Alytaus tuberkuliozės ligoninė: pavojingai ligai – ypatingas dėmesys

www.lsveikata.lt
2023-06-02
Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė – vienintelė savarankiška ligoninė šalyje, skirta kovai su tuberkulioze. Ilgametę patirtį turintis personalas stengiasi, kad pavojingam užkratui čia būtų paskutinė stotelė. Ji rodo gerus veiklos rodiklius ir finansinį rezultatą, neseniai investuota beveik 900 tūkst. eurų į naujo trijų aukštų priestato statybas, kuriame pagal PSO rekomendacijas pagerintos sąlygos pacientams.
Alytaus tuberkuliozės ligoninė: pavojingai ligai – ypatingas dėmesys
„Nereikia įsivaizduoti, kad tuberkuliozė renkasi tik socialiai pažeidžiamus asmenis – tiesiog tarp šios grupės žmonių sunkiau vykdyti epidemiologinę kontrolę ir liga turi palankias sąlygas plisti“, – įspėja pulmonologė Audronė Juočienė.

Padaugėjo sunkių pacientų
Jonas Biliūnas, Vincas Kudirka, Frederikas Šopenas, Francas Kafka... sąrašą tų, kuriuos į kapus nusinešė tuberkuliozė, būtų galima tęsti ir tęsti. Geriausia šios istorijos pusė, kad civilizuotoms šalims bene per šimtmetį kantraus darbo pavyko šiai ligai užnerti apynasrį ir atvejų skaičius drastiškai krito. Palyginimui, 2005 m. Lietuvoje nuo tuberkuliozės registruota dar beveik 300 mirčių, pernai – 29.
 
Mažame mastelyje, kas iš tiesų yra tuberkuliozė, galima suprasti apsilankius Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninėje – vienintelėje šalyje likusioje šios srities specializuotoje gydymo įstaigoje. Kokios karštos žarijos rusena po pelenais, suvoki pamatęs pacientų veidus, tyliai purtančius galvas gydytojus: nepaisant bandymų pergudrauti ligą ieškant geriausios gydymo strategijos, kai kuriems čia besigydantiems padėti nepavyks.
 
Nors apie tuberkuliozę girdime rečiau, ją sukeliančios mikobakterijos niekur neišnyko. Vos susiklosčius palankioms aplinkybėms jos pradeda rodyti ragus. Metų pradžioje paskelbta, kad liga įsisuko į Lizdeikos gimnaziją (Radviliškio r.) – ji nustatyta trims asmenims.
 
Alytaus tuberkuliozė ligoninėje dirbantys gydytojai – direktoriaus pavaduotojas, pulmonologas Antanas Strazdas ir pulmonologė Audronė Juočienė – pasakoja, kad tuberkuliozei tinkamas sąlygas sudarė pandemija. „Per karantiną situacija lyg ir aprimo. Bet pernai lapkritį kaip pliūptelėjo... – pasakojo A.Strazdas. – Matote, patekti pas šeimos gydytojus buvo sunku ir per tą laiką užsikrėtusiems pacientams pažengė liga. Jei turėdavome mažiau mirčių, dabar būklė dažnai kritiška ir negalime padėti. Taip yra Lietuvoje: serga ir jauni žmonės.“
 
Ne be reikalo PSO įspėja: liga vis dar grėsmingiausių sąraše. Net ir su moderniu gydymu, išsivysčius aktyviai ligos formai mirtingumas siekia apie 50 proc., skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.


 
Ligoninė paslaugų neteiks?

Alytaus tuberkuliozės ligoninės direktorius Romualdas Radivonas ligoninei vadovauja jau 20 metų. „Įstaiga funkcionuoja normaliai, kaip visuomet finansinis rezultatas teigiamas, išmokame Kalėdines išmokas...“ – pasakojo direktorius, kuriam pažįstamas kiekvienas šios vietos kampelis: prieš perimdamas vadovo vairą ne vienerius metus čia dirbo pavaduotoju. Kas įdomiausia, kad R.Radivonas netgi ne medikas. „Tuo metu, kai pradėjau vadovauti, tai buvo retenybė. Girdėjau pasakymų: „Ką tu čia, ekonomistas, padarysi?“ O ką – dvidešimt pirmi metai eina ir viskas neblogai“, – šypsojosi vadovas.
 
Tiesa, vienas dalykas nuotaiką kartina – prieš dvejus metus įstaiga sužinojo, kad 2025 metais paslaugų neteiks. „Išgirdau pasitarimo apie būsimą reformą metu, kai mūsų steigėjas – ministerija, pristatė regionui planus. Aišku, tokia žinia tartum iš niekur nieko mus visus paveikė“, – neslėpė R.Radivonas, juolab kad tuo metu čia buvo investuota 900 tūkst. eurų naujo priestato statybai, kuris baigtas tik šiemet. Septyniasdešimt vienerių metų direktorius jau kuris laikas pasvajodavo apie pasitraukimą į pensiją, tačiau susiklosčius tokiai situacijai darbus tęsia.
 
Jis mano, kad ligoninė turėtų išlikti. „Ligoninėje sukurta gera darbo sistema, kodėl reikia ją naikinti? Norisi priminti, kas nutinka, kai tik į tuberkuliozę numojama ranka. Atvejų skaičius greitai šauna viršun, – įspėjo R.Radivonas. – Juolab kad pas mus sukurta infrastruktūra pacientus gydyti ir priverstinai. Samdome apsaugą, aukštesne tvora aplink gydomąjį korpusą aptverta hektaro teritorija, kad pacientai galėtų pasivaikščioti, bet be medicinos personalo žinios neišeitų, nekontaktuotų su kitais ir neplatintų tuberkuliozės. Iš kitos pusės, suprantu. Monoprofilinė įstaiga... Vienintelė tuberkuliozės ligoninė likome su tokiu antro lygio statusu. Nes kitas jau prijungė prie didžiųjų ligoninių. Ir mus planuota prijungti prie Alytaus S.Kudirkos ligoninės, bet, kaip sakoma, rūpesčių niekam nekėlėme, išsilaikydavom patys, skolų neturėjome, todėl liko kaip yra. Turime autonominį šildymą, savo vandens gręžinį ir nuotekų valymo įrenginį, tik elektrą ir ryšius gauname iš miesto, dėl to ir gyvename gerai.“
 
Kas tiksliai bus po 2025-ųjų, direktoriui kol kas neaišku. „Vyko dalininkų ataskaitinis susirinkimas, sveikatos apsaugos viceministras padėkojo už darbą, teigiamus rezultatus. Buvo malonu, bet daugiau nieko sužinoti taip ir nepavyko. Kadangi naujajam priestatui gautos projektinės ES fondų lėšos, penkerius metus esame įpareigoti tą veiklą vykdyti. Tuberkuliozės lovos čia kaip ir turi likti, o ar ligoninė veiks kaip filialas, ar kitaip, neaišku. Bet ministerijos programoje parašyta: nuo 2025 metų tuberkuliozės gydymo paslaugos čia nebus teikiamos“, – konstatavo R.Radivonas.
 
Ligoninėje yra 60 lovų, iš kurių, pagal investicijų projektą, 10 paskirta pacientams, kol jie gyvens, mat tarp jų yra benamių, sergančių nepagydoma forma, todėl kitose įstaigose – nei globos, nei slaugos – jie būti negali. „Be tuberkuliozės jie turi kitų gretutinių ligų, todėl yra slaugomi, ir, kiek įmanoma, gydomi“, – pasakojo direktorius.
 


Kraštutinė priemonė
Gydytoja A.Juočienė tvirtina: norint pažaboti šios baisios ligos plitimą, būtina identifikuoti visus sergančius ir juos gydyti. Bet tai sunku – ne visi gydytis sutinka. „Kas dažniausiai nesigydo? Asocialūs, alkoholį vartojantys asmenys... Dėl to tarp jų tuberkuliozė toliau ir plinta, keldama pavojų likusiai visuomenės daliai“, – kalbėjo gydytoja.
 
Tokiu atveju belieka kraštutinė priemonė – priverstinis gydymas, kuris taikomas Alytaus tuberkuliozės ligoninėje. A.Strazdas pateikia pavyzdį, sukėlusį nerimo vietos bendruomenei. Grįžęs iš stacionaro ligonis netęsė būtino ambulatorinio gydymo. „Kaimynai tai sužinojo ir išsigando, bandė įkalbėti, bet kur tau... Tada ėmėsi priemonių ir pavyko sutvarkyti dokumentus priverstiniam gydymui. Deja, kartais tai – vienintelė išeitis“, – konstatavo A.Strazdas. Šiomis dienomis į ligoninę pasitikrinti turėjo atvykti keturi pacientai. Tačiau jų nė kvapo. „Skambinosi antradienį ir praėjusį ketvirtadienį. Viskas buvo suderinta. Spėkit, ar nors vienas atėjo? Nė vienas...“ – pasakojo gydytojas.
 
A.Juočienė pastebėjo, kad ne taip jau ir retai gydymas nerūpi, kol nepradeda varginti simptomai: kai kurie pacientai jau atvyksta su greitąja ir tada belieka pasidžiaugti, jog nelaukė bendrose eilėse su kitais, mat būtų didelė rizika užkrėsti niekuo dėtus žmones.
 
„Į aktyvesnį bendradarbiavimą galėtų įsitraukti pirminis lygis, – mano A.Juočienė. – Galbūt savivaldybės gydytojas, socialiniai darbuotojai, nes pastarieji yra arčiausiai mūsų tikslinių pacientų. Iš tiesų, pasigendame dėmesio šiai sričiai.“ A.Strazdas pastebėjo, kad ligos valdymui būtų svarbus ir rajonų pulmonologų indėlis, kad jie tokius ligonius identifikuotų, formintų priverstiniam gydymui.
 
Palatos gyvenimas
Alytiškis Žydrūnas (31 m.) ramiai sau vaikščiojo miesto gatvėmis net neįtardamas, kad serga tuberkulioze. Apie bjaurią ligą sužinojo atsitiktinai – sumanęs uždarbiauti užsienyje. „Reikėjo persišviesti plaučius, tai ir rado...“ – prisiminė Žydrūnas. Gydymas trunka jau septyniolika mėnesių. Per tą laiką jis spėjo susibičiuliauti su kitu pacientu, iš Jonavos atvykusiu Leonu (61m.). „Man tuberkuliozė atsinaujino po 27 metų. Nustebau, kad po tiek laiko“, – pečiais gūžčiojo jis.
 
Pulmonologė A.Juočienė pasakojo, kad ne retenybė yra ir besimptomės ligos formos, nustatomos tik radiologinių tyrimų metu. Kartais liga taip ir praeina. Pažeistos vietos plaučiuose užkalkėja ir žmogus net nežino apie organizmui tekusį išbandymą, kurį įveikiant kertinį vaidmenį vaidina imuninė sistema. „Nereikia įsivaizduoti, kad tuberkuliozė renkasi tik socialiai pažeidžiamus asmenis – tiesiog tarp šios grupės žmonių sunkiau vykdyti epidemiologinę kontrolę ir liga turi palankias sąlygas plisti“, – įspėja gydytoja.
 
Slaugos administratorė Vilma Pajaurytė leidžia drauge aplankyti bakterijų į aplinką neišskiriančius pacientus. Pravėrus vienos palatos duris pasitinka kasdieniška atmosfera: groja radijas, pro atdarą balkoną girdisi paukščių čiulbesys, gaivus vėjelis atpučia greta augančio pušyno orą. Geriau besijaučiančios moterys, įsisupusios į chalatus, šnekučiuojasi, sunkesnės būklės pacientė irgi įterpia po sakinį... Ji sėdi ant lovos, kvėpuoja pro deguonies aparatą. Atvyko čia po gimdymo, kai neišgydyta liga smogė visa jėga. Savarankiškai jos plaučiai jau nefunkcionuos. Kitos palatos gyventoja Angelė pasitinka su šypsena. „Nagi, išgerkim kavos“, – kviečia ji ir dėkoja, kai slaugytoja pagiria, jog šiandien puikiai atrodo. Ji kasdieniškai pasakoja apie varginančius simptomus: nuolatinį dusulį, karščio bangas, bandymą susigrąžinto svorį...
 

Direktoriaus pavaduotojas, pulmonologas Antanas Strazdas teigia: blogiausia – iki galo neišgydyta tuberkuliozė. „Kada žmogus stacionare, viskas gerai. Bet paskui tu jį išleidi ambulatoriniam gydymui, jis spjauna ir viską nutraukia. Štai tada kai atkrinta... maža nebūna. Prasideda dar sunkesnis, dar ilgesnis gydymas, atsiranda atsparios formos“, – neraminančia informacija dalijosi pulmonologas.

 
Be priežiūros – palaida bala

Ligoninėje dirbančiam personalui tikrai reikia kiek kitokių, specifinių, kompetencijų, kadangi pacientams įstaiga tampa antraisiais namais. Kai kuriuos tenka į banką palydėti, pašalpas drauge sutvarkyti, padėti surasti asmens dokumentus. Gydytojai rašo pažymas socialinės rūpybos skyriui, slaugytojos pildo dokumentus. „Darome viską, kad tik žmonės išbūtų, baigtų gydymą ir išleistume juos nepavojingus“, – paaiškino A.Strazdas.
 
A.Juočienė atkreipė dėmesį, kad kovoje dėl pacientų gyvybės žaidžia ir kitas tamsus žaidėjas – alkoholis. A.Strazdas konstatuoja: jei pacientas turi priklausomybę ir pažeistos kepenys nefunkcionuoja taip, kaip turėtų, tenka suktis iš padėties skiriant vaistus, kad nesiformuotų kepenų nepakankamumas ir kartu būtų gydoma tuberkuliozė. „Tada taikai individualų gydymą, skiri mažas dozes, kad pamažu, stumtumeisi į priekį“, – pasakojo A.Strazdas.
 
Pritrūkę svaigesnių akimirkų kai kurie ligoniai moja ranka į sveikatą ir įsigudrina gaminti brogą, kuriai mieles lankytojai įneša net batuose. Kad ir kaip bando nuslėpti, patyręs personalas tokių dalykų pro pirštus nepraleidžia. Lygiai taip pat konfiskuoja ir velnio lašus, kuriuos atneša lankantys „geradariai“. A.Strazdas pripažįsta, kad daliai pacientų tikrai reikalingas didesnis dėmesys. „Kitose ligoninėse gan sudėtinga jį palaikyti. Pacientų daug, krūvis slaugytojoms didelis, kaip tokius sukontroliuoti? Mėnesio pradžioje, kai gaunamos socialinės išmokos, tik spėk žiūrėti...“ – sakė jis.
 
Medikai prisiminė, kaip vienas tuberkulioze sergantis sostinės ligoninės pacientas dieną vežiodavo picas, o vakare grįždavo į gydymo įstaigą gydytis. „Tai čia išaiškintas atvejis, o kiek tokių nesučiuptų už rankos? Patikėkit, jie išradingi. Gali drausti, bet vien žodžiais nesulaikysi“, – konstatavo gydytojas.
 
Medikų, dirbančių su sergančiais tuberkulioze, darbas tikrai nelengvas ir pavojingas. „Bet, žinote, jis labai reikalingas. Nesvarbu kokie pacientai – besirūpinantys ar nesirūpinantys sveikata – jiems mūsų reikia“, – atsakė jau trisdešimt šešerius metus gydytojo misijai pasišventęs A.Strazdas.

 
Įspėja: būkite atidūs su rangovais
Alytaus tuberkuliozės ligoninės direktorius Romualdas Radivonas:

Kai 2015 m. PSO tuberkuliozės specialistai lankėsi mūsų ligoninėje, pastebėjo, kad kai kuriose palatose gydoma po 4-5 pacientus, o tuberkulioze sergančius rekomenduojama gydyti dvivietėse trivietėse palatose. Sureagavome ir inicijavome investicijų projektą naujam trijų aukštų priestatui. Projekto įgyvendinimo terminas 2016 m. liepa – 2020 m. vasaris. 2017 m. rugsėjį SAM jam pritarė, buvo skirtas finansavimas. Nedelsdami parengėme projektinę užduotį ir per Centrinę pirkimų organizaciją (CPO) paskelbėme techninio projekto (TP) parengimo konkursą.
 

Tikėjomės, kad nedidelio, nesudėtingo priestatėlio projektavimas truks tris mėnesius, 2018 m. pavasarį pradėsime statybas, 2019 m. antroje pusėje švęsime įkurtuves. Pati pradžia tą lyg ir žadėjo, nes paskelbus konkursą vos per 10 dienų jau turėjome projektavimo sutartį su UAB „Medstatyba“. Jie konkurso metu klausimų techninei užduočiai neturėjo, 18,5 tūkst. eurų vertės projektavimo sutartį 2017 m. spalio 20 d. pasirašėme nuotoliu. Nedidelė projektavimo kaina mus tenkino, tačiau per anksti džiaugėmės. Vos atvykęs į objektą lapkričio 10 d. įmonės vadovas Vytautas Stukas be ceremonijų pareiškė, kad sutartyje tik pusė projektavimo pinigų. Nesutikome ir tuomet jau V.Stukui iškilo daug neaiškumų, dėl kurių sustabdėme sutarties terminą iki atliksime grunto ir konstrukcijų tyrinėjimus. 2018 m. sausį pateikėme V.Stukui jų išvadas, o jis toliau atsisakinėjo vykdyti projektavimo užduotis už tokią sumą. Matėme, kad sutarimo nebus, tad pasiūliau jam sumokėti netesybas ir sutartį nutraukti. Tuomet jis iš kelnių kišenės išsitraukė kelis lapelius ir pareiškė, kad jau pradėjęs projektavimo darbus. Vėliau po posėdžių Centrinėje projektų valdymo agentūroje (CPVA), susirašinėjimų ir derybų projektavimo darbų vertę padidinome iki 22,3 tūkst. V.Stukas vengė sutarties nutraukimo ir galiausiai pasirašėme papildomą susitarimą projektavimo darbus baigti iki 2018 m. birželio vidurio.
 
Pagal tuo metu galiojančius teisės aktus, ši data turėjo būti visos projektinės dokumentacijos ir leidimo statybai atidavimas statytojui, t. y. mūsų ligoninei, tačiau šiai datai pačio projekto dar nebuvome matę. Derinome tik kai kuriuos fragmentus. Liepą iš V.Stuko gavome reikalavimą pasirašyti pažymą apie projekto priėmimą, nes jam reikia projektą pateikti ekspertizei. Paradoksas, bet ekspertų paslaugas viešuoju pirkimu iš UAB „Darbasta“ pirkome mes ir projektą ekspertizei turėjome pateikti patys. Bet dar vylėmės, kad šiemet pavyks pradėti statybos darbus, tad paklusome tokiam V.Stuko reikalavimui.
 
Deja, klydome. Ekspertai nustatė, kad V.Stukas projektavo neturėdamas galiojančio objekto topografinio plano, kurį išsireikalauti iš mūsų privalėjo vos pradėjęs projektavimo darbus. Skubiai užsakėme ir per savaitę atnaujintą planą V.Stukui pateikėme. Nors 2018 m. liepos 30 d. pateiktame ekspertizės akte konstatuota, kad projektas atitinka Reglamento esminius statinių reikalavimus, tačiau vėliau neatitikimų projekto užduotims radosi daug.
 
V.Stukas visą projektą į IS „Infostatyba“ įkėlė tik rugsėjo mėn. viduryje ir prašė mūsų tarpininkauti Alytaus architektūros skyriuje greičiau gauti statybos leidimą, tačiau skyriaus specialistai informavo, kad TP trūksta įvairių dokumentų, kurie turėjo būti įforminti pačioje projektavimo pradžioje. Praradome viltį šiemet pradėti statybas, V.Stukas projektą su leidimu mums pristatė tik gruodžio 10 d., o mes jam pateikėme sąskaitą 1,9 tūkst. eurų delspinigių už 6 mėn. vėluotą projektavimą. Mokėti jis atsisakė, kreipėmės į teismą, tačiau vykdant visokius formalumus, pavėlavome su terminais ir jis baigėsi ne mūsų naudai.
 
Uždelstas techninio projekto rengimas turėjo įtakos tolesnei projekto įgyvendinimo eigai. Paskelbus konkursą priestato statybos darbams iš pirmo karto jis neįvyko, nes per tuos metus pakilo statybų kainos ir mažiausiai pasiūlytai rekonstrukcijos kainai neužteko projekto lėšų. Kreipėmės į SAM, gavome papildomas lėšas, skelbėme naują konkursą statybos darbams, jį laimėjo UAB „Alvista“ ir 2019 m. birželio mėn. pasirašėme 12 mėn. trukmės statybos montavimo darbų sutartį.
 
Vykdant statybos darbus pagal techninį projektą turi būti parengtas darbo projektas. Daugumoje atvejų jį rengia techninio projekto rengėjas ir UAB „Alvistai“ darbo projektą rengė UAB „Medprojektas“. Aptariant su statybininkais statybų detales, paaiškėjo, kad projektavimo užduotyje buvo numatytas papildomas 35 kw medžio granulėmis kūrenamo katilo galingumas, o suprojektuotas 240 kw. Kreipėmės į V.Stuką, tačiau buvo atsakyta, kad tai kainuos papildomai 7 tūkst. eurų. Be to, suprojektuoti du po 100 kub. metrų talpos vandens priešgaisriniai rezervuarai po žeme. Plane nubraižyti rezervuarai, o toje vietoje auga 7 šimtametės pušys... Kai kreipėmės į V.Stuką, gavome atsakymą, kad perprojektuos už 7 tūkst. eurų.
 
Buvo suprojektuotas nuotekų valymo įrenginių išplėtimas su išvalytų nuotekų infiltraciniu lauku. Statybininkai demontavo seną nuotekų infiltracinį lauką ir montavo naują nepašalinę jau užteršto seno lauko grunto, vietoje skaldos pylė graužtą betoną ir dar jį sutankino. Perspėjau, kad toks infiltracinis laukas neveiks, tačiau statybininkai atsakė darantys pagal V.Stuko parengtus projektus. Ir laukas neveikė, nuotekas išveždavo mūsų samdytas transportas, per metus tai kainavo apie 10 tūkst. eurų. Atvykęs V.Stukas negalėjo paaiškinti ką suprojektavo, statybininkai samdė ekspertus, visi stengėsi įrodyti, kad joks infiltracinis laukas čia neveiks. Kad įrodytume savo tiesą, kreipėmės į teismą, byla baigėsi taikos sutartimi, tačiau UAB „Alvista“ jau pagal mūsų rekomendacijas parengė darbo projektą ir įrengė infiltracinį lauką, kuris ir šiuo metu puikiai veikia, bei sumokėjo mums už nuotekų išvežimą ir bylinėjimosi išlaidas.
 
Dar viena kuriozinė situacija, kai „Medprojektas“ nesugebėjo parengti ventiliacijos lauko ortakių darbo projekto pagal savo pačių parengtą TP. Bandė projektuoti darbo projekte ortakius po žeme, tačiau mes nesutikome. Teko nutraukti su V.Stuku bendrą projekto vykdymo priežiūros ir TP rengimo sutartį. Sudarėme sutartį su kitais projektuotojais, kurie ištaisė projekto klaidas ir parengė ortakių įrengimo darbo projektą. Šiuo metu visi statybos rangos darbai užbaigti, IS „Infostatyba“ išdavė statybos baigimo aktą. Centrinė projektų valdymo agentūra atliko Projekto įgyvendinimo patikrą, priekaištų neturėjo, išskyrus tai, kad įgyvendinta trimis metais vėliau.



 
Rangovas pateikė kitą nuomonę
Norime aiškiai pabrėžti, kad tai yra netiesa. Projektavimo darbų sutartis su VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligonine buvo sudaryta 2017 m. spalio mėn. ligoninei įvykdžius viešąjį paslaugų pirkimą. Sutartyje nurodyta projektavimo paslaugų kaina yra fiksuota ir pagal sutartį galėjo būti keičiama tik dėl PVM pasikeitimo ar papildomų projektavimo darbų atsiradimo, dėl kurių sutarties šalys galėjo susitarti tik raštu.
Projekto bendrosios ekspertizės rangovas tikrindamas projektą visų pirma įvertina, ar parengtas projektas atitinka statytojo (šiuo atveju,  VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės) projektavimo techninę užduotį. Taigi, Jūsų minimame ekspertizės akte konstatuojama, ne tik, kad projektas atitinka Reglamento esminius statinių reikalavimus, bet ir statytojo projektavimo užduotį. Jokie esminiai projekto neatitikimai, priskirtini projektuotojo atsakomybei, statybos darbų metu nebuvo nustatyti, juolab, kad statybos darbų metu tolimesnius projektavimo darbus vykdė VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės pasamdytas statybos darbų rangovas, o UAB „Medstatyba“ atliko tik projekto įgyvendinimo priežiūrą.
 
Ligoninės viešojo pirkimo metu paskelbtoje projektavimo užduotyje pagal kurią visi konkurso dalyviai vertino projektavimo darbų apimtis ir paslaugų kainą, buvo nurodytas reikalavimas suprojektuoti visą šildymo sistemą, t.y. vamzdynus, radiatorių, šiluminį mazgą ir 35 kW galios katilą, skirtą tik priestato apšiltinimui. Vis dėlto, katilo energiją numatyta panaudoti ne tik priestato apšiltinimui, tačiau ir priestato patalpų vėdinimui bei oro kondicionavimui. Užduotyje nurodytos galios katilas nebuvo pajėgus užtikrinti ligoninės poreikių patalpų vėdinimui ir oro kondicionavimui, nes ligoninės darbas yra susijęs su padidėjusia tarša ir padidėjusia lengvai užkrečiamų, pavojingų ligų rizika, todėl buvo priimtas ir su VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligonine suderintas sprendimas suprojektuoti kietojo kuro katilą, kurio nominali galia 200kW, tačiau reguliavimo ribos nuo 100 iki 200 kW, kad galėtų užtikrinti tiek minimalius, tiek maksimalius ligoninės ir priestato šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo poreikius. Statybos darbų metu (2019-08-01) projektuotojas gavo VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės direktoriaus prašymą suprojektuoti 65-85 kW granulinį katilą, o trūkstamą šilumos energiją patalpų vėdinimui suprojektuoti alternatyviais energijos šaliniais, pavyzdžiui elektra. Savo pasikeitusius poreikius ligoninės direktorius grindė Europos standartizacijos direktyvų pakeitimais. Taigi, po statybos leidimo gavimo ligoninė nusprendė iš esmės pakeisti projekte numatytus katilo parametrus ir dalį energijos gauti naudojant elektrą, kas nebuvo numatyta projektavimo užduotyje. Projektuotojas atitinkamai įvertino šių pakeitimų apimtis ir pasiūlė šiuos papildomus projektavimo darbus atlikti už papildomą darbų kainą. Galiausiai ligoninės vadovas nusprendė vykdyti darbus pagal projektą ir įsirengė projekte numatyto galingumo katilą.
 
Priešgaisrinių rezervuarų įrengimo vieta parinkta laikantis visų teisės aktų ir reikalaujamų atstumų nuo pastato ir kitų statinių. Techniniame projekte numatyta rezervuarus įrengti vietoje, kurioje medžių nėra, tačiau priklausomai nuo rangovo pasirinkto įgilinimo ir darbų atlikimo būdo formuojant rezervuarų duobės šlaitus VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė buvo informuota apie riziką, kad formuojant plačius duobės šlaitus gali tekti pašalinti/perkelti šalia rezervuarų esančius želdinius. Statybos darbų metu projektuotojas savo pastangomis neatlygintinai pateikė ligoninės vadovui net 6 skirtingus rezervuarų įrengimo sprendinius, kad būtų padaryta minimali žala ligoninės teritorijai ir želdiniams, jokios papildomo mokėjimo už šį darbą UAB „Medstatyba“ nereikalavo ir negavo.
 
Iššūkių įgyvendinant šį projektą netrūko dėl objekto specifikos, juolab kad VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė nebuvo tinkamai pasiruošusi šio objekto statybai ir projektavimui, t.y. nebuvo atlikusi sklypo tyrinėjimo darbų, esamo pastato konstrukcijų tyrimų, inžinerinių geologinių tyrimų priestato statybai, dėl ko pati ligoninė buvo sustabdžiusi projektavimo darbus nuo 2017 lapkričio iki 2018 balandžio mėn. (5 mėn.), nors pagal projektavimo sutartį projektui parengti turėjome tik 3 mėn. Projektavimo sutartis su ligonine nutraukta abiejų šalių laisva valia, bendru susitarimu 2021 m. balandžio mėn. Ligoninės vadovas jokių pretenzijų (tiek turtinio, tiek neturtinio pobūdžio) mūsų bendrovei neturėjo, priešingai, apmokėjo už iki sutarties nutraukimo atliktus darbus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris