Psichikos sveikatos sistemos reforma įgauna pagreitį

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-06-20
Siekiant plėtoti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę, dalyje šalies gydymo įstaigų bus steigiamos Psichikos ir elgesio sutrikimų gydymo bendruomenėse komandos (GBK). Medicinos įstaigų vadovai sako, kad psichikos sveikatos sistemos reforma juda tokiu žaibišku greičiu, kad sunku suspėti su pokyčiais: „Pirmiausiai reikėtų spręsti žmogiškųjų išteklių problemą, nes nebėra kam šias paslaugas teikti.
Psichikos sveikatos sistemos reforma įgauna pagreitį
Naujai steigiamos gydymo bendruomenėse komandos informuos, konsultuos, tarpininkaus ir palydės sprendžiant įvairias socialines problemas bei poreikius, padės ugdyti savarankiško gyvenimo ir savirūpos įgūdžius.

Teiks psichosocialines paslaugas
 
„Žmonės, turintys sunkius sutrikimus, dažniausiai yra hospitalizuojami. Po hospitalizacijos jų atsigavimo laikotarpis dažnai užsitęsia dėl socialinės priežiūros trūkumo, kitų medicininių priežasčių ar kitų veiksnių. Gydymo bendruomenės komandos ir bendruomeninės paslaugos įgalina pacientus rūpintis savo sveikata, siekti atsigavimo ir palaikyti stabilesnę psichikos sveikatos būklę,“ – sako Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Greta Stonkutė.
 
GBK teiks asmens sveikatos priežiūros intervencijas, orientuotas į reguliarų vaistų vartojimą ir psichiatrinę slaugą, taip pat platų spektrą psichosocialinių intervencijų: informuos, konsultuos, tarpininkaus ir palydės sprendžiant įvairias socialines problemas bei poreikius, padės ugdyti savarankiško gyvenimo ir savirūpos įgūdžius, motyvuos darbinei ar mokymosi veiklai, lavins priešdarbinius įgūdžius, o jei pacientas buvo hospitalizuotas paslaugos teikimo laikotarpiu – lankys jį ligoninėje.
 

GBK teikiamos paslaugos bus finansuojamos nuo Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.
 
Dirbs apskrities lygmeniu
 
„GBK – tai nauja paslauga, kuri yra užsienyje teikiamų flexible assertive community treatment arba intensive case management paslaugų analogas, – pasakoja SAM specialistė. – Paslauga buvo planuojama atsižvelgiant į užsienio šalių praktiką ir įgyvendinamą psichikos sveikatos reformą: psichikos sveikatos sistemos paslaugas transformuojant nuo stacionarinių paslaugų prie ambulatorinių bei bendruomeninių.“
 
Iš viso suplanuota įsteigti devyniolika tokių komandų: aštuonias visos apimties ir vienuolika mažesnių. Sveikatos apsaugos ministerija tam suplanavo 3,4 mln. Eur investicijų iš Europos regioninės plėtros fondo ir bendrojo finansavimo lėšų. ES lėšomis bus finansuojami projektai, skirti GBK paslaugų diegimui reikalingai infrastruktūrai rengti Atsižvelgiant į lėšų apimtį, GBK bus steigiamos prioriteto tvarka apskričių centrų savivaldybėse, taip užtikrinant, kad paslaugos bus suteiktos visos apskrities gyventojams.
 
„Gydymo bendruomenėje komandos steigiasi prie įstaigų, tačiau svarbu paminėti, kad komanda dirbs apskrities lygmeniu ir paslaugas teiks pacientams iš visos apskrities. Pilnos apimties komandoje paslaugas teiks dešimties specialistų komanda: gydytojas psichiatras, šeši psichikos sveikatos slaugytojai, socialinis darbuotojas, medicinos psichologas, ergoterapeutas. Pilnos apimties komanda paslaugas teiks 200 pacientų“, – pasakoja G.Stonkutė.
Pašnekovės teigimu, įstaigos ganėtinai noriai dalyvauja steigiant naują paslaugą.
 
Daug pokyčių psichikos sveikatos srityje

 
Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė pasakoja, kad, įgyvendinant psichikos sveikatos sistemos reformą, daugiausiai dėmesio skiriama toms ambulatorinės ir bendruomeninėms paslaugoms, kurios orientuotos į visapusišką asmens sveikimą.
 
„Pirminiuose psichikos sveikatos centruose bus išplėtotos atvejo vadybininko paslaugos, skirtos daugiau specialistų dėmesio reikalaujantiems pacientams. Plečiamas dienos stacionarų tinklas ir įsteigti 42 nauji dienos stacionaro skyriai. Didelė jų dalis – regionuose, kur tokių paslaugų nebuvo arba buvo teikiama nepakankamai. Bus investuojama į kuo ankstesnį psichikos ligų atpažinimą ir siuntimą pagalbos, esant nerimo, depresijos, demencijos ar kitiems sutrikimams bei investuojama į specializuotas paslaugas tikslinėms grupėms, tokioms kaip vaikai ir paaugliai, savižudybės krizę išgyvenantys ar priklausomi asmenys“, – teigia G.Stonkutė.
 
Pašnekovė priduria, kad Lietuvoje įgyvendinama programa „QualityRights“, skirta stiprinti žmogaus teisių principų laikymąsi psichiatrijos įstaigose. „Šiomis priemonėmis siekiame Lietuvoje įgyvendinti Pasaulio sveikatos organizacijos optimalaus paslaugų organizavimo modelį, pagal kurį psichiatrijos dienos stacionaro paslaugos ir kitos ambulatorinės bendruomeninės paslaugos sudarytų pagrindą paslaugų sistemoje, – aiškina specialistė. – Stacionarinės paslaugos būtų skirtos mažesnei grupei pacientų, kuriems reikia tikrai sudėtingų specializuotų paslaugų tais atvejais, kai psichikos sveikatos būklė ženkliai pablogėja.“


Komentaras
Žemaitijos psichikos sveikatos centro direktorius Gintaras Naujokas:

- Mūsų komanda aptarnautų ir gretimus rajonus: Plungę, Mažeikius. GBK paslaugos reikalingos regiono gyventojams, nes yra skirtos vienai sunkiausių pacientų grupių.
Pati GBK idėja yra gera, nes suteikia galimybę teikti pagalbą žmogui jam tinkamoje aplinkoje (bendruomenėje), kai šių paslaugų dėl tam tikrų priežasčių jis negali gauti įstaigoje.
 
Pastaraisiais metais jaučiame didelį dėmesį psichikos sveikatos sričiai: daug darbo grupių, daug naujų paslaugų, kartais net sunku suspėti ne tik dalyvauti, bet ir reaguoti į pasikeitimus, ypač dėl pagrindinės problemos – specialistų trūkumo bei jų pritraukimo į regionus. Kita vertus, bendraujant su kolegomis akivaizdu, kad ir didžiuosiuose miestuose ši problema taip pat aktuali.
Kad galėtume pagerinti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, kokybę bei įvairovę, pirmiausia reikėtų spręsti žmogiškųjų išteklių problemą, nes nebėra kam šias paslaugas teikti.

 
Tarp kitko
Praėjusį rudenį, minint Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, buvo paskelbta specialioji „Eurobarometro“ apklausa apie psichikos sveikatą. Ji patvirtina, kad pastarojo meto įvykiai - COVID-19 pandemija, rusijos agresija prieš Ukrainą, klimato krizė ir kiti visuomeniniai bei ekonominiai sunkumai - pablogino ir taip prastą psichikos sveikatos padėtį Europoje. Dauguma respondentų Lietuvoje teigė, kad pastarojo meto pasaulinio masto įvykiai jų psichikos sveikatai turėjo tam tikros įtakos (50 proc. Lietuvoje, 44 proc. ES) arba didelės įtakos (24 proc. Lietuvoje, 18 proc. ES).

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...
    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

    In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris