Moks­li­nin­kai ste­bi vais­tams at­spa­rų gri­pą

Dovidas Vilkas
2024-07-18
JAV Li­gų kon­tro­lės ir pre­ven­ci­jos cen­tro duo­me­ni­mis, ma­žiau­siai dviem žmo­nėms ša­ly­je nu­sta­ty­tas re­tas gri­po va­rian­tas, ku­ris pa­si­žy­mi tam tik­ru at­spa­ru­mu daž­niau­siai tai­ko­mam an­ti­vi­ru­si­niam gy­dy­mui. Net 30 to­kio vi­ru­so at­ve­jų už­fik­suo­ta ir Ny­der­lan­duo­se, ta­čiau spe­cia­lis­tai ra­mi­na – kol kas ne­pa­na­šu, kad bręs­tų nau­ja pan­de­mi­ja.
Moks­li­nin­kai ste­bi vais­tams at­spa­rų gri­pą
JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro laboratoriniai tyrimai atskleidė, kad „dvigubai mutavęs“ gripo virusas sumažina vaistų veiksmingumą net iki 16 kartų

Dvi mu­ta­ci­jos
 
Kad gri­po vi­ru­sai nuo­lat kin­ta, nė­ra nau­jie­na, ta­čiau JAV ap­tik­ta­me va­rian­te yra dvi mu­ta­ci­jos, dėl ku­rių ga­li su­ma­žė­ti gy­dy­mo vais­tais veiks­min­gu­mas.
 
„Šiuo me­tu pa­sau­ly­je vyks­ta ak­ty­vi šių mu­ta­ci­jų ste­bė­se­na. No­ri­me su­ži­no­ti, ka­da ir kaip jos at­si­ran­da, nes tai tik­rai ga­li tu­rė­ti di­de­lės reikš­mės to­les­niam gri­po gy­dy­mui“, – sa­ko „John Hop­kins Blo­om­berg Scho­ol of Pub­lic He­alth“ dak­ta­ras An­dy Pe­kosz.

 
Kol kas eks­per­tai tei­gia, kad grės­mė yra ne­di­de­lė. Pa­vyz­džiui, bir­že­lį pa­skelb­to­je JAV Li­gų kon­tro­lės ir pre­ven­ci­jos cen­tro ata­skai­to­je ra­šo­ma, kad „dvi­gu­bos mu­ta­ci­jos“ at­ve­jai nu­sta­ty­ti 15-oje ša­lių iš pen­kių skir­tin­gų že­my­nų, įskai­tant ir du at­ve­jus JAV. Ver­ta pa­mi­nė­ti, kad pas­ta­rie­ji at­ve­jai yra ga­na re­ti – jie su­da­ro tik apie 1 proc. nuo 2023 m. ge­gu­žės iki 2024 m. va­sa­rio su­rink­tų mė­gi­nių.
 
„Jų pa­si­tai­ko dau­ge­ly­je vie­tų, ta­čiau ten, kur bū­na ap­tin­ka­mi, jie nie­ka­da ne­bū­na do­mi­nuo­jan­čiu vi­ru­su. Nė­ra taip, kad mu­ta­ci­ja įvy­ko ku­rio­je nors ša­ly­je ir stai­ga tas vi­ru­sas pra­dė­jo plis­ti bei kon­ku­ruo­ti su vi­sais ki­tais kaip vie­na di­de­lė ban­ga. At­virkš­čiai – at­ro­do, kad tos pa­čios mu­ta­ci­jos for­muo­ja­si ne­pri­klau­so­mai ke­lio­se vie­to­se“, – ti­ki­na dak­ta­ras.
 
Pa­ste­bi su­ma­žė­ju­sį vais­tų veiks­min­gu­mą
 
JAV Li­gų kon­tro­lės ir pre­ven­ci­jos cen­tro la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai at­sklei­dė, kad „dvi­gu­bai mu­ta­vęs“ gri­po vi­ru­sas su­ma­ži­na vais­tų veiks­min­gu­mą net iki 16 kar­tų. Van­der­bil­to uni­ver­si­te­to in­fek­ci­nių li­gų eks­per­tas Wil­liam Schaf­fner sa­ko, kad ki­tų gri­po va­rian­tų at­spa­ru­mas la­bo­ra­to­ri­jo­je bu­vo daug ma­žes­nis, o ką tai ga­lė­tų reikš­ti re­a­lio­je kli­ni­ki­nė­je prak­ti­ko­je, kol kas dar nė­ra nu­sta­ty­ta.
 
Ta­čiau la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai ro­do, kad ki­ti an­ti­vi­ru­si­niai vais­tai, įskai­tant nau­jes­nį an­ti­vi­ru­si­nį vais­tą, va­di­na­mą ba­lok­sa­vir mar­bok­si­lu, vis dar yra veiks­min­gi prieš „dvi­gu­bai mu­ta­vu­sius“ gri­po vi­ru­sus. Veiks­min­gos tu­rė­tų bū­ti ir vak­ci­nos nuo gri­po.
 
„Šiuo me­tu nė­ra jo­kių tie­sio­gi­nių pa­sek­mių, ku­rios ga­lė­tų da­ry­ti vie­no­kią ar ki­to­kią įta­ką kli­ni­ki­nės prie­žiū­ros spren­di­mams. JAV Li­gų kon­tro­lės ir pre­ven­ci­jos cen­tras kar­tu su part­ne­riais pa­sau­ly­je nuo­lat ste­bi JAV ir ki­to­se ša­ly­se cir­ku­liuo­jan­čių se­zo­ni­nio gri­po vi­ru­sų jaut­ru­mą an­ti­vi­ru­si­niams vais­tams. Ši per vi­są pa­sau­lį be­si­drie­kian­ti vi­ru­so­lo­gi­nė prie­žiū­ra su­teiks in­for­ma­ci­jos apie ga­li­mą šių gri­po vi­ru­sų ke­lia­mą grės­mę vi­suo­me­nės svei­ka­tai“, – ra­šo­ma por­ta­lui CNN at­siųs­ta­me JAV Li­gų kon­tro­lės ir pre­ven­ci­jos cen­tro ko­men­ta­re.

 
„Dvi­gu­ba mu­ta­ci­ja“ – ir Eu­ro­po­je
 
Iš vi­so 101 mė­gi­nys bu­vo iden­ti­fi­kuo­tas kaip „dvi­gu­bai mu­ta­vu­si“ se­zo­ni­nio gri­po ver­si­ja. Anks­ty­viau­sias mė­gi­nys bu­vo pa­im­tas Ka­na­do­je per­nai ge­gu­žę, o vė­liau­si mė­gi­niai su­rink­ti Eu­ro­po­je šių me­tų sau­sį ir va­sa­rį. Dau­giau­sia „dvi­gu­bai mu­ta­vu­sio“ gri­po vi­ru­so mė­gi­nių bu­vo pa­im­ta Ny­der­lan­duo­se – net 30.
 
Apie „dvi­gu­bą mu­ta­vu­sią“ gri­po vi­ru­so for­mą pir­mą kar­tą šių me­tų pra­džio­je žur­na­le „The Lan­cet Mic­ro­be“ pra­ne­šė moks­li­nin­kai iš Hon­kon­go, ty­rę 2023 me­tų spa­lį su­rink­tus gri­po mė­gi­nius ša­ly­je. Jie pa­ste­bė­jo, kad an­ti­vi­ru­si­niai vais­tai nuo gri­po ga­li su­ma­žin­ti li­gos sun­ku­mą ir simp­to­mų truk­mę.


Kai ku­rie moks­li­nin­kų at­lik­ti ty­ri­mai pa­ro­dė ir ry­šį tarp an­ti­vi­ru­si­nių vais­tų var­to­ji­mo ir ma­žes­nės mir­ties ri­zi­kos su­au­gu­sie­siems, ku­rie bu­vo gul­do­mi į li­go­ni­nę dėl gri­po. Ty­ri­mas parodė, kad vais­tai ge­riau­siai vei­kia ta­da, kai ser­gan­ty­sis juos pra­de­da var­to­ti per vie­ną ar dvi die­nas nuo simp­to­mų pra­džios.

 Tarp kitko:
 
• JAV, kur moks­li­nin­kai ko­ne ak­ty­viau­siai do­mi­si „dvi­gu­bai mu­ta­vu­sio“ gri­po kil­me ir bū­dais jį iš­gy­dy­ti, gri­pas ap­skri­tai yra pa­kan­ka­mai opi pro­ble­ma. Pa­vyz­džiui, nuo 2023 me­tų spa­lio mė­ne­sio JAV už­re­gist­ruo­ta 35 mln. gri­po at­ve­jų, dėl ku­rių 390 tūkst. žmo­nių bu­vo pa­gul­dy­ti į li­go­ni­nę, o net 24 tūkst. mi­rė.
 
• Lie­tu­vo­je gri­pas val­do­mas žen­kliai ge­riau – Hi­gie­nos ins­ti­tu­to duo­me­ni­mis, per­nai nuo gri­po mi­rė 42 žmo­nės.
 
• Lie­tu­vo­je di­des­niu mir­tin­gu­mu pa­si­žy­mi il­gai­niui nu­slo­pu­si ko­ro­na­vi­ru­so in­fek­ci­ja, nuo ku­rios pra­ėju­siais me­tais mi­rė 589 žmo­nės. Ta­čiau prie­šin­gai nei gri­po, mir­čių nuo ko­ro­na­vi­ru­so sta­tis­ti­ka krin­ta: 2022 m. ko­vą ko­ro­na­vi­ru­sui pra­lai­mė­jo net 2606 žmo­nės, o 2021 m. – 7018 žmo­nės. 
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

    Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris