Klaipėdos jūrininkų ligoninė stiprina jaunųjų medikų gretas

Ringailė Gvildė
2021-10-28
Klaipėdos Jūrininkų ligoninės gretas kasmet papildo vis daugiau jaunųjų medikų. Kol kitos ligoninės skundžiasi esą jaunus specialistus pritraukti sunku, Jūrininkų ligoninė tokios problemos neturi. Vieni lieka po rezidentūros, kiti pasitiki čia jau kojas apšilusių kolegų rekomendacijomis. Ligoninės vadovas prof. dr. Jonas Sąlyga sako, jog jauni gydytojai savo energija, naujausiomis įgytomis žiniomis, skatina pasitempti ir vyresnius kolegas.
Klaipėdos jūrininkų ligoninė stiprina jaunųjų medikų gretas
„Klaipėdos jūrininkų ligoninė yra atvira jauniems specialistams, visada jų laukiame ir noriai priimame į darbą“, – Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius, prof. dr. Jonas Sąlyga.

Vadovo komentaras
Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius, prof. dr. Jonas Sąlyga:

- Puikiai suprantu, kad jauni gydytojai energija, naujausiomis įgytomis žiniomis, skatina pasitempti ir vyresnius kolegas, kurie savo ruožtu su jaunimu noriai dalijasi sukaupta patirtimi.
Patirties ir naujų žinių bei entuziazmo sinergija duoda patį geriausią rezultatą, koks įmanomas, kad ligoninė visada išliktų šiuolaikiška ir profesionali, augtų ir siektų paties geriausio rezultato pacientų labui.
 
Klaipėdos jūrininkų ligoninė gali pasigirti labai maža darbuotojų kaita. Plečiame paslaugas, vyresnioji karta išeina užtarnauto poilsio, todėl kasmet priimame iki dešimties jaunųjų gydytojų.
Dalis jų ligoninę pamėgsta dar nuo studijų metų, kuomet čia tenka atlikti praktikas, dalis karjerą ligoninėje pradeda nuo darbo Ligonių priėmimo–skubiosios pagalbos skyriuje ar kituose padaliniuose rezidentūros studijų metu, dalis savo vietos ieško tikslingai, jau baigę mokslus.
 
Suprantu jaunųjų kolegų poreikius, kaip jie įsivaizduoja darbą ligoninėje: noras gauti maksimalų rezultatą, dirbti šiuolaikiška ir modernia įranga, gydyti efektyviais medikamentais, turėti galimybę nuolatos tobulėti, siekti karjeros. Tai itin geras požiūris ir mes visada sudarome tam sąlygas.
 
Pavyzdžiui, kardiologus ir neurologus į mūsų ligoninę vilioja plačios diagnostikos ir gydymo galimybės. Ligoninėje įkurti ūminių insultų ir infarktų diagnostikos gydymo centrai (klasteriai), kuriuose kasdien atliekama po kelias dešimtis angiografinių procedūrų, taikomos trombolizės, trombektomijos. Nuo jų neatsilieka ir kitų specialybių gydytojai. Dirbdami tarpdisciplininėmis komandomis jie dažniau gali jausti pasitenkinimą diagnostikos ir gydymo rezultatais.

Ne paskutinėje vietoje ir teigiamas ligoninės mikroklimatas bei solidūs atlyginimai. Ligoninės darbuotojai tikrai moka puoselėti bendrystę, yra empatiški ir globėjiški, todėl jaunam specialistui lengva įsilieti į komandos darbą.

 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus gydytojas neurologas Mindaugas Baginskas (29m.):

- Rezidentūros metu teko pasidarbuoti Jūrininkų ligoninėje, be to, esu kilęs iš šio krašto, tad mintis dirbti uostamiestyje kirbėjo seniai. Galimybė rezidentūros metu padirbėti čia ir lėmė mano apsisprendimą pasilikti nuolatiniam darbui ir likti gyventi Klaipėdoje, tad į Jūrininkų ligoninės komandos gretas įsiliejau dar ne taip seniai, prieš kelis mėnesius, tačiau pirmi įspūdžiai geresni, nei tikėjausi – darbas čia gerokai pranoko mano lūkesčius.
 
Turbūt didžiausią įspūdį padarė kolektyvas, ir kalbu ne tik apie Neurologijos skyrių – visi yra paslaugūs, malonūs ir draugiški. Neslėpsiu, man net kiek keista iš tokio pėstininko rezidento atėjus dirbti čia tapti lygiaverčiu kolega vyresniems, ilgiau dirbantiems gydytojams. Regis, čia visi yra viena didelė šeima. Ne paslaptis, mes, medikai, pasikalbame tarpusavyje, pasidalijame patirtimis, tad kiek teko klausytis kolegų Klaipėdoje, apie Jūrininkų ligoninę esu girdėjęs tik gerų atsiliepimų. Daugumai šioje gydymo įstaigoje gera dirbti ir dėl to, kad nėra mobingo, jis neegzistuoja, o ir pacientų pasitenkinimas sveikatos priežiūros paslaugomis aukštas.
 
„Jūrininkuose“ požiūris į jaunus medikus palankesnis nei kitur, kiek man teko patirti bei stebėti ar klausyti kolegų pasakojimų. Vilniuje rezidentų buvo daug, jautėsi didžiulė atskirtis tarp jaunųjų medikų ir profesūros, docentų. Atrodo, kad yra tam tikros kastos ir jaunasis medikas niekaip nėra lygiavertis. Kai kolektyvas jaunas, atsiranda ir bendrų interesų, lengviau rasti bendrą kalbą, apskritai suprasti vieniems kitus. Jaunesni kolegos jau dabar klausinėja, kaip man čia sekasi, aš pasakoju pozityviai, verbuoju jaunus specialistus dirbti kartu. (Juokiasi.)
 
Be abejonės, rinkdamasis darbo vietą žinojau, jog Jūrininkų ligoninėje turėsiu pakankamai praktinio darbo su pacientais, o kadangi mūsų ligoninė priklauso insulto klasteriui, darbo pakanka. Kolegų insultų gydymo patirtis jau ilgametė, jie patyrę, yra iš ko mokytis ir su kuo pasitarti. Kai darbas patinka, tai ir eiti į jį norisi kitaip. Paprastai stengiuosi ateiti pusvalandžiu anksčiau, kad ramiai pasiruoščiau, neskubėdamas sužiūrėčiau, kokie tyrimai atlikti pacientams, kokius naujus pacientus paguldė. Išklausau slaugytojų ataskaitas, o vėliau vyksta pacienų aptarimas su skyriaus vedėju, vizitavimas ir visa kita, bet tai malonu ir nevargina, kai bendra atmosfera gera.
 
Pasakysiu atvirai, kiek nerimavau, kaip pacientai į tą mano jauną amžių reaguos. Rezidentūros metais buvau pratęs, kad nori „tikro“ gydytojo, nes rezidentas neva nieko neišmanąs. Bet Jūrininkų ligoninės pacientams jaunas medikų amžius tarsi privalumas ir jie tą, akivaizdu, vertina. Tiek stacionare, tiek atėję gydytis ambulatoriškai jie džiaugiasi pakliuvę pas jauną specialistą, sako, jog mes apsiskaitę, viskuo domimės. Smagu, kai pacientai taip reaguoja.
 
O jei pasvajojus apie ateitį... Prastas karys, kuris nenori būti generolu, tačiau manau, dar anksti galvoti, kaip šioje gydymo įstaigoje klosiu karjeros kelią, kokių aukštumų sieksiu. Šiuo metu svarbiausia priprasti prie darbo sistemos, vietos, kolektyvo, apšilti kojas, kad tvirčiau jausčiausi, o po to galvosiu apie karjeros ambicijas.

 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies aritmijų skyriaus gydytoja kardiologė Gintarė Martinkutė (29m.):

- Jūrininkų ligoninėje dirbu jau gerus metus ir jaučiu pasirinkusi teisingai. Tai – puiki gydymo įstaiga su galimybėmis tiek tobulėti, tiek stažuotis. Ne kartą teko išgirsti, jog šioje ligoninėje – puiki darbo atmosfera, geras kolektyvas, šiltas mikroklimatas. Man visa tai pasitvirtino. Per darbo laiką išskirčiau du mane labiausiai čia džiuginančius aspektus – kolegialumas ir tyrimų prieinamumas.
 
Kalbant apie tobulėjimo galimybes, jaučiu, kad ligoninės vadovybė palaiko medikų norą įgyti daugiau patirties, pastiprinti ar pagilinti kurios nors srities žinias. Taip, dabar pandemija, išvažiuoti stažuotis komplikuočiau, tačiau į įvairiausius kursus išleidžia noriai ir net padeda juos susirasti. Nereikia manyti, kad jeigu ne Vilnius ir Kaunas, nėra ką rinktis jauniems specialistams. Jūrininkų ligoninė – geras pasirinkimas. Kardiologinis sparnas čia itin stiprus: turime modernią aparatūrą ir šiuolaikiškas procedūras, gydymo metodus, viskas atitinka trečio lygio ligoninės standartus.
 
Be karjeros, žinių gilinimo galimybių, jauniems gydytojams ne mažiau reikšmingas ir bendras gydymo įstaigos mikroklimatas. Aš jam ypač atidi, tad geri atsiliepimai apie Jūrininkų ligoninės mikroklimatą buvo vienas veiksnių, lėmusių mano norą dirbti čia. Geriausia rinktis tą ligoninę, kurioje dirbti malonu, kur esi priimamas kaip visavertis kolega, nejuntama vyresnių kolegų viršenybė. Tai svarbūs kriterijai renkantis darbo vietą. Kai gali tartis su labiau patyrusiais ir dėl to jaustis laisvai, priimi geriausią sprendimą, o kuomet stresas spaudžia smegenis, niekada nebūsi geriausias gydytojas, koks gali būti. Aukšti rezultatai pasiekiami tik tokioje aplinkoje, kur yra nesuvaidintas bendruomeniškumas, tarpusavio supratimas, kur nesijauti nuvertintas. Mobinginėje aplinkoje siekti gerų darbo rezultatų be galo sunku. Dirbdama čia jaučiu bendruomeniškumą, nėra susiskirstymo, kad tai tavo reikalas, o tai – mano. Mes visi orientuoti į pacientų gerovę, jų ligų gydymą ir sprendimų ieškome drauge.
 

Matau, kad jaunųjų kolegų gretos plečiasi, skyriai vis jaunėja, norisi su visais pabendrauti. Tiesa, COVID-19 pakeitė darbo specifiką: buvo sumažintos, apribotos planinės sveikatos priežiūros paslaugos, jas vėl pradėjus teikti atvykdavo sunkių būklių pacientai, su gerokai progresavusiomis ligomis ir būklėmis, tad medikai dirbo nuolatinėje įtampoje iki tol, kol prasidėjo vakcinacija. Dabar kiek laisviau, vakcinos suteikia ramybės ir užtikrintumo, o kadangi tarpusavyje komunikuoti reikia, randame būdų, kaip tą daryti. Su kitais skyriais daugiau komunikacijos vyksta telefonu ar vaizdo pokalbių metu. Net ir labai viską apribojus dėl pandeminės situacijos, kilus problemų, neaiškumų, žinau, kad turėčiau kolektyve petį, į kurį galėčiau atsiremti.
 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės II kardiologijos skyriaus gydytojas kardiologas Ovidijus Vaitkevičius (29m.):

- Jūrininkų ligoninėje dirbu metus, čia atlikau ir dalį rezidentūros, kas ir padėjo apsispręsti likti. Rezidentūros laiku pasigilinau į intervencinės kardiologijos sritį, patiko kolektyvas, susibendravome. Manau, kad darbinė atmosfera buvo vienas lemiamų veiksnių čia likti. Jaunam gydytojui tikriausiai algos dydis yra labiau antraeilis dalykas. Kur kas svarbiau yra psichoemociškai sveika darbo aplinka, geras mikroklimatas. Dirbant toksiškomis sąlygomis, joks uždarbis neatperka to streso, bendravimo su kolegomis ir panašiai. O rezidentūros metu tikriausiai dažnas jaunas specialistas savo kailiu yra patyręs daugiau ar mažiau mobingo apraiškų. Manau, kad dabartinėje sveikatos sistemoje jis tapo kone norma, tad man smagu, kad Jūrininkų ligoninėje to tikrai nėra. Kalbant apie kolektyvą, jaunųjų medikų čia tikrai gausu, kolektyvas atsinaujinęs ir mes bendraujame ne tik darbe. Palaikome ryšius ir laisvu laiku, kartais einame į miestą pavakaroti, kartais išsitraukiame dviračius arba kartu lankomės koncertuose, o jei jau taip yra, turbūt akivaizdu, kad mikroklimatas tikrai šiltas.
 
Prie apsisprendimo dirbti šioje gydymo įstaigoje prisidėjo ir tai, kad Jūrininkų ligoninėje turime didžiausią kardiologijos centrą Vakarų Lietuvoje. Atvirai sakant, Jūrininkų ligoninė nesiūlo jokių specialių sąlygų jauniems specialistams, mus pritraukia tik galimybėmis. Žinia, visi jauni medikai nori praktikuoti ir turėti geras ištyrimo, gydymo galimybes bei žinoti, kad dirba ne kaimo ambulatorijoje, o pažangiame centre. Jūrininkų ligoninės kardiologai gali taikyti visus įmanomus gydymo metodus, kokius turi ir didieji centrai Vilniuje ar Kaune, galime atlikti ir vožtuvų implantavimus, kitas pažangias intervencijas. Skirtumas tas, kad čia gyvename kur kas jaukiau, mažesnis kolektyvas, geriau susibendravęs. Užtenka galimybių ir kilti karjeros laiptais, sudaromos visos sąlygos specializuotis, gilintis į pasirinktą sritį. 
 
Rezidentus raginčiau darbo vietą rinktis ne aklai, ne dėl to, kad didmiestis. Atlikite bent dalį rezidentūros toje ligoninėje, kuri traukia, – gyvai pasižiūrėsite, kokie kolegos, kokios gydymo galimybės. Atvykite į Jūrininkų ligoninę, laukiame.

 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus gydytojas neurologas Tomas Grinkevičius (30 m.):

- Esu klaipėdietis, net neturėjau intencijų po rezidentūros ieškoti darbo kur kitur nei Klaipėdoje. Jūrininkų ligoninė – Vakarų Lietuvos insultų centras, tad natūralu, kad daugiausiai pacientų su galvos smegenų pažeidimais patenka gydytis pas mus. Neurologai vietoje gali atlikti ir magnetinio rezonanso, kompiuterinės tomografijos bei kitus reikalingus tyrimus. Trumpai tariant, visos ištyrimo galimybės neurologams yra prieinamos. Man buvo svarbu tobulėti, manau, kad čia tam galimybes ir turiu.
 
Neurologijos skyriaus kolektyvas yra nuostabus – drąsiai galiu tą sakyti. Visi draugiški, vieni kitiems padedantys, jeigu kuriam kyla problema, bėda, visada sutiks pagelbėti ar pavaduoti. Jeigu kas neaišku, visada galima kalbėtis su kolegomis, jų klausinėti ir sulaukti patarimų. Kiek žinau, iki COVID-19 skyrius turėjo tradiciją du kartus per metus susirinkti į kokį bendrą renginį, kartu eiti į teatrą ar plaukti baidarėmis. Dabar, žinoma, pandemija šias pramogas mums užrišo kuriam laikui, tačiau progai pasitaikius, manau, atnaujinsime tuos mini teambuilding‘us. Bendros tradicijos suartina.
 
Mūsų ir kolektyvas jaunas, dar iki vidurio amžiaus krizės nepriaugę, tad su tokiais kolegomis be galo smagu dirbti ir gana lengva vieniems kitus suprasti. Jaunas kolektyvas turi nemažai privalumų, mus vertina ir pacientai atvirai sakydami, jog mes dar švieži, viskuo domimės, atidžiau tikriname. Esu įsitikinęs, jog jaunieji medikai bet kuriai gydymo įstaigai yra didžiulis privalumas.

 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies aritmijų skyriaus kardiologė Eglė Drebickaitė (30m.):

- Jūrininkų ligoninė man buvo prioritetinė dėl to, kad čia – vienas didžiausių kardiologinio ištyrimo centrų Vakarų Lietuvoje. Mes ir diagnozuojame, ir operuojame, atliekame kitas manipuliacijas, stiprus kardiologijos diagnostikos flangas ir pažangūs gydymo metodai mums prieinami. Darbo vietą rinkausi logiškai ir strategiškai. Man buvo svarbu galėti tirti pacientus nuo iki. Atvyksta pacientas, aš galiu jam paskirti visus reikiamus tyrimus, gydymo metodus, galiu patikrinti širdies kraujagysles. Tad kasdien turime ne tik pacientus, bet ir daugybę sprendimų jų problemoms spręsti vietoje, nesiunčiant gydyti kitur. Pandemijos metu pacientai neretai skundžiasi, kad kitur ilgai tenka laukti eilėje vienų ar kitų procedūrų, tyrimų, o Jūrininkų ligoninėje jiems galime viską pasiūlyti gerokai greičiau ir gydymą taikyti efektyviau. Eilės čia tikrai mažesnės nei didžiuosiuose sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiuose centruose Vilniuje ar Kaune.
 
Ypač domiuosi transtrokalinėmis ir perstemplinėmis širdies echoskopijomis ir siekiu širdies echoskopijų srityje pagilinti žinias, specializuotis. Jūrininkų ligoninės vadovybė itin skatina jaunus specialistus išsirinkti dominančią sritį ir į ją gilintis. Tiesa, kiekvienas norintis tobulėti turi rodyti iniciatyvą, administracija tikrai neatspės, ko ir kada norime, jei patys apie tai nekalbėsime. Bet jei tik mato iniciatyvą, ją paskatina, tiek kalbant apie stažuotes Lietuvoje, tiek užsienyje.
 
Pažįstu čia jau seniau dirbančius kolegas, jie taip pat patvirtino, jog ligoninėje darbo atmosfera šilta. Koridoriuose sutinku nemažai jaunų veidų, tad atrodo, kad ligoninėje stengiamasi išlaikyti kuo jaunesnį kolektyvą. Žinoma, yra ir vyresnių kolegų, su kuriais puikiai sutariame, galime diskutuoti, kartu pasitarti dėl vieno ar kito gydymo metodo. Tiesą sakant, kartais vyresni kolegos net ateina mūsų paklausti, ką mes žinome, apie kokius naujausius tyrimus skaitėme, tad žiniomis dalijamės vieni su kitais ir bendraujame betarpiškai. Nė vienas čia nesijaučia pranašesnis dėl to, kad yra vyresnis, ilgiau dirba ar turi daugiau patirties. Nežinau, kas atsakingas už tokią aukštą darbo ir bendravimo tarpusavyje kultūrą, bet dirbti čia malonu. Medikams pakanka įtampos darbe, juolab pandemijos metu, nemaži lūkesčiai juntami ir iš pacientų, o jei dar tektų dirbti vykstant nesutarimams, būtų sunku.

 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės Diagnostikos skyriaus gydytoja dietologė Justina Linauskaitė – Kekė (30m.):

- Jūrininkų ligoninę pasirinkau supratusi, jog noriu dirbti stacionare. Pati esu kaunietė, norėjau dirbti viename didžiųjų miestų. Gerų atsiliepimų apie Jūrininkų ligoninę buvau girdėjusi iš kolegės. Rekomendacijos rekomendacijomis, bet visuomet svarbu pačiam patikrinti. Kol kas jos žodžiai pasitvirtino. Jūrininkų ligoninėje gydytojai ramūs ir visuomet draugiški, randa minutę ne tik padėti, bet ir tiesiog pakalbinti, susipažinti. Kol kas atrodo, kad mobingo sąvoka čia apskritai svetima – visi yra atviri vieni kitiems ir kalbasi, problemas sprendžia kartu. Kita vertus, atmosfera darbe priklauso nuo mūsų pačių: jei ateisi atvira širdimi, su šypsena, pasiūlysi pagalbą matydamas, kad kolegai jos reikia, manau, visi tikrai priims draugiškai ir pozityviai. Jeigu kas nors galvoja apie darbą Jūrininkų ligoninėje, nedvejokite, mes laukiame jūsų.
 
Esu laiminga galėdama įnešti naujo vėjo ir prisidėti prie ligų gydymo ne tik medikamentiniais ar intervenciniais metodais, bet ir prižiūrint pacientų mitybą, taikant mitybos terapiją. Stacionare mano konsultacijų prireikia tuomet, kai kolegos mato, kad pacientas pats jau nesuvalgo visos maisto porcijos arba dėl gretutinių ligų turi mitybos nepakankamumą. Jiems reikia papildomo maitinimo, svarbu parūpinti tinkamus papildomo maitinimo mišinius, koreguoti mitybos nepakankamumą. Netrukus ligoninėje atsiras specialios paskirties geriamieji baltyminiai mišiniai, kuriuos taip pat galėsime skirti pacientams. Su kiekvienu specialistu vis kas nors tobulėja, tad man smagu, kad ligoninės vadovybė sutinka su mano iniciatyvomis, pasiūlymais, kaip gerinti pacientų mitybą. Galiu pasidžiaugti, kad ir kolegos medikai vis dažniau pasitaria su manimi, jeigu pastebi, kad pacientas galbūt turi mitybos sutrikimų ar mitybos nepakankamumą. Mano darbe svarbus grįžtamasis ryšys ne tik su pacientais, bet ir su juos gydančiais kitais medikais.  
 
Jaučiu, kad ir pacientai džiaugiasi galėdami pasikalbėti apie mitybos įpročius, apie tai, kas sveika, ko vengti sergant viena ar kita liga, kai jau bus išleisti namo. Būna pasikviečia ir antrą kartą pasikalbėti. Myli pacientai tuos jaunus gydytojus, laukia mūsų su šypsenomis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris