„DUOday“ – diena, kai gali tapti tuo, kuo nori

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-06-13
Tai – ne eilinė socialinė akcija „pliusiukams“ sudėti, bet nuoširdi ir naudinga iniciatyva – taip apie „DuoDay“ skelbia negalią turintys asmenys, šiemet išmėginę naujas darbo pozicijas skirtingose įmonėse bei organizacijose. Pastarųjų vadovai teigia, kad iniciatyva naudinga abiem pusėms: įmonėse skatinama įvairovė, kolektyvuose – empatija, o žmonėms su negalia atsiveria didesnės savirealizacijos galimybės.
„DUOday“ – diena, kai gali tapti tuo, kuo nori
Vykstant „DUOday“, organizuojami duetai, kur žmogus su negalia „šešėliuoja“ įmonės darbuotoją. Negalią turintis asmuo visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su darbuotojais, kartu pietauja.

Darbavosi ministerijoje
 
Su darbo užkulisiais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje susipažinusi trijulė – Laura, Marius ir Gytis – itin džiaugiasi nauja patirtimi.
 
„Aš programoje „DuoDay“ dalyvauju pirmąkart. Esu nustebintas: tikėjausi blogiausio – eilinės socialinės akcijos „pliusiukams“ sudėti. Bet tiek privačiose, tiek valstybinėse įmonėse bei įstaigose jaučiau ne vien nuoširdų rūpestį. Noras padėti, suprasti ir įtraukti į darbo aplinką – štai kas, tiesą sakant, maloniai šokiravo. Išties, tokios patirtys ne tik nuteikia optimistiškai, bet ir motyvuoja ieškant darbo“, – sako Marius.
 
Lietuvoje jau penktąjį kartą vyksta iniciatyva „DUOday“: kelias savaites įmonių ir organizacijų durys atveriamos žmonėms su negalia išbandyti įvairias darbo pozicijas. Vykstant „DUOday“, organizuojami duetai, kur žmogus su negalia „šešėliuoja“ įmonės darbuotoją. Negalią turintis asmuo visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su darbuotojais, kartu pietauja.

 
„Ši galimybė žmogui su negalia praplečia akiratį. Susipažinau su darbuotojais ir su procesais, kaip viskas vyksta. Man atsirado daugiau motyvacijos ieškoti darbo, daugiau drąsos“, – patirtimi dalinasi Gytis.
 
Ministrę Moniką Navickienę „šešėliavusi“ Laura džiaugėsi galimybe iš arti susipažinti su jos darbu. Kartu su ministre mergina dalyvavo susitikimuose, stebėjo, kaip priimami sprendimai.
 
„Per „DUOday“ žmonės gali sužinoti daug įdomių ir svarbių dalykų, kurie jiems gali praversti darbo paieškose ir jau dirbant. Kartu yra mažinama socialinė atskirtis tarp žmonių su negalia ir visuomenės, galima sakyti, kad yra statomas tiltas. Sveikinu šią iniciatyvą“, – sako aktyvi neregių ir silpnaregių bendruomenės narė, iniciatyvos Pojūčių turizmas ,,NeRegĖjimo galia“ gidė Laura.

Faktas
Šiais metais iniciatyva „DUOday“ vyksta 20 Lietuvos miestų. Iš viso suorganizuota net 400 duetų. Tai puse šimto daugiau nei pernai.

 
Kviečia „pasimatuoti“ profesiją
 
Ministrė M.Navickienė „DUOday“ dalyviams papasakojo apie savo darbo dieną bei kylančius iššūkius, o šie pasidalino darbine patirtimi, papasakojo apie kliūtis, su kuriomis tenka susidurti ieškant darbo. „DUOday“ dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti su kitų ministerijos darbuotojų darbo kasdienybe bei padiskutuoti su jais įvairiais socialinės apsaugos ir darbo klausimais.
 
„Siekiame, kad kuo daugiau žmonių su negalia įsitrauktų į darbo rinką, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. – „DUOday“ padeda siekti šio tikslo. Tai – iniciatyva, kuri ne tik skatina žmones su negalia išbandyti įprastas darbuotojų užduotis, tačiau įstaigoms bei organizacijoms suteikia galimybę geriau pažinti žmones su negalia, suprasti jų profesinius gebėjimus ir talentus bei pritaikyti darbe. Žmonės su negalia gali dirbti įvairius darbus, užimti įvairias darbo pozicijas. Jie reikšmingai prisideda savo patirtimi, žiniomis ir įgūdžiais skirtinguose kolektyvuose.“
 
Abipusė nauda

 
Lazdijų turizmo informacinio centro laikinoji vadovė Jolita Bakšaitė sako, kad naudą patiria ne tik iniciatyvoje dalyvaujantys negalią turintys asmenys, bet ir jas priimančios įstaigos: „Tokios iniciatyvos padeda geriau suprasti jų iššūkius ir poreikius, skatina empatiją, praturtina mūsų patirtis bei įžvalgas. Įtraukdami žmones su negalia, paįvairiname savo darbo aplinką naujomis idėjomis ir sprendimais. Tai galiausiai gerina mūsų paslaugų kokybę.“
 
Antrus metus iniciatyvoje dalyvaujančiame Lazdijų turizmo informaciniame centre dieną praleido Darius. Čia jis susipažino su įstaigos veikla, leidiniais, atliko paskirtas užduotis. Taip pat paruošė tekstą, skirtą Rudaminos piliakalniui ir karaliui Mindaugui.
 
„Mūsų tikslas yra tęsti šią tradiciją ir toliau plėsti galimybes, kad galėtume padėti dar daugiau žmonių įgyti vertingos darbo patirties. Lygiateisėje visuomenėje kiekvienas privalo turėti galimybę realizuoti savo potencialą ir atrasti stipriąsias puses. Malonu suteikti pasitikėjimo kitam žmogui ir jį įkvėpti“, – iniciatyva džiaugiasi J.Bakšaitė.
 
Antrąjį kartą prie iniciatyvos prisijungė ir VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC). Šiemet ŠRATC į savo gretas priėmė dvi nares – Vaidą ir Zinaidą. Vaida buvo supažindinta su Šiaulių regione veikiančia dalijimosi daiktais stotelių „Daiktų kiemas“ veikla, dirbo su daiktų rezervacijos sistema ir bendravo su lankytojais. Zinaida dieną praleido Paslaugų ir vežėjų kontrolės skyriuje: stebėjo, kaip prižiūrimi konteineriai, kokios dažniausiai gaunamos gyventojų užklausos, kaip atrodo darbas su vidinėmis įmonės sistemomis.

 
„Dalyvis gali iš arčiau susipažinti su įstaigos veikla, darbo pobūdžiu, sužinoti, kokios asmeninės savybės ir žinios reikalingos atitinkamam darbui, užmegzti ryšių. Tuo metu įmonei tai yra vertinga patirtis, padedanti išgirsti dalyvio lūkesčius ir pastebėjimus, skatina nestovėti vietoje, kurti dar glaudesnį ir stipresnį ryšį su socialiai atsakingomis institucijomis“, – teigia ŠRATC atstovė Rasa Gelžinytė.
 
Keičia kolektyvo mąstyseną
 
Dar du iniciatyvos dalyviai – Silvija ir Darius – apsilankė įmonėje „DSP Plius“. Silvija čia išbandė administratorės (apskaitininkės) pareigas, o Darius „pasimatavo“ logotipų meistro poziciją.
 
„Su dideliu džiaugsmu iniciatyvoje dalyvaujame jau ketvirtąjį kartą. Man tai – tarsi savaime suprantamas dalykas, tačiau komandai, ypač naujiems darbuotojams ar praktikantams, tai yra akiračio plėtimas“, – sako įmonės vadovė Irma Spudienė.
 
Moters teigimu, norinčiųjų išmėginti jėgas įmonėje – kasmet vis daugiau. „Tokios iniciatyvos padeda mažinti stereotipus ir stigmas, susijusias su tam tikromis profesijomis, skatina įvairovę bei įtrauktį darbo rinkoje. Be to, tai – puiki galimybė įmonėms ugdyti darbuotojų tolerantiškumą ir keisti žmonių požiūrį. Mes patys matome įmonėje, kaip iš pradžių būna baisu: kas gi ateis, kaip reikės elgtis ir bendrauti. Tačiau vėliau kolegos džiaugiasi šia patirtimi. Galiausiai, tai yra puiki proga įmonėms ir organizacijoms parodyti socialinę atsakomybę ir prisidėti prie visuomenės gerovės“, – įsitikinusi I.Spudienė.

 
Tarp kitko
Šių metų pradžioje įsigaliojo kvotos darbuotojų su negalia įdarbinimui viešajame sektoriuje. Numatyta, kad darbuotojų, turinčių negalią, organizacijoje turi būti ne mažiau kaip 5 proc. Pagal Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymą, tokia tvarka galioja valstybinėms įstaigoms ar įmonėms, kuriose yra 25 ir daugiau darbuotojų.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...
    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

    In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris