Nesusipratimas: paliatyvi pagalba tik... mirusiam žmogui?

Deimantė Gruodė
2019-04-05
Skamba absurdiškai: jei įsigalios naujas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, paliatyvi pagalba galės būti teikiama tik asmeniui, kuris yra... miręs? Būtent taip pažodžiui išskaitė slaugos specialistai, įsigilinę į ministro praėjusių metų gale pasirašytą Paliatyviosios pagalbos įsakymą, kuris įsigalioja jau nuo gegužės 1- osios.
Nesusipratimas: paliatyvi pagalba tik... mirusiam žmogui?
Paliatyvi slauga yra skiriama nepagydoma liga sergantiems žmonėms, tokias paslaugas Lietuvoje per metus gauna apie 3 tūkst. gyventojų.

Terapija, o ne karšinimas
„Didžiausias trūkumas, kad paliatyvi pagalba negali būti teikiama, kuomet yra taikomas aktyvus gydymas. Pavyzdžiui, jei žmogus gauna chemoterapijos kursą arba hemodializes, jam negalime teikti paliatyvios pagalbos, nors tai iš esmės yra simptominis gydymas“, - sako Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos narys, Centro poliklinikos Slaugos, paliatyviosios medicinos ir socialinių paslaugų klinikos vedėjas Marius Čiurlionis.
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro vadovei Ingai Tamosinaitei irgi iškilo neaiškumų: „Iš komandos išbraukti socialiniai darbuotojai, kai nemaža dalis darbų tenka šiems specialistams.
 
Be to, įsakyme rašoma, kad paliatyvioji pagalba teikiama ligai pasiekus su gyvybe nesuderinamą stadiją. Vadinasi, gal žmogus mirs po paros ar šią parą ir tik tada galima pradėti teikti paliatyvią pagalbą, kai iš tikrųjų ji reikalinga sergančiam, tarkime, onkologine liga tikrai ne paskutinėmis gyvenimo dienomis, o žymiai anksčiau.“
Pervertus įsakymą, kuris pasirašytas praėjusių metų gruodžio 31 dieną, galima suprasti, kad paliatyvi pagalba tėra sunkiai sergančiojo karšinimas, kai asmuo gyvena jau paskutines dienas.

 

„Iš esmės dabartinis įsakymas, jei jis įsigalios, reglamentuoja, kad paliatyvi pagalba, skamba absurdiškai, teikiama asmeniui, kuris yra miręs. (nusijuokia.) Kaip ten rašoma, - pasiekus su gyvybe nesuderinamą stadiją, - taip negali būti, nes tai yra mirtis ir tam žmogui paliatyvios pagalbos jau nebereikia. Remiantis užsienio autoriais, paliatyvioji pagalba – tai yra paciento, sergančio progresuojančia gyvybei pavojinga liga ir jo artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo kompleksinės priemonės, padedančios nustatyti, vertinti, gydyti fizinius simptomus bei teikti psichologinę pagalbą. Paliatyvi pagalba gali būti ir ankstyva, ir vėlyva. Žmogus, sergantis onkologine liga, ją gali gauti dvejus metus, nes tai – simptomų terapija, o ne karšinimas“, - sako Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos narys Marius Čiurlionis.

 
Įsivėlusios klaidos
„Trumpai drūtai: ten toli gražu ne viskas yra gerai. Anksčiau buvo pasiūlytas darbinis variantas ir jis praktiškai nepakeistas, netgi kai kurios klaidos likusios indikacijų sąraše“, - sako Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės 2-ojo palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėjas Alfredas Diržinauskas.
Pasak jo, jau 2015-ųjų ministro įsakyme į paliatyviąją pagalbą įtrauktos demencijos, kurių anksčiau nebuvo. „Demencijos diagnozė palikta ir dabar. Praktiškai yra lengva užpildyti skyrių ar ligoninę, nes pacientų su demencijomis tikrai daug. Jie galbūt turėtų būti gydomi kitaip. Mano galva, tai turėtų būti socialinės globos namai, o ne paliatyvios pagalbos skyrius. Kitas dalykas - įvestas hospisas. Tai yra diskutuotinas klausimas: ar jis, kai reikalinga tik terminė išeičių fazių pagalba, yra paliatyvios pagalbos atmaina? Paliatyvi pagalba, mano galva, yra žymiai platesnė sąvoka. Kartais paliatyvūs ligoniai guli metus ar kelis“, - sako A.Diržinauskas.
 
Hospiso įvedimas kelia klausimų ir M.Čiurlioniui, rašiusiam ministerijai raštą, kur išdėstė visas pastabas.
„Naujame apraše hospisas reglamentuojamas kaip įstaiga, o ne paliatyviosiosios pagalbos veikla. Siūlome, kad būtų išbraukta ši nuostata, jog ne hospisas, o pati veikla būtų reglamentuojama kaip paliatyvi pagalba. Įsakyme dabar nėra palikta vietos klinikoms, ambulatorinei grandžiai, stacionarams, o slaugoma būtų tik per vieną įstaigą – hospisą. Mes Paliatyviosios medicinos draugijos vardu išsakėme pastabas ir tikiuosi, kad į jas bus atsižvelgta“, - sako M.Čiurlionis.
 
Įkainis per mažas
„Įkainis, tą sakiau ir darbo grupės metu, yra neadekvatus iškeltiems reikalavimams“, - sako Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė, jau tada skaičiavusi, kad jo neužteks net darbo užmokesčiams padengti.
Problemų kyla ir ieškant personalo.
„Todėl, kad čia patiriamas didžiulis psichologinis krūvis. Sunku ir fiziškai, nes ligoniai – jauni, sunkiai sergantys, merdintys; didelės dokumentacijos pildymo apimtys. Kadangi pakankamai jauni žmonės serga onkologinėmis ligomis, reikia atlaikyti namiškių psichologinį emocinį krūvį. Būna, kad ir po kelis ligonius kasdien numiršta. Tad finansinis motyvavimas vis dėlto yra pagrindinis stimulas dirbti“, - sako V.Grigienė.

 
Be to, atsiranda ir naujų pareigybių: privaloma tvarka turi būti įdarbintas medicinos psichologas, slaugytojo padėjėjos. Pasak įstaigos vadovės, šios turi baigti specialius kursus. V.Grigienės žodžiais tariant, visų neišsiųsi į mokymus, reikia organizuoti kursus vietos principu, samdyti universiteto dėstytojus, kad šie atvažiuotų patys, kas irgi yra sudėtinga.
„Kitos įstaigos guodėsi nuostata, kad turi būti sukoncentruotos paliatyvios pagalbos paslaugos vienoje vietoje, ne mažiau kaip aštuonios lovos. Dabar atskiruose rajuose po vieną, po dvi lovas išmėtyta - neįsivaizduoju, kaip jie dirbs. Nors pagal logiką ir kokybiškų paslaugų reikalavimus turi sukoncentruoti įrangą, paruošti kvalifikuotą personalą, tad lovų išmėtymas po vieną ar kelias įstaigas prasilenkia su medicinos reikalavimais, jų kvalifikacija ir kokybe. Bet kaip tą dabar padaryti, kai įstaigos jau gavo licenciją ir teikia paslaugas?“ – svarsto V.Grigienė.
 
Ne menkesnis iššūkis – medicinos psichologo paieška.
„Bandžiau ir ministerijos darbo grupėje tai pasakyti. Bet kadangi mes dažnai, tegul neįsižeidžia sveikatos politikai ir ypač Vilniuje dirbantys specialistai, situaciją matome tos vietos, kurioje dirbame, lygmeniu. Visi įsivaizduoja, kad Vilniuje labai daug psichologų. Deja, Panevėžyje psichologų gal ir nemažai, bet medicinos psichologų, turinčių kvalifikaciją, itin mažai. Jie irgi darbuojasi ne vienoje gydymo įstaigoje, psichikos sveikatos centruose. Ačiū Dievui, man pasiekė - įdarbinau tokią specialistę, kuri turi daug darbo ne tik su pacientais, bet ir su jų artimaisiais. Nes, kai suserga jauni žmonės, ne tik pačiam pacientui yra sudėtinga susitaikyti su liga, bet sunku susitaikyti su artėjančia netektimi jo namiškiams“, - atsidūsta V.Grigienė.


 
Komentaras 
POLA prezidentas Šarūnas Narbutas:

- Pagaliau turime aprašytą tvarką, kuri nėra trisdešimt metų senumo, kaip buvo iki šiol, o atitinka šių dienų aktualijas. Ten buvo ne viskas tikslu dėl apibrėžimo, formuluočių. Iš esmės laukiame, ką korektūrai pasiūlys Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija, nes jų nuomonės irgi susimaišė. Jie irgi dalyvavo rengime: vieni sako, kad viskas gerai, progresyvu, nauja, kiti, priešingai, tvirtina, kad nėra iki galo viskas sudėliota ir reikia taisyti. Bet taip ir nesupratome galutinai, ką taisyti.
Mes, kaip pacientai, džiaugiamės, nes apraše atsiranda didesnis aiškumas ir apibrėžtumas, kaip paliatyvios pagalbos paslaugos namuose bus teikiamos ambulatorinėje grandyje. Padaryta skirtis nuo to, ką turi teikti slaugos ligoninė, kuri dėl mažo finansavimo ne viskuo gali pasirūpinti. Taip pat buvo peržiūrėti įkainiai.

Nežinome, ar jie atitiks lūkesčius, nes tai - ne mūsų, pacientų, daržas. Bet sakydavo, kad už visą paliatyvios pagalbos komandos vizitą į namus su keturiais specialistais, ligonių kasos mokėdavo dešimt eurų. Žmogui už valandą du su puse eurų tikrai neadekvatus įkainis.
Šis aprašas yra pirmas žingsnis į konkrečius darbus.
Galėčiau komentuoti detaliau, kai jis įsigalios ir pradės taikyti, nes jame yra tokių dviprasmybių ir nežinia, ar viskas bus aišku. Bet gerai, kad jame atskirti reikalavimai, kaip sakiau, kokios paslaugos teikiamos stacionare, kokios ambulatorijoje, kokios suaugusiems, kokios vaikams. Iki šiol jokio aiškumo ir atskyrimo neturėjome.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris