Parengtos pavojingos medžiagos akrilamido maiste mažinimo rekomendacijos

www.lsveikata.lt
2019-01-10
Europos Komisijos darbo grupė parengė rekomendacijas, kaip maisto produktų gamintojai gali sumažinti akrilamido (kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštoje temperatūroje skrudinant tam tikrus maisto produktus) kiekius. Šioms rekomendacijoms pritarė visos ES valstybės, todėl jos turi būti taikomos vienodai visose šalyse. Maisto produktų gamintojų ir viešojo maitinimo įmonių patogumui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jas parengė lietuvių kalba.
Parengtos pavojingos medžiagos akrilamido maiste mažinimo rekomendacijos
Gaminantys produktus, kuriuos vartotojas dar turi papildomai apdoroti, ženklinimo etiketėse turi pateikti vartotojams aiškias instrukcijas ir paruošimo būdus, leidžiančius sumažinti akrilamidų susidarymo riziką. Pavyzdžiui, užšaldytų gruzdintų bulvyčių pakuočių etiketėse turi būti nurodytas jų kepimo laikas ir temperatūra.

Pagal minėtas rekomendacijas, maisto tvarkymo subjektai, gaminantys ir tiekiantys rinkai rizikingiausius akrilamido susidarymo produktus (gruzdintas bulvytes, bulvių traškučius, sausainius, vaflius, duoną, meduolius, kitus smulkius konditerijos gaminius, grūdų trapučius, sausus pusryčius, tirpią ir skrudintą kavą, kavos pakaitalus, perdirbtus grūdinius maisto produktus kūdikiams ir mažiems vaikams ir kt.), turi taikyti akrilamido mažinimo priemones ir tiekti produktus, kuriuose ši medžiaga neviršytų kiekių, nustatytų ES reglamente (ES) 2017/2158.
 

Laboratoriniai įvairių maisto produktų tyrimai parodė, kad sveikatai kenksmingą medžiagą – akrilamidą galima veiksmingai sumažinti gamybos metu. Šio cheminio junginio kiekis maiste priklauso nuo žaliavos rūšies, auginimo būdo, o gamybos metu – nuo kepimo temperatūros ir laiko, galutinių produktų drėgmės. Todėl rekomendacijose pateiktos nuostatos, kurias savo veikloje pritaikę skirtingus maisto produktus gaminančios įmonės gali užtikrinti, kad gaminami produktai bus saugūs ir kokybiški.
 
Teisės aktuose numatyta prievolė maisto produktų gamintojams – kartą per metus ištirti gaminamos produkcijos mėginius dėl akrilamido. Gautus rezultatus įmonės privalo ne tik registruoti, bet ir stebėti, kad kenksmingos medžiagos kiekiai neviršytų nustatytų kiekių, o esant neatitikimams – koreguoti gamybos procesus pagal minėtas rekomendacijas.
Reikėtų žinoti, kad įmonėms, gaminančioms nedidelius kiekius produkcijos (ne daugiau 16 t per metus), numatytos naštą mažinančios išimtys. Pavyzdžiui, mažoms kepykloms neprivaloma atlikti produktų laboratorinių tyrimų, tačiau įpareigojimas taikyti akrilamido mažinimo priemones gamybos procese išlieka.
 
Gaminantys produktus, kuriuos vartotojas dar turi papildomai apdoroti, ženklinimo etiketėse turi pateikti vartotojams aiškias instrukcijas ir paruošimo būdus, leidžiančius sumažinti akrilamidų susidarymo riziką. Pavyzdžiui, užšaldytų gruzdintų bulvyčių pakuočių etiketėse turi būti nurodytas jų kepimo laikas ir temperatūra.

Rekomendacijas ruošę mokslininkai taip pat akcentuoja, kad ne visi maisto produktai, kuriuose akrilamido kiekiai viršija leistinus, turėtų būti nedelsiant pašalinti iš rinkos. Kiekvienu atveju kompetentingos institucijos turėtų įvertinti riziką produkto saugai ir vartotojų sveikatai, ir tik tuomet imtis tolesnių veiksmų.
 
Akrilamidas – cheminis, sveikatai kenksmingas (kancerogeninis, genotoksinis poveikis) junginys, susidarantis aukštoje temperatūroje (daugiau kaip +120 °C) kaitinant maisto produktus, kurių sudėtyje daug angliavandenių (krakmolo, gliukozės, fruktozės ir kt.). Akrilamidas susidaro karštyje reaguojant cukrui ir amino rūgščiai – asparaginui.
Išsamiau su rekomendacijomis galima susipažinti: http://vmvt.lt/sites/default/files/rekomendacijos_del_reglamento_2017_2158_igyvendinimo_lt.pdf


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    „Galbūt rega prastėja, gal judesiai nebe tokie greiti, bet tu kiekvieną dieną galvoji, kad rytoj operacinėje būsi stipresnis...
    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Antrąjį gegužės pirmadienį yra minima Nacionalinė moters sveikatos patikros diena. Nors informacijos apie prevencinių patikrų naud...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Tylūs motinystės sunkumai

    Nors praėjusi Motinos diena viešojoje erdvėje motinystę vaizdavo kaip absoliučią laimę, realybėje daugeliui moterų ji atnešė sunkių išbandymų. Tūkstančiai moterų Lietuvoje po gimdymo susiduria su emociniais sunkumais, apie kuriuos vis dar kalbame retai. Tyrimai rodo, kad kas penkta lietuvė patiria pogimdyminės de...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Eurovizinės šlovės kaina – pakrikusi dalyvių psichika

    „Atlikėjo karjeroje nedaug tokių konkurencingų ir emociškai išsunkiančių renginių kaip „Eurovizija“, todėl perdegimas tarp dalyvių – itin dažnai pasitaikantis“, – skelbia nepriklausoma „Eurovizijos“ naujienų svetainė „ESC Insight“. Dėl šios priežasties o...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti
    Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Gediminas Karoblis Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris