A.Šnipaitienė: vaikams reikia reumatologijos dienos stacionaro

Sima Kazarian
2021-09-20
Lietuvoje tėra vos du trys vaikų reumatologai, mažiesiems pacientams atliekantys ultragarso tyrimus. Tarp jų – gydytoja vaikų reumatologė, vaikų kardiologė, vaikų ligų gydytoja, dėstytoja asistentė LSMU Aušra Šnipaitienė. Ji pasakoja apie ultragarsinio tyrimo svarbą ir moderniausius būdus, kurių link žengia juvenilinio idiopatinio artrito gydymas.
A.Šnipaitienė: vaikams reikia reumatologijos dienos stacionaro
„Nei gydytojas vienas lėtinės ligos nepagydys, nei pacientas vienas, deja, pats nepasveiks. Reikalingas komandinis darbas“, – sako gydytoja vaikų reumatologė, vaikų kardiologė, vaikų ligų gydytoja, dėstytoja asistentė LSMU Aušra Šnipaitienė.

- Daktaro disertacijoje nagrinėjate tyrimus, atliekamus juveniliniu idiopatiniu artritu sergantiems vaikams. Papasakokite, kokios inovacijos šiuo metu vyksta mokslo pasaulyje?
- Juvenilinis idiopatinis artritas (JIA) – lėtinė autoimuninė liga, pasireiškianti sąnarių uždegimu vaikams iki šešiolikos metų. Pradėjus taikyti biologinius preparatus vis dažniau išvengiama sąnarių destrukcijos, pasiekiama remisija, tačiau išlieka klausimas, kada galima nutraukti ilgalaikį brangių vaistų skyrimą ir išvengti ilgalaikių šalutinių poveikių. Iki šiol didžiausias dėmesys skirtas klinikinei ligos išraiškai ir nespecifiniams kraujo rodikliams (leukocitų skaičiaus pokyčiams, ENG ir CRB). Tačiau juos gali veikti daugelis veiksnių: peršalimo ligos, bakterinės infekcijos ir kiti.
Pastaruoju metu atsiranda vis daugiau įrodymų, kad šių rodiklių nepakanka – minėta liga sergantiems vaikams išlieka subklinikiniai sąnarių uždegimo požymiai. Kol kas visuotinai patvirtintų specifinių kraujo tyrimų ligos remisijai įvertinti nėra, tačiau vieni naujausių tyrinėjamų žymenų – mikroRNR (miRNR). Klinikinės JIA remisijos metu siekiama įvertinti miRNR kiekius ir pokyčius kraujyje bei šlapime.
Kitas tyrimo aspektas – ultragarsinis sąnarių tyrimas. Klinikiniais tyrimais pagrįsto protokolo sergantiems JIA vaikams nėra, tačiau Europos vaikų reumatologų asociacija ir Europos lyga prieš reumatą dėl to stengiasi. Siekiama pagrįsti šiuos tyrimus kasdienėje vaikų reumatologijos praktikoje, tikslinant ligos aktyvumą ir medikamentinio gydymo efektyvumą.
 

- Kuo svarbus ultragarso-kraujo-šlapimo tyrimų kompleksiškumas nustatant uždegimo žymenis?
- Juvenilinis idiopatinis artritas, kaip ir daugelis autoimuninių ligų, yra kompleksinė patologija. Šiuo metu išskiriamos septynios ligos formos. Kai kuriose vyrauja kraujo pakitimai, kitose įprasti kraujo tyrimai gali būti normalūs, tačiau vyrauja sąnarių uždegimas, aptinkamas vaizdiniais tyrimais. Kuo kompleksiškiau įvertinsime pacientą, tuo tikslesnį atsakymą apie organizme vykstančius procesus turėsime.
 
- Žinau, kad kartais savo iniciatyva ieškote sunkesnių pacientų, kurie dingsta iš medikų akiračio. Kas jus skatina taip elgtis?
- Žinojimas, kad galiu pabandyti padėti vaikui gyventi kokybiškesnį gyvenimą, gyvenimą be skausmo ir galbūt be deformacijų, gyvenimą kaip ir jo sveiki bendraamžiai. Nes, deja, negydomas JIA sergantis vaikas ilgainiui praranda sąnarių funkciją ir prasideda negrįžtami procesai. Vaikas pats iš gydytojų akiračio nedingsta ir jame neatsiranda, juos turi atvesti tėvai. Su jais kartais tenka ilgai kalbėtis, kartais reikia duoti laiko, bet kartais tenka ir pakviesti aktyviau pasirūpinti vaiko gerove.
 
- Teigiate, kad lėtinės ligos turi daug fazių – pradedant jų simptomais baigiant psichologinėmis problemomis, su kuriomis susiduria pacientai ir jų artimieji. Kurie etapai jums, kaip medikei, kelia daugiausiai problemų?
- Daugiausiai problemų, žinoma, kelia psichologija. Diagnozavus lėtinę ligą visam gyvenimui tiek vyresnis pacientas, tiek vaiko artimieji turi pereiti susitaikymo su liga etapus. Blogiausia, jei kuriame nors pirmųjų – neigime ar pyktyje – jie įstringa. Mano sprendimas – ilgi pokalbiai, bandymas atsakyti į visus jiems kylančius klausimus, bandymas paaiškinti terminus, per kiek tikimasi pagerėjimo, įtraukti bendradarbiavimui.
 
- Kas būtų tas signalas tėvams, kad tai rimtesnė būklė nei vadinamieji galūnių augimo skausmai? Ar pasitaiko uždelstų ligos atvejų?
- Deja, pasitaiko. Kartais tėvai nesureikšmina simptomų, jei tai akivaizdžiai netrukdo kasdienei veiklai, vaikas skundžiasi tik epizodiškai. Pagalbos kreipiasi, tik kai deformacijos tampa akivaizdžios. 

Įtarimą dėl lėtinio sąnarių uždegimo turėtų kelti sąnarių sutinimas be akivaizdžios traumos, nepraeinantis per kelias dienas, šlubavimas, nejudrumas rytais ar po ilgesnio važiavimo mašina, po pietų miego, kuris žymiai pagerėja po kelių valandų. Atkreiptinas dėmesys į atsirandančias sąnarių asimetrijas, ne tik kojų, bet ir pėdų pirštų ar plaštakų skirtumus. Kad tai pastebėtum, galbūt reikia dažniau laikytis už rankų (Šypsosi).
 
- Tapęs pilnametis pacientas iš vaikų reumatologo priežiūros pereina suaugusiųjų gydytojui. Ar gerai veikia ši perėmimo sistema?
- Oficialiai Lietuvoje, deja, nėra jokios perdavimo sistemos. Vaikų reumatologas parašo paskutinio vizito išrašą ir pacientas kitam vizitui gali kreiptis į bet kurį suaugusiųjų reumatologą. Kitose Europos šalyse įdiegta palaipsnė perdavimo sistema, kai penkiolikos šešiolikos metų pacientas susitinka ir su suaugusiųjų specialistu, kuris vėliau perima jo priežiūrą. Tikiuosi, kada nors pavyks taip perduoti ir mūsų pacientus.
 
- Kadangi reumatinės ligos yra sisteminės, pacientui reikia skirtingų sričių specialistų pagalbos: okulisto, dermatologo, kineziterapeuto... Ar paprasta šias paslaugas gauti?

- Kol kas pas specialistus pacientai siunčiami atskirais siuntimais pas skirtingus specialistus. Tai nemenkas nepatogumas, ypač kai tenka keletą kartų vykti iš tolimų Lietuvos kampelių į skirtingas ligonines. Tėvai turi imti laisvas dienas darbe ir panašiai. Problemą išspręstų vaikų reumatologijos dienos stacionaras. Tokiu principu dirba didieji vaikų reumatologijos centrai Europoje. Atvykęs pacientas klinikose praleidžia visą dieną, per kurią atlieka reikiamus tyrimus, procedūras, aplanko specialistus. Kauno klinikose panašų darbo organizavimą turi vaikų onkohematologai. Tikimės, kad netrukus galėsime tai pasiūlyti ir reumatinėmis ligomis sergantiems vaikams.

 
Dosjė
Dirba LSMUL Kauno klinikose vaikų reumatologe ir vaikų kardiologe
Nuo 2018 m. priklauso Europos vaikų reumatologų asociacijai (“Pediatric Rheumatology European Society” – PReS) ir Tarptautinei vaikų reumatologų tyrimų organizacijai (“Pediatric Rheumatology International Trials Organization” – PRINTO).
Dalyvavo stažuotėse Šveicarijoje, Portugalijoje, Austrijoje, Ispanijoje. 2018 m. stažavosi Instituto Giannina Gaslini (PRINTO), Italijoje.
Yra publikavusi straipsnių moksliniuose žurnaluose, dalyvavusi mokslinėse konferencijose.
2017 - 2018 m. Vaikų reumatologijos rezidentūra
2008-2017 m. Vaikų ligų ir vaikų kardiologijos rezidentūra

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris