švitinimą, tiesa, ne visiems galvos smegenų navikams jis buvo tinkamas. Todėl dažnai gama peilis yra vienintelė išeitis“, - sako A.Radžiūnas ir priduria, jog stengiasi pacientus išoperuoti vienos procedūros metu, tiesa, kai kuriems prireikia pakartotinės. Svarbu, kad žmogus jau kitą dieną po procedūros gali grįžti į darbą.

Pirmieji rezultatai
Konferencijoje patirtimis ir pirmaisiais rezultatais operuojant gama peiliu dalijosi neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas. Gydytojas sako, jog kol kas sukaupta patirtis nedidelė, tačiau pirmieji rezultatai geri. „Mūsų komanda iš karto pradėjo gilintis į platų spektrą patologijų, kurios galėtų būti gydomos gama peiliu. Atsiradus šiai technologijai galime gydyti pacientus, kurie anksčiau buvo tik stebimi arba jiems taikomos tik dalinės chirurginės operacijos“, - sako Š.Tamašauskas.
Medikas pateikė pavyzdį, iliustruojantį išsiplėtusias gydymo galimybes. 35 metų pacientė, serganti krūties vėžiu. Galvos smegenyse nustatytos dvi metastazės. Iki stereotaksinės chirurgijos gama peiliu, atliktas visos galvos švitinimas. Medikams kilo klausimas, ką gi daryti toliau? Lietuvoje instaliuotas naujausios kartos gama peilis, pasak gydytojų, leidžia taikyti frakcionuotą gydymą, todėl medikai pirmiausia pasirinko juo pašalinti didžiausią metastazę. Po dviejų mėnesių rezultatai geri. Šis atvejis įdomus dar ir tuo, kad nustatyta nedidelė metastazė ir nugaros smegenų dalyje. Šiuo metu pacientės liga stabili.
 

Kitas 44 metų pacientas gama peiliu gydytas dėl trijų melanomos metastazių galvoje. Iš pradžių vyrui taikytas visos galvos švitinimas, po penkių mėnesių metastazės sumažėjo, tačiau nustatyta dešimt naujų tumorų. Atlikus magnetinį rezonansą su kontrastine medžiaga aptiktos net 36 metastazės. Po gama peilio operacijos praėjus šešioms savaitėms šio paciento mažesni tumorai buvo išnykę arba ženkliai sumažėję, didesnieji išliko stabilūs. Naujų auglių neatsirado, pacientas geros funkcinės būklės, o liga kol kas stabili.
Gydytojas pristatė ir septynmečio atvejį, kuriam anksčiau buvo atliktas dalinis auglio šalinimas. Deja, gydymas nedavė norimų rezultatų. Gama peilį nuspręsta naudoti siekiant apsaugoti regos sistemas ir greta esančius nervus. Vaikui buvo skirtos penkios frakcijos, gauta minimali spinduliuotė.
Pasak gydytojų, tai - vos keli, tačiau patys už save kalbantys pavyzdžiai.

 
Loretos istorija

Loreta Andziulienė buvo viena pirmųjų pacienčių, kuriai atlikta procedūra gama peiliu. Praėjus pusmečiui po jos moteris išgirdo, kaip pati sako, pačią geriausią naujieną – auglys nebeauga. 

„Žinia apie ligą buvo netikėta. Nieko nejaučiau. Jei nebūčiau pamačiusi magnetinio rezonanso nuotraukų, niekaip nebūčiau patikėjusi“, - taip istoriją pradeda Loreta, kuri prieš pusantrų metų išgirdo: „Jums gerybinis galvos smegenų auglys“.
Kasmet profilaktiškai sveikatą besitikrinanti Vytauto Didžiojo universiteto anglų kalbos dėstytoja tikina jokių ligos simptomų nejutusi. „Atlikus tyrimus gydytoja nustebo, kad vieno hormono – prolaktino, esančio posmegeninė liaukoje (hipofizyje), – lygis yra padidėjęs. Ramino, kad neišsigąsčiau, jog būna tiesiog mazgelis ir vaistais sutvarkoma. Tačiau po magnetinio rezonanso tyrimo išgirdau apie meningiomą. Iš karto buvau nusiųsta pas Santaros klinikų neurochirurgus. Dvejus metus mate stebėjo, nepanikavau, nes labai aiškiai buvo nupasakota, kokia tai liga. Ramino žinojimas, jog auglys nepiktybinis. Tačiau jis pradėjo augti, vasarį vilniečiai medikai siūlė atlikti chirurginę operaciją.
 
Bijojau, nes buvo didelė tikimybė nukraujuoti, mat auglys išaugęs iš kaverinio sinuso. Tačiau nieko nedarant grėsė apakimas, didelė insulto rizika, nes kraujagyslė buvo užspausta. Perspektyvos liūdnos, bet medikai stengėsi manęs negąsdinti. Buvau pasiryžusi atsisakyti chirurginės operacijos, bet nusprendžiau išgirsti antrą nuomonę Kauno klinikose. Gydytojas Vytautas Deltuva mane apžiūrėjęs chirurginės operacijos nerekomendavo. Sakė, jog yra ir kitas variantas“, - pasakoja Loreta.
Taip moteris sužinojo, kad po kelių mėnesių Kauno klinikose bus pastatytas gama peilis, kuriuo būtų galima ją gydyti. Dabar L.Anziulienė su šypsena prisimena, kaip nuėjusi pas gydytoją Andrių Radžiūną tikino sutinkanti laukti, kol atvyks gama peilis. „Tik sužinojusi apie antrą galimybę, paskambinau vyrui ir sakau: gavau antrą raktą gyvenimui. Džiaugiausi, nes man tai buvo išsigelbėjimas“, - pasakoja Loreta.
 
Paklausta, kas buvo baisiausia, atsako, jog baimės nejautė, priešingai, pasitikėjo medikais ir jautėsi užtikrinta, kad viskas pavyks. „Nemaloniausias jausmas, kai suleido nuskausminamuosius į galvą. Pojūtis kaip pas odontologą, o daugiau nieko nejaučiau. Žinoma, šiek tiek buvo nepatogu dėl metalinio rėmo, nes jis sunkokas. Jau kitą dieną po procedūros važiavau pas draugę pasigirti, kad operacija praėjo sėkmingai. Niekas negalėjo tuo patikėti. Neprabėgus nė savaitei grįžau į darbą. Tiek ir to gydymo“, - neslėpdama džiaugsmo pasakoja Loreta. Tiesa, moteris prisipažįsta, kad jai ir pačiai buvo sunku patikėti, jog jos savijauta nepasikeitė: ji taip pat puikiai jautėsi ir prieš operaciją, ir po jos. Praėjus porai valandų po procedūros su palatos drauge diskutavo apie knygas. „Grįžusi į darbą save tikrinau, ar niekas nepasikeitė, ar galiu mąstyti, vieną ar kitą darbą atlikti taip pat greitai. Galiu viską! Jokių pokyčių!“ - džiaugiasi Loreta.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris