Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

Giedrė Montvilaitė
2020-09-21
Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.
Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?
Vakcinos nuo koronaviruso kūrimo lenktynėse neapsieinama be politinio aspekto. Pastebima ir viešųjų ryšių žaidimo niuansų.

JAV pasirengs iki lapkričio?
Pasaulio valstybių vyriausybės siekia kuo greičiau paskelbti apie vakcinas. Tai leistų vėl atverti ekonomikas, kurias teko uždaryti, idant būtų sumažintas viruso plitimas.
Dar rugsėjo pradžioje JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija kvietė valstijas suskubti ir iki lapkričio 1-osios pasirengti vakcinos nuo COVID-19 platinimui. Ja pirmiausiai būtų skiepijami nacionalinio saugumo pareigūnai, garbaus amžiaus žmonės ir pažeidžiamų rasinių bei etninių grupių atstovai.
 
Paprastai bandymų administratoriai privalo kelis mėnesius palaukti, kad įsitikintų, ar kuriama vakcina yra saugi bei veiksminga. Nepaisant to, JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) užsiminė apie galimybę sankcionuoti skiepus nuo koronaviruso greičiau. Net nesulaukus testavimo pabaigos. Po šio pareiškimo administracija sulaukė medicinos bendruomenės kritikos dėl pasidavimo prezidento politiniam spaudimui. Nors pats jos vadovas Stephen Hahn ir tikino, kad vakcinos patvirtinimas bus grindžiamas ne politiniu spaudimu, o mokslu, medicina ir tyrimų duomenimis.

Spėjama, kad šis konkretus terminas iki vakcinos platinimo nubrėžtas ne veltui. Vargu, ar tai tik sutapimas, kad iš karto po jo, lapkričio 3-iąją, organizuojami JAV prezidento rinkimai. Juose D.Trumpas sieks pelnyti daugumos simpatijas ir būti perrinktu naujai kadencijai.
 
Lydi neužtikrintumas
Vis dėlto abejonių, ar pavyks įvykdyti JAV prezidento nurodymą, kelia ir vakcinų testavimo procesas. Dideles Europos ir JAV viltis sutelkusi vakciną nuo COVID-19 kurianti farmacijos bendrovė „AstraZeneca“, bendradarbiaujanti su Oksfordo universitetu, neseniai dar labiau pakurstė neužtikrintumo jausmą. Rugsėjo 8 d. ji pranešė sustabdžiusi bandymus po to, kai sunegalavo vienas juose dalyvaujančių savanorių. Vėliau paaiškėjo, kad jam pasireiškė nugaros smegenų uždegimas.
Tiesa, rugsėjo 12-ąją farmacijos milžinė pranešė atnaujinusi vakcinos bandymus. Tam gavo leidimą iš Didžiosios Britanijos Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūros. 
 
Tiesa, bandymų pačioje JAV atnaujinti neskubama. Maisto ir vaistų administracija žada peržiūrėti tyrimų duomenis ir galimai konsultuosis su britų reguliavimo institucijomis. Jei bus nustatyta, kad tyrimo Didžiojoje Britanijoje metu sužalojimą sukėlė vakcina, jos testavimas gali būti sustabdytas. Jei administracija leis atnaujinti bandymus, reguliavimo institucijos ir mokslininkai stebės, ar panašių simptomų nepasikartos.
Jei „AstraZeneca“ vakcinos būtų atsisakyta, JAV turi ir atsarginį planą. Tiesą sakant, net šešis. Dar tiek skirtingų organizacijų, kuriančių vakcinas, remia JAV valdžia. Tikimasi, kad bent viena bus sėkminga. Be „AstraZeneca“, dar dvi jau yra pasiekusios vėlyvąjį bandymų etapą. 
 
Rusų „Sputnik V“ šauna į priekį
Kol D.Trumpo administracija užsiima raginimais, Rusija jau skelbia turinti vakciną ir yra pradėjusi ja skiepyti savanorius. „Sputnik V“ – taip pavadinta rusų vakcina – nuoroda į Šaltojo karo metais rusų sukurtą ir į kosmosą paleistą orbitą, žymėjusią pergalę lenktynėse su JAV. Maskvos vicemerė Anastasija Rakova pranešė, kad savanoriai nuo COVID-19 pradėti skiepyti jau rugsėjo 9 d.
Ekspertai iš Vakarų kritiškai priėmė šią Rusijos prezidento Vladimiro Putino praneštą žinią. O „Sputnik V“ įregistravimą vos po dviejų vakcinos testavimo etapų vadino beatodairišku ėjimu, galinčiu turėti itin sunkių pasekmių. Jie perspėjo vakcinos nenaudoti iki tol, kol nebus įsitikinta, kad tarptautiniu mastu vykdyti bandymai buvo sėkmingi.  

 
Lietuvoje mėtomasi atsakomybe
Kaip toli iki finišo linijos stovi Lietuva, dar nėra aišku. Lietuvos Respublikos Vyriausybė vakciną įsigyti numatė kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis. Siekdama paspartinti jos kūrimą, Lietuva skirs 2,5 mln. eurų. Tiesa, tolesnius vakcinos klausimus perleista spręsti Valstybės gynimo tarnybai (VGT).
Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius tokį sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ėjimą pavadino bandymu išvengti atsakomybės. „COVID-19 vakcinos pirkimo proceso organizavimas yra itin svarbus visuomenės sveikatos užtikrinimo klausimas, už kurį yra tiesiogiai ir asmeniškai atsakingas Sveikatos apsaugos ministras“, - teigė jis.
 

Prezidentui nekyla abejonių dėl vakcinos įsigijimo reikalingumo. O sprendimą tai daryti kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis laiko tinkamu, tačiau išskiria, kad pirkimas turi vykti skaidriai ir efektyviai. „Prezidento nuomone, ministras savo dėmesį, laiką ir ryžtą turėtų skirti tiesioginių pareigų vykdymui, o ne bandymams išvengti atsakomybės“, - sakė G.Nausėdos patarėjas.   

 
Specialisto komentaras
Politologas, istorikas Algis Krupavičius:

- Kadangi lenktynės vyksta santykinai lygiagrečiai, veikiausiai ne viena, bet kelios valstybės finišą pasieks panašiu metu. Tiesa, be Rusijos ir JAV į pasaulines vakcinos nuo koronaviruso lenktynes aktyviai įsitraukusi ir Kinija. Tik apie ją mažiau girdėti.
Viena vertus, tai yra sveikatos apsaugos problema, kita vertus, šiose lenktynėse reikšmingas ir ekonominis interesas tam, kas laimės. Nugalėtoja gali tikėtis nemenkos finansinės naudos. Ta nauda nebūtinai gali ateiti iš Europos ar Amerikos šalių. Dar yra daug trečiojo pasaulio šalių, kurioms vakcina irgi ne mažiau svarbi. Pavyzdžiui, Rusijos vakcinos sėkmės atveju, ją remiančių, partnerių šalių skaičius pasaulyje, tikėtina, išaugtų.   
 
Lenktynėse neapsieinama be politinio aspekto. Rusija paskelbė pasauliui, kad savo kišenėje jau turi vakciną, nors ir nebuvo atlikta pakankamai daug testų. Tai galima vertinti kaip tikrą avantiūrą. Čia pastebima ir politinio, ir viešųjų ryšių žaidimo niuansų.
Lygiai taip pat politiniais žaidimais užsiima ir kitos šalys. Pavyzdžiui, D.Trumpas norėjo perpirkti kai kurias Europos kompanijas, kad šios, atradusios vakciną, pirmiausiai aprūpintų ne savo šalies gyventojus, o JAV. Dėl to, aišku, kilo nepasitenkinimas tarp didžiųjų Europos šalių lyderių. Taigi, politikos elementas tikrai ryškus ir turi vietą vakcinos paieškų kare.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris