Skysčių dieta – antausis sau

Greta Vanagienė
2019-06-10
Populiariausiųjų dietų viršūnėje esanti skysčių dieta medikų yra kritikuojama, mat ne tik neatneša laukto rezultato, bet ir sukelia riziką paveikti medžiagų apykaitą, pakenkti raumeniniam audiniui.
Išsamiau apie tai kalbamės su Lietuvos dietologų draugijos nare gydytoja dietologe Egle Kliukaite- Sidorova.
Skysčių dieta – antausis sau
Mažai kalorijų turinti skysčių dieta, anot dietologų, padės greitai atsikratyti kelių kilogramų, tačiau kartu stiprų antausį trinktels virškinimo sistemai.

Mokslo nepagrįsta
Nors šiandien skubančioje visuomenėje laukiame greito rezultato, mažai kalorijų turinti skysčių dieta, anot specialistės, padės greitai atsikratyti kelių kilogramų, tačiau kartu stiprų antausį trinktels medžiagų apykaitai. Mat jos laikantis, į dienos racioną įtraukiami tik gėrimai, atsisakant bet kokio kietojo maisto. Maža to, vieningos informacijos, ką galima vartoti, o ko ne, mažai.

 

„Iš esmės į tokią dietą galėtų įeiti vanduo, vaisių ir daržovių sultys, arbata, kava be pieno ar grietinėlės. Vieni teigia, kad, laikantis tokio mitybos principo galima vartoti pieną ir kefyrą, kiti, - kad būtent jų svarbu atsisakyti. Taigi, daug painiavos. Taip pat ir cukraus siūloma atsisakyti, bet kaip tą padaryti, jei šį mitybos planą daugiausiai sudaro vaisių sultys?“ - stebisi dietologė Eglė Kliukaitė- Sidorova.

 
E.Kliukaitė-Sidorova pabrėžia, kad taip svorio netenkama organizmo skysčių sąskaita. Be to, mitybos plane trūksta kitų maistinių medžiagų – riebalų, baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų, - svarbių raumeniniam audiniui, kuris reikalingas normaliai medžiagų apykaitai palaikyti.
Kelias savaites ar net mėnesį siūloma laikytis dietos, kuri, anot specialistės, stipriai prasilenkia su sveikos mitybos principais. „Kaipgi mėnesį organizmas gali tverti be maisto ir išlikti sveikas? Jei norisi lengvumo, dieną dvi galima pateisinti, bet tai labai trumparegiškas sprendimas - pagrindinio tikslo vis tiek taip nepasieksite“, - tvirtina specialistė.
 
Kalbant apie žarnyno valymą, to pasiekti galima ne tik tokiomis drastiškomis priemonėmis kaip kieto maisto atsisakymas. Neapkrauti virškinamojo trakto galima tiesiog suderinus mitybą, nepersivalgant.
„Tokia dieta yra labai skurdi: sultys rekomenduojamos gerti net be tirštimo. Taigi tegausite greičiau pasisavinamų maisto medžiagų – fruktozės, vaisių cukraus. Be to, skystas yra greitai suvirškinamas, todėl sotumo jausmas ilgai netrunka, o taip paskatinamas persivalgymas. Kai maisto racionas yra stipriai sumažinamas, organizmas siekia atsiimti prarastą energiją. Ilgainiui taip žaisdami tik sulėtinsime medžiagų apykaitą“, - įspėja medikė.

 
Tarp kitko
Anot specialistės, dietos, kuriomis siekiama atsikratyti svorio nėra tinkamos sveikatai. Tos, kurios gali būti naudingos, sudarytos specialistų-dietologų siekiant gerinti paciento sveikatą ir yra pagrįstos mokslo.
Gydomosios dietos gali būti paskirtos dėl virškinamojo trakto ligų, turimo refliukso, cukrinio diabeto, esant kasos ar kepenų, uždegiminėms žarnų ligoms. Taip pat dieta gali būti skiriama kaip ligos gydymo dalis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris