Pasvalio PASPC prioritetas – pacientų gerovė

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-09-27
Nors regioninė sveikatos priežiūra Lietuvoje susiduria su iššūkiais, Viešoji įstaiga Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (Pasvalio PASPC) yra gražus pavyzdys, kaip su ribotais resursais galima sukurti medikams ir pacientams patrauklią, modernią ir daugiafunkcę medicinos įstaigą. Turėdama tankų ambulatorijų ir medicinos punktų tinklą bei teikdama platų medicinos paslaugų spektrą, įstaiga atliepia kiekvieno paciento poreikį – gauti greitą ir kokybišką sveikatos priežiūrą.
Pasvalio PASPC prioritetas – pacientų gerovė
Pasvalio PASPC Odontologijos skyriuje dirba jauna gydytoja Aida Velykytė. „Manęs joks didmiestis neviliojo – visada svajojau grįžti dirbti į gimtąjį Pasvalį, padėti savo krašto žmonėms, – sako medikė ir priduria, kad dar viena svarbi priežastis, motyvuojanti dirbti Pasvalyje – geros darbo sąlygos. – Kiekvienam jaunam gydytojui svarbu dirbti su nauja aparatūra. Kaip tik tokią čia atėjusi ir radau.“

Arčiau pacientų
 
Jau beveik dvidešimt metų Pasvalio PASPC vadovaujantis Vilius Povilionis džiaugiasi centro augimu ir jame vykstančiais pokyčiais. Per pastarąjį dešimtmetį medicinos įstaiga išaugo į modernų ir daugiafunkcį sveikatos priežiūros centrą. Nors mieste veikia privačių klinikų, Pasvalio PASPC prisirašiusių pacientų skaičius nemažėja – čia prisiregistravę 16 tūkst. gyventojų. Medicinos įstaiga platų paslaugų spektrą teikia devyniose ambulatorijose ir penkiolikoje medicinos punktų.
 

„Tai, kad šiandien vyksta permainos, nukreiptos į personalo ir pacientų gerovę, yra sveikintinas dalykas, – pokyčius medicinos sistemoje teigiamai vertina Pasvalio PASPC direktorius Vilius Povilionis. – Kiti regionai skundėsi medicininiais punktais, uždarinėjo. Pasvalyje, plečiant slaugos sektorių, šie resursai itin pravertė. Tiesa, penkis medicininius punktus teko uždaryti. Užtat likusių penkiolikos išlaikymas mums – jokia našta. Gerai, kad aplink daug darbuotojų, atsiranda pagalba arčiau žmogaus. Kaimiškų vietovių gyventojams svarbu žinoti, kad kažkur netoliese yra medicinos punktas, net jei ir su ribotomis paslaugų teikimo galimybėmis. Tas žinojimas ramina.“

 
Medicinos punktų bendrosios praktikos slaugytojai gyventojams teikia įvairias paslaugas: vertina sveikatos būklę, esant reikalui, pastato lašelinę, suleidžia vaistus, paima kraujo mėginį, paskiepija, sutvarko žaizdas, atvyksta į pacientų namus.
 
Greta to Pasvalio PASPC gyventojams siūlo slaugos paslaugas į namus. Jos ypač reikšmingos tiems pacientams, kurie dėl sveikatos būklės negali atvykti į gydymo įstaigą. Šias paslaugas paskiria šeimos gydytojas.
 
Slaugos į namus komanda, kurią sudaro slaugytoja ir slaugytojos padėjėja, psichologas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, budi ir savaitgaliais, dirba dvylika valandų kasdien. „Ir vis tiek mūsų galimybės ribotos, – apgailestauja centro vadovas. – Pavyzdžiui, pacientui buvo paskirti akių lašiukai aštuonis kartus per parą. Dieną be jokių problemų atvykstame juos sulašinti, bet naktimis nedirbame. Tad sistema iki galo nesuveikia.“
 

Vyriausioji slaugos administratorė Irena Trinskienė pasakoja, kad 23 slaugytojos paslaugas namuose teikia ne viso rajono, o tik prie Pasvalio PASPC prisirašiusiems pacientams, jų – apie 400. „Darbo krūvis, tenkantis vienai slaugytojai, tikrai nemažas. Pas vienus tenka važiuoti keletą kartų per savaitę, o pas kitus – ir keletą kartų per dieną, nes žmogus be nuolatinės priežiūros nebegali. Namuose lankomi pacientai paprastai turi daug gretutinių ligų, dalis jų nevaikšto ar visai nejuda. Pagal specialų slaugos klausimyną nustatomi pacientų poreikiai, lankymo dažnis, slaugos komandos apimtis. Grafiką slaugytojos derina su gydytoju“, – aiškina I.Trinskienė.

 
Neseniai darbuotojos buvo aprūpintos mobiliojo ryšio priemonėmis. „Pasitaiko tokių įvykių, kad slaugytojos patenka į nemalonias situacijas: viena miške nugriuvo, kitos pacientas neišleido… Dabar privaloma turėti mobiliojo ryšio priemonę, kad būtų galima nustatyti, kur yra darbuotojai. Iš pradžių reakcija buvo negatyvi, sako, čia dėl kontrolės. Bet ką čia pakontroliuosi. Didžiausi jų kontrolieriai – pacientai. O mums terūpi darbuotojų saugumas“, – tikina vyriausioji slaugos administratorė.
 
Poliklinika laukia darbuotojų

 
„Dauguma mūsų slaugytojų vairuoja pačios, kitos vežamos specialiais įstaigos automobiliais – jų šiandien turime šešis, – pasakoja V.Povilionis. – Darbuotojos suteikia daug paslaugų. Visgi geriau išsprendus žmogiškųjų išteklių klausimą slaugos į namus paslaugų galėtume suteikti žymiai daugiau. Juk dar tikrai yra žmonių su negalia, vyresnio amžiaus gyventojų – iš tiesų poreikis daug didesnis.“
 
Paklaustas, kaip reikėtų spręsti darbuotojų trūkumo klausimą, kuris aktualus visose šalies medicinos įstaigose, V.Povilionis atsigręžia į savo patirtį: „Veiksmingiausia – paskirstymo sistema. Taip ir pats iš Panevėžio atsidūriau Pasvalyje. Dabar mėginama apeliuoti į laisvę rinktis, medicinos įstaigos ir savivaldybės raginamos savarankiškai ieškoti motyvacinių priemonių. Vyksta valstybinė medikų viliojimo politika, bet regionams pritraukti darbuotojų darosi tik sunkiau. Mano požiūriu, medicinos studentas, į kurį investuoja valstybė, turėtų bent keletą metų atidirbti savo šaliai. Vieni įsitvirtins, kiti pabėgs. Bet tuomet mums vis tiek bus ramu – žinosime, kad į atsilaisvinusią vietą atvyks kitas medikas.“


 
Delsia kreiptis pagalbos
 
Vienas malonių poliklinikos pavyzdžių – Odontologijos skyriuje dirbanti jauna ir energinga gydytoja Aida Velykytė. Ji džiaugiasi galimybe dirbti gimtajame mieste. „Manęs joks didmiestis neviliojo – visada svajojau grįžti dirbti į Pasvalį, padėti savo krašto žmonėms. Viliojo ir geri, šilti šio miesto žmonės, viskas čia sava“, – sako medikė.
 
Gydytoja tikina, jog dar viena svarbi priežastis, motyvuojanti dirbti Pasvalyje – geros darbo sąlygos: „Kiekvienam jaunam gydytojui svarbu dirbti su nauja aparatūra. Kaip tik tokią čia atėjusi ir radau. Kėdė buvo pirkta vos prieš metus. Viskas buvo gerai pritaikyta. Ir darbo kolektyvas puikus – viską susideriname, jeigu kam nors reikia pagalbos, vieni kitus pasikviečiame, padedame.“
 
Vis dėlto A.Velykytė pripažįsta, kad šešiems rajone dirbantiems odontologams tenka nemažas krūvis. „Dažnai būna, kad gyventojai atbėga su skausmais, tai įterpiame juos tą pačią dieną. Negalime palikti skausmus kenčiančio žmogaus, norisi suteikti pagalbą visiems. Vidutiniškai priimu šešiolika pacientų per dieną, o jei kuris kolega atostogauja, tenka priimti ir iki trisdešimties“, – sako ji.
 
Medikė pastebi: baimė ir stigmos į odontologo kabinetą pacientus atveda per vėlai: „Dažnai žmonės būna prisiklausę ankstesnių laikų istorijų, įsibaiminę, todėl delsia iki paskutinės minutės, kai jau tikrai skauda ar net patinsta žandas. Fiksuojame tikrai daug užleistų atvejų… Labai norėtųsi paraginti gyventojus į gydymo įstaigą kreiptis anksčiau. Galiu nuraminti: dirbame pagal naujausias technologijas, puikiai veikia anestetikai, tad gydymas nėra toks baisus, kaip jums atrodo.“
 
Greiti ir tikslūs tyrimai
 
Poliklinikos diagnostikos laboratorijoje dirba keturi specialistai, vadovaujami Egidijos Jurkienės. Ją, kaip ir poliklinikos vadovą, likimas į Pasvalį atvedė iš Panevėžio. „Darbo nemažai, bet viską suspėjame pasitardami, vieni kitiems padėdami. Svarbu, kad kolektyvas draugiškas“, – pabrėžia vedėja.
Priešingai nei Odontologijos skyriuje, procedūrų kabinete gyventojai lankosi dažnai ir laiku: vedėjos pasakojimu, per dieną laboratorijoje atliekama netoli šimto biocheminių kraujo tyrimų.

Greitiems ir tiksliems tyrimams naudojama pažangi technika. Bendri kraujo ir biocheminiai tyrimai atliekami automatiniais analizatoriais, kurie padeda nustatyti gliukozės, cholesterolio lygį, fermentus. Hematografijos analizatoriai leidžia suskaičiuoti ir klasifikuoti kraujo ląsteles – tai itin svarbu anemijos, infekcijų, kraujo ligų diagnostikai. Šlapimo analizatoriai padeda diagnozuoti inkstų ligas, šlapimo takų infekcijas. Virusų tipams nustatyti naudojami greitieji diagnostikos testai.

„Per ilgą darbo patirtį turime technikų, kaip savo kabinete nuraminti ir suaugusius, ir vaikus, – juokauja Diagnostikos laboratorijos vedėja Egidija Jurkienė. – Blogiausia būna tais atvejais, kai tėvai vaikams pasako, kad gydytoja nieko nedarys. O ši ima ir padaro. Tada vaikai gali patirti didelę traumą ir kitą kartą į kabinetą nenorės nė kojos kelti. Tėveliai, sakykite tiesą, o mes užkalbinsime, užimsime, ir vaikui tikrai nebus taip baisu.“

 
Svarbi moterų savijauta

 
Akušeris ginekologas Antanas Gudauskas į darbą Pasvalio PASPC atvyksta net iš Telšių. „O kiek trunka Vilniuje piko metu nusigauti iki darbovietės? Vardan draugystės ir puikių santykių su kolegomis tiek pat važiuoju ir aš“, – šypsosi medikas.
 
Pacientes gydytojas pasitinka erdviame kabinete, kuriame vyksta pirminis konsultacijų etapas – renkama anamnezė. Vėliau moterys palydimos į už sienos esantį apžiūrų kabinetą. „Labai dėkinga infrastruktūra. Apžiūrų kabinetas – už dvejų durų nuo koridoriaus. Moterys taip jaučiasi saugiau ir patogiau“, – sako gydytojas.
 
Pagal prevencines programas moterys tikrinasi nenoriai, tad, A.Gudausko teigimu, gydytojams tenka pasvalietes paraginti, priminti ir suteikti visą reikiamą informaciją apie gimdos kaklelio, krūties vėžio prevencines programas, lytiškai plintančių ligų prevenciją, mamografinio tyrimo svarbą.
 
Iš viso medicinos įstaigoje dirba trys akušeriai ginekologai. Kiekvienas jų prižiūri iki trisdešimties nėštumų.
 

„Kiekviena nėštukė yra unikali, su savo istorija ir poreikiais. Mūsų tikslas – ne tik užtikrinti medicininę priežiūrą, bet ir suteikti emocinę paramą, paruošti moterį motinystei“, – teigia akušeris ginekologas Antanas Gudauskas.

 
Dėmesys psichikos sveikatai
 
Poliklinika teikia išskirtines, ne visuose rajonuose prieinamas psichiatrijos dienos stacionaro paslauga. Į jas pretenduoja asmenys, sergantys lėtinėmis psichikos ligomis jų paūmėjimo laikotarpiu, asmenys po gydymo psichiatrijos ligoninės stacionare.
 

„Tai yra žmonės, kuriems sunku išbūti namuose, – pasakoja direktorius V.Povilionis. – Jie judrūs, užsiima, dirba su specialistais, bendrauja. Kolektyve mūsų pacientai jaučiasi žymiai geriau. Stacionare dirba gydytojas psichiatras, psichologas, slaugytoja, socialinis darbuotojas. Vykdoma įvairi psichosocialinė reabilitacija: dailės, judesio, šviesos, muzikos terapija, aromaterapija. Kažkam tai atrodo žaidimas, bet iš tiesų čia vyksta rimti dalykai – žmonės grįžtą į socialų, kokybišką gyvenimą, sutinka daugiau žmonių su panašiomis problemomis, dalijasi patirtimis.“
 
Pacientai į modernų 325 m² stacionaro pastatą, įrengtą ES projekto lėšomis, atvežami medicinos įstaigos automobiliais. Nors oficialiai centre numatytos devynios vietos pacientams, realiai jų lankosi daugiau.
 
„Buvo pasvarstymų: gal reikėtų ir antro tokio centro Pasvalyje. Matome, kad devynių vietų tikrai per mažai, reikėtų bent dvigubai tiek, – sako V.Povilionis. – Planų turime visokių, bet tam reikalingos investicijos. Šiai dienai įstaigos pajamos sunaudojamos einamosioms išlaidoms, savivaldybės paramos tokiam projektui nepakaktų, kita galimybė – dar vienas ES struktūrinių fondų investicinis projektas.“
 
Psichiatrijos dienos stacionare įrengta erdvi penkių lovų palata. Esant poreikiui, pacientams čia lašinamos lašinės. „Mūsų tikslas juos išlaikyti kaip įmanoma aktyvesnius, gulinėti neleidžiame, – pasakoja vyriausioji slaugos administratorė ir vedasi mus į socializacijos patalpas. – Šioje erdvėje jie drauge gamina maistą, valgo, bendrauja, dalijasi krašto naujienomis.“
 
Greta įrengtas kino teatro salę primenantis relaksacijos kambarys. Vaizdu dideliame ekrane pacientai mėgaujasi įsitaisę patogiuose krėsluose. Už sienos – grupinės terapijos kambarys, kuriame pacientai gali groti muzikiniais instrumentais – pianinu, gitara, užsiimti rankdarbiais ir tapyba. Sienas puošia pačių pacientų sukurti paveikslai iš siūlų.
 
„Turime mergaitę su sielos negalia, kuri mėgsta groti pianinu. Jai užgrojus, atgyja visi. Tai naudinga ir iš medicininės pusės: muzika veikia tiek kognityvines, tiek emocines sritis, mažina stresą, gerina nuotaiką, skatina socialinę sąveiką“, – vardina I.Trinskienė.
 
„Teigiantiems, kad dirbti su psichinę negalią turinčiais asmenimis – sunku, galiu nuoširdžiai pasakyti – šis darbas man yra maloniausias ir lengviausias iš visų, – atvirauja specialistė. – Tereikia mokėti bendrauti. Apskritai medicinoje pacientai dažniausiai skundžiasi ne procedūromis, ne gydymu, bet bendravimu.


 
Papildoma sveikatinimo paslauga
 
Tame pačiame pastate įrengtas ir druskų kambarys, kuris pritraukia pacientus ne tik iš Pasvalio, bet ir aplinkinių miestų. Procedūrai siuntimas nebūtinas.
Druskų kristalais padengtą erdvę ypač mėgsta mamos su vaikais: kambaryje įrengta žaidimų zona, kurioje vaikai gali pramogauti, tuo pat metu mėgaudamiesi sveikatinimo procedūra.
 
„Mamos atsiveža ir šešių mėnesių kūdikius, pasodina nuogomis kojytėmis, o jie patenkinti žaidžia, linksminasi, kol pavargsta ir užmiega, – pasakoja I.Trinskienė. – Druskų kambarys naudingas kvėpavimo takų sveikatai, ypač tiems, kurie serga astma, bronchitu, turi alergijų ar net odos patologijų. 45 minutes trunkanti haloterapijos procedūra mažina naktinį kosulį, gerina miego kokybę, teigiamai veikia emocinę sveikatą.“
 
Druskų kambarys centre veikia jau dešimt metų, tad apie Pasvalio haloterapijos paslaugas žino visų aplinkinių rajonų gyventojai. „Pas mus atvyksta ir iš Panevėžio, sako – pas jus daug patogiau, – juokiasi vyriausioji slaugos administratorė. – Tikrai, turime komfortiškus gultus, kur galima išsitiesti, maksimaliai atsipalaiduoti. Papildomą efektą suteikia muzikos ir šviesų terapija.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris