Princas Gyasi - ypatinga dovana apdovanotas menininkas

Milda Mockūnaitė
2021-08-16
Prince Gyasi - vienas perspektyviausių šiuolaikinio meno fotografų. Ryškios, iššaukiančios, kartu „besipjaunančios“ spalvos - tai jo nuotraukų stilius bei išskirtinis bruožas. Tačiau šiam menininkui kurti padeda ne tik talentas, bet ir reta gamtos dovana - sinestezija.
Princas Gyasi - ypatinga dovana apdovanotas menininkas
„Pamatę mano darbus, turėtumėte sutrikti negalėdami suprasti - nuotrauka tai ar paveikslai. Jeigu jums nekyla šis klausimas, vadinasi, kurdamas susimoviau“, - sako P.Gyasi

Ypatingas stilius - telefonu
„Pamatę mano darbus, turėtumėte sutrikti negalėdami suprasti - nuotrauka tai ar paveikslai. Jeigu jums nekyla šis klausimas, vadinasi, kurdamas susimoviau“, - teigia 25-erių metų vizualaus meno kūrėjas. Gyasi kuria drąsias, ryškias nuotraukas, neretai naudodamas išmanųjį telefoną. Nuo kitų šiuolaikinių fotografų P. Gyasi skiriasi ne tik savo netradiciniu kameros pasirinkimu, bet ir nekuklia spalvų palete. Tokiai menininko krypčiai įtakos turi neįprasta gamtos dovana - sinestezija. Tai reiškinys, kai protas sujungia kelis skirtingus pojūčius į vieną, pavyzdžiui, girdint garsus, skaičius arba raides žmogus mato spalvas.
 
Gyasi net turi savo spalvų kodą, kur kiekviena spalva jam asocijuojasi su tam tikru žodžiu. Dėl to jo darbuose galime įžvelgti daugiasluoksnius naratyvus. „Jeigu dirbu su projektu, kurio tema yra viltis, tuomet mano darbuose vyrauja rožinė spalva. Žodis viltis man asocijuojasi su ja. Tuomet galvoju, kaip panaudoti šią spalvą, kad ji mano darbuose turėtų prasmę“, - apie savo stilių pasakoja menininkas.

 
Fotografo kuriami vaizdiniai neretai apdorojami skaitmeniniu būdu bei sukuria neįtikėtinas kompozicijas tarp subjekto spalvų ir jo aplinkos. P. Gyasi įkvepia jo gimtojo miesto Akros gyventojai - menininkui jie pozuoja prieš šviesią sieną ir violetinį dangų, o Gyasi nuotraukoje pabrėžia juodos odos grožį bei meta iššūkį dominuojantiems Vakarų pasaulio grožio standartams. Jis stengiasi užfiksuoti džiaugsmingus kadrus, kurie diegtų viltį ir pabrėžtų savo fotografuojamų herojų ištvermę.
 
Taip pat menininkas siekia įamžinti realybę gyvenime mieste, kuriame sunku pragyventi dėl nuolatinio maisto ir išsilavinimo trūkumo. Tokiu būdu menininkas siekia „perrašyti naratyvą apie jaunus žmones Afrikoje“. „Noriu, kad Afrikos menininkai nustotų tapyti liūdnas istorijas apie mūsų vaikus. Turėtume daryti geriau - turėtume įkvėpti imtis pokyčių“, - tvirtina Gyasi.
Taip pat, menininkas tikisi, jog jo darbai turi teigiamą poveikį ir žiūrintiems į jo nuotraukas yra tarsi meno terapija. „Net jeigu žmogus nuotraukoje ir nesišypso, spalvų dėka gali jausti džiaugsmo, laimės emocijas, trykštančią energiją“, - sako fotografas.
 
Atrastas talentas
Dar vaikystėje Gyasi fotografuoti pradėjo su momentiniu fotoaparatu. Vėliau, jau besimokydamas mokykloje, įsigijo pirmąjį išmanųjį telefoną, o dar po kelių metų susitaupęs pakankamai pinigų, 2012 metais nusipirko ir „iPhone“. Su šiuo telefonu prasidėjo Gyasi menininko kelias. Būtent išmaniuoju telefonu padarytos nuotraukos pradėjo populiarėti bei sudomino kolekcionierius. Šiuo metu vizualaus meno kūrėjas naudoja daug įvairios foto įrangos, pavyzdžiui, juostinius fotoaparatus, tačiau kartas nuo karto išsitraukia ir senąjį išmanųjį. „Nesvarbu, kuo fotografuoji. Svarbu, ką nori nufotografuoti, kas tavo galvoje. Svarbu ta istorija, kurią nori papasakoti“, - teigia fotografas.
 

Ilgą laiką Gyasi nebuvo žinomas. Tačiau didysis jo karjeros persilaužimas įvyko 2018 metais, kai įamžino savo artimą draugę, aktorę Michaela Coel. Tai padėjo pritraukti daugiau auditorijos ir kolekcionierių žvilgsnių į Gyasi meno kūrinius. „Michaela labai palaikė mane ir mano darbą. Jos dėka sutikau daug žmonių, su kuriais šiandien dirbu“, - draugyste džiaugiasi Gyasi.
 
Gausaus pirkėjų dėmesio menininkas susilaukė 2020 metais, kai didžiausioje vaizduojamosios dailės meno pardavimų platformoje „Artsy“ iš 52-os paklausiausių fotografų vietos pakilo į 2-ąją. „Artsy“ rinkodaros skyriaus vadovas Everette Taylor teigia, jog P.Gyasi atėjo pačiu laiku, mat šiuolaikinis Afrikos menas vis labiau „ant bangos“. Pavyzdžiui, etiopė Julie Mehretu šios platformos aukcione pardavusi savo tapytą paveikslą gavo 6.5 milijono dolerių (daugiau nei 5.5 mln.eurų). Pietų Afrikos kilmės menininkė Zanele Muholi kartu su P.Gyasi yra vieni paklausiausių fotografų „Artsy“ platformoje. Tokiems menininkams persikėlimas „nuo sienos“ galerijose į interneto aukcionus padeda savo darbus parodyti visam pasauliui. P.Gyasi teigimu, tai suteikia daugiau galimybių menininkams išgarsėti, o kolekcionieriams juos atrasti.
 

Išaugęs susidomėjimas jo darbais paties menininko nestebina. „Kaskart elgiuosi taip, lyg pradėčiau vis iš naujo. Tai man padeda stumtis į priekį. Nenoriu pasiekti pasitenkinimo“, - pasakoja fotografas.
Nors šiuo metu P. Gyasi yra karjeros pike, sustoti neketina. Neseniai baigęs projektą su dizainerio Virgil Abloh prekiniu ženklu „Off White“, šiuo metu Gyasi jau pasiruošęs kurti vizualinį meną dizaino pasaulyje bei tyrinėti muzikos ir vaizdo susiliejimą filmų pavidalu. Lapkritį fotografas pristatys savo kūrinius „Paryžiaus Foto“, didžiausioje tarptautinėje fotografijos parodų pasaulyje, o rudens pradžioje prasidėsiančiame Kyoto fotografijos festivalyje šis menininkas paskelbtas pagrindiniu festivalio svečiu ir kūrėju.
 
Pusė pelno - vaikams
Dėmesys P.Gyasi bei jo darbams padėjo net tik pačiam kūrėjui, tačiau ir jo įkurtai ne pelno siekiančiai organizacijai „Boxed kids“, padedančiai vaikams Džeimstaune bei Akroje. Nuo 2017 metų kartu su kolega Kuukua Eshun menininkas padeda stokojantiems maisto bei nelankantiems mokyklos vaikams. Be išsilavinimo šie vaikai priversti trintis gatvėse, jiems suaugus, gatvėse trinasi jų vaikai. Tai - nuolatinis skurdo ratas, iš kurio P. Gyasi siekia ištraukti kuo daugiau jaunuolių. Dalį savo uždirbto pelno jis skiria labdarai ir jau yra pasirūpinęs, kad dvylika vaikų lankytų mokyklas. Išsilavinimas yra viena pagrindinių menininko kūrybos temų - pavyzdžiui, darbe „Treasure Trove“ jis vaizduoja vaikus, pradedančius mokytis.
 
Priežastis, dėl kurios menininkas yra taip susirūpinęs nepasiturinčiais vaikais, labai paprasta - kažkada jam pačiam grėsė augti gatvėje bei kęsti skurdą. Jo motina, Abena Serwaa Ophelia, buvo priversta mesti mokslus būdama labai jauna, ir tik dėl savo talento dainuoti gospel stiliumi bei kurti drabužius sugebėjo iškilti, užsidirbti pinigų bei pasirūpinti sūnumi. „Esu vienas iš nedaugelio laimingųjų. Galėjau augti gatvėje kaip dauguma Džeimstauno vaikų. Esu privilegijuotas, nes mano mama žinojo, kaip pragyventi iš savo talento bei sugebėjo užtikrinti, jog lankyčiau mokyklą“, - pasakoja fotografas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris