Jūrininkų sveikatos priežiūros centras: vertybės įstaigai – tarsi stuburas žmogui

Emilis Jakštys
2024-06-14
„Diskusijų metu išgvildentos kolektyvo vertybės turi virsti mūsų gydymo įstaigos DNR“, – vidinių pokyčių viziją įvardija Jūrininkų sveikatos priežiūros centro (SPC) vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis. Jis neslepia, kad būna sunkių dienų, bet palankaus vėjo į bures įpučia ne kas kitas, o bendradarbiai. 
Jūrininkų sveikatos priežiūros centras: vertybės įstaigai – tarsi stuburas žmogui
I odontologijos skyriaus vadovė gydytoja odontologė Saulė Sabulienė pabrėžia, kad dabartinė gydymo įstaigos medicininė įranga suteikia galimybę atlikti pažangią gidinę dantų implantaciją.

Komanda – kaip šeima
 
Apsilankymo Jūrininkų SPC metu L.S. žurnalistams S.Dabravalskis šįsyk pasakojo ne tik apie modernią gydymo įstaigos įrangą, bet ir atskleidė kolektyvo vertybių svarbą. Pasak vadovo, aiškaus moralinio kompaso rodyklės kryptimi buriuojanti gydymo įstaiga geba pelnyti pacientų pasitikėjimą bei jų lojalumą. Sutartos vertybės ne tik formuoja tvarią organizacinę kultūrą, bet ir padeda pritraukti bendraminčius specialistus. Tiesa, S.Dabravalskis pastebi, kad tik deklaratyvūs žodžiai nieko gero neduos.
 
„Neužtenka ant popieriaus surašyti vertybes. Diskusijų metu išgvildentos kolektyvo vertybės turi virsti mūsų gydymo įstaigos DNR. Todėl toliau didelį dėmesį skiriame svarbiausių mūsų veiklos ir elgesio principų praktiniam įgyvendinimui“, – planus dėlioja vyr. gydytojas.    
 
Jūrininkų SPC kolektyvas su išorės specialistų pagalba išgrynino ir sutarė penkias organizacijos vertybes. Gydymo įstaigai svarbiausia: profesionalumas, teisingumas, saugumas, pagarba ir šeima. Vadovas sako, kad tai nėra tik banalūs žodžiai. Kaip žmogui – stuburas, o namui – pamatas, taip ir vertybės gydymo įstaigai.    
„Įvardinome pageidaujamas ir nepageidaujamas elgsenas. Darbuotojams taikome vienodas taisykles: netoleruojame melo, patyčių, nepagrįstų kaltinimų. Mūsų kolektyvas – kaip šeima, kurioje pasitikime vienas kitu, esame paslaugūs, komandiški ir nuoširdūs“, – tęsia S.Dabravalskis.    
 

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis sako, kad vienas pagrindinių Jūrininkų SPC tikslų – auginti darbuotojų vertę. „Organizacijoje suteikiame visas galimybes tobulėti ir augti. Augant darbuotojo vertei – auga ir organizacijos vertė“, – sako jis.

 
Vadovas džiaugiasi, kad per paskutinius penkerius metus Jūrininkų SPC darbuotojų amžiaus vidurkis sumažėjo nuo 59-erių iki 51-erių metų.
 
Paklaustas, kaip organizacija susitvarko su iškilusiais iššūkiais, S.Dabravalskis atsako: „Ar lengva? Ne. Ar sunku? Sakyčiau įdomu. Ar apima neviltis? Kartais taip. Kas palaiko ir įkvepia? Komandos nariai, darbuotojai, jų tikėjimas. Tikėjimas tuo ką daro. Ne tik vadovas motyvuoja, bet ir darbuotojai. Jie yra ramstis ir tikėjimas.“
 

Vadovas sako, kad tik kokybiškai pailsėjęs specialistas geba pažerti kūrybiškų idėjų, todėl Jūrininkų SPC didelį dėmesį skiria darbo ir poilsio pusiausvyrai. „Laisvadienį per darbuotojo gimtadienį skiriame jau keletą metų. Kiekvienam skiriame apmokamą sveikatinimo dieną. Be to, kolektyvas kasmet išvyksta į vis kitą istorinį Lietuvos dvarą“, – pasakoja vyriausiasis gydytojas.
 
Vertybių ambasadoriai
 
Jūrininkų SPC Personalo valdymo ir administravimo skyriaus vadovė Areta Gusčė šiltai prisimena praėjusią Lietuvos medicinos darbuotojų dieną. „Šventės metu kolegos buvo kviečiami prisiminti projektoriaus ekrane rodomas kolektyvo gyvenimo akimirkas ir jas aptarti su kavos puodeliu bei keksiuku rankose. Taip siekėme skatinti bendrystę, sustoti akimirkai ir skirti laiko kolegoms“, – pasakoja renginio organizatorė.
 
Šventės nėra vienintelė terpė bendruomeninėms vertybėms skleistis. Gydymo įstaigos skyrių vadovai darbuotojus skatins gyventi pagal penkis svarbiausius organizacijos elgesio bei veiklos principus. Vadovams į pagalbą kibs ir naujieji vertybių ambasadoriai.
 

 
Personalo valdymo ir administravimo skyrius didelį dėmesį skiria darbuotojų emocinei sveikatai. „Darbas su pacientais nėra emociškai lengvas. Tad rudenį planuojame konfliktų ir streso valdymo mokymus. Jų metu mokysimės valdyti konfliktines situacijas, būti empatiškiems, bet kartu ir atskirti paciento emocijas nuo mūsų pačių emocijų. Nuolat organizuojame įvairius profesinius mokymus specialistams. Juose kolegos dalyvauja pagal poreikį. Pavyzdžiui, darbuotojai sėmėsi kibernetinio saugumo žinių, o ateityje vyks mobingo prevencijai bei duomenų apsaugai skirti mokymai“, – pasakoja A.Gusčė.
 
Vietoj lipdukų – brūkšniniai kodai
 
Jūrininkų SPC skaitmenizuojami dokumentacijos procesai. Vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Gediminas Dragūnas pasakoja, kad pastaraisiais metais pavyko skaitmenizuoti medicininių priemonių (chirurgijos, odontologijos, ginekologijos ir kt.) sterilizaciją.
 
„Sterilizavimo proceso kontrolės indikatoriai buvo įklijuojami į medicininius dokumentus. Į e.sveikatą indikatoriaus neįklijuosi (šypsosi), todėl šį procesą skaitmenizavome – pakeitėme juos brūkšniniais kodais. Pastaruosius užklijuojame ant sterilaus paketo. Brūkšniniame kode užkoduota svarbi informacija. Jos pagalba galime visiškai atsekti sterilizacijos procesą: kada, kurio specialisto, kuriuo sterilizatoriumi ir tiksliai koks medicinos instrumentas buvo panaudotas konkrečiam pacientui teikiant paslaugą. Medikas nuskanuoja kodą, o medicininio paketo sterilizacijos informacija įkrenta į e.sveikatą“, – inovaciją apibūdina G.Dragūnas.
 
Pavaduotojas medicinai priduria, kad skaitmenizacijos procesų dėka medicininės dokumentacijos pildymas tapo lengvesnis ir spartesnis. Be to, sumažėjus popierinių asmens sveikatos istorijų poreikiui gydymo įstaiga turi galimybę pertvarkyti Registratūros vidų. Planuojama ją plėsti, taip pat padaryti patogesnę pacientų zoną.
 
Dar šiais metais Jūrininkų SPC planuoja pasitelkti dirbtinio intelekto (DI) pagalbą. Anksčiau atliktas plaučių rentgeno nuotraukos peržvelgs DI.
 

„Vertinsime dirbtinio intelekto perspektyvas. Ir jeigu jo pagalba pasiteisins, paleisime jį dirbti. Dirbtinis intelektas plaučių nuotraukų vertinimą atliks dar nesulaukęs gydytojo radiologo atsakymo“, – planais dalinasi vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Gediminas Dragūnas.

 
Neseniai jis grįžo iš inovacijas skatinančių mokymų „GovTech“. Specialistas sako pasvarstantis, kad galbūt kada nors medicinos sektoriuje naudosime ne tik inovatyvias išmaniąsias apyrankes, bet ir po oda įdiegiamas paciento ligos istoriją talpinančias mikroschemas?
 
Progresyvūs mokymai specialistams – šaunu, bet vien už dalyvavimą juose sveikatos apsaugos ministras nusipelniusio sveikatos apsaugos darbuotojo vardo nesuteiks ir Garbės ženklu neapdovanos! Šį apdovanojimą pavaduotojas medicinai šiemet atsiėmė Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose. Gydytojas džiaugiasi ne tik nacionalinio masto pripažinimu, bet ir bendradarbių palaikymu. „Esu dėkingas kolegoms. Juk be komandinio darbo nieko rimto nepasieksi. Vienas lauke – ne karys. Judesys atsiranda dėl mažiausiai dviejų“, – sakė laureatas.      
 
Vyriausiojo gydytojo pavaduotojos slaugai Jūratės Beinorienės kolegos įvertinimas nenustebino, mat, pasak jos, šis tikrai nusipelno pripažinimo. „Energingas, jaunas specialistas itin sparčiai perpranta ir įgyvendina įvairias IT inovacijas. Jo sumanymai – pagrįsti ir apgalvoti. Manau, kad visiems jiems įgyvendinti jau reikia atskiros komandos. (Šypsosi) Tačiau svarbiausia, kad jam tikrai rūpi Lietuvos sveikatos apsaugos sektorius. Gediminas ypač nuoseklus ir atsidavęs jo tobulinimui“, – bendradarbio sėkme džiaugiasi praėjusių metų nusipelniusio Lietuvos slaugytojo vardo laureatė.

 
Neužmigti ant laurų
 
Nacionalinio masto apdovanojimai ne tik įrodo specialistų pripažinimą, tačiau ir įpareigoja juos toliau planuoti darbus bei žengti pirmyn. J.Beinorienė dalijasi siekiais gauti sveikatos priežiūros infrastruktūros modernizavimui skirtų Europos Sąjungos (ES) projektų finansavimą.
 

„Pasirašėme partnerystės sutartis su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir pateikėme paraiškas dviem skirtingiems projektams. Tikimės gauti pirminių sveikatos priežiūros paslaugų – šeimos medicinos ir pirminės odontologijos – infrastruktūros modernizavimui skirtą finansavimą. Šios lėšos leis įsigyti šeimos medicinos komandos plėtrai būtiną medicininę įrangą ir baldus“, – planus komentuoja vyr. gydytojo pavaduotojos slaugai Jūratės Beinorienės.

 
Jūrininkų SPC siekia, kad kiekvienas naujas komandos narys dirbtų ergonomiškomis sąlygomis ir turėtų visas darbui reikalingas priemones. „Daug viliamės iš II lygio (specializuotų) paslaugų infrastuktūros modernizavimui pateiktos paraiškos įgyvendinimo. Jeigu pavyks gauti finansavimą, galėsime įsigyti modernią, aukštos kokybės specializuotoms kardiologijos, neurologijos, endoskopijos, chirurgijos ir kitoms paslaugoms teikti skirtą medicininę įrangą“, – lūkesčius įvardina pavaduotoja slaugai. 
 
Aukštos kokybės medicininė įranga yra viena svarbiausių trūkstamų specialistų pritraukimo priemonių. „Pavyzdžiui gydytojų endodontų itin stinga, o aukštos kokybės medicininės įrangos pagalba galėtume pritraukti trūkstamus specialistus“, – pasakoja J.Beinorienė.
 
Ji džiaugiasi, kad įgyvendintų ES projektų bei vadovų inovatyvumo dėka odontologijos paslaugos Jūrininkų SPC žengia į priekį: „Pastaraisiais metais atnaujinome medicininę įrangą ir prietaisus: įsigijome šešis odontologinės įrangos komplektus ES struktūrinių fondų lėšomis. Išsiplėtė ir teikiamų paslaugų spektras.“
 
I odontologijos skyriaus vadovė gydytoja odontologė Saulė Sabulienė pabrėžia, kad dabartinė gydymo įstaigos medicininė įranga suteikia galimybę atlikti pažangią gidinę dantų implantaciją. „Žmogus atvyksta į gydymo įstaigą su jo poreikių nebetenkinančiais dantimis. Pašaliname dantukus ir pagal anksčiau paruoštus gidus įsukame implantus, o ant jų pritvirtiname laikinus dantis. Ryte pradedame operaciją, o po pietų pacientas grįžta namo su dantukais“, – išskirtinę operaciją komentuoja S.Sabulienė.
 
J.Beinorienė pažymi, kad Jūrininkų SPC kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe Centrinei projektų valdymo agentūrai pateikė paraišką ir kitam sveikatos priežiūros paslaugų plėtrai skirtam projektui. Lėšas investuotume į slaugos namuose paslaugų plėtrą. Šiuo metu paslaugas teikiame daugiau nei šešiems šimtams pacientų. Matome poreikį daugiau kaip šimtu padidinti šios paslaugos sulaukiančių žmonių skaičių. Planuojame suformuoti papildomą mobiliąją komandą ir ją aprūpinti darbui reikalingais medicinos prietaisais ir priemonėmis. Džiugu, kad užsitarnavome pacientų pasitikėjimą“, – komentuoja pavaduotoja slaugai.

 
Išplėstinės praktikos slaugytoja Ingrida Veitienė vadovauja Pagalbos namuose tarnybai. Ji sako, kad Jūrininkų SPC dirba žmones mylintys kvalifikuoti slaugytojai. Slaugos paslaugų namuose poreikis auga, todėl su laiku plečiasi ir komandos sudėtis. Šiandien joje dirba jau 18 specialistų.
 
Ji dėkinga gydymo įstaigos vadovui už palaikymą ir pasitikėjimą, o naujų darbuotojų atranką sako vykdanti kūrybingai. „Teikiant slaugos paslaugas pacientų namuose itin svarbi komandos narių empatija, jų bendradarbiavimas ir pasitikėjimas vienas kitu. Todėl naujų komandos narių atranką vykdo ir galutinį sprendimą priima pati komanda. Didelė darbuotojų kaita kelia įtampą mūsų prieraišiems pacientams, todėl svarbu, koks žmogus prisijungia prie mūsų komandos“, – pasakoja skyriaus vadovė.
 
Slaugos paslaugų namuose komandos nariai palaiko ir motyvuoja vienas kitą. I.Veitienė džiaugiasi, kad šis darbas tapo patrauklus jauniems specialistams. Tik baigę studijas slaugytojai renkasi šią darbo sritį, o ir komandą palikę darbuotojai palaiko glaudų ryšį su buvusiais kolegomis. „Šiandien motyvuotų slaugytojų, padėjėjų ir kineziterapeutų tikrai užtenka. Tiesa, kaip ir visoje Lietuvoje trūksta ergoterapeutų“, – pasakoja slaugos į namus komandos vadovė. 
 
Vienintelė Jūrininkų SPC išplėstinės praktikos slaugytoja dalinasi profesiniais ypatumais. Išplėstinės praktikos slaugytojai pasižymi platesniu kompetencijų spektru ir didesne autonomija. Tai yra gilesnių klinikinių žinių įgiję specialistai, kurie gali priimti savarankiškus sprendimus.
 

„Išplėstinė slaugos praktika Lietuvoje yra nauja sritis, todėl tenka ieškoti ir naujų darbo organizavimo modelių. Šiems specialistams svarbus bendradarbiavimas su šeimos gydytojais ir kitais komandos nariais. Mane motyvuoja šeimos gydytojos palaikymas ir noras pasidalinti profesine patirtimi“, – komentuoja išplėstinės praktikos slaugytoja Ingrida Veitienė.

 
Vaikams – 3D akiniai 

II Šeimos medicinos skyriaus vadovė šeimos gydytoja Dalia Šalkauskienė pasakoja, kad šeimos gydytojų darbo krūvis sumažėjo dėl išsiplėtusio slaugytojų kompetencijų spektro. Reikšmingą dalį sveikatos priežiūros paslaugų slaugytojai gali teikti savarankiškai. Jiems gydymo įstaigoje įrengti atskiri kabinetai. Jūrininkų SPC sparčiai įgyvendino sveikatos apsaugos ministro tvarką plėsti šeimos medicinos komandą. „Drįstu sakyti, kad esame šeimos medicinos lyderiai Klaipėdoje“, – pabrėžia D.Šalkauskienė.
 
I Šeimos gydytojų skyriaus vadovė šeimos gydytoja Lina Jokubynaitė pastebi, kad pavasarį intensyviau vykdomi vaikų profilaktiniai patikrinimai. Ir čia į pagalbą ateina ne kas kitas, o slaugytojai, atliekantys reikšmingą dalį profilaktinės patikros procedūrų. „Slaugytojai gali išrašyti profilaktinių patikrinimų pažymas. Sumažėja pacientų eilės ir šeimos gydytojams tenkantis darbo krūvis. Galime daugiau dėmesio skirti kitiems pacientams“, – teigia pašnekovė.
 
L.Jokubynaitė prie Jūrininkų SPC prisijungė maždaug prieš pusmetį. Anksčiau sako galvojusi, kad viešajame sektoriuje nė už ką nedirbs, bet gyvenimas pažėrė akibrokštų. „Komanda – kaip šeima. Joje stengiamės gyventi ir dirbti kaip šeimos nariai – šiltai, nuoširdžiai ir atvirai. Įsidarbinusi iškart pajutau, kad sutartos kolektyvo vertybės nėra primestos, o jų laikomasi natūraliai“, – pasakoja skyriaus vadovė.
 
Vyriausioji specialistė Rita Balčytienė pasakoja, kaip šiuolaikinės technologijos padeda sklandžiau atlikti nemalonias procedūras mažiesiems pacientams. „Vaikučiams uždedame 3D akinius, kai imame jų kraują arba skiepijame. Procedūrų metu vaikai stebi filmukus. Šitaip sumažiname patiriamą stresą, o kitą kartą atvykę jie žino, kad vėl galės užsidėti akinius. Net ir dalis suaugusiųjų norėtų 3D akinių“, – naujovę komentuoja vyriausioji specialistė.     
 
Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje buvo atnaujintas vidaus interjeras ir įrengta poilsio zona. Joje po reabilitacijos procedūrų pacientai gali klausytis relaksacinės muzikos ir atgauti jėgas. Šio skyriaus vadovė Irina Valienė pastebi, kad kovojant su lėtiniais suaugusiųjų skausmais Jūrininkų SPC fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai pasitelkia ne tik mankštas, gydomuosius ar povandeninius masažus, bet ir pastaraisiais metais atnaujintą modernią medicininę įrangą.
 

„Lėtiniams skausmams gydyti taikome magnetoterapiją. Uždegiminius procesus malšiname magnetinio lauko pagalba. Pacientai skausmo sumažėjimą pastebi po kelių dienų. Modernaus lazerio pagalba malšinami stiprūs skausmai ar uždegimai, o būklės pagerėjimas stebimas po dviejų procedūrų“, – pasakoja Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vadovė Irina Valienė.

 
Ji pastebi, kad šiandien krioterapijos (šalčio terapijos) paslaugos tarsi ant bangos. „Dažniausiai krioterapiją taikome potrauminio skausmo ar dėl reumatinių ligų atsiradusio sąnarių sustingimo mažinimui. Taip pat skausmingoms atramos judumo aparato būklėms ar dėl neurologinių ligų. Šalto oro srove šaldome pažeistą vietą, todėl skausmas nurimsta“, – pasakoja skyriaus vadovė.
 
Vyr. gydytojas sako, kad neužilgo vyks strateginė vadovų sesija. Jos metu skyrių vadovai ir toliau gludins organizacinę gydymo įstaigos viziją. S.Dabravalskis tiki, jog penkios kolektyvo vertybės taps profesinės Jūrininkų SPC kasdienybės dalimi.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pavojinga infekcija plinta dėl COVID-19

    Japonijoje fiksuojamas itin didelis užsikrėtimų streptokokinio toksinio šoko sindromu (STŠS) atvejų paplitimas. Šalies institucijos praneša, kad šiuo metu liga serga jau apie tūkstantis žmonių. Ekspertai mano, kad atvejų šuolis susijęs ir su COVID-19 pandemija. Baiminamasi, kad dar šie...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris