Tarnybos darbuotojai varomi į kampą

Greta Vanagienė
2023-11-27
„Nė vieno neatleidžia – šventa tiesa, bet darbuotojai tokiomis sąlygomis nebegali toliau dirbti. Nori nenori pasitraukia“, – kodėl iš pagrindų pertvarkant Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) masiškai palieka darbo vietas, aiškina joje dirbantys žmonės. Teigiama, jog darbą palieka kone 30 proc. darbuotojų.
Tarnybos darbuotojai varomi į kampą
Pertvarkant Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) numatoma naikinti kai kurias pareigybes, tačiau visi atleidžiami darbuotojai gaus naujus darbo pasiūlymus, sako naujoji tarnybos vadovė Audronė Mikalauskienė.

Išeina neapsikentę krūvio
„Dvi moteriškės susėdusios važiuoja į patikrinimus šimtą penkiasdešimt kilometrų ar daugiau, o dar ir mašinas tenka patiems prižiūrėti, kurą pilti. Viską daro patys inspektoriai – vairuotojų, sekretorių neliko. Nebepaveža tokių didelių krūvių, todėl priešpensinio amžiaus žmonės nebenori pasilikti dirbti“, – kodėl veterinarijos tarnyboje kilo darbuotojų krizė, aiškina Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos viceprezidentas Petras Tamašauskas.
 
Jis aiškina, kad vykdant pertvarką, vietoje dešimt apskričių atsiranda šešios apygardos, kurios padidėja. Pertvarkant sistemą vyksta kontrolė, patikros, kas dar labiau apkrauna ir taip sunkiai besisukančią įstaigą.
 

„Nė vieno neatleidžia – šventa tiesa, bet jie tokiomis sąlygomis nebegali dirbti. Neapsikentę pasitraukia. Nors niekas nedarė tikslių skaičiavimų, sakoma apie 30 proc. darbuotojų jau nėra, o iš to, ką girdime aplinkoje, manau ir bus toks skaičius. Jauni darbuotojai nebeateina, nes atlyginimai yra maži. Jeigu ateina, kojas apšyla ir išeina į privatų verslą. Iš šalies žiūrit, situacija nėra linksma“, – kokiomis nuotaikomis gyvena VMVT, pasakojo P.Tamašauskas.
 
Visiems siūlomos alternatyvos
„Nežinau, apie kokius procentus čia kalbama“, – Seimo Kaimo reikalų komitete praėjusią savaitę teisinosi naujoji VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė, paklausta apie masinį darbuotojų atleidimą.
Ji aiškina, kad pertvarkant tarnybą numatoma naikinti kai kurias pareigybes, tačiau atleidimas esą tik formalus. Naujoje struktūroje visi gaus darbo pasiūlymus į kitas pareigybes.
 
„Nė vieno fiziškai atleisto žmogaus nėra. Informavome Užimtumo tarnybą dėl atleidžiamų darbuotojų, taip pat spalio mėnesį ir lapkritį darbuotojams jau įteikėm pranešimus apie pareigybės naikinimą arba darbo sąlygų keitimą. Lapkričio mėnesį esame patvirtinę pareigybių sąrašą ir pradėsime teikti darbuotojams siūlymus“, – posėdyje paaiškino ji.
 
L.S. papildomai uždavus klausimą apie VMVT ištikusią krizę, raštu pateiktame atsakyme tarnyba patikina, kad įgyvendinant struktūrinius pokyčius nėra numatoma mažinti darbuotojų skaičiaus ar keisti jų fizines darbo vietas. Maža to, giriamasi, jog siekiantys naujų karjeros perspektyvų turi galimybę keisti darbo pobūdį, dirbti centrinės tarnybos skyriuose ar kitose administracinėse teritorijose.
 
Naujų žmonių pritraukti šansų nemato
Pasak Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos prezidento Audriaus Kučinsko, apie 30 proc. tarnybos darbuotojų neplanuoja toliau dirbti.

„Buvęs vadovas viešai sakė, kad trūksta 150 darbuotojų. Mes ir dabar susiduriame su kontroliuojančių specialistų stygiumi“, – nuogąstavo asociacijos prezidentas.
 
Kaip tarnyba išsivers ir teks tempti išėjusiųjų paliktus darbus, atsakymą sufleruoja A.Mikalauskienės atsakymas esą darbuotojų netrūksta. Nors tarnybos vadovė pripažino, kad šiuo metu yra 150 laisvų darbo vietų, didelio susirūpinimo, panašu, dėl to nėra. Vienintelė kliūtis pritraukti darbuotojus – per mažas atlyginimas.
 
„Pagrindinė priežastis – darbo užmokestis o ne kitos sąlygos, nes rinkoje darbo užmokestis veterinarijos gydytojui privačioje klinikoje yra dvigubai didesnis nei valstybės tarnyboje. Darome viską, kad atlyginimas būtų patrauklesnis“, – tikino ji. 

 
Sieks skaidresnės tarnybos veiklos
Savo ruožtu VMVT atstovai raštu pateiktame atsakyme teigė suprantantys, kad esminiai pasikeitimai darbuotojams gali kelti neapibrėžtumo jausmą arba būti nepriimtini. Tačiau jie tikino, kad imasi visų priemonių mikroklimatui gerinti ir bendruomenei telkti: „Su darbuotojais nuolat bendraujama, jiems teikiama informacija apie vykstančius pokyčius ir jų reikšmę. Periodas nėra lengvas, tačiau atsakingai dirbti pasiryžusių darbuotojų dėka manome, kad jį pavyks išgyventi ir sukurti skaidresnę ir našesnę VMVT.“
 
L.S. primena, kad VMVT skandalai purto ne vienerius metus. Štai pernai dėl korupcijos skandalo iš vadovo pareigų pašalintas įtaigoje metų neišdirbęs Mantas Staškevičius.

 
Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Rimantė Šalaševičiūtė:

- Girdėjau ir aš, kad nepatempia krūvio (VMVT darbuotojai – red. past.). Funkcijos išlieka tos pačios, darbai tie patys, o žmonių apytiksliai trisdešimt procentų trūksta. Darbas padalijamas tiems, kas dar dirba. Per savaitę maždaug po du gerus specialistus palieka tarnybą. Tas pats ir kituose padaliniuose, Ministerijoje ir visur kitur... Tuščias vietas bando užpildyti savais žmonėmis. Visur yra sumaištis. Žmonės tai jaučia.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris