Pre­zi­den­tas: vien di­din­ti vai­ko pi­ni­gų ne­pa­kan­ka

Miglė Petkutė
2024-06-28
„Mo­ky­to­jų jau se­niai ne­be­vei­kia bur­ta­žo­džiai apie pro­fe­si­jos pres­ti­žą. Vy­riau­sy­bės ma­ni­pu­lia­ci­jos eta­tais ir sta­tis­ti­niais vi­dur­kiais ban­dant už­mas­kuo­ti per­ne­lyg lė­tą pe­da­go­gų at­ly­gi­ni­mų ki­li­mą tik dar la­biau di­di­na įtam­pą,“ – ant­ra­die­nį Sei­me skai­ty­da­mas me­ti­nę kal­bą sa­kė Lie­tu­vos Res­pub­li­kos pre­zi­den­tas Gi­ta­nas Nau­sė­da. Daug dė­me­sio bu­vo skir­ta švie­ti­mui, ta­čiau pa­leis­ta strė­lė ir svei­ka­tos pro­ble­moms spręs­ti – kal­bė­ta apie pa­ra­mos žmo­nėms su ne­ga­lia trū­ku­mą, re­tų ly­gų diag­nos­ti­kos ir vais­tų kai­nos kom­pen­sa­vi­mo ne­bu­vi­mą.
Pre­zi­den­tas: vien di­din­ti vai­ko pi­ni­gų ne­pa­kan­ka
„Jei nuoširdžiai sakome, kad mums reikia daugiau jaunų Lietuvos piliečių, turime gerokai labiau prisidėti prie vaikus auginančių šeimų gerovės. Jau esame pradėję mažinti nelygybę didindami neapmokestinamų pajamų dydį, jis turi priartėti ir pasiekti minimalaus darbo užmokesčio lygį“, – metinėje kalboje teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Ino­va­ty­vūs vais­tai tu­ri bū­ti pri­ei­na­mes­ni

Pre­zi­den­tas tei­gė, kad sens­tan­čio­je vi­suo­me­nė­je vis ak­tu­a­les­nis yra prie­žiū­ros klau­si­mas. Šios vy­riau­sy­bės ža­dė­ta, bet tik leng­vai pri­lies­ta ir ne­įgy­ven­din­ta re­for­ma nu­guls bū­si­mai val­dan­čia­jai dau­gu­mai kaip ga­li­my­bė pa­dė­ti Lie­tu­vos žmo­nėms.

„Džiau­giuo­si, kad dar ka­den­ci­jos pra­džio­je pa­vy­ko pa­siek­ti, jog la­biau­siai pa­žei­džia­mos gru­pės, pa­vyz­džiui, sen­jo­rai, ga­lė­tų pi­giau įsi­gy­ti vais­tų. Sei­mui šie­met pri­ėmus ma­no ini­ci­juo­to Far­ma­ci­jos įsta­ty­mo pa­kei­ti­mus, la­biau pri­ei­na­mas taps itin re­tų li­gų gy­dy­mas. Le­dai pa­ju­dė­jo ir dėl vais­tų kom­pen­sa­vi­mo ser­gan­tie­siems cis­ti­ne fib­ro­ze, kam il­gą lai­ką truk­dė sun­kiai pa­tei­si­na­mas po­li­ti­kų ne­veik­lu­mas,“ – aiš­ki­no pre­zi­den­tas.
G.Nau­sė­da at­krei­pė dė­me­sį, kad nors kai ku­rios ne­ga­lios rei­ka­lau­ja kur kas bran­ges­nių pro­ce­dū­rų. Dėl šios prie­žas­ties ypač svar­bu pra­dė­ti ir tęs­ti dar­bus, pa­si­tel­kiant in­fra­struk­tū­rą ir in­for­ma­ci­nę erd­vę žmo­nėms su ne­ga­lia, ge­ri­nant jiems tei­kia­mas pa­slau­gas, ple­čiant pa­gal­bos bū­dus.


Trūks­ta būs­tų ir fi­nan­si­nės pa­ra­mos

Sa­va­lai­kių veiks­mų jau da­bar rei­ka­lau­ja su­dė­tin­ga de­mo­gra­finė si­tu­a­ci­ja. Vi­suo­me­nės se­nė­ji­mą spar­ti­na ma­žas gims­ta­mu­mas.
„Nors vis dau­giau lie­tu­vių grįž­ta iš emig­ra­ci­jos, to ne­pa­kan­ka il­ga­lai­kei ten­den­ci­jai at­sver­ti. To­dėl Lie­tu­va ga­li ir tu­ri tap­ti šei­mai drau­giš­kiau­sia vals­ty­be. Jau esa­me pra­dė­ję ma­žin­ti ne­ly­gy­bę di­din­da­mi ne­ap­mo­kes­ti­na­mų pa­ja­mų dy­dį, jis tu­ri pri­ar­tė­ti ir pa­siek­ti mi­ni­ma­laus dar­bo už­mo­kes­čio ly­gį“, – kal­bė­jo pre­zi­den­tas.

Pa­sak jo, vai­kus au­gi­nan­čioms šei­moms tu­ri bū­ti skir­tos pa­pil­do­mos fi­nan­si­nės pa­ska­tos at­si­žvel­giant į glo­bo­ti­nių skai­čių. „Vien di­din­ti vai­ko pi­ni­gų ne­pa­kan­ka,“ – at­krei­pė dė­me­sį G.Nau­sė­da.

Su­ky­la ir moks­lei­viai

Ar­ti­miau­siu me­tu bus rei­ka­lin­ga ir ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo per­tvar­ka. Ki­ta ver­tus, pas­ta­rai­siais me­tais įgy­ven­din­ti po­ky­čiai pa­ro­dė, kad švie­ti­mo per­mai­nos tu­ri bū­ti itin kruopš­čiai pla­nuo­ja­mos, o ne­ap­gal­vo­ti spren­di­mai ga­li at­neš­ti dar dau­giau ža­los. „Tiek ben­dro­jo ug­dy­mo pro­gra­mų at­nau­ji­ni­mai, tiek ir vals­ty­bi­nio bran­dos eg­za­mi­no tar­pi­niai at­si­skai­ty­mai at­ne­šė itin daug cha­o­so ir su­maiš­ties,“ – aiš­ki­no pre­zi­den­tas. Ne­pa­si­ten­ki­nę moks­lei­viai šie­met suor­ga­ni­za­vo strei­ką, no­rė­da­mi at­kreip­ti dė­me­sį į ne­tin­ka­mai pa­reng­tus at­si­skai­ty­mus.

Blo­giau­sia, kad val­dan­čia­jai dau­gu­mai pa­si­ro­dė vi­siš­kai tin­ka­ma švie­ti­mo lai­vą vi­du­ry­je aud­ros pa­lik­ti be ka­pi­to­no. Da­bar­ti­nė švie­ti­mo būk­lė ne­ten­ki­na dau­ge­lio as­pek­tų, trūks­ta at­sa­kin­gų as­me­nų.

„Mo­ky­to­jų jau se­niai ne­be­vei­kia bur­ta­žo­džiai apie pro­fe­si­jos pres­ti­žą. Vy­riau­sy­bės ma­ni­pu­lia­ci­jos eta­tais ir sta­tis­ti­niais vi­dur­kiais ban­dant už­mas­kuo­ti per­ne­lyg lė­tą pe­da­go­gų at­ly­gi­ni­mų ki­li­mą tik dar la­biau di­di­na įtam­pą,“ – pa­grin­di­nę pro­ble­mą pa­brė­žė G.Nau­sė­da.

Dė­me­sys svei­katai

Per ma­žai dė­me­sio yra ski­ria­ma ne tik spor­to po­li­ti­kai, bet ir vai­kų fi­zi­niam ak­ty­vu­mui bei ju­dė­ji­mo kul­tū­rai.
„Tu­ri­me im­tis veiks­mų ir rū­pin­tis ne tik vai­kų iš­si­la­vi­ni­mu, bet ir jų svei­ka gy­ven­se­na: ap­sau­go­ti juos nuo grės­min­go nar­ko­ma­ni­jos ma­ro, su­stip­rin­ti vai­kų emo­ci­nę svei­ka­tą ir pa­tri­gu­bin­ti pa­stan­gas stab­dy­ti sa­vi­žu­dy­bių šmėk­lą“, – kal­bė­jo pre­zi­den­tas.

Pra­ėju­sia­me re­gio­nų fo­ru­me jis kvie­tė sa­vi­val­dy­bes ak­ty­viau ir efek­ty­viau da­ly­vau­ti svei­ka­tos re­for­mo­je stei­giant svei­ka­tos cen­trus, per­tvar­kant pa­slau­gų tei­ki­mą, de­rin­ti veiks­mus ne tik su Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja, bet ir vie­niems su ki­tais. Šian­dien jau vi­sos sa­vi­val­dy­bės žen­gia pir­myn ir lau­kia in­ves­ti­ci­jų svei­ka­tos pa­slau­goms mo­der­ni­zuo­ti. Svei­ka­tos stra­te­gų dė­me­sys yra ypač rei­ka­lin­gas pre­ven­ciš­kai stip­rin­ti svei­ka­tą.

Po­li­to­lo­gė kri­ti­kuo­ja

Vis­gi pre­zi­den­to kal­ba su­lau­kė kri­ti­kos iš po­li­to­lo­gų. Vie­šo­jo­je erd­vė­je daž­nai ma­to­ma po­li­to­lo­gė Ri­ma Ur­bo­nai­tė sa­ko, kad kal­bo­je at­kreip­tas dė­me­sys į ne itin svar­bius vi­suo­me­nės veiks­nius, pri­trū­ko ir di­des­nio dė­me­sio už­sie­nio po­li­ti­kai.

„Kaž­ko­dėl už­sie­nio po­li­ti­kai ir tai sri­čiai, ku­ri ypač svar­bi, kal­bant apie pre­zi­den­to funk­ci­jas, vie­tos ši­tam pra­ne­ši­me daug ne­at­si­ra­do, ir aš to pa­si­ge­dau“, – ko­men­ta­vo R.Ur­bo­nai­tė.
 
 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...
    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

    In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris