Ambulatorija ant ratų: idėja virtusi realybe Alytaus rajono PSPC

Greta Vanagienė
2023-08-31
Nesuklysime pasakydami, kad Alytaus rajono pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC), siekdamas sveikatos priežiūros paslaugas priartinti prie žmogaus, padarė didžiulį žingsnį teigiamo perversmo link. Ambulatorijomis ir net odontologijos kabinetu ant ratų virtę automobiliai atvyksta šalia pacientų namų.
Iš pradžių į idėją skeptiškai žiūrėję sveikatos sistemos valdytojai šiandien pripažįsta jos unikalumą ir Alytaus rajono PSPC prašo dalintis gerąja patirtimi.
Ambulatorija ant ratų: idėja virtusi realybe Alytaus rajono PSPC
Alytaus rajono PSPC įgyvendinęs tarptautinį projektą įsigijo tris specializuotas transporto priemones: du automobilius su sukomplektuota diagnostine, medicinine bei kita darbo įranga, pritaikyta šeimos gydytojų paslaugoms teikti, ir automobilį su sumontuota bei sukomplektuota odontologine įranga.

Pas odontologą – po... trisdešimt metų
Šiandien net ir atokiausiai įsikūrę Alytaus rajono gyventojai turi galimybę šeimos gydytoją, net ir odontologą pasiekti vos žengę koją iš namų. Mat mobiliosios klinikos prisistato pačios. Alytaus rajono PSPC įgyvendinęs tarptautinį projektą įsigijo tris specializuotas transporto priemones: du automobilius su sukomplektuota diagnostine, medicinine bei kita darbo įranga, pritaikyta šeimos gydytojų paslaugoms teikti, ir automobilį su sumontuota bei sukomplektuota odontologine įranga.
 

„Mobiliajame odontologo kabinete yra visa reikalinga įranga įprastoms odontologinėms paslaugoms teikti kaip ir mūsų įstaigos odontologo kabinete. Daug darbo įdėjome, kol viską sumodeliavome tokioje mažoje erdvėje: sprendėme, kur patogiau įrengti darbo vietą, kur sudėti medicininę bei techninę įrangą, kur pasodinti pacientą. Nors galvojome, kad eigoje teks kai ką keisti, to neprireikė“, – apie darbo pradžią pasakoja Alytaus rajono PSPC direktorė Giedrė Ilgūnaitė.

 
Rajono gyventojai turi progą ne tik patogiai bei laiku patekti pas šeimos gydytoją. Ką čia slėpti, kai kurie pirmą kartą gyvenime atsisėda į odontologijos kėdę.
„Daugelio gyventojų dantys prastos būklės. Dažniausiai dėl to, kad nesiryždavo susiruošti pas gydytoją į seniūnijos centrą. Kai kurie prisipažįsta, kad paskutinį kartą pas dantų gydytoją lankėsi prieš dvidešimt ar trisdešimt metų“, – kaimo gyventojų realijomis dalijasi mobiliajame odontologijos kabinete dirbanti gydytoja odontologė Albina Jurgelevičienė. Šiandien pacientams čia ne tik dantys gydomi, mažieji pacientai tikrinami prieš mokyklą, bet yra ir protezavimo galimybė.
 
Odontologo kėdėje sėdintis pacientas negailėjo gerų žodžių sugalvojusiems mobiliąsias paslaugas. Sako, jei ne tai, kažin ar turėtų jėgų šiuo tikslu susiruošti į miestą.
„Jauni gali nulėkti kur nori, o pagyvenusiems nebereikia po miestą baladotis... Pensininkams geriau būti negali. Jei iki smerties taip gyvent, tai nuostabu. Kol atėjau nuo namų pėsčias, ir mankštą padariau“, – juokavo garbaus amžiaus kaimo gyventojas, pas gydytojus besilankantis dėl dantų protezavimo.



 
Derinasi prie pacientų
G.Ilgūnaitė pabrėžia, kad ir valstybiniuose, ir regioniniuose politikos prioritetuose yra numatytas reikalavimas užtikrinti kokybiškų bei lengvai pasiekiamų sveikatos paslaugų tinklą.
 
„Būtent šio projekto dėka mes žengėme dar vieną didelį žingsnį sveikatos priežiūros paslaugų priartinimo prie žmogaus link. Dabar tikrąja to žodžio prasme esame arčiau mūsų pacientų namų“, – rezultatu džiaugėsi vadovė patikslindama, kad šiuo metu pagal nustatytą ir paskelbtą grafiką šeimos gydytojų komandos ir odontologai vyksta į penkiolika gyvenamųjų vietovių. Pacientai žino, kad, pavyzdžiui, kiekvieną trečiadienį nuo 9 val. ryto iki 12 val. mobilioji ambulatorija stovės prie bibliotekos.
 
„Stengiamės grafiką sudėlioti taip, kad į tam tikras gyvenamąsias vietoves kartu atvyktų ir ambulatorija, ir odontologinis, kad pacientams būtų patogu vienu metu apsilankyti ir ten, ir ten, – aiškina pašnekovė. – Analizuojame pacientų poreikius, prie jų derinamės. Kol kas stojame prie įstaigų, kur pacientai, atvykę anksčiau, galėtų patogiai palaukti, jei reikia, pasinaudoti tualetu. Kol šilta, gyventojai laukia tiesiog lauke, o jei lyja, turi galimybę užeiti į gretimai esančią patalpą, tarkime, biblioteką ar bendruomenės namus.“
 
Pacientai atvyksta iš anksto užsiregistravę. Kiekvienas gydytojas turi mobiliojo telefono numerį. Tai dar vienas privalumas. „Pastebėjome, kad pacientai džiaugiasi galėdami tiesiogiai pasitarti su mobiliosios ambulatorijos bendrosios praktikos slaugytoja ar odontologe“, – sako direktorė pridurdama, jei yra poreikis, gydytojai niekada neatsako apžiūrėti paciento atvykusio ir be registracijos, atsistojusio į vadinamąją gyvą eilę.
 
G.Ilgūnaitė sako pastebėjusi, kad tarp pacientų nemažai tokių, kurie vengdavo ir delsdavo dėl vienokių ar kitokių fizinių, socialinių, finansinių priežasčių ar tiesiog neprisiruošdavo vykti pas gydytoją į centrą, o kai paslaugos atvyksta šalia namų, sako nenueiti būtų griekas.
 
Pas šeimos gydytoją patekusi pacientė pripažįsta, kad naujovė jų kaime nors ir kėlė pradžioje nepasitikėjimą, vis dėlto sutikta su džiaugsmu, o prie patogumo jau spėjo priprasti.
 
„Iš pradžių neįsivaizdavome, kaip tai atrodys, o kai pabandėme, neatsidžiaugiame. Man iki mobiliosios gydytojos ateiti pėstute penkios minutės, gyvenu šalia. O šįkart pas gydytoją eiti visai nereikėjo – ambulatorija atvyko prie mano darbovietės, taigi patogiau ir būti negali“, – pasakojo moteris.



 
Teko keisti teisinę bazę
Reikia pripažinti, kad viso šio patogumo nebūtų, jei ne Sveikatos apsaugos ministerijos palaikymas įteisinant mobiliųjų paslaugų teikimą. Mat teisinės bazės, galinčios įteisinti šias gydymo paslaugas, nebuvo.
 
„Lietuvoje tai – didelė naujiena. Nors pradžioje sveikatos sistemos atstovai žiūrėjo skeptiškai, vėliau dėkojo už inovacijas, palaikė idėją ir ragina dalintis gerąja patirtimi“, – kad lengva nebuvo, ypač, kai projekto įgyvendinti ėmėsi pandemijos metu, pripažįsta G.Ilgūnaitė.
 

Automobilius paslaugai įgyvendinti, sako direktorė, rinkosi tokius, kad kaimo keliukais būtų lengva pravažiuoti, o vairuotojams nereikėtų specialiai įgyti tam tikros kategorijos pažymėjimo.
 
Gera patirtis užkrečia. G.Ilgūnaitė sako po to, kai paviešino žinias apie mobiliąsias ambulatorijas ir odontologiją, radosi nemažai sekėjų iš kitų savivaldybių: „Teikiame visą reikiamą informaciją, kiek mums kas kainavo, kad jie įsivaizduotų lėšų poreikį.“



Mobilios paslaugos pakeitė 12 medicinos punktų
Be patogaus būdo pasiekti gydytojus mobiliosios paslaugos padėjo sutaupyti dideles lėšas, skirtas iki tol gyvavusiems 12-kai kaimo medicinos punktų išlaikyti. Nors jie dirbdavo ne kasdien, pastatų priežiūra, o šaltuoju sezono metu ir šildymas atsieidavo išties nemažai. 
 
„Medicinos punktų būklė buvo apgailėtina, jie neatitiko privalomų higienos reikalavimų, reikėjo investuoti į juos nemažai lėšų, jie buvo tapę daugiau socialiniu nei medicininiu dalyku, todėl turėjome kartu su savivaldybe surasti išeitį, kad punktų panaikinimas nebūtų skausmingas vietinėms bendruomenėms. Todėl ir buvo nuspręsta pakeisti paslaugų teikimo modelį į mobiliąsias sveikatos priežiūros paslaugas. Pažymėtina ir tai, kad medicinos punktuose pacientai gaudavo tik bendrosios praktikos slaugytojo paslaugas, o dabar jie gauna tiek šeimos gydytojo, tiek odontologo paslaugas, vietoje galima atlikti kraujo, šlapimo ir kitus tyrimus“, – sakė direktorė.

 
Komentaras
Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė:

Atokiose Alytaus rajono vietovėse gyvenantiems ar neturintiems galimybių nuvykti iki gydymo įstaigos žmonėms ši paslauga yra neįkainojama. Gyventojai džiaugiasi, kad gydytojo konsultaciją, kraujo tyrimus, elektrokardiogramą ir kitas paslaugas gali gauti arčiau namų. Tačiau ne paslaptis, kad bendrosios praktikos kabinetuose šias paslaugas gyventojams gauti buvo patogiau nei specializuotoje transporto priemonėje. Bet kokiu atveju, mobilioji ambulatorija – labai reikalinga, nes užtikrina sveikatos paslaugų prieinamumą labiausiai pažeidžiamoms žmonių grupėms.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris