Gin­tau­tas Pa­luc­kas: pa­si­ruo­šęs prem­je­ro pa­rei­goms

Rasa Kasperavičiūtė - Martusevičienė
2024-06-28
„Sa­ky­čiau, jog esu jau pa­sie­kęs šio­kią to­kią po­li­ti­nę bran­dą. Jei ru­de­nį at­eis toks lai­kas ir ap­lin­ky­bės – prem­je­ro pa­rei­goms ir at­sa­ko­my­bei bū­siu pa­si­ruo­šęs“, – sa­ko bu­vęs Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos (LSDP) pir­mi­nin­kas Gin­tau­tas Pa­luc­kas, šian­dien pre­zi­den­to Gi­ta­no Nau­sė­dos įvar­di­ja­mas kaip vie­nas re­a­liau­sių kan­di­da­tų ru­de­nį už­im­ti mi­nist­ro pir­mi­nin­ko kė­dę.
Gin­tau­tas Pa­luc­kas: pa­si­ruo­šęs prem­je­ro pa­rei­goms

- Kaip ver­ti­na­te rin­ki­mų į Eu­ro­pos Par­la­men­tą re­zul­ta­tus? Ar tiks­lai pa­siek­ti?

- Jei nuo­šir­džiai, ti­kė­jo­mės lai­mė­ti tris man­da­tus. Ži­no­ma, tam bu­vo rei­ka­lin­gos tam tik­ros są­ly­gos: ana­li­za­vo­me vi­sus prieš tai vy­ku­sius EP rin­ki­mus ir bu­vo aiš­ku, jog ge­res­niems mū­sų re­zul­ta­tams rei­ka­lin­gas di­des­nis rin­kė­jų ak­ty­vu­mas. Na, bet tik­rai ne­ga­liu sa­ky­ti, jog mū­sų re­zul­ta­tai pras­ti. Tie­siog no­rė­jo­si šiek tiek ge­res­nių.

- Iš­kart po pre­zi­den­to rin­ki­mų Gi­ta­nas Nau­sė­da pa­reiš­kė, kad prem­je­re ma­ty­tų Vi­li­ją Blin­ke­vi­čiū­tę. Ar ma­no­te, kad jū­sų ko­le­gė ga­lė­tų at­si­sa­ky­ti eu­ro­par­la­men­ta­rės man­da­to dėl prem­je­rės pos­to?

- Ma­no gal­va, kal­bos apie man­da­to at­si­sa­ky­mą šiuo me­tu nė­ra ak­tu­a­lios. Juk bū­si­mi Sei­mo rin­ki­mų re­zul­ta­tai nė­ra ži­no­mi, to­dėl ne­aiš­ku, ar so­cial­de­mok­ra­tai ap­skri­tai tu­rės ga­li­my­bę pre­ten­duo­ti į mi­nist­ro pir­mi­nin­ko pa­rei­gas. Ži­no­ma, pre­zi­den­tas yra tei­sus: Vi­li­ja Blin­ke­vi­čiū­tė yra pa­ty­ru­si ir stip­ri po­li­ti­kė, ga­lin­ti ei­ti prem­je­rės pa­rei­gas, bet rei­kia šiek tiek pa­lauk­ti ir ne­spraus­ti Vi­li­jos į kam­pą. Kai rei­kės pri­im­ti spren­di­mą, ji jį ir pri­ims.

- Ne­se­niai pre­zi­den­tas mi­nė­jo, kad at­sa­ko­my­bės va­do­vau­ti Vy­riau­sy­bei ga­lė­tu­mė­te im­tis ir jūs…

- Pre­zi­den­to gra­žius žo­džius tik­rai ver­ti­nu ir jau­čiuo­si ma­lo­niai nu­ste­bin­tas. Pas­ta­ruo­sius ket­ve­rius me­tus ak­ty­viai dir­bau Sei­mo Eko­no­mi­kos ko­mi­te­te ir ne­tu­rė­jau nei no­ro, nei lai­ko kam nors įtik­ti ar pa­tik­ti.

Svei­ka­tos sis­te­mo­je nuo­la­ti­nės re­for­mos ir ne­apib­rėž­tu­mas iš ra­jo­ni­nių bei re­gio­ni­nių li­go­ni­nių iš­bai­dė daug spe­cia­lis­tų, tuo pa­gi­lin­da­mos spe­cia­lis­tų trū­ku­mo pro­ble­mas. Slau­gy­to­jų že­miau­sio dar­bo už­mo­kes­čio Eu­ro­pos Są­jun­go­je klau­si­mas ne­pa­ju­dė­jo iš mir­ties taš­ko.

- Kaip ver­ti­na­te sa­vo ga­li­my­bes tap­ti prem­je­ru?

- Ver­ti­nu re­a­liai. Šiais me­tais man su­kaks 45-eri. Tu­riu su­kau­pęs pla­čią pa­tir­tį įvai­rio­se veik­lo­se, sfe­ro­se. „Li­pau“ nuo vy­riau­sio spe­cia­lis­to iki Sei­mo na­rio per vi­sus sa­vi­val­dos laip­te­lius. Sa­ky­čiau, jog esu jau pa­sie­kęs šio­kią to­kią po­li­ti­nę bran­dą. Jei ru­de­nį at­eis toks lai­kas ir ap­lin­ky­bės – prem­je­ro pa­rei­goms ir at­sa­ko­my­bei bū­siu pa­si­ruo­šęs.

- Ku­ria kryp­ti­mi to­kiu at­ve­ju, ti­kė­ti­na, dirb­tų val­dan­čio­ji ko­a­li­ci­ja?

- Ti­kiuo­si, jog ru­de­nį kon­ser­va­to­rių Vy­riau­sy­bę pa­keis so­cial­de­mok­ra­tų, o nau­jo­ji val­dan­čio­ji ko­a­li­ci­ja skirs tin­ka­mą dė­me­sį fun­da­men­ta­liems da­ly­kams: švie­ti­mui, svei­ka­tos prie­žiū­rai bei gy­dy­mui ir kul­tū­rai. Gy­ny­bos rei­ka­luo­se yra pla­tus su­ta­ri­mas ir tu­ri bū­ti už­tik­rin­tas tęs­ti­nu­mas, ta­čiau ki­to­se vie­šo­jo gy­ve­ni­mo sfe­ro­se ne tik su­ta­ri­mo ma­žiau, ta­čiau tu­ri­me rim­tų pro­ble­mų su įvai­riau­sių re­for­mų pla­na­vi­mu, iš­tek­lių tel­ki­mu bei įgy­ven­di­ni­mo ko­ky­be. Ener­ge­ti­kos sis­te­mos trans­for­ma­ci­ja per at­ei­nan­čius de­šimt me­tų pa­rei­ka­laus mil­ži­niš­kų in­ves­ti­ci­jų, su­si­sie­ki­mo in­fra­struk­tū­ros fi­nan­sa­vi­mo klau­si­mai ne­tva­rūs ir ne­pa­kan­ka­mi, in­ves­ti­ci­jų pri­trau­ki­mas šlu­buo­ja – vi­sa tai rei­ka­laus ne­ati­dė­lio­ti­no dė­me­sio ir spren­di­mų. Be­je, tuos spren­di­mus so­cial­de­mok­ra­tai ruo­šia ar­ba jau yra pa­ruo­šę. Ma­nau, šią va­sa­rą tu­rė­si­me tu­ri­nin­gų dis­ku­si­jų apie tai.

- Kaip ver­ti­na­te ka­den­ci­ją bai­gian­čią Vy­riau­sy­bę? 

- Sil­pnai. Ga­li bū­ti, jog šiam mi­nist­rų ka­bi­ne­tui ko­ją pa­ki­šo ly­de­rių am­bi­ci­jos ir iš jo se­kęs su­si­skal­dy­mas bei su­si­prie­ši­ni­mas, ta­čiau fak­tai lie­ka fak­tais – re­for­mos ne­pa­ma­tuo­tos, pi­lo­ti­niai pro­jek­tai ne­tai­ky­ti, verž­ta­si į ne­ži­nią, ri­zi­kuo­jant vie­šų­jų pa­slau­gų ko­ky­be ir pa­na­šiai.
Švie­ti­me be per­dė­to dra­ma­tiz­mo ga­li­me sa­ky­ti – tu­ri­me sis­te­mos griū­tį. Su­si­sie­ki­me taip pat ne­trūks­ta skan­da­lin­gų ap­lai­džios va­dy­bos at­ve­jų – pa­vyz­džiui, pro­jek­to „Rail Bal­ti­ca“ ne­pa­ste­bė­tas bran­gi­mas ke­tu­ris­kart bei trūks­ta­mi 8 mi­li­jar­dai eu­rų.

Tie­sio­gi­nės už­sie­nio in­ves­ti­ci­jos ša­ly­je trau­kė­si re­kor­di­niu 41 pro­cen­tu, kai kai­my­ni­nė­se ša­ly­se, taip pat tu­rin­čio­se tas pa­čias ge­o­po­li­ti­nes ri­zi­kas, jos trau­kė­si 28-30 pro­cen­tų.

Svei­ka­tos sis­te­mo­je nuo­la­ti­nės re­for­mos ir ne­apib­rėž­tu­mas iš ra­jo­ni­nių bei re­gio­ni­nių li­go­ni­nių iš­bai­dė daug spe­cia­lis­tų, tuo pa­gi­lin­da­mos spe­cia­lis­tų trū­ku­mo pro­ble­mas. Slau­gy­to­jų že­miau­sio dar­bo už­mo­kes­čio Eu­ro­pos Są­jun­go­je klau­si­mas ne­pa­ju­dė­jo iš mir­ties taš­ko.

- Va­di­na­si, šiuo me­tu vyk­do­mos svei­ka­tos re­for­mos ne­pa­lai­ko­te?

- Idė­ja – kon­cen­truo­ti su­dė­tin­gas svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gas re­gio­nų cen­truo­se ir uni­ver­si­te­ti­nė­se li­go­ni­nė­se – yra tei­sin­ga. Ta­čiau vi­suo­met yra vie­nas, o kai ka­da ir ne vie­nas „bet“... Kar­tu su sta­cio­na­rių svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų cen­tra­li­za­vi­mu bu­vo ža­dė­ta am­bu­la­to­ri­nių pa­slau­gų plėt­ra re­gio­nuo­se. Ar jų pa­gau­sė­jo? Ar at­si­ra­do dau­giau šei­mos gy­dy­to­jų ko­man­dų? Ar pre­ven­ci­nės ir svei­ka­ti­ni­mo pro­gra­mos ta­po la­biau pri­ei­na­mos? Ga­lų ga­le, net treč­da­lį ben­drų svei­ka­tos prie­žiū­ros sis­te­mos kaš­tų den­gia pa­tys žmo­nės ne per mo­kes­čius iš PSD fon­do, o pri­mo­kė­da­mi iš ki­še­nės. Ar šian­dien mes gir­di­me Vy­riau­sy­bę ap­skri­tai kal­bant apie lė­ti­nę pro­ble­mą – re­a­liai per ma­žą PSD fon­dą, ku­ris ne­pa­jė­gus už­tik­rin­ti to­kias pa­slau­gas ir jų ap­im­tį, ku­rių pa­gei­dau­ja­me mes vi­si?

- Ar­tė­ja Sei­mo rin­ki­mai. Ko­kie lū­kes­čiai?

- Lū­kes­čiai yra lai­mė­ti rin­ki­mus ir for­muo­ti so­cial­de­mok­ra­ti­nę Vy­riau­sy­bę. Man­da­tų skai­čiaus ne­sa­me ap­si­brė­žę, ta­čiau, sa­vai­me su­pran­ta­ma, jog ti­ki­mės lai­mė­ti tiek, kad pa­vyk­tų nau­jo­je ko­a­li­ci­jo­je „griež­ti pir­muo­ju smui­ku“.

- Pas­ku­ti­niuo­ju nu­me­riu LSDP są­ra­še įra­šy­tas Kau­no apy­gar­dos teis­mo kal­tu pri­pa­žin­tas Min­dau­gas Sin­ke­vi­čius. Ar jūs as­me­niš­kai palaikote to­kį spren­di­mą?

- Ma­nau, jog tei­sin­gai nu­spren­dė­me ne­vai­din­ti tei­sė­jų ir pa­lik­ti šį klau­si­mą spręs­ti žmo­nėms. Daug yra įvai­rių nuo­mo­nių dėl Min­dau­go nu­si­žen­gi­mo mas­to ir reikš­min­gu­mo, ta­čiau teis­mas ga­lu­ti­nio žo­džio dar ne­ta­rė, to­dėl mes jo baus­ti at­im­da­mi ga­li­my­bę da­ly­vau­ti Sei­mo rin­ki­muo­se taip pat ne­no­ri­me. Šį klau­si­mą ga­lu­ti­nai ir ne­skun­džia­mai iš­spręs teis­mas ir tą spren­di­mą mes gerb­si­me ir vyk­dy­si­me. 

Dosjė:
 
• 2003 m. bai­gė VU MIF VU Ma­te­ma­ti­kos ir in­for­ma­ti­kos fa­kul­te­tą, 2004 m. - Tarp­tau­ti­nio ver­slo mo­kyk­lą.

• Nuo 2004 m. stu­di­ja­vo VU Tei­sės fa­kul­te­te.

• 2003-2005 m. - „Sod­ros“ vyr. spe­cia­lis­tas. Nuo 2005 m. Eu­ro­pos Par­la­men­to na­rio Jus­to Pa­lec­kio pa­dė­jė­jas.

• 2007-2009 m. - Vil­niaus m. sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius.

• Nuo 2013 m. - Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos at­sa­kin­ga­sis sek­re­to­rius. LSDP Ta­ry­bos ir Val­dy­bos na­rys.

• 2015–2019 m. - Vil­niaus vi­ce­me­ras. Nuo 2020 m. - Sei­mo na­rys
.
• 2017–2021 m. - Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos pir­mi­nin­kas. 


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...
    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

    In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris