Dar vienas JAV prezidento akibrokštas

Inga Markeliūtė
2020-04-16
Trečiadienio rytas prasidėjo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo akibrokštu Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO). Prezidentas nusprendė įšaldyti jai finansavimą, mat organizacija nesiėmė reikiamų veiksmų prasidėjusiai pandemijai Kinijoje suvaldyti. Nors prieš kelis mėnesius pats gyrė kinų pastangas kovojant su COVID-19. 
Dar vienas JAV prezidento akibrokštas
JAV sustabdė finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai, kol bus parengta apžvalga dėl PSO vaidmens suvaldant pandemiją. „Ši organizacija labai blogai valdė ir dangstė koronaviruso plitimą. Maža to, politinį korektiškumą iškėlė virš gyvybes gelbstinčių priemonių“, - spaudos konferencijoje organizaciją pliekė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Ar mirčių dar negana?
Pasak D.Trumpo, finansavimas sustabdytas, kol bus parengta apžvalga dėl PSO vaidmens. Jis negailėjo aštrios kritikos ir teigė, jog pandemija galėjo būti suvaldyta su labai nedideliu mirčių skaičiumi. „Ši organizacija labai blogai valdė ir dangstė koronaviruso plitimą. Maža to, politinį korektiškumą iškėlė virš gyvybes gelbstinčių priemonių. Protrūkis galėjo būti suvaldytas su labai mažu mirčių skaičiumi, jei PSO būtų kruopščiai įvertinusi situaciją Kinijoje, kur liga praėjusių metų pabaigoje atsirado“, - spaudos konferencijoje organizaciją pliekė JAV prezidentas.

Apie galimą finansavimo įšaldymą kalbos pasklido dar prieš savaitę. Tuomet Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino pasaulio lyderius liautis politizuoti koronaviruso pandemiją ir bendromis pastangomis stengtis suvaldyti plintantį virusą. „Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kinija turėtų susivienyti bei kovoti su šiuo pavojingu priešu. Prašau nepolitizuoti viruso. Jei norite turėti daug daugiau lavonų maišų – tada taip elkitės. Jeigu nenorite daug daugiau lavonų maišų, susilaikykite nuo politizavimo. Neturėtume švaistyti laiko baksnojimui pirštais. Dėl Dievo meilės, praradome daugiau kaip 60 000 pasaulio piliečių. Ką mes darome? Ar to negana?“, - spaudos konferencijoje prieš savaitę klausė PSO vadovas. Ir pridūrė, jog COVID-19 padariniai bus dar blogesni, jei šalys nesusivienys ir nedirbs išvien.


L.S. skaičius 
400 
- tiek mln. dolerių (apie 365 mln. eurų) finansavimą pernai JAV skyrė Pasaulio sveikatos organizacijai.

 
Pradėjo platų tyrimą
Antradienį JAV Senato Krašto saugumo ir vyriausybinių reikalų komitetas pradėjo plataus masto tyrimą dėl koronaviruso infekcijos COVID-19 atsiradimo priežasčių bei atsakomųjų priemonių, interviu leidiniui „Politico“ sakė komiteto pirmininkas Ronas Johnsonas. „Nuo ko visa tai prasidėjo? Ar ligą perdavė gyvūnas žmogui? Ar ji atsirado Kinijos laboratorijoje? Galbūt už viso to stovėjo patys geriausi ketinimai sukurti įvairių vaistų, įvairių koronaviruso gydymo metodų. Bet...“, - interviu kėlė abejones politikas. Įstatymų leidėjai taip pat ėmė tirti, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos reakcija paveikė COVID-19 plitimą pasaulyje.

Pasak R.Johnsono, jei informacija apie koronavirusą būtų paskelbta laiku, pavyktų sukurti tikslų laboratorinį testą anksčiau. „Negalime pasitikėti komunistine Kinija; sužinojome, kad negalime pasitikėti PSO, nes jie mums meluoja. Jei mums tai svarbu, sukurkime naują organizaciją, nes šita aiškiai nesuveikė“, - teigė jis.
„Mums būtinas skaidrumas. Pasaulio sveikatos organizacija turi atlikti darbą ir pagrindinę funkciją – užtikrinti, kad pasaulis gautų tikslią, savalaikę, veiksmingą, realią informaciją apie tai, kas vyksta visuomenės sveikatos srityje. Pandemijos atžvilgiu ji to nepadarė. PSO ilgą laiką atsisakė paskelbti naujojo koronaviruso protrūkį pandemija, nes tai buvo neparanku Kinijai, kur atsirado šis užkratas. Mums reikalinga sveikatos apsaugos organizacija, kuri duotų gerų rezultatų pasauliui, o ne dangstytų vieną valstybę“, - trečiadienį televizijai „Fox News“ sakė JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo. 



Pozicijos
Jungtinės Tautos – ne laikas

„Dabar ne laikas mažinti Pasaulio sveikatos organizacijos ar kokios nors kitos humanitarinės organizacijos, kovojančios su virusu, išteklius. Manau, kad reikia remti Pasaulio sveikatos organizaciją, nes ji yra be galo svarbi pastangoms laimėti karą prieš COVID-19“, - antradienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.
 

Vokietija pasmerkė
Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pasmerkė JAV sprendimą įšaldyti PSO finansavimą ir teigė, jog nėra reikalo kaltinti kitų dėl koronoviruso krizės.
„Kitų kaltinimas nepadės. Šiuo metu viena geriausių investicijų yra stiprinti Jungtines Tautas, visų pirma nepakankamai finansuojamą Pasaulio sveikatos organizaciją, kuriant ir platinant testus bei vakcinas“, – tokią žinute „Twitter“ kreipėsi H.Maasas. 

Kinija sunerimo
Kinija po tokių prezidento D.Trumpo pareiškimų sunerimo ir ragino Vašingtoną laikytis įsipareigojimų per koronaviruso krizę. „Šis JAV sprendimas susilpnins PSO pajėgumus ir pakenks tarptautiniam bendradarbiavimui kovojant su epidemija“, – per spaudos konferenciją sakė kinų pareigūnas Zhao Lijianas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris